КПК

Показати повну версію : проблеми від надмірної аерації

Тарас
24.02.2004, 11:30
Після того, як виселив залишки рослин з акваріума із малавійцями, вирішив його посилено аерувати. Себто раніше просто направляв струмінь внутрішнього фільтру вверх, так що виникав "водограйчик на поверхні" а післявчора включив аерацію. (від внутрішнього фільтра на помпі Atman, продуктивність помпи - 1200 л/год) Оскільки дуже сильно шуміла, а мені доводилося працювати біля акваріума, то за годину виключив. Все було ОК.

Вчора включив аерацію і пішов на роботу. Повернувся - просльозився. Стінки акваріума вкриті дрібними бульбашками повітря. Риби ледве плавають, а три самці німбохромісів венустус "залягли" на дні, стиснули плавці і хвіст, і, здається, готувалися до відплиття у кращий світ. Аерацію негайно виключив, через 3 год більшість риб повністю оклигала, ніби трохи покращало й венустусам (сьогодні вранці вже пожирали салат, але поївши, знову йшли на дно).

Що б це могло бути? У мене - дві версії. Або газова емболія, або стрибок PH. Останнього лакмусовими папірцями не виявив, щоправда, точність в них дубова. Але з іншого боку, навіть дубові папірці сильний стрибок мали б виявити... Органіки в акваріумі мінімум - двічі на тиждень по 25-30% води міняється, потужний внутрішній фільтр, та й риби поки не дуже великі.

Тарас
24.02.2004, 14:08
Ой, сорі, це слід було в "хворобах" писати, мабуть. Шкода що при редагуванні не можна, здається, переносити в іншу рубрику.

Vitco
24.02.2004, 14:33
это газовая эмболия, не вздумай подменивать воду, если есть другая банка отсади рыбу на день, потом будет всё ок (ты случайно воду перед этим не менял? может быть проблема в воде)

Тарас
24.02.2004, 15:34
Воду міняв за 3 дні перед тим, все було ніби добре, так що пробема мабуть не в тому. Мабуть, таки емболія. Переаерував...

Михаил Погребиский
24.02.2004, 18:40
Автор оригинала Тарас
Після того, як виселив залишки рослин з акваріума із малавійцями, вирішив його посилено аерувати.
Аерацію негайно виключив, через 3 год більшість риб повністю оклигала, ніби трохи покращало й венустусам (сьогодні вранці вже пожирали салат, але поївши, знову йшли на дно).

І як вони зараз? Ніколи з таким не стикався! Невже бульбашки повітря були такі маленькі, що змогли попасти в судини? Чи мається на увазі перенасичення води розчиненим киснем - який вже в судинах риби частково "випадає" в бульбашки? Але хіба можна аєрацією перенаситити воду киснем?:)
Коли в мене при яскравому освітленні рослини виділяють маленькі пузирьки повітря - так, що вкритий ними весь акваріум - що говорить про насичення води киснем - ніяких поганих наслідків для риб я ніколи не спостерігаю!
Ану, фізики є тут серед нас?

Сергій
25.02.2004, 01:42
Відносно емболії - сумнівно. Я кілька раз стикався з таким явищем, мені симптоми нагадують однозначно отруєння, найімовірніше - продуктами розкладу (навіть мінімум органіки при певних умовах здатний дати максимум аміаку).

Vitco
25.02.2004, 09:09
возможно это и амиак, но тогда почему так резко он начинает действовать?

Vitco
25.02.2004, 09:13
и ещё одно, симптомы похожи на отравление продуктами распада, но почему же рыба с этими симптомами пересаженая в нормальную воду 60% погибнет, если это вода отравленая то в чистой воде она должна отойти, а вот если газовая эмболия то она уже ни от чего не отойдёт. Сергей а тебе как кажеться? может я и не прав?

Тарас
25.02.2004, 09:33
To Михаил Крокодил
Зараз ніби трохи попустило. На дні періодично лежить тільки один самець німбохроміс.
А бульбашки були дійсно дуже дрібні.
В судини, мені здається, попасти вони не могли, а от перенаситити воду - можливо... А може, дрібні осіли на жабрових пелюстках... Хоча тоді мали б бути синдроми задухи?І що дивно - чим більші риби, тим більше вони постраждали, а дрібні самки лабідохромісів взагалі проігнорувади катаклізм.

to Сергій

На симптоми отруєння зовні ніби схоже, але судячи з того, що за 3 год після відключення аерації рибам стало сильно краще - у тій самій воді. а сьогодні вранці оклигали практично всі, знову ж таки, без зміни води - то отруєнням, здається, це бути не може. PH в нормі. Та й з аміаком - за три дні після заміни води з сифонкою... А потім миттєво перейшов у щось нетоксичне? Не вірю. Хоча тести на вихідних куплю ;)

Vitco
25.02.2004, 10:01
100% газовая эмболия, раз маленьких не взяло то она самая!