Показати повну версію : "Весна у ляліусів" - нерест і вигодовування малька
Роксолана
22.04.2013, 19:30
Всім доброго дня!:)
Хочу познайомити всіх з цією прекрасною рибкою, яка потрапила до нас з далеких річок Індії, а точніше розповісти про нерест цих істот. Є бажання це зробити у реальному часі, тому цей пост буде оновлюватись.
І так, почнемо!
У мене є пара ляліусів віком близько півроку. За тиждень до нересту я відсадила самця у нерестовник, який на поверхні містить плаваючі рослинки (найкраще підходить річія, але і лімнобіум він охоче тягне до гнізда). Температура - 24-25 С. Літраж - 22л. Вода стара, настояна.
За першу ніч почали з'являтись бульбашки довкола обраного місця, а далі все цікавіше і цікавіше!) Дбайливий татусь щодня доповнював або кардинально перероблював свій архітектурний шедевр: намагався ротиком притягнути більше річії, переставляв її з місця на місце пускаючи бульбашки і крутився, як дзиґа довкола нього.
12.05.13р.
- минув тиждень з моменту розлучення пари. Самочка добре набрала у вазі, оскільки обоє перебували на особливі дієті з мотиля і дафній щоденно, саме такий раціон і стимулює її виробляти яйцеклітини, а також відсутність самця поблизу, хоча хочу відмітити, що ікру вона може набрати і перебуваючи з ним без всяких розлучень на невизначений термін. Температура у нерестовнику трималась 26 C стабільно. Самець набув насичеоного темно синього забарвлення в районі від голови і верхньої частини тіла до перших променів спинних плавників.
Перша ніч - принесла результат, як виявилось далі...=)
13.05.13р.
Гніздо поволі почало руйнуватись і з-під нього виплили малесенькі біленькі круглячки - ікринки, тож сумнівів не було - у нас все вдалось. Хочу відмітити, що самець не ганяв самку як у перший нерест, а вони разом висіли над тим, що залишилось від гнізда. Проте, я помітила, що самка не проти з'їсти ікринку, яка заблукала у товщі води, тому вона була пересаджена. На даний момент, при ретельному огляді декількох зразків ікри, хочу відмітити, що не вся вона є заплідненою, проте абсолютна більшість має надію на розвиток. Щоб перевірити це, достатньо просто акуратно взяти ікринку у білу пластикову ложечку і поглянути під лампою денного світла, якщо помітите дискоїдальну бластулу (чорний диск на одному з полюсів ікри) - то все гаразд. Перша спроба мала десь 30% не заплідненої ікри, а на другий раз все вийшло багато веселіше(5-10% холостих), хоча ікри було мало ( між нерестами минуло 2 тижні). Після виявлення ікри, навчена гірким досвідом, я одразу влила Tetra FungiStop з дозуванням - 5мл. на 20 л.
14.05.13р.
Зранку побачила перших личинок. Вони найменші серед тих риб, що доводилось мені розмножувати (принаймні так здалось). Маленькі прозорі кульки з чорними оченятками і хвостиком вправно тікали і ховались за річію. Самець розгубився і перестав брати участь у житі своїх дітей, тому був успішно пересаджений у загальний і без жодних докорів совісті почав активно плавати у пошуках їжі.
16.05.13р.
Мальки поплили! Тепер по моєму акваріумі гасає стайка голодних крихіток. Стартовим кормом вибрала "живу пилюку" і трохи тертого жовтка. Чекаємо на продовження епопеї!
21.05.13р.
Крихіткам моїм вже тиждень. Хочу відмітити, що вони активно почали полювати на культуру циклопів, які завелись в моєму нерестовнику, проте більшість їм поки не по зубках. Тому продовжую годувати коловертками і жовтком. Вони також проявляють інтерес до нематод, які завелись в акваріумі вже давненько після минулих нерестів, але ніяк не шкодили, а навпаки були поживою для рибок. тому виводити я їх поки не квапилась. Стосовно розміру то вже помітний певний дисбаланс: є і малесенькі і великі мальки. Проте, такий розклад природній для ляліусів.
