Увійти

Показати повну версію : Санитары для пещаного дна

nikolas
28.10.2017, 19:59
В аквариуме с трофеусами поменял грунт на кварцевый песок, фракция 0,8-1,2мм.Теперь на песке видно продукты жизнедеятельности(не совсем эстетично).В качестве чистильщиков хочу запустить в акву 5-10 улиток,чтобы соответствовали биотопу Танганьики,имели красивый окрас и справлялись со своей основной задачей.В целом оправдана ли моя идея или лучше поиграться с фильтром?Может вообще не обращать внимание?code47

Вячеслав69
28.10.2017, 20:33
В усіх моїх акваріумах є меланії.
Якусь користь напевно приносять, але мені за те нічого невідомо :)
Мабуть перешкоджають закисанню грунту, переорюючи його. Доїдають за рибами харч, що теж корисне.
Поїдання риб'ячих кавеликів, вибачаюсь, не спостерігалось.
Тож якщо за мету очищення від малоестетичних екскрементів, то не варто.
Потім будете хелен посіляти для контролю кількості меланій.
Дієвіше течію спрямувати таким чином, щоб какахи зносило десь в куток за каміння.

Cognitio rerum
28.10.2017, 21:16
Меланії і в мене є. Помічні, бо доїдають якщо якась їжа на дно впаде. Особливо в мальковнику. А щоб від екскрементів позбавитись таки треба погратись з фільтром (потужніший фільтр треба)

nikolas
28.10.2017, 21:25
Дієвіше течію спрямувати таким чином, щоб какахи зносило десь в куток за каміння.

Так і е,весь бруд збирається переважно в одному кутку,під водонагрівачем.Розумію,що повністю не позбутись але хоч мінімізувати.

Вячеслав69
28.10.2017, 21:41
Взагалі головним санітаром є володар акваріуму.
Нам насолоджуватись дивовижним куточком підводного світу, нам і доглядати.
В природі "дарунками" риб користуються мікроорганізми, беручи на себе основний тягар санітарства. В природі все є ресурсом, а не малоестетичними екскрементами.
Тож наша ціль допомогти замислу природи навести лад в акваріумі, як частині природногр середовища.
Можна спробувати насадку на вихлоп фільтра, якоб можна спрямувати течію так, щоб вода дещо закручувалась до низу. Погратись доведеться.
Є ще фокус додати до піску трішечки контрастних більш крупних камінців іншогр відтінку чи кольору. Наприклад "рівер сенд" від фламінго. Вони додали на десять кг дрібного янтарного піску пару жмень дещо крупніших камінців чорногр базальиу та жменьку чогось майже білого. Або як джібіелівський занзібар. В чорний пісок додано трішечки білого. . Какахи не так будуть кидатись в очі. Але експерементувати треба не в акваріумі а з невеликими порціями, аби не перепсувати весь ґрунт.

Cognitio rerum
28.10.2017, 22:26
Вячеслав69, естетика це звичайно правильно, але екскременти це перш за все органіка яка закисляє воду. Тому їх перш за все треба не ховати а видаляти :)
А фільтр регулярно промивати. В ідеалі фільтр повинен бути такої потужності щоб витягувати всі екскременти сам. Але на практиці, якщо щось залишається то треба регулярно сифонити)))

nikolas
28.10.2017, 22:51
[QUOTE=Cognitio rerum;3390876]Вячеслав69, В ідеалі фільтр повинен бути такої потужності щоб витягувати всі екскременти сам.

Мені здається це неможливо,хіба що частина піску буде також збиратись фільтром.
До речі,молюски Танганьїки це велика рідкість в Україні,як з'ясувалось

Володимир Романович
29.10.2017, 00:04
Не бачу проблеми, навпаки добре, що в кутку збирається - звідти й починайте сифонку)) Від меланій толку мало, сумнівне перемішування грунту?! Більшість риб Танганьїки перемішують грунт так, що з каністрового фільтру пісок витрясаєш. А гадять меланії немало... Неофауму навряд чи знайдете...

Cognitio rerum
29.10.2017, 11:23
з каністрового фільтру пісок витрясаєш.
частина піску буде також збиратись фільтром.

В іншій темі не так давно обговорювались переваги і недоліки дрібного піску.. От один з мінусів як на мене))

Konstantin L
29.10.2017, 21:26
В аквариуме с трофеусами поменял грунт на кварцевый песок, фракция 0,8-1,2мм.Теперь на песке видно продукты жизнедеятельности(не совсем эстетично)
Какого цвета у вас песок?

nikolas
29.10.2017, 21:31
Konstantin L, Светло-серый

nikolas
29.10.2017, 21:51
Обратился сегодня в фейсбуке к Марте в Польше.Уточнить есть ли в наличии и какая стоимость.Не знаю на сколько корректно перевел переводчик,но минимальный заказ на 300 злотых я так понял.Будут ли желающие взять себе неофаум,чтобы подтянуть на необходимую сумму?Или если кто будет заказывать у Марты дикарей-скооперироваться,чтобы улиток в довесок насыпали)

