Показати повну версію : Лампрологус специозус. Поднять малька.
crew33333
25.03.2017, 16:55
Уважаемые одноклубники, помогите советом. Не получается поднять малька. Вот сейчас уже второй выводок, около 15 шт., на мой взгляд, не получает пищу. Как я понял из инфо инета, самка закапывает ракушку так, что бы потоком течения заносило корм в ракушку. В моем случае корм в ракушку никак не попадает. Кормлю циклопом и растертым в пыль тетрамином. Может стОит забрать малышей и инкубировать без ракушки? Помогите советом, нехочу потерять второй выводок.
Игорь Колосан
25.03.2017, 20:54
Я три раза выкармливал в акве с родителями. Кормил моиной и циклопом- 2-3 раза в день. Постепенно происходит естественный отбор- остаются сильнейшие. Попробуй спросить у Олега OlehS-написать в ЛС.
Спочатку потрібна культура мікронематоди і дрібні науплії артемії, 2-3 рази в день прямо в акваріум з батьками.
За 2 тижні мальків бажано акуратно відловити, оскільки перед наступним нерестом самка може стати до них агресивною (я в жодного іншого мушлівця такого не бачив, крім спеціозусів).
Найкраще, якщо вже видно малька, акуратно підмінити мушлю самці і мальків перенести разом з мушлею у відсадник.
І ще: корм не повинен запливати в ракушку :) : голодний мальок випливає і сам його шукає. Тому корм має бути живим (дуже бажано). Успіхів!
Я корм разбавлял в стакане с водой из аквариума и доставял с помощью шприца и стеклянной трубки прямо к ракушки с мальком.
Sent from my SM-A310F using Tapatalk
crew33333
09.04.2017, 17:08
В общем штук 5-6 получилось поднять науплиями. Малыши уже покинули родную ракушку, заняли каждый себе по ближайшей ракушке.
Отправлено с моего m3 note через Tapatalk
crew33333
13.04.2017, 21:33
Один из малышей обживает новый домhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170413/b1d57f7555afa999bcbfbcce664438bd.jpg
Игорь Колосан
13.04.2017, 22:29
Це добре-шо є поповнення. Дуже вибаглива рибка"!
crew33333
28.05.2017, 19:49
Давно не отписывался в теме, решил кое-какие пробелы заполнить :)
После того, как 5 малышей начали "самостоятельную" жизнь, появился на свет еще 1 специозус. Хочу отметить, что старшие братья не очень были к нему дружелюбны, честно говоря, думал прибьют его, но он оказался шустрым и вскоре тоже занял свою ракушку. Самка-мать пропала с переднего плана аквариума, стала тусить в аутсайдерской часть аквариума(на тот момент это 2/3 дна) там обитали без особых целей еще одна самка и самец.
Главный самец занялся расширением границ. Он плавал от ракушки к ракушке с малышами, проверял, как они. Может кто-то и не проверит, но блин, это целая церемония! Когда самец зависает над ракушкой с малышом, тот поднимается к нему, и начинает описывать вокруг него круговые движения, периодически покусывая то за пузо, то за спину. Сначала я думал, что это "баловство", но самец воспринимает это как должное. Причем это происходит с каждым малышом! Все пытаюсь запечатлеть это действие на видео, но на камеру они категорически отказываются это делать. Однако я не теряю надежды все-таки заснять этот ритуал.
Еще об расширении границ. На данный момент территория аутсайдеров уменьшилась до 1/4 дна. Жизнь у них не очень - порваны плавники, плохое настроение. Начинают занимать позиции на фильтре, но и там главный самец их находит, и задает взбучку. Достается даже самке - матери мальков.
Что подскажите, нужно ли пересадить на время или нет? Убивают ли специозусы себе подобных?
Cognitio rerum
28.05.2017, 22:38
Что подскажите, нужно ли пересадить на время или нет? Убивают ли специозусы себе подобных?
Думаю вбивають собі подібних якщо перебувають в стресі. Тому, як на мене, пересаджувати малька чи ні залежить від розмірів акви і від того чи він не перенаселений. Ну і чи є там крім спеціозусів інші види. Якщо площа дна достатня, інших видів немає - думаю не обов'язково.
p.s. сам вже з місяць як є щасливим власником цих рибок :)
crew33333
28.05.2017, 23:09
Площадь дна 550х450 мм. Я так понимаю, что это маловато для расширения.