30.05.13р.
17 день. Вони добряче виросли. Починається сплощуватись з боків тіло. Дуже активні ненажери.=)
08.06.13 р.
Рибки стали дуже схожими на дорослих особин свого виду. Хочу відмітити, що весь акваріум вкрився маленькими бульбашками - у малюків розвинувся лабіринтовий орган і вони активно відпрацьовують техніку дихання і ,можливо, будування гнізд. Додаючи від себе, дуже кумедно спостерігати, як малеча пускає їх. Це досить мило і тішить, адже розвиток проходить вірно. Температура в акваріумі стабільно 27 градусів. Підміни води не проводяться, точніше просто доливається об'єм, що випаровується. Фільтр досі не працює, використовую виключно аератор. Розмір рибок дозволяє розгледіти чітко ще одну особливість цього роду - довгі ниткоподібні плавники, хоча зараз вони маленькі і тоненькі, проте рибки вже намагаються ними намацувати поверхні і одне одного.
22.06.13 р.
Малюки вже маленькі копії батьків. Розмір вже перевищив у деяких позначку 2 см. Температура стабільно 26-27 градусів. Годую вже і помалу потрібненийм сухим кормом "Tropical ovovit", проте основа раціону - циклопи. Хочуть вже полювати на малу дафнію, проте не всі панцирі їм ще по зубках.=)
09.07.13р.
Рибки вже мають розмір +2,5см. Починає проявлятись забарвлення: на кінчиках плавників помітно чітко червоний колір, а на деяких навіть проясняються блакитні смужки, вся луска дуже красиво переливається перламутром на світлі. Годуємо малюків циклопом, дафнією і вже сухим кормом. Температура - 24 градуси Цельсія.
Дякую за увагу!
Фото:
1 - Самець Ляліуса (Colisa lalia)
2-4 - "Гніздо"
5 - ікра (бл. 24 год)
6 - личинка (перший день після вилуплення)
7 - мальки (3 дні)
8 - мальки (тиждень)
9 - мальки (17 день)
10 - мальки (27 день)
11 - маленькі рибки (41 день)
12 - рибки (57 день)
Чекаємо на продовження історії :)
Роксолана
23.04.2013, 16:02
bax77, Дякую за підтримку! З'явились на світ личинки, будемо розвиватись. code31
Роксолана
21.05.2013, 20:32
Оновила перший пост!=)
corvet458
21.05.2013, 20:41
класно... гніздо в самця мощне получилось
chelovek_73
25.05.2013, 22:28
Супер! А у вас тільки такий ляліус чи ще якісь види їх є?
Роксолана
25.05.2013, 23:33
chelovek_73, Стараємось.=)
Тримаю також червону неонову морфу і colisa chuna (медовий гурамі).
chelovek_73
26.05.2013, 10:58
Це добре що лабіринтові в почоті!!! А на продаж що маєте, розміри, ціни???
Роксолана
30.05.2013, 20:34
chelovek_73, Все в моїй іншій темі: http://www.aquaforum.ua/showthread.php?t=150518
На даний момент лабіринтові закінчились, проте підростає багацько.
Роксолана
07.06.2013, 21:59
Ляліуси ростуть і радіють життю. Хочу відмітити, що освітлення під час їх розвитку повинне бути інтенсивне.
Роксолана
08.06.2013, 11:52
Додана інформація станом на 08.06. Читайте - коментуйте! =)
chelovek_73
15.06.2013, 16:52
Роксолана, я вам в тій темі відписав, ви не відповідаєте там!!! Як там малеча ляліуса неонового червоного??? Мене вони цікавлять, хочу придбати у вас їх!!!
chelovek_73
17.06.2013, 19:11
Роксолана Ви не проти якщо я доповню вашу тему своїми фото і дописами про розведення Ляліусів?
