КПК

Показати повну версію : Повільне занурення в Танганьїку 225 літрів

Andron6630
25.07.2016, 00:58
Вітаю усіх любителів цихлід озера Танганьїка. Підійшла і моя черга поповнити ваші ряди. Акваріум 225 літрів 100х45х50, стояв пів року пустий в силу деяких обставин. Останні кілька місяців активно вивчаю форум присвячений Танганьїці і фото дизайнів чужих акваріумів. Несподівано ця субота виявилась для мене вихідним і я вирішив перейти до активних дій. Цілий день крутив каміння привезене з Карпат, перебрав напевно 150 варіантів, і чомусь кожен наступний варіант здавався гіршим від попереднього а попередній відтворити вже не міг, а час нестримно біг до вечора а ще треба помити грунт, трохи перепочив і практично зразу відтворив це що на фото і він як на мене виявився найкращим з усіх попередніх. Вживу чомусь виглядає набагато краще і обємніше.

Viktor b
25.07.2016, 01:06
Мої вітання! Все у вас чудово получилось, як на перший раз.

Andron6630
25.07.2016, 01:11
Трохи хвилює освітлення. Спочатку планував рибо-травник і кришка зроблена під дві Т5 на 39вт з можливістю доставити ще дві, але випадково на youtube набрів на фільм "Маленька рибка в глибокій воді" і дуже сподобались мушлівці.
Лампи поставив Osram 840 і 865, виглядає дуже яскраво, і для акви без або практично без рослин буде забагато. Спробував зняти одну, друга не включається. Може включати їх ненадовго 2-3 години, щоб все не зеленіло, але чи тоді інші водорості не будуть докучати. Хто що порадить?

Viktor b
25.07.2016, 01:18
Трохи хвилює освітлення. Спочатку планував рибо-травник і кришка зроблена під дві Т5 на 39вт з можливістю доставити ще дві, але випадково на youtube набрів на фільм "Маленька рибка в глибокій воді" і дуже сподобались мушлівці.
Лампи поставив Osram 840 і 865, виглядає дуже яскраво, і для акви без або практично без рослин буде забагато. Спробував зняти одну, друга не включається. Може включати їх ненадовго 2-3 години, щоб все не зеленіло, але чи тоді інші водорості не будуть докучати. Хто що порадить?
Зі свого досвіду скажу, що світодіодне освітлення виглядає краще тай економніше. На ваш аквариум хватить 5 шт 3 Вт діодів. Робив собі таке освітлення в 450л з простих китайських діодів + доставляв лінзи ефект просто бомба!

Andron6630
25.07.2016, 01:21
По населенню планую кілька, як пишуть простих видів. Дуже хочеться дві родини мушлівців з боків акви як на фото показано розміщення мушель, якщо це будуть Lamprologus similis і Lamprologus ocellatus чи будуть мирно існувати, чи краще все таки один вид, тоді який цікавіший? У верхні шари води кілька Paracyprichromis, ніби достатньо місця для плавання. І ще хочеться когось, кілька штук Altolamprologus calvus? Можливо хтось підкаже де взяти мушлі, з форуму зрозумів, що мушлі виноградного равлика найкраще пасують для маленької танганьїки? Грунт фракцією 1-1.5 мм засипав шаром 5 см, надіюся нормально підійде для мушлевців і не буде закисань?

Viktor b
25.07.2016, 01:33
WTn_6TYKExI
Ось власне світодіодне освітлення з китайських одноваток 5шт акваріум 80'35'40см обійшлось мені в 100грн
Думаю не дорого, тай головне економно!

Andron6630
25.07.2016, 01:43
WTn_6TYKExI
Ось власне світодіодне освітлення з китайських одноваток 5шт акваріум 80'35'40см обійшлось мені в 100грн
Думаю не дорого, тай головне економно!

Виглядає супер, але останнім часом настільки загружений роботою, що щось переробляти немає ні часу ні сил, і поки хочеться вийти з того що вже є. Але на майбутнє треба думати про заміну на діоди, ще й зважаючи на зростання тарифів на електроенергію. Чи можна поки якось вийти з тих умов, що у мене вже є, включаючи лампи по кілька разів на добу по дві-три години, чи достатньо одного разу? Чи можна яскравість ламп якось приглушити?

barvinok62
25.07.2016, 08:22
Грунт фракцією 1-1.5 мм засипав шаром 5 см, надіюся нормально підійде для мушлевців і не буде закисань?
Песочек крупноват для ракушковых,да и слой в 5см., тоже многовато.

Andron6630
25.07.2016, 09:06
Песочек крупноват для ракушковых,да и слой в 5см., тоже многовато.

Ще є можливість трохи прибрати, воду хочу заливати сьогодні. Яка оптимальна висота? Хочу запустити меланій, як вони почуваються з тангою?

barvinok62
25.07.2016, 12:39
Думаю 2см.,хотя в своих аквариумах высота была 3см.

Хочу запустити меланій, як вони почуваються з тангою?
Танга хорошо себя чувствует а вот мелании не очень,периодически подъедаются рыбой.

myprog
25.07.2016, 14:12
Вітаю з початком Танга-акваріума.

З лампами, можна закрити фольгою частково лампи, головне дивитися що-б вони не сильно грілися після цього. А з водоростей, дуже багатьом подобається коли каміння покриваються нальотом зелених, виглядає більш природно. Пісок "дві родини мушлівців" перекопають і він буде набагато менше покриватися водоростями. Плюс завжди можна погратися з тривалістю світлового дня.

