Показати повну версію : Дискусятник. Проблема з водою.....
Просьба до шановних форумлян допомогти розібратися....
Сьогодні вночі прокинувся від плескоту води. Перша думка - акваріум чи фільтр тече! Судорожно переглянув акваріуми - нічого не тече...Світло не включав. Приліг. Через хвилин 15 знову плескіт води і тишина. Ще раз оглянув акваріуми - в дискусятнику "кінець світу". Дискуси ледве дихають, колір такий як у трупів, один на боці , інші головою вверх, 3 вже неживі. Один боком лежить на поверхні і коли був плескіт - це він з останніх сил я так зрозумів намагався з акви вистрибнути.
Я в шоці - бистренько організував підміну води 40%, аерацію на повну. Напівживих дисків у відро з 50/50 свіжо-акваріумною водою. Одним словом диски оклемалися, але 3 відійшло + з ними САЕ (12см!!).
Зробив тести вже підміненої води. NH3/4 - 0 (Птеро), NO3 - 2-4 (АРІ), РО4 -1, PH~7. По параметрах води - ніби нічого кретичного.
Передісторія. Тиждень тому була проблема з підтіканням фільтра після його чистки. Тому він вимушено не працював 2 доби, аерація в той час була максимальна, фільтрації не було. Вода була чуть мутновата, але після відновлення роботи фільтра через день очистилася до кристальної. І сьогодні така ж була... При чистці фільтра поміняв синтепон.
В акві 420л було 9 дискуісв дорослих, 1 САЕ і черіків море. Вчора всі нормально ввечір їли, нічого не віщувало біди. Компресор вночі не працював, але я його майже ніколи не включаю, ніколи кисневого голодання не було (акві 3.5 роки). Рослин багато, СО2 помірно, 1 булька в сек, та й реактор такий що перенаситити не зможе (колокол протічний).
Із незвичного: після підміни води не було бульбашок по стінках акваріума як це завжди буває.
Що в цій ситуації вкоротило життя рибі?
При чистці фільтра поміняв синтепон.
???
Не питання - один з варіантів можливої відповіді
Скаляр, фільтр після чистки і запуску пропрацював 5 днів, нічого незвичного не було.
Не в моді нині теми такого типу....
Комерція....
Диментрий
21.05.2013, 00:34
Как думаете сами? Какие-то мысли есть?
Не хватает исходных данных для полной картины. Шланги фильтра, бак. пленка, рейд от комаров и т.д..? ... ...
У меня, например, была похожая ситуация при самопроизвольном отключении вентиляции в крышке. За ночь часть рыбы ушла в страну вечного счастья...
IgLa, ничего не сказано о температуре воды. Если ночью вырубилось электричество, то могла быть банальная нехватка кислорода (все это после сытного:eek: ужина и при выключенной аэрации). Надо себя подстраховывать.code44
Температура 27, як звичайно, електроенергія вночі точно була, фільтр працював, рибу не перегодовую, скоріше навпаки. Хімії ніякої в приміщенні не застосовував. Запах води звичайний.
На мій погляд теж схоже на нехватку кисню. Але за 3.5років нічого схожого не було при цих самих умовах. До речі падежу черіків нема. Ну і дискус - це не неон, його за пів ночі вбити умовами нелегко.
Чи може "недозрівший" фільтр бути причиною?
Slava181
21.05.2013, 23:26
IgLa, Очень похоже на передоз по СО2. Было такое у меня по глупости, когда свет выключился, а СО осталось. Скалярии аж посирели, но потом отошли. Не, не в мир иной. А очухались. А могли бы и в мир иной если бы не успел заметить.
IgLa, очень понимаю ваше состояние. Желаю разобратся побыстрее и не терять такую рыбку.
sergei.kole2012
25.05.2013, 20:15
ОЧЕНЬ ПОХОЖЕ НА ОТРАВЛЕНИЕ ХЛОРОМ.НЕДАВНО БЫЛА ТАКАЯ ЖЕ СИТУАЦИЯ ПОТЕРЯЛ 6 ДИСКУСОВ.
sergei.kole2012, воду перед падінням не міняв днів 4-5. Навряд чи з хлором зв'язано...