владимир шил
17.06.2013, 20:09
подрастут 10 возьму
chelovek_73
18.06.2013, 16:11
владимир шил, це ви про що? Ця ткма не для продажу, а просто щоб поділитись в розведенні ляліуса... Теми для продажу лабіринтових шукайте на форумі, вони там є точно.
chelovek_73
18.06.2013, 16:25
corvet458, так у ляліусів виходить "сильне" гніздечко... вміють ці самці їх будувати. В мене ще макроподи декілька видів то ті теж будують гнізда, але тільки з піни (кожен самець по різному). Є такі самці які взагалі не вміють будувати гнізда, але самочок нерестять і мальків доглядають.
Так от не можу я дочекатись дозволу Роксолана, доповнити тему, тому я доповню, і я думаю на мене за це ніхто не буде нарікати...code21code21code21
От на ваш розгляд даю декілька фото мого "хлопця", який збудував теж я рахую не менше гніздечко, віднерестив "дівчинку" і дуже ревносно доглядає за кладкою. Я вам скажу коли піднімаю покровне скло то він (самець) на декілька сантиметрів вискакує з води, кидаючись на мою руку. От такий він "злюка"!!!
І для порівняння даю фото гнізда чорного макропода з ікрою (ікра там вже другу добу) її видно по світло-коричневому кольору в гнізді. От така різниця!!!
Не сваріть сильно за якість фото (телефоном ловив)!!!code21
chelovek_73
19.06.2013, 14:44
Всім міцного здоров'я!!! Продовжу тему. В моїх ляліусів прогрес. Вчора зробив фото личинки, малесенькі, сидять в річії те, що залишилась від гнізда. Самець їх ще підзбирує назад в гніздо, точніше те що від нього залишилось бо личинки намагаються плавати. Фото постараюсь викласти сьогодні ввечері. Доречі і в чорного макра теж личинка вчора появилась (може я і порушую тему те що тут пишу про макроподів). Треба напевно відкрити окрему тему по моїх макроподах, напевно так і зроблю. Фото теж маю.
chelovek_73
19.06.2013, 14:53
Починаю годівлю ляліусів з вареного в круту яєчного жовтка. Також маю канадський корм (рідкий) на основі того жовтка. Купив в "Зоомаркеті" за 42 грн. Єлине питання в мене по цьому корму - термін зберігання після вскриття тюбика? Там про це нічого не написано. Я його зберігаю в холодильнику на нижній полці. Даю малькам по декілька капель 4-5 разів на день з обов'язковою підміною 70% води після останньої годівлі. Хто що може підказати, порадити, поправити на рахунок годівлі і чи варто взагалі купувати такий корм (зварити яйце дешевше!!!) ??? Таким кормом я вже давно годую всіх своїх личинок лабіринтових. Купую його я вже другий раз. Фото тюбика корму викладу ввечері.
Роксолана
19.06.2013, 16:29
chelovek_73, Звісно я не заперечую. Вбачаюсь за довгу відсутність в темі - робоча поїздка. Сьогодні доповню перший пост новими фото.
chelovek_73
19.06.2013, 19:20
Роксолана, а як вам мої красавці??? Ви краще не доповнюйте пост, а викладайте нові фотки. Так тема розвивається більше!!! Я так думаю.
владимир шил
19.06.2013, 22:10
Це добре що лабіринтові в почоті!!! А на продаж що маєте, розміри, ціни???
странно ! Прочитав Ваш пост Я подумал что можно и мне поинтересоваться
chelovek_73
19.06.2013, 23:02
владимир шил, так в цій темі торгує Роксолана, це її тема. Питання задавайте їй. Я звісно нічого проти немаю, цікавтесь. Ми тут обмінюємось ще досвідом і допомагаємо один одному.
chelovek_73
19.06.2013, 23:05
Всім доброго вечора! Маю "добро" - тобто дозвіл від Роксолани на доповнення теми!!! Дякую!!! Так от як і обіцяв викладаю фото вчорашні личинки ляліуса (фото №1) і малька ляліуса яким вже тиждень (фото №2). Доречі там видно пару мальків макропода яким вже два тижні. Личинку макропода забув сфоткати. Завтра зроблю фото і виложу. А і фото корма канадського теж не зробив, все це завтра. Сорі!!!
