Показати повну версію : Спроба1: 250 літрів гармонії.
Доброго, всім, вечора.
Ну от і настав той час, коли перелаштування рослинної акви під тангу із другорядних задач поступово заняло одне з перших місць.
І як новачок прошу у громади допомоги.
Я маю:
1. Акваріум 1000х450х600(h) (вмонтований у шафі)
2. Зовнішній фільтр 560л/год (самороб. об'ємом 35 літрів)Я розумію, що то не багато, але багато риб не планую
3. Нагрівач та компрессор.
Найперше питання - то освітлення.
Те що маю - піде в "утіль". Воно для рослин і свій термін відпрацювало...
Маю бажання зробити на світлодіодах... Як електрик я можу .... а як електронщік - то вже ні... Тому прошу поділитися досвідом саме не складних або готових конструкцій. В де яких темах зустрічав поради (світлодіоди, лінзи, економно, гарно виглядає....)
Але конкретикі не знайшов... В Єпіцентрі продаются готові світильникі... але я не маю досвіда їх використання.... Будь ласка порадьте щось. Можливо посилання до повідомлення...
Внутрішній світ акваріума планую зробити максимально гармонійним.
Думаю, за вашою допомогою, підібрати два вида риб, щоб і мені було цікаво і вони як найменше конфліктували. Бажано гаремне утримання.
Після цього будем планувати "меблі"...
ПС Мушу зізнатися, якось важкувато продовжувати спілкування після мого піврічного зникнення. Наче все з початку... Дякую за розуміння.
Игорь Колосан
11.12.2016, 23:23
Можу порадити по освітлення-що маю я.Як для мене -кращий варіант. Використовую 10Вт світлодіодні прожектори в аквах 300-400 л.Висота стовба води 60-70 см. Для акви з Тангою вистачить 1-го прожектора. Плюси використання- влагозахищеність, можливість заміни по гарантіі безкоштовно, направленість освітлення( в акві остаются зони затемнення-де риби почувають себе комфортно,але може в любий час випливти на освітлене дно), економія ел.енергії. Користуюсь більше 2=х років. З того-чим користувався (світлодіодна стрічка,кластери, лампи Т5-8)
Andron6630
12.12.2016, 00:55
Теж довго мучили думки про переробку освітлення в цихліднику на led, так як моїх двох люмінісцентних ламп по 38вт на акваріум майже без рослин трохи забагато і скло швидко заростало зеленню. Але так як часу і досвіду у виробництві таких девайсів немає все таки вибрав для себе найпростіший варіант на основі діодної стрічки. Відвідав місцевий радіобазар, і знайшов у одному місці якісну стрічку. Сама стрічка повністю в 'силиконовому шланзі' і на діодах smd 5050 з радіаторною підкладкою і гарантія три роки. І ще продавець сказав, що у них у головному офісі саме з такої зроблена підсвітка в акві і працює вже три роки. Стрічка не дешева 1 м - коло 300 грн і є холодного і теплого відтінку. Узяв майже 2 метри половину холодну решта теплу і якісний блок живлення mean weel. За блок трохи переплатив в інтернеті можна знайти дешевше, а стрічки такої не знайшов. Ще купив 2 метри алюмінієвого п-подібного профілю так щоб стрічка по розмірах увійшла впритик, профіль додатково промазав силіконовим герметиком на нейтральній основі, щоб не роз'їв стрічку і профіль причіпив замість люмінісцентних ламп. Подсвітка вийшла суперова, навіть трохи заяскрава для цихлідника але посадив трохи валіснерії так що та яскравісь зайвою не буде і нічого не заростає, за 3-4 тижні на склі появляються де не де трошки зелених цяток ну і суттева економія біль ніж у два рази. І ще холдна і тепла стрічка дають разом досить цікавий майже природній відтінок. Одним словом результатом дуже довольний.
Konstantin L
12.12.2016, 13:15
У меня тоже несколько обычных лед.прожекторов есть,я не восторге.
Правильно подобранные аквариумные люминесцентные лампы совсем по другому освещают рыбу, лучшего освещения пока для себя не нашел. Возможно есть аквариумные лед светильники, которые не уступают люм.лампам, но стоимость таких светильников на сегодняшний день не каждому по карману.