Другие обитатели есть - я туда периодически бросаю детвору анцитруса - для выращивания и профилактики водорослевых обрастаний стенок акваса. Но после того, как самец начал активную захватническую компанию, я не видел их дальше фильтра. (размер анцитрусов до 20-25мм).
Кстати, второй самец - самая пресингуемая рыбка. Плавники порваны, живет сейчас над фильтром, вместе с анцитрусами-малышами.
Игорь Колосан
29.05.2017, 10:29
Отсадите малька -которого гоняют. Это обязательно-если хотите сохранить-иначе убьют. Из личного опыта.
Cognitio rerum
29.05.2017, 16:07
Площадь дна 550х450 мм. Я так понимаю, что это маловато для расширения.
Здається таки малувато. Я місяць тому придбав 5 штук спеціозусів і відсадив в майже такий же акв (550 + 500) - виявилось замало. Відсадив в 1120 + 400.. І то одну самку потім прийшлось пересаджувати бо її пресували. Залишились, як мені зараз видається, 1 самець і 3 самки. Потомства поки що немає, аде вже зауважив цікаве - готова до запліднення самка сама активно шукає самця і намається приманити його до обраної нею ракушки вигинаючись дугою (такого у оцелатумів спостерігати не доводилось). І самець таки ведеться. :) Шкода що не встиг зафіксувати момент коли самка в ракушці, а самець біла входу здається виділяє молока
От пару фоток:
самка біля ракушки
596174
ця ж самка відправляється на пошуки самця
596175
..зваблює
596176
глядачі, яких не покликали
596177
:002:)))))
p.s. Щиро дякую Konstantin L за цікаву і здорову рибу code69
Если некуда девать малька могу купить, обменять ну и т.д.
Главный самец занялся расширением границ. Он плавал от ракушки к ракушке с малышами, проверял, как они. Может кто-то и не проверит, но блин, это целая церемония! Когда самец зависает над ракушкой с малышом, тот поднимается к нему, и начинает описывать вокруг него круговые движения, периодически покусывая то за пузо, то за спину. Сначала я думал, что это "баловство", но самец воспринимает это как должное. Причем это происходит с каждым малышом!
дуже цікаве спостереження, ніколи не бачив, бо весь час намагався забрати мальків і виростити окремо.
На данный момент территория аутсайдеров уменьшилась до 1/4 дна. Жизнь у них не очень - порваны плавники, плохое настроение. Начинают занимать позиции на фильтре, но и там главный самец их находит, и задает взбучку. Достается даже самке - матери мальков.
Запросто вбивають, чи швидше пресингують до смерті. Причому, навіть самки одна другу. особливо в малих аквах.
Тому, для уникнення втрат і збільшення популяції бажано лишнього самця з субдомінантною самкою відсадити в окрему акву. У великих же об"ємах все може бути по іншому.
Я місяць тому придбав 5 штук спеціозусів Залишились, як мені зараз видається, 1 самець і 3 самки. Потомства поки що немає,
І чи є успіхи у розведенні?
Cognitio rerum
18.08.2017, 15:02
І чи є успіхи у розведенні?
Були один раз мальки. Але бачив їх тільки один ранок, до вечора вже не було..((( І це при тому що в акві біля 115+45см знаходились тільки 4 дорослі рибки-спеціозуси а інших риб в акві не було! От не відсадив зразу дорослих і от результат. Не сподівався, якщо чесно.. Та нічого, я терплячий, на слідуючий раз буду знати :)
наразі Володимир Романович любязно погодився надати в оренду (на час його відсутності в місті) своїх міліагрисів і за відсутністю новин від спеціозусів акцентую свою увагу на них ))
Маю ідею скласти порівняльну таблицю поведінки дещо подібних видів (оцелатумів, спеціозусів, міліагрисів) і не забуваю про неї :)))
Ну от, і у вас вони (спеціозуси) саботують розмноження...Має ж бути у них десь спеціальна "кнопка". :)
Cognitio rerum
20.08.2017, 07:58
Ну от, і у вас вони (спеціозуси) саботують розмноження...Має ж бути у них десь спеціальна "кнопка". :)
Так, інші ракушечники розмножуються простіше :)
Мені поки-що рано судити однозначно - минулих місяць-півтора жарко все таки було. В той найжаркіший тиждень т. води в мене до +30 доходила.. Добре що доросла риба вижила, тут не до розмноження
А особливість якась напевно є.. Ви раніше писали що спеціозус порівняно глибоководна рибка, можливо якраз в т. води і справа: в глибших шарах води вона напевно нижча, не так від сонця нагрівається.