Удачі Вам в ваших починаннях.

OlehS
25.07.2016, 15:30
По населенню планую кілька, як пишуть простих видів. Дуже хочеться дві родини мушлівців з боків акви як на фото показано розміщення мушель, якщо це будуть Lamprologus similis і Lamprologus ocellatus чи будуть мирно існувати, чи краще все таки один вид, тоді який цікавіший? У верхні шари води кілька Paracyprichromis, ніби достатньо місця для плавання. І ще хочеться когось, кілька штук Altolamprologus calvus? Можливо хтось підкаже де взяти мушлі, з форуму зрозумів, що мушлі виноградного равлика найкраще пасують для маленької танганьїки? Грунт фракцією 1-1.5 мм засипав шаром 5 см, надіюся нормально підійде для мушлевців і не буде закисань?

Так. це добрий вибір - мушлівці (краще звичайно 1 вид)+параципри+гніздо компресів чи кальвусів. Можна ще додати напр. тельматохромісів віттатусів. Можу поділитись рибою - пишіть в ПП. Але треба тоді додати трохи більше каміння -зробити напр. 1 гірку. також зменшіть шар піску до 3 см. Зайвий просто займатиме об"єм. Мушлями виноградного слимака також можу поділитись і підкажу. де у нас знайти ще. Успіхів з проектом!

Andron6630
25.07.2016, 15:51
Вітаю з початком Танга-акваріума.

З лампами, можна закрити фольгою частково лампи, головне дивитися що-б вони не сильно грілися після цього. А з водоростей, дуже багатьом подобається коли каміння покриваються нальотом зелених, виглядає більш природно. Пісок "дві родини мушлівців" перекопають і він буде набагато менше покриватися водоростями. Плюс завжди можна погратися з тривалістю світлового дня.

Удачі Вам в ваших починаннях.

Ніколи не мав цихлідника, 3 години освітлення при моїй потужності буде достатньо? Водорості на каміннях в Танганьїці гарно виглядають, але не хочеться кожен тиждень пуцувати скло. В мене зараз маленький травничок, скло чищу раз в три тижні.

myprog
25.07.2016, 16:52
Ніколи не мав цихлідника, 3 години освітлення при моїй потужності буде достатньо? Водорості на каміннях в Танганьїці гарно виглядають, але не хочеться кожен тиждень пуцувати скло. В мене зараз маленький травничок, скло чишу раз в три тижні.

Мне тяжело давать совет на вашем аквариуме. Могу рассказать про свой опыт, правда не знаю насколько Вам это будет полезно.

У меня 350 литров воды грязными, светит 2 лампы по 18 ватт осрам 765Хочу ставить лед-освещение, то что светит совсем не нравится. Продолжительность светового дня часов 10 примерно. За неделюраз в неделю, когда воду меняю (примерно 20-25%) обычно и очищаю стекла. на стеклах есть что чистить, но не критично. Камни не спеша зарастают тоже, их я не отчищаю. Песок рыбы постоянно "пожевывают" и копают, по этому он относительно чистый. В аквариуме присутствуют несколько кустов анубисаэто единственное что у меня толком прижилось с таким освещением.

НО у меня нарастают бурые водоросли, я так понимаю, что это из-за слабого освещения.

Вот примерно моя ситуация.

ander67
25.07.2016, 17:05
Може включати їх ненадовго 2-3 години, щоб все не зеленіло, але чи тоді інші водорості не будуть докучати. Хто що порадить?
Водоросли в банке с тангой - это дополнительный помощник биофильтрации ( подъедают нитраты и фосфаты ). При не достаточном освещении водоросли все равно будут но не красивые коврики зеленых а безобразные пятна бурых ( не путать с диатомовыми ). Если же водоросли не приветствуются вовсе - несколько анциструсов или геринохейлюсов на диете танганьики будут содержать банку в идеальной чистоте.

Грунт фракцією 1-1.5 мм засипав шаром 5 см, надіюся нормально підійде для мушлевців і не буде закисань?
Как вам уже ответили ( я просто повторюсь ) грунт желательно фракцией 0,5 - 0,8 мм из окатанного ( ни в коем случае не дробленного )песка и толщиной 2 - 3 см.

Что у Вас по фильтрации ?

Andron6630
25.07.2016, 17:52
По фільтрації слабо, тому не хотів нічого писати бо знав що дістану від форуму "на горіхи". Два внутрішніх Eheim pickup 2012, можливо трохи поспішив, спочатку хотів два juwel bioflow 3,0 2шт, але з доставкою з Європи ціна виходила космічна. Ще розглядав Fluwal U4, не було відгуків, товариш замовляв eheim і склались разом на доставку. Взяв два самих великих pickup і грілку jager. Поки буде так. Планується трошки риби без перенаселення, і щотижнева сифонка і підміна.

ander67
25.07.2016, 18:40
Танганьика очень чувствительна к качеству воды ( ни что так не губит этих рыб, так как химические отравления ). Внутренники это больше на механику, а в первую очередь важна биология, так называемый азотный цикл. Прочитать о нем можно тут http://www.aquatropic.uz/r2/azotniy_cikl_v_aquariume_1.html . Если у Вас нет возможности приобрести внешний канистровый фильтр, то поставьте фитофильтр (Более бюджетный вариант ). Сифонкой полностью убрать все отходы не получится - часть из них будет за камнями а часть в пустующих ракушках - а это разложение и соответственно увеличение уровня амония и аммиака. Подменами выводится конечный продукт азотного цикла - нитрат ( наименее ядовитая составляющая этого цикла ), а вот для его образования и нужны биофильтры с большим колличеством субстрата для колонии нитрифицирующих бактерий. Подумайте еще раз на счет фильтрации. Цихлидник, в отличии от травника не прощает ошибок по водоподготовке.