делаю сам светильники на алюминиевом профиле для светодиодных линеек
использую линейки 5730 14вт на метр
разных цветов: холодный, нейтральный, теплый, синий и красный
можно комплектовать контроллером где отдельно можно регулировать мощность каждого цвета
для аквариумов до 40см можно использовать без доработки
цена получается смешная если собирать из комплектующих самому
на угловом профиле можно собирать светильники до 2 метров длинной
конструкция получается легкой тонкой эстетичной и дешевой
если высота 60см ставлю линзы 30градусов
получается конечно дороже
если надо обращайтесь --расскажу
Игорь Колосан, з Вами згоден, плюсів дуже багато...
На роботі консультувався по прожекторам які ми використовуємо на виробництві- відгуки непогані. Але то стосується виключно надійності в гарантійний термін використання. Мав можливість і тому взяв "на довічне випрбування" світильник: вибачте, до тексту тодати фото не вийшо... потрібно дивитися в докдадених зображеннях...
Хай буде як запасний варіант, тому що вони мають замалий спектр і риба виглядає не так яскраво...
Andron6630, дякую за поради, але я на таку роботу поки що не готовий...
З Konstantin L сперечатися не можу... але від люмо ламп вирішив відмовитися...
макрель, запропоноване вами зацікавило. Обов'язково звернусь за допомогою.
Ось я натрапив на форумі:такий аукціон (http://www.aquaforum.ua/showthread.php?t=231399) Що думаєте з цього приводу? Хто мав досвід? Різний спектр... готовий комплект...
светодиод 1вт - от 1до 3грн...15шт=45грн
драйвер ...30грн
подложка 1-2грн...15шт=30грн
светильник 15вт
итого; 45+30+30=105грн
профиль...85грн?? на фото не видно что там такое
есть стекло?
драйвер без корпуса
мой вариант
светильник 14вт
линейка 5730 1 метр
профиль 1 метр плюс стекло и заглушки
плюс крепление
плюс блок питания 12в -2А
цена: 145грн
ksy-kiev
12.12.2016, 21:51
У меня тоже несколько обычных лед.прожекторов есть,я не восторге.
Правильно подобранные аквариумные люминесцентные лампы совсем по другому освещают рыбу, лучшего освещения пока для себя не нашел.
Золотые слова. +1 000 000
З Konstantin L сперечатися не можу... але від люмо ламп вирішив відмовитися...
Зря.
Володя, использовал в разное время и с разными аквариумами: LED ленты, прожектора, толковые светильники и ЛЛ.
Так вот, мое сугубо мнение, основанное на сугубо моем восприятии.
1. Лед ленты - для витрин в пивных ларьках.
2. Лед прожектора - больше минусов, нежели плюсов.
3. Хороший лед светильник (Романа, Игоря) - там рыба тоже хорошо играет, если добавить больше цианов, блю и редов в балки.
Но ни под одним источником света, так красиво рыба не играла всеми своими красками как под:
ЛЛ Хаген Аква Гло и ЛЛ Повер Гло. Под обычными ЛЕД, холодно-белым или тепло-белым - хамса хамсой, тюлька, никакая....
Тебе же не траву выращивать, тебе нужно рыбой любоваться.
разорвали вы меня...с этим нужно переспать...
ksy-kiev
12.12.2016, 21:59
разорвали вы меня...с этим нужно переспать...
Володя, все что я сказал - относится к цихлиднику, по траве там все по иному :)
Те що маю - піде в "утіль". Воно для рослин і свій термін відпрацювало...
Ну это для растений оно отработало , а для танги в самый раз. Даже можно мощность ламп убавить в целях экономии.
Пользуюсь лампами хаген - по цвету полностью удовлетворяли, но цена их сейчасcode13.
Решил сделать светильник из комплектующих AQUAXER (на Ароване) - только сложить остаётся. Заказал, то ждал радиатор чёрный, то т. д., но тут появилась такая штука не сочтите за рекламуhttp://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=45_244&products_id=11870по цене почти что самому клепать, в среду должно приехать...
Но это для симилисов...
Мой дилетантский взгляд - красная рыба красивше в красном спектре, синяя и белая в холодном...
IgoR дым
12.12.2016, 23:20
Если аквариум один, или хотя-бы два(не как у некоторых счет на стеллажи) то можно и ленту, или с наборных разных цветов светильник сделатьь и будет не хуже вышеупомянутых Т8...
