Показати повну версію : проблеми від надмірної аерації
Після того, як виселив залишки рослин з акваріума із малавійцями, вирішив його посилено аерувати. Себто раніше просто направляв струмінь внутрішнього фільтру вверх, так що виникав "водограйчик на поверхні" а післявчора включив аерацію. (від внутрішнього фільтра на помпі Atman, продуктивність помпи - 1200 л/год) Оскільки дуже сильно шуміла, а мені доводилося працювати біля акваріума, то за годину виключив. Все було ОК.
Вчора включив аерацію і пішов на роботу. Повернувся - просльозився. Стінки акваріума вкриті дрібними бульбашками повітря. Риби ледве плавають, а три самці німбохромісів венустус "залягли" на дні, стиснули плавці і хвіст, і, здається, готувалися до відплиття у кращий світ. Аерацію негайно виключив, через 3 год більшість риб повністю оклигала, ніби трохи покращало й венустусам (сьогодні вранці вже пожирали салат, але поївши, знову йшли на дно).
Що б це могло бути? У мене - дві версії. Або газова емболія, або стрибок PH. Останнього лакмусовими папірцями не виявив, щоправда, точність в них дубова. Але з іншого боку, навіть дубові папірці сильний стрибок мали б виявити... Органіки в акваріумі мінімум - двічі на тиждень по 25-30% води міняється, потужний внутрішній фільтр, та й риби поки не дуже великі.
Ой, сорі, це слід було в "хворобах" писати, мабуть. Шкода що при редагуванні не можна, здається, переносити в іншу рубрику.
это газовая эмболия, не вздумай подменивать воду, если есть другая банка отсади рыбу на день, потом будет всё ок (ты случайно воду перед этим не менял? может быть проблема в воде)
Воду міняв за 3 дні перед тим, все було ніби добре, так що пробема мабуть не в тому. Мабуть, таки емболія. Переаерував...
Михаил Погребиский
24.02.2004, 18:40
Автор оригинала Тарас
Після того, як виселив залишки рослин з акваріума із малавійцями, вирішив його посилено аерувати.
Аерацію негайно виключив, через 3 год більшість риб повністю оклигала, ніби трохи покращало й венустусам (сьогодні вранці вже пожирали салат, але поївши, знову йшли на дно).
І як вони зараз? Ніколи з таким не стикався! Невже бульбашки повітря були такі маленькі, що змогли попасти в судини? Чи мається на увазі перенасичення води розчиненим киснем - який вже в судинах риби частково "випадає" в бульбашки? Але хіба можна аєрацією перенаситити воду киснем?:)
Коли в мене при яскравому освітленні рослини виділяють маленькі пузирьки повітря - так, що вкритий ними весь акваріум - що говорить про насичення води киснем - ніяких поганих наслідків для риб я ніколи не спостерігаю!
Ану, фізики є тут серед нас?
Відносно емболії - сумнівно. Я кілька раз стикався з таким явищем, мені симптоми нагадують однозначно отруєння, найімовірніше - продуктами розкладу (навіть мінімум органіки при певних умовах здатний дати максимум аміаку).
возможно это и амиак, но тогда почему так резко он начинает действовать?
и ещё одно, симптомы похожи на отравление продуктами распада, но почему же рыба с этими симптомами пересаженая в нормальную воду 60% погибнет, если это вода отравленая то в чистой воде она должна отойти, а вот если газовая эмболия то она уже ни от чего не отойдёт. Сергей а тебе как кажеться? может я и не прав?
To Михаил Крокодил
Зараз ніби трохи попустило. На дні періодично лежить тільки один самець німбохроміс.
А бульбашки були дійсно дуже дрібні.
В судини, мені здається, попасти вони не могли, а от перенаситити воду - можливо... А може, дрібні осіли на жабрових пелюстках... Хоча тоді мали б бути синдроми задухи?І що дивно - чим більші риби, тим більше вони постраждали, а дрібні самки лабідохромісів взагалі проігнорувади катаклізм.
to Сергій
На симптоми отруєння зовні ніби схоже, але судячи з того, що за 3 год після відключення аерації рибам стало сильно краще - у тій самій воді. а сьогодні вранці оклигали практично всі, знову ж таки, без зміни води - то отруєнням, здається, це бути не може. PH в нормі. Та й з аміаком - за три дні після заміни води з сифонкою... А потім миттєво перейшов у щось нетоксичне? Не вірю. Хоча тести на вихідних куплю ;)
100% газовая эмболия, раз маленьких не взяло то она самая!
vBulletin версії 3.8.7, © 2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010