Показати повну версію : пЕСОК
кто что может сказать по данаму треду:
http://www.tanganyika.ru/mcforum/viewthread.php?tid=14&page=1
я например согласен что 2 см слой в тангу можно.
хотелось бы услышать мнения учасников.
Колись по молодості експериментував з піском (щоправда, в "лабіринтовому+соми" акваріумі ).
Можу сказати наступне - пісок треба брати річковий і якомога біліший. Тому що в кар'єрний має не форму неправильних кульок зі згладженими боками, а форму багатогранників, котрі ранять риб (перший запуск з кар'єрним піском закінчився евакуацією акантофтальмусів, тим здорово пофіговіло). Річковий дійсно, здається, жабр нікому не ранив. Жовтий і червонуватий пісок, зрозуміло, шибко багатий на окиси заліза, що не є добре.
Плюси були такі - красивий вигляд дна і постійні незначні зміни рельєфу під впливом копання сомв і течії з фільтру.
Мінуси - в мене так і не змогли нормально жити рослини з розгалуженою кореневою системою. Тому акваріум був засаджений головно довгостебельними рослинами. Також складних шаманських вправ вимагало просифонювання акваріума, особливо в районах пісок/каміння.
Щоправда часто сифонити доводилося тому що тодішній фільтр ("навісний зовнішній з ерліфтом на компресторі АЕН-2) зайвою потужністю не страждав, з сучасними внутрішніми/зовнішніми буде полегше.
я рассматриваю мелкий песок как грунт для танги, тоесть если там и будет что нить рости то в горшках.
предлогают песок для очисных.
Не советую его класть вообще , он не пропускает практически кислород ,не для аквариума он , сероводород будет накапливаться , да и что других грунтов нету , ?
от куда сероводороду взятся при слое 2см и фильтрации в 120л помпой производительностью в 700л/ч?
Фракція була 1-1.5 мм. Хоча кажуть, що 2 мм краща.
А в акваріумі з тангою проблем з перекопуванням і справді не буде - в мене раз на тиждень вони таке переплановування влаштовують, що ховайся ;)
Ой, от час глючить - пости переплутались геть-чисто...
Якщо чесно, то чутки про сірководень у піску (принаймні, при шарі у 2-2.5см), здається, трохи перебільшені. Особливо, якщо хтось (соми, власник акваріума) у ньому час від часу копирсається. Принаймні у мене за 3 роки сірководень не спостерігався, риби жили нормально. мармурові гурамі навіть нерестились в акваріумі з піском...
Тарас, а фракция какая была?
Ложить песок собираюсь в банку с танганикийцами, тоесть там есть кому его копать.
Я советую покупать песок для птиц-чистый и белоснежный ,а также стирилизованный.
Добрый вечер всем))) Может кто знает, бывает ли черный песок для аквариума? и где его в киеве можно купить. Нужно 3-4 кг.
vBulletin версії 3.8.7, © 2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010