Цим канадським кормом (я його купив за 42 грн., в Зоомаркеті в м. Хмельницькому) я починаю годувати малька макропода і ляліуса, також раніше дава жовток вареного вкруту яйця. Годування 4-5 разів на день з обов'язковою підміною 70% води після останнього годування, так як і жовток і яйце дуже мутять воду!!! Цей канадський корм зроблено на основі того ж самого яєчного жовтка з додаванням вітамінів різних. Приблизно через тиждень починаю давати коловертку (ну звісно дивлюсь чи зможуть мальки її брати), якщо ні то продовжую давати вище перераховані корма далі. Наголошую що воду треба міняти кожен день після останнього годування. Аерація обов'язкова до того часу поки не розвинеться лабіринтовий орган (а він формується приблизно на третьому тижні життя мальків). Звісно аерацію я і після того не припиняю і додаю ще потім фільтрацію. От так.
В кого які пропозиції по годівля малечі макрів і ляліусів прошу в цю тему, нам буде дуже цікаво!!! Подальший розвиток подій обіцяю викладати в тему.
Роксолана
19.06.2013, 23:33
Щодо жовтка, то це не був ніколи моїм основним кормом, а ,радше, доповненням до основного раціону з мікроорганізмів (коловерток, інфузорій). Також давала певний час своїм ляліусам культуру оцтової нематоди, яка розійшлась ними на "ура".
На дуже складний випадок, якщо геть не можете нічого живого дати, то підійде корм Sera mikron, який не варто все ж використовувати, як основний, бо рибі потрібна збалансована білкова дієта. Проте, цей корм непогано розходиться, якщо давати його артеміям і циклопам, а їх вже можна і підростаючому поколінню риб. =)
Все у Ваших руках, але ніколи не лінуйтесь дбати про малечу, адже Ви відповідальні за їх крихітні життя.
Роксолана, а як вам мої красавці??? Ви краще не доповнюйте пост, а викладайте нові фотки. Так тема розвивається більше!!! Я так думаю.
Це додасть повідомлень, проте переглядати людям тему буде не зручно, адже легше читати перший пост, а не шукати на сторінках продовження.
Роксолана
22.06.2013, 20:09
Оновила 1 пост. Нашим малюкам вже більше місяця.=)
chelovek_73
22.06.2013, 23:01
Какпузик такий нівроку!!!
Роксолана
09.07.2013, 21:07
Оновлено перший пост. Вибачаюсь за якість фото, проте помітно наскільки виросли рибки і проявлення червоного забарвлення на плавниках.
Роксолана
13.08.2013, 13:43
А ось які зараз мої малюки!=)
На фото молода самочка та її мама:
Подскажите начинающему, в нерестовике, где будут содержатся в поледствии мальки, можно держать грунт и растения? Или аквас должен быть чистым от всего?
Спаибо. Тамила.
Роксолана
13.08.2013, 22:41
алимаТ, Звісно. Ґрунт не обов'язковий, але рослини - так. Тим паче темпи росту у мальків нерівномірні, тому це допоможе меншим ховатись від більших,які будуть не проти заганяти їх до смерті. До речі, тому раджу щотижня проводити відсадження менших рибок в інший нерестовник, якщо ж такого нема - густі зарості дають шанс вижити певні частині відстаючим малькам.
Особисто в моєму є і ґрунт, і різного роду рослини, тоді ж рибі комфортніше ніж голі стінки.=)
chelovek_73
15.08.2013, 09:32
Роксолана, доброго дня! А є у вас зара на продаж самці молоді звичайного або ж неон червоний? Мені б штук п'ять якщо таке можливо. Дякую!
Андрей Г.