Будемо експериментувати :002:
Cognitio rerum
03.10.2017, 17:58
Нарешті поки все ніби як має бути..
608877
самка сидить на ракушці, мальок в пошуках їжі, самець неподалечку охороняє
хочу спитати тих хто успішно розводив: ви дорослих чи малька не відсаджували?
Cognitio rerum
03.10.2017, 22:27
..пройшло всього тільки пару годин
мальків вже нема :003: , самка крутить ракушкою і вирила цілу яму навколо неї, самець за всім цим спостерігає збоку.. єдине що змінилось - хіба те, що світло в акві включив. Невже це привело до такого стресу щоб знищити власних мальків??
Може те що риба в озері на глибині живе означає що яскраве освітлення для неї є стресовим?..
Іншої риби крім пари що віднерестилась в акві біля 100л немає
В слідуючий раз - тільки забирати ракушку з мальком, інших варіантів зберегти потомство не бачу
Мгг... У мене успішні нерести , як правило, були лише в окремій акві на одну пару батьків. При цьому малька забирав перед наступним нерестом, інакше самка сама малька потроху вибивала.... ось такі у них заскоки :)
Що пішло не так у вас - не можу сказати, може пара ще недосвідчена....
Ви ще подивіться уважно. чи мальок не ховається на крупнозернистому грунті - у них дуже добрий камуфляж...
Cognitio rerum
04.10.2017, 17:04
Мгг... У мене успішні нерести , як правило, були лише в окремій акві на одну пару батьків. При цьому малька забирав перед наступним нерестом, інакше самка сама малька потроху вибивала.... ось такі у них заскоки :)
Що пішло не так у вас - не можу сказати, може пара ще недосвідчена....
Ви ще подивіться уважно. чи мальок не ховається на крупнозернистому грунті - у них дуже добрий камуфляж...
А як у вас, скільки днів приблизно самка за мальком в ракушці доглядає після того як вони починають з ракушки за їжею випливати?
Бо в мене мальок пропадає буквально за пару годин після того, як починає показуватись з ракушки. І так вже пару разів було
Вчора вирішив що яскраве світло могло стати стресом..
І справді, дякую за пораду, спробую зараз підкормити вирощеною з яйця артемією. може мальок розплився по акваріуму а я не бачу.. хоча це малоімовірно, дуже вже самка таргає тією ракушкою. цілу яму біля неї викопала
Взагалі різні види лампрологусів різний період за мальками в ракушці доглядають: оцелатуми здається найдовше, міліагріси коротше, у бревісів зразу мальок розпливається з ракушки. Може і спеціозуси такі ж..
crew33333
04.10.2017, 17:42
у меня сейчас вроде две самки на икре сидят, надо мониторить, дабы не упустить.
crew33333
04.10.2017, 17:46
и да, мальков не отсаживал. Первый нерест был неудачный малек пропал кудатовторой нерест -5шт., третий- 1шт. Молодежь уже выросла, надо ее кудато определить.
crew33333
04.10.2017, 21:07
Одна самка, что бы отвадить назойливого самца, имитирует заботу. Зато вторая, действительно охраняет икру.Проверял так-подносил стеклянную трубочку, мать симулянтка никак не реагировала, зато вторая яросно нападала на неизвестный предмет. Ракушку той же трубочкой развернул жерлом к себе чтобы лучше наблюдать, чем вызвал волну негодования, не только родителей, но и рядом снующей молоди.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171004/80701641a460dac8a70bcd379fc242b7.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20171004/c3829e1ced666ddd4c411764dc9b0faf.jpg
Cognitio rerum
04.10.2017, 21:15
crew33333, значить у вас в акві не одна пара живе і мальок таки виживає?
А який об'єм банки?
crew33333
05.10.2017, 05:59
я ж вам в самом начале темы писал про размер дна банки. Ну высота воды гдето 350мм. Живет 2 пары и молодь.
Cognitio rerum
05.10.2017, 15:21
я ж вам в самом начале темы писал про размер дна банки.
Точно, було. А я, даруйте, і забув про наш попередній діалог..
