КПК

Показати повну версію : 90 л: робота над помилками? і взагалі -що таке "гарно"?

Semelena
20.08.2012, 20:09
І що, з вашої точки зору, пристойно тримати в себе вдома простому обивателю?
Власне, на даний момент акваріум в розібраному стані, але наважилася виставити на загальний осуд його минулий, на мою думку, найшикарніший вигляд у найкращі його часи.
Які тривали, на жаль, недовго... Навесні виміняла рослини і натикала в акваріум до декорацій кількох старих маленьких аквасів. Щоправда, в такому грунті вони не дуже тримаються, що видно на фото...Кілька разів навіть кидала таблетки вуглекислоти. Рослини трохи взялися і підросли і стало ось так, як на долученні.
А потім потроху, заради практичності і в звязку зі зміною сезону познімалися градусники, обігрівачі, реактор... А китайські компресори вночі гримлять і не дають спати, через що на стабільну аерацію якось вчергове махнулося рукою... Звичайно, як я і очікувала, що більша частина рослин вже за місяць-два або загинула, або росла не так, як треба. Вчора перемила геть замулений чорний грунт. Риби перманентно хворіють своїми хронічними болячками. Якась водорость пре.

На даний момент залишила тільки, що було жалко викинути і що вдалося хоч трохи відмити: коряги, чорнувату бакопу з повітряними коренями, ехінодорус, один найнещасніший покручений кущик валіснерії на розведення (бо "суп з чорною лапшею", точніше, "лапша в підливі" вже дістала), дистрофічні "дітки" німфеї... Як порівняла це... поле після бранної битви з наведеним тут фото - думаю, "ой, як же було шикарно"...

От читаю ряд тем з обговореннями аквасів: на справжніх, за правилами зроблених "голандців" чомусь заведено казати просто стриманенько так - "добротно"! Іноді намагаюся читати літературу з дизайну травників, то для мене це взагалі якась паралельна реальність! А от ті акваріуми, які чомусь відверто хвалять за хороший задум, якраз лежать далеко за межею мого естетичного сприйняття. Що є ще одним фактором, що утримує від звернення за сторонньою допомогою (хоча з таким акваріумом і так ніхто крім мене не возитиметься, правда ж).

Але ж для когось випускають оці всі акваріуми, тумби, кришки під них. Чим же воно має наповнюватися, щоб це все було схоже на більш-менш достойний побут?

Олег Демчук
20.08.2012, 20:58
Що таке "гарно" - вам ніхто толком не скаже. Це ви самі повинні відчувати красу в маленькому біотопі, зроблену вдласними руками.
Щодо аквасу на долученні, так я би однозначно змінив би гальку на щось більш пристойне, хоча б на дрібний кварц. Ну а німфею у наведеній композиції я би однозначно пересадив би на передній чи хочаб середній план - вона губиться за валіснерією!
З обладнання в аквасі на 90л, імхо звісно, вистачить терморегулятора на внутрішнього фільтру з функцією аерації (у мене банальний акваель працює реально безшумно) - таким чином "тарахтелка" у вигляді компресора стає непотрібна. Також потрібне якісне та правильне освітлення, без якого рослинки у вас і не росли правильно. І якщо не ставити за мету отримання саме "голландця", то аквасу за великим рахунком не потрібні ані УДО ані СО2 (акваси у моєму профілі розвиваються без даних компонентів).
Так що не треба впадати у відчай! Потрібно пробувати знову і знову, враховувати як свій досвід, так і поради колег-акваріумістів, і ваші акваси стануть взірцем того, що ви назвете для самої себе словом "гарно" )))

Tassha
21.08.2012, 19:18
Олег Демчук вам все правильно говорит. Просто определитесь, что вы хотите видеть у себя в баночке. Не нравятся скейпы - и пень с ними :) есть масса других вариантов. Но если речь идет именно о растениях, как основе композиции, приготовьтесь к вливаниям финансовым и умственным :)

Что бы я сделала. Не жалейте то, что у вас осталось, судя по вашему описанию, этому прямая дорога на помойку. Сделайте нормальный свет из расчета 0,5 вт на литр. При крышке с лампами т5 нагреватель вам не понадобится, только фильтр. Аэрация в них обычно встроенная. Возьмите грунт помельче, у меня, например, базальт 2-4 мм и я вполне им довольна, плюс он недорогой. Растения на форуме приобрести не проблема, только надо брать простой стартовый набор нетребовательных видов. Таким образом у вас вполне может полчиться хороший нефорсированный травник, а там жизнь покажет :)

а насчет того, что прилично иметь дома - вариантов много, но только не болото :) не подумайте, что это я про ваш аквас :)

Roman_dykanka
21.08.2012, 21:58
Чим же воно має наповнюватися, щоб це все було схоже на більш-менш достойний побут?

Створіть такий акваріум який подобається саме Вам.
Власне,навіщо зважати на стереотипи в оформленні акваріумів чи брати прикалд з конкретних фото.
Уявіть як має виглядати Ваш майбутній підводний світ і створюйте його саме таким.
Наприклад,коли взяти до уваги те фото,що Ви додали до теми — то все було доволі непогано.
Додати б туди певний фон (можливо чорний) і побільше світла холодного спектру (яке б давало чудовий загальний вигляд акваріума).

glottis
22.08.2012, 12:06
Здесь на форуме есть пример относительного простого оформления непритязательными растениями: http://www.aquaforum.ua/showthread.php?t=25695 может там найдете что-то полезное.

Semelena
27.08.2012, 13:26
Екстрим...
http://4.bp.blogspot.com/-Fv8_rUDx-PU/UDtDpDuqH1I/AAAAAAAAAOw/C_qC7jxSqsg/s400/mak21.jpeg