КПК

Показати повну версію : Палюдаріум 60л

wowilon
12.07.2017, 11:59
Вітання усім.
Давно зацікавився палюдаріумами. Давно вже був куплений акваріум, та все ніяк не міг зібратись силами щоб розпочати).
Та це таки сталось :).
Основа - панорамна банка 50Х50Х25.
(Як тільки купив, був переконаний у вірному виборі - хороша висота та невеликий розмір. Зараз розумію, можна було б зробити краще. Але нехай буде тестовий варіант).
Ідея зробити невеликий шматок берега водойми, розмістити корягу, водоспад, На рахунок конкретики по рослинах поки що в роздумах. (Але точно будуть анубіаси, мохи, папороті, буцефаландри, невеличкий кущик хамедореї, можливо тілландсії - але ще не зрозумів чи витримають умови).
Водяну частину заселити криветками, можливо, кілька нано рибок.

Першим ділом розпочав з каркасу. Купувати вентиляційну решітку, на основі якої будують каркас більшість закордонних палюдаріумістів, здалось надто дорогим задоволенням). Підгледів ідею використати ящики від фруктів та пінополістерол. Стяжками та термопістолетом скріпив деталі. Даний каркас буде опорою для консрукції водоспаду.

wowilon
12.07.2017, 12:08
З пінополістеролу 20 мм зробив основний каркас - відсік для помпи та задню стінку. Деталі скріплював силіконом та бамбуковими шомпурами. Приміряв у акваріумі.

glottis
12.07.2017, 13:00
Лампы вроде бы стоят сильно неудачно. Свет будете переделывать?

wowilon
12.07.2017, 13:21
Лампы вроде бы стоят сильно неудачно. Свет будете переделывать?

Поки що не продумав як саме, але хочу. Можливо, поставлю по іншому зберігайки плюс саморобні відбивачі, а можливо, мінісвітильники на люмінісцентних лампах. Плюс буду в кришку монтувати куллери.

wowilon
13.07.2017, 10:34
З коряги і камінців з допомогою клейового пістолета склеїв водоспад.
(Підбір камінців і складання композиції зайняло купу часуі нервів :) ).
Прикріпив каркас з ящика до пінополістерольного каркасу скобами з скрепок і частково пропінив. Короб для помпи вирішив сховати за імітацією стовбура дерева, зроблений з піни. Планую обклеїти його корою на силіконі.

Andrew1
13.07.2017, 11:01
Термоклей в воде быстро отпадёт. Силиконом лучше приклейте.

wowilon
13.07.2017, 11:29
Термоклей в воде быстро отпадёт. Силиконом лучше приклейте.

Конструкція буде запінена і доступу води до термоклею не буде.

wowilon
17.07.2017, 13:51
В парку проводили впорядкування дерев і вдалось набрати кори та коріння не ходячи до лісу :).
Кору і коріння проварив та висушив. Клею на чорний акваріумний силікон, щоб піна не просвічувала. Великі щілини заповнюю кокосовою стружкою на силіконі.

wowilon
19.07.2017, 12:39
Закінчив обклейку корою.
В "стовбурі" прорізав отвір (типу розщелина) для доступу води в шахту помпи. Приклеїв на силікон кусок решітки з ящика, щоб мочалка, яка буде навколо помпи, не вилазила з шахти. Почав припінювати конструкцію з водоспадом.

wowilon
21.07.2017, 11:31
Закінчив пінити рельєф. Доробив верх водоспаду. Водоспад протестив на течію.
В піні позалишав отвори для посадки рослин.

wowilon
24.07.2017, 12:41
Проклеїв рельєф кокосовим субстратом. Розмочувати пресований брикет у воді не хотів, щоб не витрачати час на розкладання, просушування. Просто відламував кусок і розтирав у руках. Клеїв на чорний акваріумний силікон. Щоб не повимазувати каміння і корягу, силікон напускав у шприц 2 мл і ним проходився у складних місцях.

glottis
24.07.2017, 15:13
Получается красиво. А как водопад работать будет - уже пробовали?

wowilon
24.07.2017, 15:34
Получается красиво. А как водопад работать будет - уже пробовали?

