Показати повну версію : Чи варто міняти грунт?
Олег Демчук
12.08.2012, 06:10
Вітаю, шановні форумчани! 28-го липня було запущено акву на 65л з використанням грунту та води зі старого аквасу на 35л. В якості грунту з ряду причин довелось використати базальт чорний дуже крупної фракції (6-8 а то й більше мм code11). Список рослинок, які ростуть в цій акві, наведено тут (http://www.aquaforum.ua/album.php?albumid=9202). Там же можна і фото глянути.
І від самого запуску мені не даєспокою наступне питання: замінити все ж таки цей базальт крупної фракції на більш дрібну фракцію і якщо так, то яку саме краще - до 2 мм чи все таки 2-4 мм? Базальт потрібен як дешева заміна дорогізному чорному грунту від Хаген чи Деннерле (яких так і не знайшов в магазинах Києва). Чи варта заміна грунту повгого перезапуску аквасу та, відповідно, новим стресам у рослин та рибок?...
Дякую за поради!
Добрый день.
Грунт великоват. Желательно поменять, на 2мм, 2-4мм. Смотрите по растениям.
Например людвигии по барабану какой грунт.
Если надумаете менять, то я брал базальт в Вишневом по 2.5 гр. т0933997102
Олег Демчук
12.08.2012, 10:37
є ще які думки?? чи все таки перезапуск із заміною грунту на меншу фракцію матиме більше переваг, не зважаючи на нові стреси для рослин та рибок?
Роміч Пасєка
12.08.2012, 11:17
В мене рік часу в 240л. був базальт з такою ж самою фракцією як у Вас. Елеохаріс, блікса, сагітарія... просто мучилися, коренева система розвивалася дуже погано. Зараз фракція 2-3мм. цілком задоволений. До речі так само йшов на перезапуск: стару воду залишив, світло після запуску 6год. Трава, риби і креветки почувають себе нормально.
Олег Демчук
12.08.2012, 11:23
дякую! значить буду перезапускатись! )) залишу трохи старого грунту на низ із мулом, а зверху досиплю 2-4 мм фракцію.. Сподіваюсь, рибки переживуть ще одне "полювання" на себе :)
Меняла грунт в запущенном 1,5 года назад аквариуме без вылова рыбы. Аквариум 180 л, поэтому меняла в три этапа для сохранения баланса. Муть поднимала жуткую в основном из-за глиняных шариков, что лежали под корнями растений. Видимость была нулевая. Я в шоке, а рыбы в эйфории. Носятся как раз на участке, где идет замена грунта. Попугаи даже отнерестились первый раз на радости. А у Вас аквариум пока не заиленный и литраж не большой все вообще пройдет замечательно. Меняйте без всяких сомнений и весь полностью . Грунт Dennerle мне очень нравиться, тем что он оптимального размера (1-2 мм) и окатанный. У меня светло-коричневый. Может быть и Вы если не сможете достать черный, рассмотрите как вариант какой-либо другой цвет. Например серый.
Олег Демчук
12.08.2012, 12:14
Anya_V, дякую за поради! Можливо дійсно спробую без вилову риби, хоча мені набагато зручніше саджати рослинки без води ((. У воді, навіть якщо налито кілька см, посадка для мене набагато важча і марудна. Але то таке - якось вже справлюсь, тим паче що глини під корінням немає.. На деннерле сам облизуюсь, хоча мені його треба буде гривень на 300-400 купити, а такий самий об"єм базальту 2-4 мм коштуватиме ну гривень 50-60. Хоча мінус базальту що він необкатаний, але хочу ще зробити мікс 50/50 фракцій 1,8-2,4 мм та 2-4 мм. Весь об"єм засипати дрібним базальтом теж не хочу, щоб не злежувався.
Могу поделиться своим опытом "экономии". Сначала заказала грунт в том же магазине, где покупала аквариум и тумбу. Выбрать там было не из чего, но покупая грунт в другом магазине пришлось бы опять оплачивать доставку (аж 30 гр code13). Даже беглого взгляда человека не разбирающегося в аквариумах было достаточно, что бы оценить, что этот грунт совершенно не пригоден для аквариума с растениями (даже самыми не взыскательными). Это была окатанная закарпатская галька довольно приятного цвета, но размер был от 5 до 15 мм (с преобладанием большего размера). Попадались и по 25 мм. Мне бы сразу избавиться от него, раз ума не хватило отказаться покупать. И вот я начала "экономить", ведь за гальку отдано 450 гр. Периодически я отправлялась на Куреневку, находила там единственного продавца с такой же галькой, но меньшего размера и покупала у него 5-7 кг. Поскольку только у него была такая галька, дядечка правил за нее цену "мама не горюй". Выбирая из своего аквариума более крупную фракцию (ее я дарила здесь на форуме) меняла ее на купленную на рынке мелкую. Таким образом многократно проделав эти действия на протяжении 1,5 лет я имела гальку размером 5-8 мм. Можно было продолжить. На рынке появилась галька 3-5мм. Но задумавшись однажды сколько уже потрачено на эту злополучную гальку, я ее возненавидела. Подарила опять же на форуме все имеющиеся у меня 25 кг. Теперь у меня Dennerle Kristall-Quarz и наконец обретенное удовлетворение. Берите для соего аквариума всегда самое лучшее, что можете себе позволить. Радость от низкой цены кратковременна, разочарование от плохого качества вечно.