Gorn
25.07.2016, 19:09
Со светом можно поиграться, но не забывайте у вас чёрный фон.Если слишком убавить то будет полумрак.

Ланжерон
25.07.2016, 21:59
Со светом можно поиграться, но не забывайте у вас чёрный фон.Если слишком убавить то будет полумрак.

А мне нравиться полумрак:) ЛЭД светильник с контроллером и на нем *прикручиваю* яркость. Более естественно получается (ИМХО)

Andron6630
25.07.2016, 22:51
Залив воду, включив два eheim pickup, гудять гади, навіть коли скрутити на мінімум. А я пообіцяв дружині що буде сухо і тихо. Відчуваю сьогодні почнуться перші проблеми, акваріум в спальні. В маленькій акві внутрішній aquael fan1 вже 2 роки і тишина, ледь-ледь чути біля самої банки із сторони розміщення фільтра. Може з часом притруться? Хтось користувався такими? По відгуках пишуть, що найтихіші з усіх внутрішніх.

Володимир Романович
25.07.2016, 23:01
Andron6630, Aquael Circulator 500 абсолютно безшумні (в мене 3шт), звісно, якщо зняти аеро-насадку

Konstantin L
27.07.2016, 22:16
Если у Вас нет возможности приобрести внешний канистровый фильтр,
Для танги "супер биология" не нужна, нужна постоянно "чистая вода", со стабильными параметрами, необходимы постоянные подмены - 1 раз в неделю от 30 - 50%, в зависимости от населения и загруженности аквариума.
90% моих аквариумов работают с внутренними фильтрами и никаких вопросов с фильтрацией не возникает. Внутренний фильтр работает не только на механику...
В аквариумах с танганьикой достаточно внутренних головок, исходя от объема аквариума - от 1200л - 2500л в час, такие стоят у меня уже 3 года.
Танганьика - самая чистая рыба из цихлид, (грязи от них нет) но к ней или к ним нужен определенный подход, который у вас появится со временем. В вашем аквариуме нужно увеличить прокачку до 1000 - 1200 литров в час и все будет отлично.

OlehS
27.07.2016, 23:44
Для танги "супер биология" не нужна, нужна постоянно "чистая вода", со стабильными параметрами

тобто встановлена біологічна рівновага. А її досягти в новій банці не так-то просто. При запуску варто додати хоча б 1\10 об"єму води зі старої акви. Також ватро і губку внутрішнього фільтра взяти зі старої акви. як джерело потрібної мікрофлори.

Andron6630
15.08.2016, 11:38
Поки відбувалась війна з шумом фільтрів і кваситься банка, весь час не давало спокою питання, як спростити підміни води. Для маленького акваріуму відстоюю 12л води в двох пластикових плашках. Для сифонки використовую маленький сифон resun який із своєю роботою справляється відмінно але для 225л він замалий і грунт 1мм для нього задрібний.
Купив сифон tetra gc50, і хочу сказати, що ним сифонити в моїй акві дуже зручно і класно, але тільки сіточку поставив на відміну від рекомендації виробника між першим і другим коліном, так пісок піднімається до половини колби а далі летить тільки сміття.

Andron6630
15.08.2016, 13:09
В Епіцентрі у відділі сад-город купив шланг прозорий, і ще кілька девайсів, за допомогою яких до шлангу під'єднав сифон а з іншого боку шланг причепив до змішувача у ванній. Вбудованої помпи сифону вистачає щоб прокачати 12 метрів шлангу. Нафтопровід працює у дві соторони - злив із сифонкою зразу в унітаз, а заливка безпосередньо із змішувача з можливістю регулювати температуру води. Я дуже радий що так гарно все вийшло.
А ще скажіть будь-ласка, чи можна заливати воду в мою акву безпосередньо з крану? Після підміни в акві у верхній частині утворилось багато бульбашок повітря, в банці уже тижень живуть меланії і креветки, змін у їх поведінці після підміни не помічено?

Ланжерон
15.08.2016, 13:32
Все проще:) Одеваете шланг на носик крана..открываете воду..как только вода пошла в акву...отключаете воду..шланг в унитаз и обратным током идет слив. Ничего качать не надо:) Я в офисе сливаю так, шланг 18 метров:)

Andron6630
15.08.2016, 14:08
Все проще:) Одеваете шланг на носик крана..открываете воду..как только вода пошла в акву...отключаете воду..шланг в унитаз и обратным током идет слив. Ничего качать не надо:) Я в офисе сливаю так, шланг 18 метров:)

в сифон tetra вбудована механічна помпа для запуску, у відгуках по цьому сифону люди пишуть, що не можуть запустити сифон вбудованою помпою:eek:, у мене вона легко прокачала 12 метрів шлангу.

Andron6630
15.08.2016, 22:35
В банці відбулись зміни по фільтрації - Aquael turbo 1000 і сама велика дрібнопориста губка яку зміг знайти на базарі. Спочатку купив синю середньопористу десь такої структури як рідна Aquael і вона навіть трохи більша від попередньої, але дрібнопориста ніби краще фільтрує і виглядає. На майбутнє подивлюсь, якщо дрібнопориста буде дуже швидко забиватись буду користуватись середньопористою. Додав трохи трави, за меншою гіркою посадив кілька кущиків валіснерії, і кинув добру жменю роголистника. Вигляд акви на сьогоднішній день.