05.12.2013, 20:08
Тема хоть и не моя, но спрошу здесь, дабы не плодить темы.
Подскажите пожалуйста кто-нибудь, как понять, что 2-7 дневному мальку лялиуса хватает корма, живой пыли, в частности?
Я читал, что они должны быть круглыми, когда еды хватает :)
Вот не могу понять - это он еще с икринкой или он так выглядит вообще, или он наеденый ? Мальку ляльки три дня.
chelovek_73
05.12.2013, 20:21
Андрей Г., по-перше, корму треба давати наприклад інфузорії в достатній кількості, його (корму) має бути в малявочнику просто багато.
по-друге, по мальку добре видно і не озброєним оком, що вони наїлись, тобто животики від інфузорії в малька будуть надуті і білого кольору.
Для чого вам переживати наїлись вони чи ні? Просто дайте багато інфузорії, живого пилу і все, щоб мальки плавали в кормі. Прогодаються і самі поїдять.
Андрей Г.
05.12.2013, 20:41
У меня просто с инфузориями проблемы :-) Туфельки не получились, как и коловратки. Не было их нигде - ни в прудовой воде, ни в листьях, ни из аквариума. Зато массово развелись какие-то овальные инфузории. Вот я и переживаю - съедобны ли они.
Правда когда рассматривал малька увидел, что на риччии есть много труб сокращающихся.Теперь боюсь, сейчас вот снова пришел домой - буду читать шо оно такое.Чтоб не зараза какая-нить.
Андрей Г.
05.12.2013, 20:42
...
chelovek_73
05.12.2013, 20:47
У меня просто с инфузориями проблемы :-) Туфельки не получились, как и коловратки. Не было их нигде - ни в прудовой воде, ни в листьях, ни из аквариума. Зато массово развелись какие-то овальные инфузории. Вот я и переживаю - съедобны ли они.
Правда когда рассматривал малька увидел, что на риччии есть много труб сокращающихся.Теперь боюсь, сейчас вот снова пришел домой - буду читать шо оно такое.Чтоб не зараза какая-нить.
Вона може і їстивна та інфузорія, але є й така яка може нападати і на звичайну "туфлю". Тому вона у вас і не пішла (культура). Коловратка з перших днів для ляліуса рановото, потрібна інфузорія.
Роксолана
12.01.2014, 19:21
Андрей Г., Інфузорій є багато видів. Є і вільноживучі, і прикріплені форми. Загалом, напевне Ваші "круглі" інфузорії виявились більшими за туфельку і просто смачно поснідали ними. Можна спробувати дати її. На крайній випадок завжди можна зварити жовток.=)
До речі, дуже миле фото малюка.
Як успіхи зараз?
Alekcey, "Інформативний" коментар до теми.
Андрей Г.
16.01.2014, 11:59
...Як успіхи зараз?
Все очень и очень грустно :003: Было несколько сотен мальков, которые уже почти с дня на день должны были начать брать артемию. Потом было воскресенье, когда меня не было с утра и до ночи. Зато весь день светило яркое теплое солнце. Аквариум стоял на подокннике. Да... В обще когда я приехал я увидел... Да ничего не увидел - была мутная зеленая лужа с сине-зелеными водорослями ковром.
Ну тут конечно и я виноват - я боялся чистить малявочник. Только подливал воду. Лучше б просифонил голое дно, потом вручную мальков вернул бы... Опыта нету вообще.
Вот после этого осталось 4 малька красного лялиуса. Все уже брали артемию, росли, были похожи на взрослых рыб - 2 побльше и 2 поменьше. Но тут пришел НГ :( Мне нужно было уехать на 4 дня. И я подумал, что в голом аквариуме за 4 дня у них меньше шансов, чем в общем аквариуме с 4 коридорасами, мелкими водорослеедами и 2 черными молли.
В общем на данный момент осталось всего 2 малька. Артемию не завожу уже. Мороженную дафнию еще естесственно не берут. Крошки сухого корма потихоньку таки жуют. Хочу купить трубочника и резать его. Чем еще живым кормить из заморозки не знаю.