Олег Демчук
12.08.2012, 14:03
Anya_V, як я вас розумію.... Я от теж спішив із перезапуском (були на те свої певні причини), ще й повірив на слово продавцю що у запакованому непрозорому 10-кг мішку знаходиться базальт фракції 2-4 мм. І от зараз маю те що маю - новий стрес для рибок і для рослин :( До того ж мені потрібен саме чорний грунт через креветок, а скажімо демократичній в плані цін Манадо нажаль лише коричневий... Ось і доведеться скоріш за все задовольнятися базальтом дійсно дрібної фракції, бо хоч ти трісни - не набереться наразі повна сума на денерле, а заміняти частинами як у вас гальку - то нереально code11
kapriznyi
12.08.2012, 14:24
не люблю я базальт.важкий, злежується дуже тай посадити в нього щось важко і не приємно.напевно для економії можна використати гальку (а денерле насипати верхнім шаром)
зЫ. як на мене кокос в акві лишній.(йому там не місце)
Боюсь показаться назойливой, но я имею возможность сравнить оба этих грунта. В моем 30 литровом аквариуме колотый базальт 3-5 мм. Конечно сравнивать растения этих двух аквариумов не корректно, так как в аквариуме с кварцевым песком и условия получше (свет, СО2, удобрения), но посадка растений в окатаный грунт гораздо приятнее, чем в колотый.
richmond
12.08.2012, 15:35
Базальт потрібен як дешева заміна дорогізному чорному грунту від Хаген чи Деннерле (яких так і не знайшов в магазинах Києва).
На куреневке - полно, в Рыбке есть.
Олег Демчук
12.08.2012, 16:02
На куреневке - полно, в Рыбке есть.
за куренівку не в курсі, а от як треба було, то в рибці не було в наявності, лише за передплату обіцяли через 3-4 дні підвезти, а мені треба було терміново тоді грунт.
А щодо незручності посадки у базальт, так то хіба що у крупнофракційний. До того ж, чесно кажучи, посадити рослину в грунт "АДА Амазон повдер" для мене набагато проблематичніше ніж у дрібний базальт - з АДАвського грунту рослинки вспливають, особливо коли коренева система слабка, а базальт хоч якось тримає у собі такі рослинки за рахунок своєї ваги.
Олег Демчук
12.08.2012, 16:05
kapriznyi, а чому, на вашу думку, кокос лишній? В амазонії не ростуть такі кокоси? чи якась інша причина?
kapriznyi
12.08.2012, 18:35
Олег Демчук, в інтер'єр не вписується
Олег Демчук
12.08.2012, 18:53
kapriznyi, ну, на колір і смак товаришів немає ))))))
Головне щоб рибасам подобалось! клав спецом для анцитруса, хоча якраз то він до кокоса байдужий :(
kapriznyi
12.08.2012, 20:19
я так і написав як на мене) а вирішувати Вам
значить йому хватає того чим кормите.(анцику)
guardtroops
08.01.2013, 18:33
Добрый вечер, тоже задумался над полной сменой грунта, как это правильно осуществить?
Олег Демчук
08.01.2013, 20:12
guardtroops, у мене був перезапуск - зливав в ємність воду, в ту ж ємність виловлював рибу і рослинки виймав, ну а потім вигрібав грунт (але не повністю, залишав десь півсантимента старого, замуленого). Насипав новий грунт, садив рослинки, наливав воду і запускав рибку. Так як вода була на 70-80% стара, то рибку запускав назад без страху та жодних наслідків...
guardtroops
08.01.2013, 20:30
ну у меня такая ситуация, цитирую с соседнего форума, что писал, но пока внятных ответов, кроме того что у меня мешанина рыб не получил :(
Я новичок, запустил в октябре свой первый аквариум на 140 литров, аквариум был раньше у родителей, долгое время не использовался, взял, отчухал и не имея ни малейшего представления запустил..грунт взял старый, фракция где-то по 5-8 мл, цветная какая-то, проварил, грунт где-то на 2 см покрывает дно, в акве рыбки:
- 4 сколярии, 8 меченосцев, 3 сомика мешкожаберных,4 золотых рыбки,3 гуппии, анцитрус, 4 сомика, забыл название-2 пятнистых и два белых, на белугу похожих:) 2 молинезии и еще какая то рыба:)
поначалу натыкал исскуственных растений, но потом как-то раз воткнул живое и очень понравилось, исскуственное все выкинул, по-тихоньку засаживаю акву, но соответственно плохое сцепление с грунтом, рыбки все разрывают, назрел вопрос замены грунта, думаю золотых рыбок отдать, больше переключится к травнику, запустить мелочевку еще какую-то, но наверное нужно поменять грунт? присмотрел Козятин Вінницької обл., Україна. Продам грунт КВАРЦ [?] вот такой? И соответственно теперь вопросы, нормальный ли указаный грунт, и как теперь полностью его заменить?или можно не менять а засыпать сверху те несчатные 2 см? а если засыпать, ничего что там уже куча рыбьих какашек?я конечно сифоном прохожусь раз в неделю, но все же хотелось бы услышать дельные советы, темы поиском по замене не нашел, поэтому создал новую
я знаю что многие любят грунт 2-4 но моё мнение если не садить почвокровку - то грунт побоку. Я был на гальке 10 мм и на грунте 2-4 мм. Работать с 2-4 легче ну а по растениям не заметил
Віталік Туз
18.02.2013, 00:37
незнаю як і у кого а у мене від2мм до 10мм і всего порівну та рослини ростуть нормально.
нащо грунт міняти ?
vBulletin версії 3.8.7, © 2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010