В шахті буде стояти мочалка з вирізом під помпу, від неї на гору виведена трубка (проріжу по верху конструкції жолоб і вклею трубку на силікон). Водоспад вже тестував, правда не помпою, а просто лив воду з пляшки, щоб визначити місце, де вода найкраще проходить по каменях - там і виведу кінець трубки.

wowilon
04.09.2017, 14:10
Продовжу.
Доклеїв на стовбур дрібних коренів. В отвори під рослини на силікон посадив ємкості взяті від лампадок (гарно підійшли по діаметру) :) і зрізану півлітрову ПЕТ пляшку. Шахту помпи і верхній торець промазав силіконом аби вода не промочувала полістирол і в порах не розводилась всіляка нечисть. Переробив освітлення у кришці. Поставивив світлодіодні лампи по 8,5 ватт - 2 шт.4000К і 1 шт. 2700К. Планую ще відбивачі під кожну додати.

wowilon
26.09.2017, 00:09
Присиліконив фон в банці. Трохи при цьому засрав силіконом скло, але завдяки 647 розчиннику вдалося все відчистити. Маю надію, що проміжків в силіконі не виявиться і вода між фоном і склом не протече.
Змонтував з помпи, шланга, кутника крапельного поливу, флейти і мочалки фільтр (за помпою планую ще поставити обігрівач на 25W).
Засипав грунт (янтарний кварц від vitalgor (http://www.aquaforum.ua/showthread.php?t=109272)).

wowilon
26.09.2017, 23:48
Переробляю кришку. Шкільним лобзиком прорізав отвори для кулерів (краї вирівнював і шліфував дремелем).
Далі відбивачі. Дремелем порізав банки від Schweppes. Пофарбував чорною емаллю з балону. Провів експеримент на освітлення з відбивачами і без. Різниця таки помітна.

West*
03.10.2017, 12:17
Як промазували шахту помпи і верхній торець? просто розтирали силікон із тюбика чи розводили чимось?

wowilon
03.10.2017, 12:31
Як промазували шахту помпи і верхній торець? просто розтирали силікон із тюбика чи розводили чимось?
Видавлював з тюбика і розмащував по площині пласким куском пінополістиролу. Силікон не розводив.

West*
05.10.2017, 16:08
А якусь живність плануєте заводити?

wowilon
06.10.2017, 10:35
Спочатку планував кілька галактик і креветок вишень, чи крісталів. Зараз хочеться кілька коридорасів пігмеїв чи хастатусів плюс 4-5 шт. іріатерин Вернера, чи попондетт Фурката, а от криветок вже й не знаю чи туди пхати (не хочеться твердої води, яка буде залишати слід на склі, а з м'якою водою креветок не потримаєш).

bess1
06.10.2017, 13:57
(не хочеться твердої води, яка буде залишати слід на склі, а з м'якою водою креветок не потримаєш).

Это кто Вам такое сказал???

wowilon
06.10.2017, 16:07
А хіба креветка нормально полиняє в м'якій воді? Не хочу на живності експерименти проводити. Тримав вишень на крані, то буле все ок (вода Тернопільщини на вапняках, але наліт на банці конкретно наростає). Думав залити в палюдаріум воду з автомату, але не впевнений, що в ній креветки будуть себе нормально почувати.

bess1
06.10.2017, 16:45
Осмос-это мягкая вода?

wowilon
06.10.2017, 18:06
А хіба ні? В чайнику накипу немає, на стінках банок відкладень нема. Чи може я не так розумію?

bess1
06.10.2017, 19:52
Долго расказывать...Ну вот представьте,ту воду в чайнике,только уже без накипи....она мягкая? :)
(я держу своих красных Тайваней в ремосмосе)

wowilon
06.10.2017, 20:21
Кип'ячена м'яка. Оскільки, в процесі кип'ятіння, солі частково випадають в осад.
Осмос, можна сказати нульова вода - без солей і всяких бактерій. Роблячи реосмос, відновлюємо вміст солей, які потрібні креветкам)

bess1
06.10.2017, 21:21
нуууу???...Вы ответили на свой вопрос. Чем измеряется жесткость?(общая и карбонатная) у меня КН-0. GH-5.-это не мягкая вода?