Вот и все, что осталось от моих лялиусов :003:
Вчера пытался сфоткать-показать :) но не смог - то прячутся в зарослях, то фотоаппарат не фокусируется.
Да что-то мне с лялиусами не везет - не живут они у меня. Но это уже другая тема.
chelovek_73
16.01.2014, 12:05
Андрей Г., який їх розмір? Можливо вже візьмуть циклоп, планктон морожений? Нема сенсу із-за двох мальків артемію розводити...
Андрей Г.
16.01.2014, 12:24
Не хотел признаваться, но из-за двух мальков не хочу ставить артемию. Да и гурами у меня ворчащий появился - жена :D - что постоянно банка возле батареи стоит и гудит.
Размер малых примерно как на 11 фото у Роксоланы. То есть полностью сформированные маленькие рыбки. 46 дней им получается.
Надо будет на днях пробежаться по заморозке, посмотреть что можно дать.
А вообще грустно. Думаю о перезапуске. Утром умер молодой классический лялиус. Метался по кругу вверх пузом возле дна с бешеной скоростью, врезаясь в стекло, секунд 20. Через 4 минуты уже трупик :( Быстрое вскрытие показало, что все ОК.
Были у меня обычный, кобальтовый и красный. Все бесславно умерли :( Решил притормозить. Прошло чуть больше месяца. Коридорасы, молли, SAE, мальки красного лялиуса, красные меченосцы (были на передержке, сейчас живут у сестры) - все месяц жили и не хворали. Молли мальков кидала. Ну, думаю, можно попробовать завести. Купил парочку классических возрастом 3 месяца. Неделю были веселыми, классно ели, а потом вот ррраз - и ... Эххх.... Одна самочка осталась, буду наблюдать.
chelovek_73
16.01.2014, 12:39
Для ваших мальків можна давати морожений планктон, циклоп (краще червоний).
При якій температурі вони у вас жили, раціон? Акваріум накритий чи ні?
Андрей Г.
16.01.2014, 13:01
За подсказку по корму спасибо!
Жили при 25 градусах. Кормил мороженной дафнией, редко (после чтения форума) мороженным мотылем, сухим кормом. Аквариум накрыт, но оставляю щель в 3 см для доступа свежего воздуха. Изредка включаю внутренний фильтр для механической очистки воды (раз в неделю мою синтипон или меняю).
Свет - энергосберегающая лампа с холодным светом. С 7 утра до 20-21.
Уже и тесты воды делал у товарища, который профессионально занимался цихлидами. Тесты воды - все в норме. Нитраты, органика - все.
chelovek_73
16.01.2014, 13:16
За подсказку по корму спасибо!.
Та нема за шо. Дафнію сам не даю нікому, не подобається вона мені та й рибам теж.
... Изредка включаю внутренний фильтр для механической очистки воды (раз в неделю мою синтипон или меняю).
А це як? Чому фільтр рідко включаєте? Який літраж і скільки в ньому риб і чи є рослини?
Андрей Г.
16.01.2014, 13:38
Пока что основной аквариум всего 20 литров. Из рыб 3 очень молодых коридораса, два 4 см водорослееда, пара черных моллинезий (самка уже неделю отсажена - на сносях), 2 малька лялиуса и 1 молодая самочка. Немного креветок, ампулярии. Пытаюсь избавиться от коричневых катушек - каждый день выбираю.
На момент жизни лялиусов были только они и коридорасы.
Аквариум очень густо зарос растениями буквально за 2 недели. Думаю даже о прореживании. Из быстрорастущих что-то очень похожее на цератоптерис, какое то вьющееся с длинными овальными листьями, елочка. Из медленных: анубиас, яванский мох. Мне их все подарили, поэтому я в них еще не разбираюсь :)
Фильтр не включаю из-за шума (жена бухтит). Включаю только когда много частичек плавает (редко) или для аэрации.