SLIRA
16.08.2016, 01:01
Вітаю!
Так вже і до запуску риби не далеко.
Ще хотів добавити, що коли заїдуть мушливиці, то скоріш за все валіснерія буде плавати разом з роголистником, правда якщо вона добре не закріплена під каменем

Andron6630
16.08.2016, 12:00
Вітаю!
Так вже і до запуску риби не далеко.
Ще хотів добавити, що коли заїдуть мушливиці, то скоріш за все валіснерія буде плавати разом з роголистником, правда якщо вона добре не закріплена під каменем

Дякую. Запустити рибу руки сверблять вже давно, але ще якось тримаюсь, хочу щоб встановився баланс і губка набрала корисних бактерій, також потроху підливаю воду із старого акваріуму. Думаєте мушлівці будуть викопувати все посаджене?

ander67
16.08.2016, 12:51
Думаєте мушлівці будуть викопувати все посаджене?

То , что посажено в далеке от россыпи ракушек не представляет для них никакого интереса. Все земляные работы производятся непосредственно в самой россыпи и в непосредственной близости от нее.

SLIRA
16.08.2016, 15:34
Якщо в самця (лампролоґус ґолд) буде бажання забрати ракушку в іншого, а воно буде)), то він запливе з нею куди захоче і там її і зокопає, а рослина йому точно не помішає))

Игорь Колосан
18.08.2016, 06:33
Мушлівці взагалу то добрі копачі.Але це, тільки розмови-"якшо у вас ,мушлівці,-всі рослини будуть плавати - корінцями доверху. Мені довелось тримати в своіх аквах Сімілісів( вони і зараз живуть), Оцелятус Голд, Мультіфасціатусів, Кунгвенсісів,крупних Каліптерусів та Хекку. Садіть спокійно Валіснерію- тільки придавіть на перші 2-3 тижні,поки дасть нове коріння. Є ще багато інших рослин-але я ,іх не практикую-попитайте у , інших наших Клубчан, хто має.Вза галі то Валіснерія, ще і ендемік Озера Танганьіки

Andron6630
19.08.2016, 10:41
Мушлівці взагалу то добрі копачі.Але це, тільки розмови-"якшо у вас ,мушлівці,-всі рослини будуть плавати - корінцями доверху. Мені довелось тримати в своіх аквах Сімілісів( вони і зараз живуть), Оцелятус Голд, Мультіфасціатусів, Кунгвенсісів,крупних Каліптерусів та Хекку. Садіть спокійно Валіснерію- тільки придавіть на перші 2-3 тижні,поки дасть нове коріння. Є ще багато інших рослин-але я ,іх не практикую-попитайте у , інших наших Клубчан, хто має.Вза галі то Валіснерія, ще і ендемік Озера Танганьіки

Роголистник ніби теж ендемік, я думаю він не буде лишній у цій акві. Я не хочу робити травник, трохи валіснерії в куті і роголистник, щоб було схоже на біотоп. Скажіть будь-ласка чи маєте практику утримання кількох видів мушлівців в одній банці?

OlehS
19.08.2016, 15:41
Роголистник ніби теж ендемік, я думаю він не буде лишній у цій акві. Я не хочу робити травник, трохи валіснерії в куті і роголистник, щоб було схоже на біотоп. Скажіть будь-ласка чи маєте практику утримання кількох видів мушлівців в одній банці?

Особливо декоративно виглядає кубинський роголистник, раджу спробувати. + Гігрофіла ангустіфолія, але це вже як на чий смак.
Щодо рослин - посадіть їх у крупніший грунт-гальку і маленькі пластикові горшочки, такі ,які використовують для вирощування рослин в гідропоніці (див. тут для прикладу:
http://posejdon.kiev.ua/zelenyie-v-akvariume-uhazhivaem-za-rasteniyami/
http://aqvafish.ru/akvariym/akvariumnye-rastenija-v-gorshochkah.html
). Їх легко можна або повністю ховати в грунт або маскувати камінням. таким чином рослину ні риба не підкопає, ні корені не будуть пошкоджуватись при сифонці. Плюс легше переміщати при зміні акваскейпу.

Декілька видів мушлівців (різнотипних, напр. парних та гаремових) можна утримувати в одній акві. Напр. оцелатусів голдів з сімілісами. останні будуть охороняти свою закриту зону. Гадаю, в цій же компанії могли б комфортно жити бревіси. Все залежить від кількості мушель і головне площі дна . Якщо її бракуватиме - будуть війни.