Не забывайте о необходимости охлаждения светодиодов и LED прожекторов, без куллеров в помещении матрица долго не протянет. я бы воспользовался предложением светодиодного светильника, опыт и цена это+...только с наборных(чтоб заменить сгоревшие без проблем)и разноцветных
Алесандр
12.12.2016, 23:57
Я так само як і Ви роблю перші кроки у танганьіку. На рахунок освітлення. Визначіть для себе, що Ви хочете від освітлення. Якщо просто світло, то підійде люба по розміру лед лампа (прожектор). Зараз їх море, + ціна, економність, працює від 220, легко можна встановити в кришку. - Ви не отримаєте спектр який підкреслить колір Ваших риб.( І навіть не дивіться на світлодіодні стрічки.) Якщо ви хочете отримати лед світло, яке не буде поступатись спеціалізованим лампам, то ціна буде немала, і тут вирішувати Вам, варто чи ні ставити лед.
http://www.aquaforum.ua/showthread.php?t=165754 мені дуже допомогло у виготовленні мого світильника, та й просто для себе цікаво, тепер буду його перероблювати, але всьому свій час. Удачі та натхнення і все у Вас вийде.
Пользуюсь лампами хаген - по цвету полностью удовлетворяли, но цена их сейчасcode13.
Решил сделать светильник из комплектующих AQUAXER (на Ароване) - только сложить остаётся. Заказал, то ждал радиатор чёрный, то т. д., но тут появилась такая штука не сочтите за рекламуhttp://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=45_244&products_id=11870по цене почти что самому клепать, в среду должно приехать...
Но это для симилисов...
Мой дилетантский взгляд - красная рыба красивше в красном спектре, синяя и белая в холодном...
то что вы заказали судя по диаграме--ставить максимум до 40см (высота аквариума)
это линейка 5730 в профиле п40(профиль неплохой) можно две линейки ставить
Световая температура: 6000-6500К.--а вот это холодный белый и красного там чуть чуть(грубо нет)
забавно если там вот такое чудо стоит
http://www.arowana-im.com.ua/images/plata-sosvetodiodami-5w-svet-dlya-akvariyma-xl.jpg
http://www.arowana-im.com.ua/images/media/aquaxer-5w-160-15-led.jpg
Рабочее напряжение платы: 220 В.
Количество светодиодов: 10 шт.
Угол светового потока светодиодов: 120 градусов.
Цветовая температура светодиодов: 6000-6500 К.
потенциал 220в--на корпусе светильника
ага супер решение
висота акваріуму 30 см, взяв дві планки. Самому складати цікавіше і з ремонтом простіше та і можливості для удосконалення більше, підкупила гарантія 1 рік...
висота акваріуму 30 см, взяв дві планки. Самому складати цікавіше і з ремонтом простіше та і можливості для удосконалення більше, підкупила гарантія 1 рік...
гарантия на что? на профиль?
линейка 1 метр на 72шт (мощность заявленная 18вт)таких диодов стоит 30грн
а драйвера упрощенные такого типа будут гореть аж бегом
только вот проблема--это не производителя--а качества электричества компании поставщика 220вольт в ваш дом
вообщем на днях создам тему
по дешевому свету
Я прийняв таке рішення:
1. Щоб світло мене не затримувало - сталю те що є. Тобто e-next (18 Вт). Безкоштовно. Легко монтується і демонтується.
2. Маю старі ЛЛ (викидать не варто) та з нержавійки рефлектор IgLa. Швидко отримаю балку.
3. Буду намагатися самостійно зробити ЛЕД світильник. З наборних світлодіодів, різних кольорів. Думаю, буде біджетно, матиму можливість виправити спектр, та відремонувати.
маркель, за майбутню тему та консультаціі буду дякувати.
Поки так.
Алесандр
20.12.2016, 07:30
Буду намагатися самостійно зробити ЛЕД світильник. З наборних світлодіодів, різних кольорів. Думаю, буде біджетно, матиму можливість виправити спектр, та відремонувати. code58
На наступному тижні планую запускати нову акву, 189 л чистими, світло буде старе, на СД для 60 л травника, відпишу тут, або в своїй темі. При переході з ЛЛ на СД буде спалах водорості, в нашому випадку це не критично.