Але насправді спілкування в цій гілці мені багато в чому допомогло!
По-перше я став розуміти що мого об'єму досить для утримання і розведення цих риб
По-друге - що очевидно ця риба не доглядає малька в ракушці довший час. Видать мальок просто розпливається з ракушки після стадії личинки. От сьогодні, дякуючи OlehS, таки знайшов в акві одного чи двох мальків! Буду підкормлювати артемією. Сам напевно і не здогадався би :)
думаю що при бажанні мати цілим і вирощувати весь виводок, його таки доцільніше разом з ракушкою перенести в окремий акв, але воно ж цікаво спостерігати саме за поведінкою максимально наближеною до природньої. тому поки буду спостерігати за життям потомства в заг акваріумі
crew33333
05.10.2017, 16:48
ну да, как Олег писал в начале, увидел малька в ракушке, сразу отсадил. Мне, например, уже просто некуда отсаживать.
crew33333
08.10.2017, 13:45
Сегодня увидел шевеление в ракушке, сразу по-быстрому сделал отсадничек из полторушки, который поместил в этом же аквариуме. Отогнал кусающуюся самочку, забрал ракушку и высыпал ее содержимое в отсадник. Так что удивило, малыши еще с частично не рассосавшимися желточными мешками, а среди них, один малек крупный, раза в два больше остальных, явно не с этого выводка.
Cognitio rerum
16.10.2017, 20:26
По-друге - що очевидно ця риба не доглядає малька в ракушці довший час. Видать мальок просто розпливається з ракушки після стадії личинки. От сьогодні, дякуючи OlehS, таки знайшов в акві одного чи двох мальків! Буду підкормлювати артемією. Сам напевно і не здогадався би :)
Виявляється таки доглядає
я тоді схвилювався бо самка малька зразу порозганяла і ракушку стала перевертати. Але потім вона освоїла іншу ракушку і мальок переселився туди! Це вже вдруге у різних видів спостерігаю подібне переселення. На сьогоднішній день у сімейки все нормально:
609988
crew33333
28.10.2017, 15:00
Через чур большие отверстия сделал в полторушке, часть малька тиканула в отчий дом, штучек пять-шесть еще плавают в отсаднике, уже подросли.
Самочка, у которой я не так давно забрал малька, уже нянчится с новым выводком.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171028/27a2754aa9fef93f2629384e2d44d0a2.jpg
Cognitio rerum
28.10.2017, 19:16
Через чур большие отверстия сделал в полторушке, часть малька тиканула в отчий дом, штучек пять-шесть еще плавают в отсаднике, уже подросли.
Ви відсадник з пластикової пляшки 1,5л зробили, зрізали горлишко напевно, зробили дірки в корпусі і занурили прикріпивши чимось щоб горло вище рівня води було?
А можна фото якщо не важко?
треба і собі спробувати якщо мальок з жовточними мішками так виживає
Дякую за пораду code60
crew33333
28.10.2017, 21:50
Вот фото, за криворукость не судите, делал все оч быстро. Вы дали абсолютно точное описание моего отсадничка, только диаметр отверстий делайте как можно меньше 0.2-0.4мм. Лучше их набить побольше.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171028/40abed7ba1fcb0c04aac471bd3f9625a.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171028/7ae8236e333f4f1dccac86dcfc82fa70.jpg
crew33333
29.10.2017, 11:52
Сегодня малек из ракушки вышел на прогулку. Толи мамашка такая, толи малек шустрый... В общем расплылись беглецы по всему аквасу. Ну и как следствие, несколько штук было молниеносно съедено у меня на глазах. Психанул и высыпал содержимое ракушки в отсадник. Пустую ракушку положил на место. Спустя минут десять, увидел там одного малька. Толи не дотрусил, толи вернулся с прогулки.
Хотелось бы отметить, что охотились на малышню исключительно подростки. В общем 6 штук подростков надо куда-то определять..
В общем 6 штук подростков надо куда-то определять..
Я вам уже писал готов купить, обменять и Т.Д.
crew33333
29.10.2017, 22:08
ок, на неделе договоримся
crew33333
17.11.2017, 09:09
Хочу довести до уважаемых читателей темы, что после того, как я отправил все поголовье молоняка Gorn у, жизнь в аквасе стала размеренной, обе самки постоянно сидят, как квочки, на икре, самец плавает от ракушки к ракушке, проверяя на надежность, как настоящий хозяин.