Andron6630
10.09.2016, 13:24
Відбувся довгоочікуваний запуск риби :). Рибку взяв у OlehS, молодь 7шт оцелатус голд і 6 параципрів, також Олег подарував десяток мушель. Ще знайшов мушлі на форумі в Gerunchik, є у наявності і дуже швидка відправка. Рибка красива і дуже цікава. До тепер маю досвіт утримання неонів, молінезій і гуппі. Після запуску риби просиділи з дитиною цілий вечір біля акви, дружина ледве загнала нас спати.
Оцелатуси виявились дуже агресивні :025:. Три рибки весь час крутяться біля мушель, але постійно живуть тільки дві, одна ночує в крайній мушлі а на день її трохи відганяють і вона плаває біля мушель, напевно самочки? А гризуться не на жарт, рибка ще маленька 2см, що буде далі? На другий день хотів трошки порозсувати мушлі, оцелатуси накинулись на мою руку, думав повідкусують пальці, кусають досить відчутно. Ще 4шт захопили основну скелю, повикопували з чотирьох боків ями, і переважно сядять в них і періодично ходять один до одного в гості і теж воюють досить сильно, напевно самці? Я вже трохи переживаю, що буде коли вони підростуть, чи уживуться в одній банці?
Корм почали брати зразу на другий день, швидко зрозуміли де годівниця, рибка вже третій день в банці, вчора вечером підійшов з кульочком корму, всі різко кинули свої справи і чемно вишикувались перед склом ближче до верху. Поки годую Tropical Malavi, їдять з апетитом, і циклоп заморозка, годував вчора вечером, їдять щось зовсім без ентузіазму і оцелатуси і параципри.
Порадьте будь-ласка з досвіду, по годівлі, чи може переважати сухий дорогий корм чи це все одно не добре, і чи допустиме годування раз на день? А якщо буду відсутній днів на два з рибкою нічого не станеться?
Попробую ввечері зробити фото, але щось не дуже гарно виходить.

Andron6630
10.09.2016, 14:47
Ще помітив цікаву особливість. Пишуть, що танга не любить яскравого світла (яке у мене досить яскраве). Акваріум стоїть в кутику біля вікна за шторою, пряме світло не попадає, але в середині банки досить освітлено, рибки сидять тихенько як мишки біля дна або в ямках, навіть параципри. А коли включаєш світло акваріум ніби оживає, параципри піднімаються в товщу води ближче до верху, навіть оцелатуси розсікають по середині акваріуму і забувають про свою війну. Виключив світло зразу всі опустились на дно і знову тишина та холодна війна між оцелатусами з партизанськими вилазками до конкурента.

Andron6630
14.09.2016, 09:25
Наклацав серію фото, як протікає життя мого акваріуму, яле щось фотограф з мене ніякий. Всі фото з фотоапарата (мильниця nikon), налаштування на автоматі, вийшли або з дуже засвіченим грунтом, або проблеми з балансом білого. Навіть не хочеться виставляти. А ці фото робив телефоном, вийшли гарніші. Буду найближчим часом кликати товариша на майстер клас, який колись трохи займався фото і має кращий фотоапарат.
Минулого тижня переднє скло трошки позеленіло, час освітлення зменшив до 2 години на добу, а тепер переднє скло чисте але мінімально поперли бурі, на задній стінці, і каміння якесь зеленовато-буре збільшив освітлення до 3 годин.

Andron6630
23.09.2016, 14:52
Вчора відбулось поповнення населення акви. Дуже хотів підселити сімілісів і кальвусів, і щоб забрати їх десь не з дуже далека. Віктор з Франківська запропонував кальвусів, я переглянув його колекцію, і звернув увагу на Neolamprologus Caudopunctatus, як виявилось дуже гарна і цікава рибка (може й добре що сіміліси не знайшлись). Взяв двох кальвусів і чотири каудопунктатуси. Рибки їхали з комфортом, новенький, чистенький автобус Франківськ-Прага. Упакував Віктор дуже надійно, рибки спокійно могли з'їздити в Прагу і повернутись назад.
Вдома десь годину адаптовував нових жителів у відрі. Після запуску в акву Caudopunctatus зразу освоїлись і почали активно вивчати інтер'єр. А кальвуси щось стресують, вчора трохи плавали, але якісь вони дуже задумані, і зразу не сподобались оцелатусам, які почали їх ганяти і кусати. Сьогодні зранку під час годування, один виплив з печерки у якій ночував, але щось дуже білий і корм не брав. А другий нормального кольору, ночував в мушлі, так і не виліз, бачив тільки хвіст який стирчав з мушлі. Надіюся сьогодні до вечора відійдуть. Caudopunctatus майже весь час тримаються зграєю і вже почали цікавитись мушлями оцелатусів хоча пишуть, що їм мушлі потрібні тільки для нересту. Треба буде намити вечером ще трохи мушель, щоб не було кровопролиття.

Ланжерон
23.09.2016, 22:51
Мои каудапунктатусы тоже шибко ракушками интересуются и воюют с шумбу шелами...добавил десяток ракушек..вернусь в воскресенье из отпуска, гляну на результаты:)

Andron6630
14.11.2016, 01:35
Усім вітання.
Щось давненько нічого не писав в тему. За останній місяць в банці відбулись зміни по обладнанню. Повністю переробив освітлення на діодне, так як моїм рибам мало того світла, що попадає з вікна (якісь неправильні цихліди, сидять тихенько в купці біля дна при тому, що акваріум стоїть впритул до вікна боковою стінкою), а з люмінісцентними лампами якщо довго світити стінки досить швидко заростали. Поставив дві хороші led стрічки з діодами smd 5050 на алюмінієвий профіль, одна теплого кольору, інша холодного. Хоча не радять робити освітлення на базі led стрічок вийшло гарно і по кольору і достатньо світла. Тепер стінки можна чистити раз в 2-3 тижні і то заростає ледь-ледь точково, маленькими зеленими цятками переднє скло і можливо через те, що на банку попадає світло з вікна. По фільтрації додав ще одну помпу aquael turbo 1000 з великою губкою, бо побачив що одна трохи слабо продуває дальній кут і за каміннями збирається сміття. Стало трохи гучніше але ще терпимо.