При переході з ЛЛ на СД буде спалах водорості,
Чому? Думаю то не обов'язково...
А що громада порадить мені з вибором риби?
У мене вже голова йде обертом...
Допоможіть, зважаючі на розміри мого акваріума, підібрати два вида більш-меньш спокійних риб гаремного утримання (можна один гаремного а другого дві пари...).
Як би не складні в утриманні і я їх міг придбати у форумчан.... було б класно...
ПС
Щось мені це нагадує.... о згадав: "что б не пил, не курил, и цветы всегда дарил, тещу мамой называл...."
Алесандр
20.12.2016, 20:46
Чому?
З наукової точки зору пояснити не можу, це з особистого досвіду. Виходить щось схоже на запуск акваріума з нуля, коли починають з'являтись водорослі. Думаю що все залежить від фізичних властивостей СД, ІМХО. Після того як поставите СД, вмикайте їх на повну години на 3, поступово збільшуючи, і все буде добре.
Алесандр
20.12.2016, 21:42
А з рибою вже визначились? Для мне це, поки що проблема.
А що громада порадить мені з вибором риби?
У мене вже голова йде обертом...
Давайте немного не так, вы называете кого вы видите в своём аквариуме. Так легче советовать.
Gorn, я вибачаюсь, але в день зробити більш меньш змістовну відповідь не маю можливості...
Кого я бачу.... дно можуть бути мушлеві (мультиків вже маю, готовий ділитися як дорослими так і малечею) або якась інша донна (краще б зграєва) риба...
В дальніх кутах бачу завали з каміння... швидше за все принцеси, можливо юлікі... дуже подобається Neolamprologus buescheri "Kamakonde" але не певний що моя аква підійде.... Хочу щоб риба не тількі ховалася а і вільно плавала...
В загалі я мало обізнаний в Танганіці...
IgoR дым
21.12.2016, 20:56
[QUOTE=lavrin;3308397
...Neolamprologus buescheri "Kamakonde" але не певний що моя аква підійде.... Хочу щоб риба не тількі ховалася а і вільно плавала...
В загалі я мало обізнаний в Танганіці...[/QUOTE]
Вам, как новичку не советую этот интересный, загадочный, яркий и не предсказуемый вид.
Что касается скрытности рыбсов, считаю:
1-создать максимально комфортные условия содержания(для этого изучайте по всем доступным источникам инфу о виде)
2-стараться как можно реже беспокоить рыбу пересадками, в случае необходимости лучше не сачек, а пакет рыбный ...загоняете тихонько " аборигена" переносите с водой и обстановочку его территории следом . Так адаптация будет не долгой.
3- режим. Кормление(хотите разгрузку - дайте совсем чуть-чуть, для рыбы в мальке голодовки вообще противопоказаны) рыба больше показывается если кормить чаще, но по малу.
4- Подмены, если рыбы мало и корма идет чуток то 25% в неделю не обязательная норма процедуры. Можно уменьшить, или разделить в два захода(более плавно %15), но при уже уверенном балансе.
P.S. повторюсь, все выше сказанное мною лишь советы...
Игорь Колосан
23.12.2016, 21:33
Кого я бачу.... дно можуть бути мушлеві (мультиків вже маю, готовий ділитися як дорослими так і малечею) або якась інша донна (краще б зграєва) риба...
В дальніх кутах бачу завали з каміння... швидше за все принцеси, можливо юлікі... дуже подобається Neolamprologus buescheri "Kamakonde" але не певний що моя аква підійде.... Хочу щоб риба не тількі ховалася а і вільно плавала...
В загалі я мало обізнаний в Танганіці...
Neolamprologus buescheri "Kamakonde"-не бажано, хоча й дуже цікава риба. Жорстка, як і всі "принцеси". Вони як почнуть "весілля гуляти"-всім мало місця буде. Візьміть краще якихось Калохромісів-вони ще й як бульдозери будуть постійно просіювати пісок. Та Ципрів або Параципрів стайку 6-8 шт.
Игорь Колосан, дякую за пораду. Буду вивчати...
А Ваших спесиосусів вже забрали?
Ну, я по трохі просуваюсь...
Видраїв акву, фільтр. Поклеїв синій фон.
Зклепав світло на ЛЛ. Придбав конструктор для свілла на СД.