ak.555
06.10.2017, 22:07
Советую посадить мини фаленопсисы. Они в природе эпифиты. Будут хорошо смотреться.

wowilon
23.10.2017, 15:09
Встановив в кришку кулери (один на вдув інший на видув) Отвори закрив москітною сіткою пофарбованою з балону в чорний колір.
Провів і скомутував проводку, встановив ще дві кнопки - одна для кулерів, друга для вмикання оприскування.
Залив воду (ввійшло 17 літрів, думав буде не більше 10 :) ). Замішав осмос і кран 60/40. Перечікую помутніння + вода трошки підфарбувалась від кори. Течія водоспаду вийшла класна. Ще потрібно буде погратись напором і напрямком, щоб ліквідувати утворення піни. Ще, більш частішими провітрюваннями, намагаюсь побороти білу павутинну цвіль на корязі азалії і тоненьких корінцях. Хочу ще доставити блок іонізатора (шкода, що нема місця щоб вивести його включення через кнопку).

wowilon
03.11.2017, 11:17
Засадив частково.
Виклав в мокрій зоні невеличку полянку Хеміантусу, наче прижився. Зі сплаву по Дністрі з печери самітника привіз якийсь лишайник, що ріс на камені (думав маршанція, але дуже схоже на Моносоленіум). Розвів його трішки в тепличці і теж виклав по бережку, почав пускати нові бруньки. В сам водоспад виклав на пробу два пагінці Ранункулус Інундатус (один почав підсихати - перемістив в акву, інший випустив стріку з новими бруньками). В горщики спробував висадити Мікрантемум тінистий - поки не пішло. На поверхню води закинув Пістію і Німфоідес. Але останній в дорослому стані надто великий для мого палюдаріуму, а так хочеться квіток. Маю надію, що в сусідній темі щось проясниться з міні лотосом. Поки залишив маленькі листочки. У воду висадив Гідрокотилу, кущик Ранункулусу, а також Роталу і Лілаеопсис які отримав бонусом від користувача Bahmut. З проблем поки ніяк не можу побороти цвіль на коренях і на корязі азалії. На коренях якась дивна рожево-поомаранчева, на азалії звичайна. Вже кілька разів змивав майже чорним концетратом марганцівки. Не помагає. Замовив різних мохів - буду пробувати приживити на проблемні місця.

wowilon
03.11.2017, 11:32
З міні фаленопсисами на жаль не складається - надто вони великі, як для міні - квітконіс буде впиратись в кришку, та й листки прикриють все. Хочу спробувати Дваллію.
Може підкажете ще якісь міні рослини? Буцефаландр кілька видів вже замовив.

Atherissq
03.11.2017, 14:35
Хочу спробувати Дваллію.Для вашого розміру то завелика рослина.
З дрібних папороттей, що легко можна знайти у продажу, та які гарно будуть рости у паллюдаріумі - Bolbitis heudelotii kompakt, трохи складніше знайти - doryopteris cordata)

wowilon
03.11.2017, 22:29
Цікава ця doryopteris cordata. Тільки справді не знайти...

wowilon
10.11.2017, 10:56
Продовжую засаджувати баночку.
Добавив анубіас куплений на пробу в зоомагазині. Молодий листок напевно не сприйняв переходу на сушу - декуди почав чорніти, а от старі тримаються без проблем. Добавив атмосферну червону тілландсію та рожевий криптантус (композиція дуже оживилась). У користувача Vals закупився мохом і буцефаландрами. Порозкладав усе в зоні водоспаду для розведення. Буцефаладри нове місце проживання сприйняли добре - за тиждень кожна видала новий листок. Мох також зазеленів молодими паростками. В водяну частину ще добавилась кокосова шкарлупка з фонтанусом яку отримав бонусом. Ще хочу докупити анубіас coffeefolia і папороть Bolbitis і крупніших буцефаландр (не сподівався що вибрані сорти такі дрібненькі).
Ще з тиждень потерплю до заселення рибок та креветок.
З проблем лишається оранжева і сіра цвіль. Оранжева (можна побачити на фото з тілладсією) навіть досить цікаво виглядає, аж гронами висить :) (періодично зчищую її зубною щіткою з пилососом, та вистачає на день-два). Сіру, думаю, з часом поборе мох.