Andron6630
14.11.2016, 01:48
Населення за цей час добре освоїлось і навіть трошки підросло, та почали виникати деякі проблеми. Двоє каудопунктатусів ніби відійшло із згаї в пару, бо часто бачу їх разом біля мушлі в одному і тому самому місці, один найбільший з усієї моєї зграї з чотирьох штук а другий найменший, напевно самочка. Дуже часто витанцьовують один перед одним і легенько штурхають в боки один одного і відганяють усіх їнших риб від себе і свого місця. Двоє інших, які середнього розміру почали часто між собою воювати, не на смерть але як зчепляться то воюють довго :025:, і ганяють один одного, але явної переваги когось не видно.

Andron6630
14.11.2016, 02:13
Найбільше переживаю за кальвусів, у мене їх двоє. Коли тільки запустив їх у банку, один був трошки більший за іншого, але щось той більший сильно стресував. Два тижні практично нічого не їв, був щось дуже блідий, весь час сидів у куті за камінням, але коли менший пропливав неподалік, зривався і ганяв його. Менший весь цей час активно харчувався і догнав більшого в габаритах. Більший теж ніби відійшов і весь минулий тиждень гарно з всією компанією брав корм. Але два дні назад побачив що більший знову побілів, ховається за каменем і не хоче йти їсти. Сьогодні був цілий день в дома і мав купу часу поспостерігати за акваріумом. І як виявилось що менший не дає проходу більшому (хоча вони вже одинакові по довжині, так їх називаю щоб якось ідентифікувати), цілий день його ганяє, шукає, під вечір більший вже ховався за губкою але менший все одно час від часу припливав його поганяти. Скажіть будь-ласка хто має досвід утримання кальвусів що робити. Чи тепер весь час агресор буде пресувати слабшого і його краще віддати, чи може з часом заспокоїться. Брав кальвусів як різнополих, але вони ще малі, хто його знає, можливо попались два самці, але і самку самець може пресувати, про це навіть говорив продавець. Якщо хтось із Львова з любителів танги зголоситься забрати одного кальвуса, віддам в добрі руки поки не дійшло до кровопролиття, або поміняю на самку каудопунктатуса :003:.

OlehS
14.11.2016, 10:54
Якщо хтось із Львова з любителів танги зголоситься забрати одного кальвуса, віддам в добрі руки поки не дійшло до кровопролиття, або поміняю на самку каудопунктатуса :003:.

молоді кальвуси хорошої якості є в зоомагазині на Личаківській, правда не знаю, чи вони з того ж локалю, що й Ваші. Я б докупив 2-3 штуки і дав сформуватись парі у Вашій акві. Лишніх доведеться віддати, напевно і з каудопунктатусами буде подібно після виділення домінантної пари.

Andron6630
14.11.2016, 11:09
молоді кальвуси хорошої якості є в зоомагазині на Личаківській, правда не знаю, чи вони з того ж локалю, що й Ваші. Я б докупив 2-3 штуки і дав сформуватись парі у Вашій акві. Лишніх доведеться віддати, напевно і з каудопунктатусами буде подібно після виділення домінантної пари.

Віддати, але кому? У Вас випадково не знайдеться трохи місця? Або можливо знаєте хто може забрати? Сьогодні зранку під час годівлі ніби не було переслідування, але пресований кальвус нічого не їв, дуже несміло підпливав на годування, і зразу втікав за каміння. Буду спостерігати далі.

OlehS
14.11.2016, 22:54
Віддати, але кому? У Вас випадково не знайдеться трохи місця? Або можливо знаєте хто може забрати?

Спочатку дайте їм і каудопунктатусам вирости і "переженитись". Для виділення пари як правило недостатньо 2-риб - вони, як і більшість людей, також хочуть мати вибір :).

Якщо пара стає агресивною і нетерпимою до соплемінників - третім лишнім треба шукати новий дім (у мене на жаль всі акви "тріщать" від старших і молоді.)
Виставите тут на форумі, за розумну ціну чи в подарунок може колеги і візьмуть.
А ще краще (взяти гріх на душу) підсадити друга на Танганьїку, щоб було з ким обмінюватись рибою...code33

Andron6630
01.12.2016, 22:34
Сьогодні цілий вечір мучився з фотографуванням акваріуму на конкурс. Взяв у товариша напів-професійний фотоапарат, пересував світильник і до переднього скла і по середині, і піднімав трохи догори, наклацав купу фото, потім переглянув це все на комп'ютері і розчарувався, на конкурс фото ніяк не виходять. Потім ще робив фото своєю мильницею і телефоном, ніц не виходить, але чомусь найкращі фото на диво вийшли при фотографуванні телефоном (nokia lumia з оптикою carl zeiss на автоматичних налаштуваннях) на фотоапараті виставляв різні налаштування. Але все одно, достойного фото для конкурсу так і не вийшло :003:. Напевно участі не буду брати, хіба за цих останніх пару днів щось зміниться.