Ігор а скажіть Ваш Франківський водоканал не перейшов ще на систему очистки води як в Коломиї.Бо те що Ви називаєте незвичним про кисневі бульбашки у нас нормальне явище.Раніше очищали просто хлором який за добу вивітрювався а тепер соляними касетами в наслідок чого хлорка йде в сполуках а не в вільному вигляді РН може стрибати на 1 в моменті.В магазині часто після заміни води листя рослин починає розкладатись.Я АЄРАЦІЮ ні дискусам ні в травнику ніколи не виключаю.
Было бы правильнее сделать тесты сразу, а не после подмены. Судя по тому что все произошло довольно быстро очень похоже на передоз СО2! Попробуйте отключать на ночь СО2 и поставьте круглосуточно интенсивную продувку, то что стояли носами вверх под поверхностью говорит о кислородном голодании...
den1, вночі була паніка, і не до тестів, хоча сам потім шкодував, що не протестив воду....
У мене в дискусятнику реактор типу колокол, стакан діаметром 10см, знизу подається з фільтра струмінь води діаметром 5-6мм, такий реактор не може зробити передоз по СО2, він просто сравить со2 з переповненого стакана в атмосферу.
Я підозрюю що брак кисню виник як сукупність факторів, серед яких основну роль зіграв недозрівший фільтр, можливо поки фільтр не працював 2 дні, бактери подохли і це теж зіграло свою роль.
ruslikt, не знаю, що хімічить водоканал, але зараз знову при підміні скло в бульбашках....
такий реактор не може зробити передоз по СО2, він просто сравить со2 Еще как может! Как или чем вы определяете уровень растворенного СО2?
Так вы что не промывали фильтр после двухдневного отстоя???
Еще как может!
10см стакан і 420л акваріум? ІМХО - навряд....
Так вы что не промывали фильтр?
Фільтр промивав при плановому обслуговуванні, власне з чого все і почалося...
Промивав в акваріумній воді. Після протікання фільтра, я його відключив і залишив з водою. Через 2 дні, перед включенням, воду злив, наповнюавачі вже не перемивав, просто пропустив літрів 30 води із акваріума через фільтр в каналізацію. На той час вода в акваріумі була мутновата. Через добу вода очистилася до кристальної, ні по рибі, ні по креветках - ніяких проблем не було видно.
Ще одне забув сказати - при промиванні наповнювачів фільтра вимочував кераміку в 3% розчині перекисі.
СЕРГЕЙ_1972
27.05.2013, 08:36
den1
ruslikt, не знаю, що хімічить водоканал, але зараз знову при підміні скло в бульбашках....
если воду на водоканале обеззараживают гипохлоридом натрия как у нас начали где то год назад вместо хлора то я разницы в аквариуме не заметил потому думаю что гипохлорид натрия тут не причем. пузыри на стекле появляются при подменах от большого количества воздуха растворенного в воде из под крана, а растворение зависит от давления воды в кране. чем больше давление тем больше растворенного воздуха . потом после залива воды он высвобождается так как вода его держать при обычном давлении не может и появляются пузыри газа на поверхностях аквариуму. но это опасно только сразу после подмены и подмены очень большого количества воды до 100% (мое мнение что даже сильно газированную воду (из под крана она аж белого цвета несколько секуд после набора из под крана) до 50% подменивать безопасно для рыб). тогда это может вызвать газовую эмболию. но тут так как воду подменивали 5 дней назад то это ни как не могло повлиять на рыб.
хлорирование может стать причиной гибели рыб только если подменивать водой когда идет хлорирование сетей (несколько раз в год) и хлора добавляется очень много.
Mykhaylo
27.05.2013, 13:16
Человеческо-животный фактор (дети-животные) исключен?
Mykhaylo, звірів ніяких більше нема, діти теж виключено.....
Вчора-сьогодні цікава ситуація в банці. Вода прозора, але в воді плавають якісь незрозумілі мікрочастинки. Самі вони не виглядає що живі. Схоже на туман від СО2, хоча СО2 там подається через колокол і в мін кількості. На листках рослин є "пригающі" чи то циклоп чи його родичі. Ці "пригуни" були завжди, але в мінімальній кількості. Зараз їх стало суттєво більше.
Зараз викладу фотки....