ЗЫ: Мольку отсадил только ради интереса. Убиваю скуку, заботясь о мальках. Потом или раздам или в детский садик отнесу.
chelovek_73
16.01.2014, 13:47
Андрей Г., з урахуванням кількості риб та й якщо взяти на той момент коли ляльки жили і коридораси то -ВКЛЮЧЕННЯ ФІЛЬТРА ЧАС ВІД ЧАСУ - це неприпустимо. Фільтр повинен працювати постійно. Або вийміть його взагалі. Якщо так то візьміть компресор, підключіть аерліфтний фільтр і нехай працює постійно!!!
Андрей Г.
19.01.2014, 19:57
Надеюсь можно здесь отписаться про мой "позор" - всего 2-х выживших лялек:
Родились 3 декабря, то есть получаетс им сейчас 47 дней. Мелковаты, хотя кормил исключительно живым кормом. Ну разве что за исключением последней недели - полторы.
Сейчас снова начну давать науплий артемии, потому как черная молька разродилась 40 мальками.
Это фото каждого из них, хотя размер у них одинаков. Пол часа "ловил".
У кого є досвід в розведенні ляліуса, прошу прокоментувати ситуацію: завів вперше ляліуса недавно - кинув на нерест, гнізда взагалі не було, так пару бульбашок, але віднерестились. Є мальок. На другий нерест закинув вже спочатку самця, він старався, та всерівно гнізда, як такого, не було. Як тільки закинув йому самку - відразу почався нерест. І знову ж таки - є мальок. Що дивно - як тільки приніс з магазину - в загальному акваріумі вибудував велике і високе гніздо. Така поведінка нормальна? Результат мене, звичайно, влаштовує :) Мета досягнута. Але яка причина, що на нересті самець не збудував два рази гніздо?
Роксолана
18.04.2014, 10:15
bax77, Скажу так, вони будують гнізда "по настрою". Я помітила, що, якщо нерест десь третій і далі за сезон, то самці вже не будують гнізд. Найкраще гніздо в них виходить після зими (період спокою), а далі вже як вийде. Тож нічого страшного в цьому немає.
chelovek_73
18.04.2014, 14:59
В мене кожного разу здоровенне гніздо. Ляліус любить шоб в нерестовику була плаваюча растючка, річія наприклад. Вони його прикріпляють до рослин. Якщо нема растючки то й гнізда не буде.
chelovek_73, зрозуміло. Річчію купив. Головне, що мальок плаває вже, а гніздо як би й не потрібне стало :)
chelovek_73
19.04.2014, 12:51
bax77, та я зрозумів, що мальок плаває і гніздо не потрябне. Це я так у вигляді інформації. Ляліусу потрібно з чого будувати гніздо і воно в них виходить велике дійсно. А от мої медові щось не дуже по гніздам... як я замітив, хоча це просто в мене один самець такий. Треба буде інших самців на пробу закинути І як я помітив в загальному то лабіринтовим гніздо як таке взагалі не потрібне. Ікра і без піни до личинки/малька доживає відмінно (це судячи з спостережень за макроподами, там теж є такі самці які не будують гнізда, просто не вміє...).
Андрей Г.
03.06.2014, 14:20
И опять я с вопросами. На этот раз решили продолжить род очень молодые родители обычного лялиуса. Но об этом позже будет более подробно и "со слайдами", если все получится. Чтоб не стыдиться потом неудачи :)
Вопрос таков: сейчас 5-дневки очень неплохо плавают в 10 см столбе воды, как и положено было для нереста, но когда можно доливать воду? Мне кажется в большем объеме им будет легче рости. Но вот в каком возрасте они осилят такой объем - я сомневаюсь.
chelovek_73
03.06.2014, 15:05
Я б радив десь від трьох тижнів до місяця не піднімав стовб води. Нехай добре розпливуться. Водичку свіжу підливати акуратно, по мірі випаровуваня.
vBulletin версії 3.8.7, © 2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010