Визначився із рибою та забронював її. (Lamprologus speciosus, Paracyprichromis nigripinnis).
Зрозумів що синій фон то не для парацихромісів... шо делать?
Вчора залляв воду.
Сьогодні маю запустити фільтр...
Тепер маю визначитися із меблями...
пісок маю... а от каміння навіть ще не уявляю яке краще придбать...
"... для Paracyprichromis nigripinnis. ... аквариум не менее 150 см длинной и 60 см шириной. ...
С уважением
Др Марта Меженска" С
Цитата всім відомо звідки...
Але вивчаючи інфу такого не зустрічав... як приклад (http://tanganyika-collection.ru/index.php?mod=4&id=53)
В ці святкові дні перебрав багато правда не іншомовної інформації, а по утриманню цієї риби , крім загальновідомої, майже не зустрів...
Хто має посилання на розгорнуту статтю, або відео, будьласка поділіться.
Konstantin L
02.01.2017, 22:11
У меня сейчас живут в 110см х 50 х50см, рыба довольно спокойная, малоподвижная по сравнению с циприхромисами. Любят объемный фон или высокие вертикальные скалы.
http://www.kim-jakobsen.dk/Freshwater/Artsbeskrivelser/sp_paracyprichromisnigripinnisen.htm
http://www.cichlidae.com/article.php?id=249
http://www.tanganyika.ru/fishdesc.php?&fid=324
"... для Paracyprichromis nigripinnis. ... аквариум не менее 150 см длинной и 60 см шириной. ...
Але вивчаючи інфу такого не зустрічав... як приклад (http://tanganyika-collection.ru/index.php?mod=4&id=53)
У мене параципри живуть в акві, навіть меншій , ніж в Констянтина.
Вже третє покоління плаває і множиться. Тому Вашої акви повинно бути достатньо, для молоді тим більше. підростуть - прорідите, якщо буде така потреба. Звичайно, що у більших аквах більше варіантів територій для самців. Головне - в акві повинен бути "другий поверх", а не дно з пустими стінами.
Вчора запустив до акваріума два "космонавти" - сантиметрових мультиків...
Політ нормальний, жити можна але від своїх мушлів не відпливають взагалі. Зрозумів що може бути проблема нагодувати нових поселенців... то теж будуть малята...
Закінчив виготовлення світильників на СД. Неочікувано гарно світять. без "але" ніяк... Один світильник "різнокольоровий" - для можливих рослин. Так бульбашки, які плавають на поверхні води, фокусують різнокольорові світлячки.... а коли компресор вимкнений - абсолютно нічого непомітно...
вже заручився згодою Жені протестувати і порівняти мої СД з його хагеновскими ЛЛ
Ще маю проблемку з камінням... не сезон... заважає сніг... так що мушу почекати...
Добрий вечір.
Маю що повідомити...
Був у гостях у ksy-kiev...Забирав отриманий журнал біотопів...
Протестували СД світильник. 2 шт по 14 одноватних діодів кожен. Наполам 15000К та 10000К.
Дійшли згоди що такій варіант має право на існування. Звичайно, до Хагена не дотягує, але геофагуси та скаляріі відсвічують не погано... Мають переваги в мобільності, та можливості спрямувати світло - в Женіному варіанті корчі дуже гарно відкидають тінь. На фронтальне скло світло взагалі можна не спрямовувати. Перегріву немає... Легко відремонтувати. В своєму акваріумі включаю тільки один - його вистачає абсолютно. Я поки що зупинюсь на цих світильниках... Світильник з ПоверГло відкладу для фотосессій...
У мене перетримується риба OlehS та Володимира Романовича... Все добре. Всі живі, здорові, трохи буцаються... Апетит мають гарний.
Ну поки якось так...
ksy-kiev
05.03.2017, 21:58
Дійшли згоди що такій варіант має право на існування. Звичайно, до Хагена не дотягує, але геофагуси та скаляріі відсвічують не погано...
Володя, скажу інакше :)
Хаген Аква Гло то для Амазонки з "чорною водою". Сьогодні підфарбував воду дубом та вільхою, бімба!!!! :)
Але коли в мене був "Театр ім.Танганьїки" - аква гло там виглядала похабно. Все світло потім перевів на 6500К.
Твої світільники - саме для Танганьїки. Краще і не придумаєш. Легкі, мобільні, недорогі.