Cognitio rerum
17.12.2017, 20:01
Відсадив пару спеціозусів в окремий невеликий акв (площа дна біля 55+45 см) і вже за декілька днів вони успішно віднерестились. Підростаючі мальки ще більше тижня залишались в ракушці а самка дбайливо доглядала їх. Самець чемно тримався на деякій відстані. Зараз мальок (кількість більше десятка) порозпливався. дорослі їх не чіпають, ні самець ні самка.. (коли побачу з ракушки новий виводок, дорослих, хочаб самця, напевно таки відсаджу від гріха подальше))
З цього зробив для себе висновок що трудність в розведенні даного виду полягає в тому що спецозуси - риба стресова відносно присутності сторонніх риб в акві.
Напевно в природі вони нерестяться в таких місцях де їм ніхто не заважає..
(Озеро ж бо воно яке велике, а спеціозуси вони які малі - знаходять в природі де усамітнитись :))
Konstantin L
17.12.2017, 20:45
Отсадить малька будет проблематично, думайте чем кормить. Купите яйцо артемии, живые науплии и сера микрон, от 3 до 5 раз в день.
+ мікронематода на початок (або навіть солоноводна коловратка).
Усе легко розводиться в домашніх умовах.
після тижня можна давати морожений циклоп.
Успіхів!
P.S. самка може атакувати старший виводок, коли попливе наступний!. По крайній мірі у себе це бачив. Це не сіміліси і навіть не оцеллатуси.
Cognitio rerum
18.12.2017, 19:09
Отсадить малька будет проблематично, думайте чем кормить. Купите яйцо артемии, живые науплии и сера микрон, от 3 до 5 раз в день.
Користуюсь яйцем артемії з.. щоб не збрехати року десь 98 :) Тоді займався селекцією гупій а без наутілій виростити повноцінний з точки зору селекціонерів гуппі-брідерів виводок нереально. так що з цим без проблем.
пам'ятаю в нас в місті про артемію тоді ще і не знали, я з Одеси привозив.
p.s. от аж ціквво стало: може хто памятає, коли в акваріумістів появилось яйце артемії, так хочаб приблизно? Стара радянська акваріумістика видається про артемію не знала.. у всякому разі у Ильина "Аквариумное рыбоводство" (щойно переглянув) про неї ні словом не згадується (про цихлід Танганьїки також). Романишин, Мишин в "Мир аквариума" за 1986р пишуть "в последние годы аквариумисты все чаще используют жаброногого рачка артемию.." Отже значить десь тоді code44
(з цихлід Танги у них вже описані юлідохроміси, апельсиновий лампрологус і принцеса бурунді)))
p.p.s. а гуппі, до речі, якщо ними серйозно займатися, куди складніша риба ніж Танга :002:
Cognitio rerum
18.12.2017, 19:17
+ мікронематода на початок (або навіть солоноводна коловратка).
Усе легко розводиться в домашніх умовах.
після тижня можна давати морожений циклоп.
Успіхів!
P.S. самка може атакувати старший виводок, коли попливе наступний!. По крайній мірі у себе це бачив. Це не сіміліси і навіть не оцеллатуси.
Теж думаю що імовірність що самка буде атакувати старший виводок коли появиться новий доволі висока. Якщо б вони мені (мальки) були достатньо потрібні, я б коли тільки новий виводок появиться з ракушки, дорослу пару зразу відсадив би в інший акв. молодняк звичайно зразу порозпливався б (без самки вони в ракушці не сидять), але артемікою викормив би всіх і старших і молодших. :) Але вони мені по суті не так аж і потрібні. Розводжу просто заради спортивного інтересу. Тому побачимо, може просто поспостерігаю що буде..
Хоча з принципу гуманізму може таки і пересаджу дорослих.. :)
Тому побачимо, може просто поспостерігаю що буде..