Konstantin L
29.10.2017, 22:31
А вы спросили по чем Neotheuma?

nikolas
29.10.2017, 22:44
Konstantin L, Да,спросил.Ответа ещё неполучил.

nikolas
30.10.2017, 01:07
Немного пошарился на англоязычных сайтах.Оказывается не всё так просто.Неофаумы очень подвержены стрессу,с трудом переносят транспортировку.Основная активность ночью,молодь подвижная,питается водорослями.Взрослые особи малоподвижны(от сюда и обострение мхом на раковине),зарываются на половину в песок и поглащают зоопланктон.Это и является основной проблемой в содержании.Не получая достаточно корма улитка погибает,зачастую недостигнув полового созревания.Наверное все-таки можно попытаться содержать в отдельном,видовом аквариуме(без рыбы),но кому будет интересно наблюдать ночных,неподвижных моллюсков?
Это можно сказать основное,очень сжато,не судите строго.

nikolas
30.10.2017, 12:25
Получил ответ,8$+упаковка и пересылка.Ознакомившись с условиями содержания,даже не знаю,нужно ли это мне?)))В любом случае,думаю тема будет интересна для владельцев ракушковых цихлид.

Игорь Колосан
30.10.2017, 13:21
Три года назад тоже загорелся желанием приобрести. Но все приехавшие к Марте моллюски , погибли при карантине и передержке. Очень специфичное содержание.
Вам просто ,если нужен песок чистый- приобретите песчанников, есть недорогие. Они вам лучше всякого пылесоса будут чистить. Как мои Каллохромисы.

nikolas
30.10.2017, 14:11
Игорь Колосан, Спасибо,как вариант.

barvinok62
30.10.2017, 20:24
Сообщение от Игорь Колосан.
Вам просто ,если нужен песок чистый- приобретите песчанников, есть недорогие. Они вам лучше всякого пылесоса будут чистить. Как мои Каллохромисы.
...:023::023::023:
Поїдання риб'ячих кавеликів, вибачаюсь, не спостерігалось.

Вячеслав69
30.10.2017, 20:52
Так. Калохроми добряче перелопачують пісок.
Але не треба їх вважати санітарами.
Кака не до вподоби ані рибам, ані моллюскам, ані ракообразним.
Тільки мікроорганізмам, які приймають участь в біобалансі екскременти - ресурс мін. та орг.елементів.

Вячеслав69
30.10.2017, 20:56
А Каллохроми - надзвичайно цікавенна та шикарна супер-риба, без прив'язки до потреб "санітарії".

Володимир Романович
30.10.2017, 21:36
Енантіопуси і ксенотиляпії жують пісок постійно, сифонка не потрібна)) До речі, на правах флуду, кого порадите в сусіди до ксенотиляпій, крім ципри- і парациприхромісів, щоб акваріум не виглядав порожнім? Неолампрологусів Брішара чи Даффоділів хтось пробував з піщаниками?

barvinok62
30.10.2017, 22:01
Володимир Романович, если целью не является разведение ксен,то можно попробовать кого-нибудь из альтолампрологусов.

Вячеслав69
30.10.2017, 22:07
Енантіопуси і ксенотиляпії жують пісок постійно, сифонка не потрібна)) До речі, на правах флуду, кого порадите в сусіди до ксенотиляпій, крім ципри- і парациприхромісів, щоб акваріум не виглядав порожнім? Неолампрологусів Брішара чи Даффоділів хтось пробував з піщаниками?

До ксен я б не посіляв лампрологів, тим більш Бушера.
З каллохромами макропс Ндоле - так. Я тримав. Повинна бути і пісчана зона, і скельна.
А ксенотиляпії занадто ніжні, тендітні, лякливі риби.
І ще. Ксени самодостатні. Акваріум з ксенотиляпіями не може виглядати порожнім. Вони там є і це не мало!
Ципри заспокоюють пісчаників.
Але справжні зірки - саме ксени. Я вважаю так.
Вибачаюсь перед топікстартером за офф-топ

Вячеслав69
30.10.2017, 22:29
Володимир Романович, если целью не является разведение ксен,то можно попробовать кого-нибудь из альтолампрологусов.

Олеже, друже. Ні.
Я колись спробував ксен флавіпінніс Кекезе з компрессіцепс Сумбу шелл - не те.
Ну не почувають себе з ними ксени в стані комфортної безпеки. Ті альто-нахаби, хоч і малі, лізуть де їм заманеться. Не дають ксенам спокійно харчуватись. Справді, не те.

vi_ki
30.10.2017, 23:03
До речі, на правах флуду, кого порадите в сусіди до ксенотиляпій
Я тримаю з Ектодусами.

Самурай
31.10.2017, 17:54
По поводу чистоты в аквах вообще не вижу проблемы. У меня во всех аквах мелкий морской песок, правильно организованная фильтрация и все ок. Сифонку вообще никогда не делаю, она не нужна.