На першому фото видно "скакунів", їх як вияснилося є 2 види, одні скачуть, інші просто плавають. Друге фото - туман із мікрочастинок. Вони рухаються з водою, тому фото розмазане трохи.
http://www.aquaforum.ua/picture.php?albumid=5408&pictureid=145115&thumb=1 ('http://www.aquaforum.ua/picture.php?albumid=5408&pictureid=145115') http://www.aquaforum.ua/picture.php?albumid=5408&pictureid=145116&thumb=1 ('http://www.aquaforum.ua/picture.php?albumid=5408&pictureid=145116')
Если все показатели воды сейчас в норме то быстрее всего вы излишней подачей СО2(передоз) потравили не только рыбу но и всю микро живность аквы.Делайте подмены(соблюдая температуру и параметры воды как в акве),добавляйте кондиционер с бактериями и на время уберите СО 2.Во внешник добавте синтепон(потом уберете)Ваша задача избавится от дохлых бактерий и развести новых.На вашем фото водяные блохи(они безвредные)присмотритесь к поверхности воды,они прыгают как кузнечики.
Кастян1976
27.05.2013, 20:53
Это лишний раз доказывает что дискусов нужно содержать в голой банке с нормальным питанием и подменами, а все иное - это эксперименты над ними
IgLa, на первом фото:
1. очень похоже на циклопа (если бы чуть крупней), впринципе корм;
2. одназначно остракоды, твари безвредные и практически невыводимые. панцирь у них жестковат, не каждой рыбе по зубам, но малышню таки подъедают.
Аква с дисками без травы скучновато! Но СО2 это тоже уже отдельный раздел для конкретно травы.Хотя я лично подаю его но в малом количестве и только днем(таймер)Ну хочется людям включая меня и дисков и траву! Куда деваться?!
Это лишний раз доказывает что дискусов нужно содержать в голой банке с нормальным питанием и подменами, а все иное - это эксперименты над нимиЦілком не згідний. Якщо розводити рибу на продажу - тоді так. У мене в цій банці дискуси нерестилися, 1-2 рази в тиждень на протязі року-півтори ікра була. Був навіть мальок!!!! І це з СО2 і рослинами, просто більше ніж 1 бульку в секунду не даю, на 420л це мало.
Не хочу щоб тема переросла в обговорення сумісності дискусів і трави.
Передоз з СО2 розглядаю в останню чергу. Я бачив як креветки реагують на передоз СО2. Тут такого не було....
ІМХО
Які думки по другому фото? Ця штука 2-й день не фільтрується, рівномірно по всій висоті акваріума... Може це "вспишка" молодих "скакунів" ;)
IgLa, на 2-м фото не науплии циклопа ( форма не та), качество фото не позволяет точнее сказать. Я бы подключил бактерицидку дня на 3-4 и усилил аэрацию. Как сейчас дискусы ?
fyshka, дискуси в нормі, муть пройшла, запустив пару гупаків - вони поїдають "скакунів" на ура!
IgLa, На первом фото панцирная дафния, у меня её малёк- подросток щёлкает.
IgLa, тести на аміак/ амоній та нітрити однозначно показали б проблему.
Фільтр потрібно було дуже ретельно вимити... 100% проблема в ньому.
barvinok62
14.06.2013, 10:57
IgLa Я так понял что фильтр был подключён после его полной чистки и он успел до катастрофы проработать больше суток?
Так, фільтр був після очистки, але перед тим як він почав працювати у штатному ржимі, через протікання фільтр просто стояв з водою кілька днів, цю воду перед запуском я злив
barvinok62
14.06.2013, 11:28
Я смотрю что показатели теста после подмены воды на нитраты составляют 2-4 мг.л а это говорит о том что они не были смертельны и до подмены.На практике знаю что если вода в аквариуме имеет показатели по нитратам 40-50 мг.л. то после подмены водой(50-60%) с крана с показателем 2 мг.л вода будет иметь намного больше нитратов чем 2-4мг.л.,так что мне кажется здесь что то связано с нехваткой кислорода в воде(может выходное сопло не так направлено и стало плохое перемешивание слоёв воды),ведь вечером они были ещё здоровы а после выключения света всё началось.
vBulletin версії 3.8.7, © 2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010