Andron6630
01.12.2016, 22:48
Але є і приємна новина. Помітив що пару останніх тижнів дві пари оцелатусів практично постійно зависає біля обраних мушель, одна пара в куті а інша по центрі акваріуму і усіх відганяють з цих територій. Подумав, що напевно починають розбиватись на пари, думав ще замалі для нересту. І сьогодні, коли намагався зробити крупні плани акви, побачив біля однієї мушлі якийсь дрібний рух, думав сміття а коли добре придивився а в середині мушлі кілька дрібнесеньких мальків. Заглянув в апартаменти іншої пари, а там теж поповнення code15. Щось ті оцелатуси дуже різко взялись до справи, такими темпами заселять усю акву і іншим не буде місця. Каудопунктатуси теж пара щось підозріло крутяться біля мушлі і трохи ганяють усіх, заглядав у цю мушлю, поки ніякого руху немає.

Ланжерон
01.12.2016, 23:12
Мои аквариумы для конкурса фоткала дочка достаточно приличной зеркалкой. Но то-ли она не поняла задачу, то-ли мы разошлись во мнениях, но общие виды мне не нравились категорически. Я начал копаться в ручных настройках своего Samsung S6 edge и оказалось, что им можно снимать вполне прилично:) Можно менять и глубину, и резкость, и *тормозить* движение рыб. Единственно, это оказался титанический труд для такого профана, как я. Делал 200-300 кадров - просматривал, половину сразу удалял, просматривал еще раз - оставлял с десяток кадров и потом пытался их хоть чуть-чуть обработать в самых простых редакторах.
И так несколько дней:)
А в конкурсе все-таки стоит участвовать:) Думаю, что далеко не все бьются за победу и призы. Просто хочется получить оценку и советы не только от жюри, но и от коллег и это будет хороший опыт (ИМХО)

Andron6630
02.12.2016, 00:05
А в конкурсе все-таки стоит участвовать:) Думаю, что далеко не все бьются за победу и призы. Просто хочется получить оценку и советы не только от жюри, но и от коллег и это будет хороший опыт (ИМХО)

Подякував за підтримку. Участь у конкурсі дуже хотів узяти, і не дуже на щось розраховував в плані призів, але соромно за якісь тих фото що я наробив. Наклацав суммарно десь 700шт, і всі нікуди не годяться. Під час фотографування виникла непередбачувана проблема. У мене по поверхні плаває роголистник і під час фотографування від нього відбивається світло в усі боки а по фільтрації у мене дві великі губки з боків. Звичайно, фото хотів зробити без обладнання і коли я витягнув з акви роголистник і ті дві губки у воді утворилось купа дрібнюсінького сміття яке навідь за кілька годин не осіло. Хіба робити фото на конкурс телефоном і акваріум залишати з обладнанням?

Ланжерон
02.12.2016, 00:13
Я смог добиться того, что на фото, на черном фоне задника, оборудование практически не видно. Но у меня и трубки внешника, и трубка компрессора черного цвета. При фотографировании играл глубиной съемки. Старался, что-бы четкость была на переднем и среднем планах (пусть простят меня профессиональные фотографы, если употребляю неверные термины).

Andron6630
02.12.2016, 00:29
Ех, попробую завтра ще раз на свіжу голову з обладнанням. Помпи і губки чорного кольору і коли світильник перемістити максимально до лобового, їх практично не видно. А роголистник все одно треба буде ще раз витягнути. Щось від того роголистника купа сміття і коли добре розростається, ще й запутується клубком і починає в середині підгнивати. Починаю задумуватись чи дійсно від нього так багато користі, може викинути його геть. І рибам буде більше місця для плавання. Коли витягував його під час фотографування з банки параципри зразу піднялись до поверхні, порозправляли плавники і давай витанцьовувати по центу. А з роголистником сидять більше біля каміння ніж плавають.

myprog
02.12.2016, 00:33
Andron6630, что я могу сказать, вот Алексей правильно Вам говорит, надо принимать участие в конкурсе!

Всегда надо с чего то начинать. В сегодняшнем конкурсе это будет "так", в следующем конкурсе уже будут улучшения в фотографировании. Но если не начать, двигаться вперед не получится.

Так что ждем фотографий на конкурс))))

OlehS
02.12.2016, 01:29
Andron6630, что я могу сказать, вот Алексей правильно Вам говорит, надо принимать участие в конкурсе!

Так что ждем фотографий на конкурс))))

Абсолютно вірно, не треба кремпуватись... Фотографування акви , як виявляється, інколи набагато складніше, ніж розвести новий вид танги ( з чим вітаю Andron6630!
Але не можливо навчитись робити добрі світлини, поки сам не спробуєш.
Чим більше експериментую з фотографуванням, тим більше маю поваги до тих наших колег з клубу, хто це добре освоїв...

dvvd
03.12.2016, 10:22
Всі ці муки з фото, як про мене. В ідеалі показати фото професіоналу, щоб вказав на помилки. Мені допомогло: темна пора, темний фон (рядно на відстані від задньої стінки), не багато світла (намагайтесь не засвічувати фон), якщо не має штативу, то спробуйте автоспуск

Andron6630
07.12.2016, 11:42
Віддав у добрі руки одного кальвуса агресора з тих двох, що у мене були, бо він так почав пресувати свого брата, що той втратив апетит і інтерес до життя. Сидів весь час в кутику або ховався за губкою фільтра. Але незважаючи на постійне ганяння все одно брав корм і одразу тікав. Той, що залишився вже два тижні живе сам, ніхто його не ганяє, але щось дуже вялий. Коли починаю годування ніби через деякий час підпливає, але сидить внизу і корм майже не бере, а останні два дні взагалі нічого не їв. Його брат на годуванні був першим і їв усі види корму. Хто має досвід утримання кальвусів, напишіть будь-ласка, можливо, йому потрібно компанію? Але в природі кальвуси живуть ніби поодиноко?
Найближчим часом ще напевно доведеться віддати двох оцелатусів, заганяли двох самих маленьких і не дають опуститись на дно, але від годівлі не відганяють, може з часом помиряться (на даний момент дві пари мають мальків) чи це вигнанці назавжди?:003:

