Показати повну версію : Хто підскаже, що це за бяка?
На деяких листках присутній ось такий темний наліт. Фото не дуже. Зроблено на просту мильницю. Але може вдасться розпізнати?
діатомові схоже..або бурі.
діатомові схоже..або бурі.
Як боротись?
P.S. Інша думка є?
акварікм новий?освітлення?..інших поки немає..на грунті чи ще на якихось рослинах є?
Акваріум запущений в березні 2015. Світло 5 ламп Т8 36 Вт. Включення ступеневе. Ця бяка тільки на деяких листках, на грунті немає.
Повний опис в профілі.
P.S. До речі назва діамантові і бурі - то одні і ті ж самі водорослі чи різні?
у мене були діатомові при запуску свіжої акви..було покрито ними все,думав капець,але вчасно прикупив теодоксусів і отиків,за тиждень все пройшло..наявність кремнію який міститься в клеї свіжих акваріумів їм сприяє..ще всюди як причину вказують недостатню освітленість,але я не змінював освітлення,але вони зникли і не з"являлись..не скажу,що основною причиною зникнення їх були равлики і отики,вони лиш доїли їх,просто баланс вирівнявся і кремній вийшов підмінами з акваріума..
. До речі назва діамантові і бурі - то одні і ті ж самі водорослі чи різні? я тоже це путаю..але в багатьох джерелах їх розрізняють..
ИМХО ксенококус. Вперемешку с начинающейся вьетнамкой.
Коли запускав акву мені ці рослинки дали ще малими з таки плямками. Нові листки усі ростуть без цього. На старих воно залишилось і не зникає.
За час від запуску акви, вже і світло міняв збільшивши кількість ламп і режим освітлення міняв. Збільшував при запуску. Потім зменшив. Зараз знову збільшую.
Мощность света на литраж, сколько часов светите?????? никто не сможет вам помочь без более подробной инфы
Кстати, Ю.В., спасибо за посылку,все доехало в лучшем виде, Извините что не отписался в Вашей теме вовремя.
ИМХО ксенококус. Вперемешку с начинающейся вьетнамкой.
Я тоже було так подумав,але IS1971 згадав саме
На деяких листках присутній ось такий темний наліт,а так як на фото видно не дуже,то і роблю висновок,що все таки бурі водорослі..хоча,звичайно,якщо є шершавість і невеликі нитки,то це можуть бути з роду "ниткоподібних" водорослів..
Ниток немає взагалі, просто темний наліт
Мощность света на литраж, сколько часов светите?????? никто не сможет вам помочь без более подробной инфы
Кстати, Ю.В., спасибо за посылку,все доехало в лучшем виде, Извините что не отписался в Вашей теме вовремя.
Вся інфа в профілі. Свічу 10 годин. Це я кілька днів як підняв, було десь 5-6 годин.
В мене у брата схожа проблема,на рослинах також міститься темний наліт і хоч всюди пишуть,що це не достаток освітлення,він бореться з ним якраз його зменьшенням по часі - затіняє акву кількість зменьшується,повний період освітлення,опять збільшується(акваріум у нього великий десь 700л,со2,протока,купа рослин,правда майже одні криптокорини) але позбутись цього остаточно не може..Крім освітлення в "розумних"статтях вказують на причину - підвищене PH,наявність кремнію(може бути у водопроводній воді),виділення надлишку іонів натрію(наприклад з відпрацьованого цеоліту),високий вміст йоду..короче купа всякого лайна під назвою - розбирайся сам.
З власного досвіду в боротьбі з водорослями,помітив,що якогось прогресу досягав тільки власними зусиллями(правда цвітіння води здолав порадою з форуму)..хоча також маюсь з ними по суті постійно(зараз едогеніум задовбує)..Так що,друже,тяжка наша доля акваріумна..)))
Пообривати старі уражені листки,
світло 2 рази по 5 годин за раз,
обовязкові щотижневі підміни не меньше 20%,
Сайдекс 5 мл/100л щоденно для профілактики, також 10мл /100л при підмінах.
Через тиждень-два можна починати давати комплекс добрив (залізо,мікро, калій, макро).
Через місяць забудете про водорості зовсім.
Алексей Днепр
13.12.2015, 15:10
Сайдекс решит проблему на время, Как по мне у Вас "свет не дружит с Макро". Находите баланс свет+Макро(лучше раздельное).
Сайдекс решит проблему на время
Абсолютно згідний. Сайдекс не панацея,а лишень засіб виграти час і використати його на пошук причини і відновлення біобалансу..
Сайдекс решит проблему на время, Как по мне у Вас "свет не дружит с Макро". Находите баланс свет+Макро(лучше раздельное).
А конкретніше? Ваша порада?
Спершу був режим 9-10 годин світла.
Потім ті ж 10 годин, але з 2-3 годинною паузою обідньою.
Потім перейшов на менше світло з 16 до 21
Далі добавив ранком ще дві години з 8 до 10.
Тепер з 9 до 14 і з 17 до 21 за порадою Рибачка.
Усі варіанти були з ступеневим включенням кількості ламп і з піком 1-2 години на усіх 5 лампах.
Алексей Днепр
13.12.2015, 22:48
У меня похожее происходило при сравнительно мощном свете когда нитрат зашкаливал,а фосфат почти обнулялся (в рыбо-травнике),+органика. Поборол так сделал тесты(цифры не помню,давно было) купил раздельное Макро выровнял показатели(маниторил около трёх недель сколько сьедает растючка)+подмена воды (плановая раз в неделю 30% и среди недели раз 15-20%) и прошло само.
Це пресловутий закон "бочки Лібіха"..Тобто любий елемент при його не достатності,буде лімітувати усвояємість всіх інших елементів..
Простий приклад: з"явився едогеніум - дії
1. Зменьшення світла до 8 год..
2. Докупівля рослинної маси..
3. Аерація на ніч і включення бражки со2 для пожвавлення росту рослин(лишень щоб розігнати,а так не користуюсь)..Що в свою чергу призводить до інших заходів і добавок(тому, що лийте со2 хоть літрами,але якщо буде "лімітити" щось інше він вам не поможе)..
4.Підміни стабільні і не змінював - 1 тиждень 10%; 2 тиждень 30-40%..
5.Сісти і подумати,чому весь цей час не ріс,а тут на тобі(вроді ж нічого не змінювалось)
Як ви думаєте,який пункт найбільше поміг? Правильно сукупність,але найважливіший? правильно 5! Чому? Все просто:зміна корму для рибок.. Раніше переважала заморозка і дешева суха дафнія,а потім перехід на тетру(яка майже не забруднює воду) - і що маємо? З старим кормом в воду попадали елементи,які були корисними не тільки для рибок,а після заміни вони зникли і десь на другий тиждень і появився той злополучний лімітуючий фактор чи бочка Лібіха..Після відновлення корміння заморозкою(яку я хотів викінути) едогеніум почав зникати(звичайно при його появі інші фактори для боротьби з ним не були зайві).
Ось такий приклад..))
vBulletin версії 3.8.7, © 2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010