Показати повну версію : Захворіли скалярії...
У двох скалярій - старожилів одного з акваріумів дивні симптоми. Десь день-два вони плавали зі стисненими плавцями й не брали корму, а потім - знову почали їсти, але таке враження, що тканина на хвостах просто розпадається. Залишаються тільки промені. В однієї з них ледь помітний легенький білий наліт на голові (у неї розпад тканин іде активніше, вже десь близько 0,5 см розпалося) у іншої з забарвленням все гаразд, але теж десь 3-4 мм хвоста розпалося. Вік риб - більше 4 років. Чотири підлітки скалярії, три лабео, папуги і анциструси в тому самому акваріумі виглядають нормально. Температура - +25. Умови незмінні. Можливі джерела зарази - куплена гілка перистолисника (тримав у банці 4 дні, промив водою з-під крану і посадив у акваріум) або морожений мотиль та циклоп ніби-то англійської фірми ТАР (малоймовірно, йли іще в 3 акваріумах, включно з мальками, всі живі-здорові).
Буду дуже вдячним за поради.
Михаил Погребиский
01.12.2003, 17:03
Якщо всі останні риби здорові - то можеш лікувати тільки хворих в окремому акваріумі. Хоча можеш для перестраховки пролікувать загальній акваріум. Моє діло, тобі дать інформацію, а твоє - вибирать. Хвору рибу можеш пролікувать сильним антибіотиком. Наприклад, ніфірпурінол, що входить до складу таких препаратів як Сера Бактопур Дірект та JBL Фуранол.
Маємо ознаки бактеріальної інфекцїї - поки що зовнішні, але не виключено, що маємо системну бактеріальну інфекцію - тобто з ураженням різних органів і систем, в тому числі і внутрішніх. Симптоми, до речі, можуть взагалі ніяк не проявлятись. Бактерій, що вікликають такі і подібні хворобі багато - я спеціально їх не називаю - тому що визначить в домашніх умовах без спеціальних досліджень вид бактеріі точно неможливо. Тим більше, що різні бактеріі можуть викликать хворобу з однаковими симптомами. Все рівно лікування зводиться до застосування антибіотиків широкого спектру діі.
Самий дешевий, але далеко не завжди эфектиний, це біцилін 5. Хоча в запущених стадіях хвороби не допомагають самі круті антибіотики.
Ще краще, крім додавання в воду, домішувати антибіотики в корм і робити інєкціі рибам.
Якщо цікавлять дози і назви інших препаратів - можу написать чи дать ссилку.
Лікування антибіотиками обовязково передбачає оптимізацію загальних умов утримання, чистку від надлишків органіки (яка може певною мірою нейтралізувати антибіотики) і т.д.
Питання - чи виносити із системи зовнішні каністрові фільтри ( щоб вони працювали в холостому режимі, щоб антибіотик не вбив біофільтр. флору) - це питання спірне і неоднозначне.
To Михаил Крокодил
Дуже дякую!
А ще одне питання - яке дозування для біциліну-5 для загального акваріуму? Бо бачив у І-неті дуже вже різні варіанти. І які умови використання (здається, треба вносити на ніч, спочатку розчиняти окремо - чи я помиляюся?) Бо за Бактопуром Дірект я зможу вибратися хіба післязавтра, а біцилін є майже у всіх аптеках.
З фільтром пробем не буде - бо фільтр тілки внутрішній ;) Чи є ще якісь препарати, що водяться прямо в аптеках?
Ще раз дякую!
А, сьогодні помітив іще одну дивну штуку - лабео намагаються "чистити" хвору скалярію (а в другої, здається, процес зупинився) - як чистять скло від водоростей - чи не можуть вони заразитися?
Михаил Погребиский
03.12.2003, 15:00
Лабео можуть заразитися і захворіть - але не обовязково.
Біцилін 5 - 500 000 одиниць на 100 л ( 1/3 вмісту пляшечки). В 250 мл води Т 26-28 розчиняють дозу і заливають в акваріум на ніч або в затемнений на декілька годин. Температура в акваріумі - 25-26. Лікування на протязі 6 днів.
Місцеве лікування : 1 500 000 од. на 10 л воды при Т 25-26 на 30 хв. на протязі 6 днів.
В аптеці продають багато препаратів, якими можна лікувати риб. Наприклад, тетрациклін, левоміцетін та ін.
Як бачиш, при лікуванні біциліном багато мороки. Простіше тим же ніфірпурінолом - таблетка на 50л на 3 суток.
Симптоми, які ти описав в принципі можуть бути і при паразитарних інвазіях. Не виключено і поєднання бактеріалки з паразитами. Тому у випадках, коли неможливо більш-менш точно визначить, в чому причина: в бактеріях чи завнішніх паразитах, доцільно проводить універсальне лікування. Той же ніфірпурінол, як і біцилін 5, допомагає і від багатьох найпростіших зовнішніх паразитів.
vBulletin версії 3.8.7, © 2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010