Вердикт - ЗАЧОТ :)
Все світло потім перевів на 6500К.
В варіанті з СД - то не проблема... профіль та діоди.... втикнув штекер і все... можна компонувати з іншими... широкий простір для єкспериментів... )
І ми дійшли згоди що навіть для "твоїх літрів" 24 вата досить...
ksy-kiev
05.03.2017, 22:29
Нi, 6500К то теж було не дуже. З бюджетних люмiнiсцентних ламп варiантiв не було.
Спектр твоiх дiодiв, що ми тестували - саме те, що треба!!!
Сьогодні перетримувані симіліси поїхали за адресами, а до мене приїхала довгоочікувана рибка... навіть більше...
Сьогодні перетримувані симіліси поїхали за адресами, а до мене приїхала довгоочікувана рибка... навіть більше...
Добре, що багатоходівочка спарацювала. Треба десь це описати.
lavrin велике спасибі за "перетримання" - симіліси виглядають задоволеними життям і добре відкормленими.
Ну що я хочу повідомити... якось з гармонією не складається....
Маю чотирьох спеціозусів. Я навіть не можу розібратися якої вони статі... Наче точно є самець і дві самкі. Із четвертим не зрозуміло.... скорше за все теж самка.... Один одного ганяють. Двойко ховаются по куткам (але при дні), а двойко більше по центру дна.
Зовсім несподівано і тому зовсім не зважено приїхали альти сумбу шели....
Рибка жвава. Всі живі здорові. Теж ведуть бійки тільки поміж себе... але вже "намалювались" домінуючі красені. Їх аж сім штук...
Особисто мені - подобаються. Але я розумію що буде затісно... і що робить далі не знаю....
Ще є парацитри.... Тут гірша ситуація. Один іздох а двоє - пропало безслідно... (Вистрибнуть не має куди, трупів не бачив.... то лишається загадкаю....) Лишився один чималий - вже починає набирати фарби - красень!
Другий - трохі менший.... а третій - зовсім малий (не знаю як він досі дотяг)
Мені параципри теж подобаються... але так склалися обставини що вони приїхали різного розміру... і то відображається на відносинах.... да і лишилось їх мало....
Розумію що для мого дна досить і специозусів.... шелам потрібно шукати інший акваріум... А що робити з параципрами... докупати?
Більше питань ніж відповідей....
Поки наблюдаю...
Cognitio rerum
31.05.2017, 20:13
Розумію що для мого дна досить і специозусів.... шелам потрібно шукати інший акваріум... А що робити з параципрами... докупати?
Більше питань ніж відповідей....
Поки наблюдаю...
Нормальне у вас дно (1000х450) :)
Можна сподіватися що уживуться і спеціозуси і шели. 7 штук правда забагато буде. Залиште пару чи дві, розмістіть камені які б ділили територію на окремі сектори і будете спостерігати цікаве співжиття різних видів.
параципри з мого досвіду досить примхлива риба, підкорміть тих що маєте до визначення статі а там побачите уживаються вони в вашому об'ємі чи ні.
Також вони полюбляють в печерах ховатися - зробіть їм для комфорту пару ущелин між камінням.
Удачі вам і цікавих спостережень!
Всем доброго вечера.
Ну что хочется сказать.... как то с гармонией не получается....
Специозуси ушли, из парациприхромисов остался самый крупный, а сумбу шелы чувствуют себя хорошо....
Рыбу практически не вижу. Немного когда кормлю, и то ели отойду....
Поэтому хочу рыбу раздать и взять паузу.
Поскольку:
Правила раздела:
Внимание! ... то продажа и покупка рыб в данной теме РАЗРЕШЕНА ТОЛЬКО членам клуба!
а я не член данного клуба, то обозначусь здесь, а тему закрою после того как пристрою рыб.
1. Парациприхромис - 1 шт (пол не знаю).
2. Альт сумбу шелл - 6 шт (пол не знаю, одна рыбка заметно меньшего размера).
Рыбу покупал у OlehS.
Рыбу отдаю.
Предпочтение отдается киевлянам и желательно в одни руки.
Пока так.
ПС напомню: у меня еще есть лампрологус мультифактус.
Рыбу отдал.
Тему закрываю.
ПС Извините,если что не так....
vBulletin версії 3.8.7, © 2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010