Игорь Колосан
08.12.2016, 08:37
Може так статися,що другий ваш Кальвус- це самка, яку агресор схиляв до інтіму. А тепер, хлопчик зажурився. Всі риби в обмеженному просторі можуть проявляти агресію, як шо не мають де сховатись.Можливо треба додаткові якісь схованки, чи шпарини між камінням.В мене здоровань Комприцепс жив з меньшими за розміром Кальвусами, так його взагалі не було видно- постійно сидів за скалою.Пересадив в 3- б рази більше помешкання, бачу тепер постійно, хоч і іноді ховається.

Andron6630
08.12.2016, 09:43
Може так статися,що другий ваш Кальвус- це самка, яку агресор схиляв до інтіму. А тепер, хлопчик зажурився. Всі риби в обмеженному просторі можуть проявляти агресію, як шо не мають де сховатись.Можливо треба додаткові якісь схованки, чи шпарини між камінням.В мене здоровань Комприцепс жив з меньшими за розміром Кальвусами, так його взагалі не було видно- постійно сидів за скалою.Пересадив в 3- б рази більше помешкання, бачу тепер постійно, хоч і іноді ховається.

Я віддав агресора а залишив того, що гняли. Схованок трохи є, коли жили разом другий весь час десь ховався, а діставав тільки під час годування або коли випливав з схованки. Я вже думаю може докупити ще кілька, але боюсь перенаселення. У мене по фільтрації дві губки з помпами, зовнішнього немає, сифоню кожен тиждень і візуально все ніби чисто. І незнати чи уживуться в одній банці ці всі риби, куди їх потім?

Игорь Колосан
08.12.2016, 11:11
А який склад риби, всього?

Andron6630
08.12.2016, 11:35
1) оцелатус голд - 7шт
2) параципрохроміс - 6шт
3) лампрологус каудопунктатус - 4шт
4) кальвус пекторал блек - 1шт
спочатку кальвусів було 2шт, одного віддав, і напевно найближчим часом буду віддавати 2 оцелатусів.

Алесандр
11.12.2016, 12:42
Всім Доброго дня. Щоб не створювати нових схожих тем та зважаючи на схожий об"єм нового акваріуму і моє дУже повільне занурення в Танганьіку, вирішив приєднатись до ТС. Почну з того, що маю.
1. Банка 60 л, з рибами, рослинами, СО2.
2. Проблеми з водою (вода дуже жорстка, параметри приведу нижче)
Було прийняте рішення відмовитись від травника, лишити акваріум та не втратити при цьому задоволення від спостереження за своїм творінням. Так я прийшов до цихлід, а почавши про них читати зрозумів - Танганьіка "наше всьо". Спочатку хотів переробити свою баночку, але статті в інтернеті та моє бажання казали, що то замало. Дякую за допомогу Viktor Kharkov, та Корнелия, завдяки їм багато чого пізнав, але і запитань стало більше. Відповіді на деякі знайшов сам, а на які не знайшов, сподіваюсь знайти з Вашою допомогою. Тепер, що зроблено.
1. Замовив скло на новий акваріум 90*50*45 д*ш*в відповідно.
2. Фільтр зовнішній Fluval 204.
3. Освітлення 50 см балка з діодами. Тут буду дивитись по місцю, кількість та спектр вибирав для травника, щось доведеться забрати, щось додати.
4. Грунт, планую пісок до 1мм, якщо не знайду в магазинах міста, буду купувати на форумі. Насипати планую десь 4 см.
5. Аерація. Треба купувати компресор, якшо так то який тихий компрессор варто брати до 250 грн?
І саме цікаве та важке на даному етапі для мене, Підбір населення. Ось, що я я надумав. Заселити ракушкових:
Оцелатус Голд, десь 7 шт, але не знаю чи гарем чи попарно їх треба утримувати.
Неолаипрологус Сіміліс десь 2 самці і 6 самок.
Каллохромис плейроспилус - скільки, чи пара чи гарем не визначився.
Ципріхроміс лептозома - десь 10-12 хвостів.
Вода з під крану рН-7, GH-15.5, kH-12.5, NO3-10 мг/мл.
Декор буде підбиратись після остаточного вирішення питання з населенням. Підкажіть по воді, наскільки вона підходить, особливо непокоїть нітрат, та осад що утворюється після кипіння. І по населенню, наскільке воно гармонійно підібране.
Дякую.

myprog
11.12.2016, 13:31
Алесандр, советую создать свою тему. Это не будет похожая тема, это будет Ваша история аквариума, а похожих историй аквариумов НЕ бывает))

ander67
11.12.2016, 15:37
Алесандр, Своя тема нужна обязательно, т.к. советов будет много.
Ну а пока для начала:

Насипати планую десь 4 см.
Это много, может плохо перемешиваться рыбами и как итог - закисание. 2 - 3 см. вполне хватит.

Каллохромис плейроспилус - скільки, чи пара чи гарем не визначився.
Ципріхроміс лептозома - десь 10-12 хвостів
Для этих видов Ваш аквариум мал.

Алесандр
11.12.2016, 20:59
Всем спасибо. Создам свою тему обязательно.