Хоча з принципу гуманізму може таки і пересаджу дорослих.. :)
Не тільки з гуманізму - піднімайте малька, бо ця риба ще недавно була рідкістю, а розводити її проблематичніше, ніж оцелатусів. Тому, розведіть і поділіться з клубчанами, тим більше, маєте досвід і тому що вони "легші за гуппі" :))
crew33333
20.12.2017, 11:51
я тоже замечал, самка атакует подросших мальков, когда в ракушке проклюнулась икра. Но, не уверен на 100 процентов, эти атаки никогда не заканчивались фатально для атакуемого. Со стороны это напоминает крепкий отцовский пендаль [emoji1]. Самка еще для пущего устрашения взрыхляет песок в месте удара. Повторюсь, ниразу не видел, что бы самка сьела или убила каким либо образом своего подростка. Они подросткии сами знают, когда надо отваливать, сам задавался вопросом, почему это весь малек, который жил около самки в четырех ракушках ушел в глубь акваса, а потом увидел в одной из ракушек крошечных малышей. Хотя вот как раз в моем случае, 3 или 4 выводка проживали по соседству в четырех ракушках. Самка сама построила это общежитие. Однако, хочу заметить, уважаемые коллеги, вкралось подозрение, что это были не все ее выводки. Похоже на то, что малек был отобран у другой самки.
Користуюсь яйцем артемії з.. щоб не збрехати року десь 98 :)
пам'ятаю в нас в місті про артемію тоді ще і не знали, я з Одеси привозив.
p.s. от аж ціквво стало: може хто памятає, коли в акваріумістів появилось яйце артемії, так хочаб приблизно? Стара радянська акваріумістика видається про артемію не знала.. у всякому разі у Ильина "Аквариумное рыбоводство" (щойно переглянув) про неї ні словом не згадується (про цихлід Танганьїки також). Романишин, Мишин в "Мир аквариума" за 1986р пишуть "в последние годы аквариумисты все чаще используют жаброногого рачка артемию.." Отже значить десь тоді code44
З 85го по 88й яйце артемії продавалось в зоомагазинах в жестяних банках фабричної фасовки.Якщо воно вже тоді було поставлене на конвеєр,то акваріумісти про таке "чудо" чули напевно ще раніше.
Konstantin L
24.04.2018, 21:01
Розводжу просто заради спортивного інтересу. Тому побачимо, може просто поспостерігаю що буде..
Как ваши успехи, появился малек? Хочу купить себе, думаю у наших в клубе покупать или опять за бугром?
Cognitio rerum
24.04.2018, 22:45
Как ваши успехи, появился малек? Хочу купить себе, думаю у наших в клубе покупать или опять за бугром?
Мальок був, декілька виводків. От тільки на тому тижні останніх на місцевий акваринок і в зоомагазин пристроїв. Залишився найменший виводок 8 шт, але вони ще малі (менше 1 см)
Якщо не знайдете варіантів покупки то місяців за 2 - 3 зможу вам вислати
Володимир Романович
24.04.2018, 22:54
Konstantin L, не треба за бугром...)) Олег розводить все, що потрапляє в його розводню!)) Додаю фото українських спеціозусів!)) Минулого тижня ще було 20+ хвостів...
Cognitio rerum
25.04.2018, 14:25
Володя, було, так нікому не треба було, а коли нема то вже 4 замовлення..
Виніс на ринок і воно зіграло як реклама)))
Звідси мораль - нам всім свою рибу рекламувати потрібно, і справа не в виручці навіть (скільки там тої виручки) а просто може хтось покаже рибу яка цікава для когось з нас code33
взагалі то я відправкою риби не займаюсь, а от Констянтинові відправив би, бо і від нього якісну і здорову рибу одержував, повинен працювати принцип взаємовиручки :)
crew33333
01.05.2018, 19:38
Уважаемые соклубники, дайте совет, куда можно пристроить детвору. Уже не рад, что поразводил.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180501/937f85e9309db49738749b9fdc18806b.jpg
Cognitio rerum
02.05.2018, 14:44
Уважаемые соклубники, дайте совет, куда можно пристроить детвору. Уже не рад, что поразводил.
Спеціозуси насправді дуже цікава риба, їх поведінка, коли вони в групі, значно відрізняється від поведінки коли окремо утримується пара чи дві. І до того ж розміри невеликі які позволяють створити хороші умови для групи риб. Воно звичайно цікаво би поспостерігати за групою наприклад буленджерохромісів але акв напевно тон на 10 потрібно би :)))), а спеціозусам 150 л для групи риб і вистарчає.
І крім того вони і добряче не дешеві на польських сайтах
в мене навть була думка запропонувати їм на обмін на щось цікавеньке code13)))
Придержіть до жовтня,заберу дві пари,дякую
vBulletin версії 3.8.7, © 2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010