Показати повну версію : Підбір населення для 100 літрів
Доброго дня форумчани та члени клубу. Маю намір замовити акваріум розміром 100*40*25(в) (більший не влізе в стінку). Акваріум буде відкритим, без ребер та стяжок, з навісним освітленням ( можливо прожектор), фільтр внутрішній. Кого можна поселити у нього , зважаючи на те, що при наявності грунту, декорацій, недоливі залишається літрів 80-90. До недавнього часу планував поселити сім'ю сімілісів(писали, що з відкритих банок не випригують), але почитавши про те, на скільки цікаво спостерігати за відносинами в комуналці, задався питанням, чи можуть при моїх умовах співіснувати два види, при тому, щоб виживав хоч деякий відсоток малечі. При даній висоті акви, доречніше напевно мушлевих . Підскажіть, чи можна і кого, чи краще один вид? Дякую.
Кого бы вы не посадили выпрыгнуть может любая рыба. Что нет возможности закрыть аквариум?
Закрити акву звичайно можна, але подобаються відкриті, тим більше по задній стінці хочу рослини , які будуть на 20 см виходити з води.
Ну тут дело ваше, из ракушковых у меня выпрыгивали только Altolamprologus compressiceps Sumbu shell. И то аквариум был закрыт но не плотно. А по населению, конечно ракушковые, но тут только вам выбирать.
А які б два види мушлевих Ви порадили в даний акваріум, щоб не було терору?
А які б два види мушлевих Ви порадили в даний акваріум, щоб не було терору?
По 5-6 шт. молоді Lamprologus ocellatus gold, L. similis (або L. multifasciatus), і Altolamprologus compressiceps Sumbu shell.
Будуть разом рости і поділять території, потім зайвих заберете. З оцелатусів та сімлісів в такому об"ємі залишаться лише по одному домінантному самцю + гарем самок. У Сумбу шеллів можуть бути всі. Якщо будуть укриття (каміння, рослини, рапани, мушлі виноградного слимака (мін 20 ракушок треба на цю компанію) тощо), то якась кількість малька кожного з видів може вижити. У верхній шар можна запустити стайку дрібних райдужок , напр. Telmatherina ladigesi чи кіллі (напр. Oryzias woworae) (якщо Ви звичайно не ортодоксальний прихильник біотопів).
Дякую. Хотів саме голдів та сімілісів ,але не був впевнений чи вистачить площі дна на дві компаніі.
Симилисов не держал не скажу, у меня в любимцах Lamprologus ocellatus gold, и Altolamprologus compressiceps Sumbu shell. Кстати приобрести можно у Олега
OlehS, у него хорошая рыба.
Cognitio rerum
09.06.2018, 19:47
при висоті аква в 25 см НЕ закритому зверху, з нього вірогідно буде вискакувати будь яка риба (з цихлід танги), тому можна говорити тільки про відносну більшу чи меншу імовірність.. Найменша справді імхо - у сімілісів. Сумбу шелів не тримав. не знаю, але щодо оцелатусів то шкода і рибу і Ваші емоції.. коли починають виясняти відносини то в мене умудрялись вискакувати і при висоті 40 см і закритому верху і то "знаходили" щілини. А при утриманні декількох видів ризик вискакувань подвоюється бо як не крути а виясняння відносин і суперечки за територію точно будуть. При достатній площі дна за цим буває цікаво спостерігати, але якщо тримати акв незакритим зверху є принциповим.. хіба можу порадити до сімілісів підселити якусь дрібну харацинку. І невеличкі, і якскравості додадуть і на місцевому ринку завжди недорого заміну можна буде знайти якщо шо )))
p.s. просто закрийте акв зверху і тоді будете спостерігати справді цікаві ситуації взаємовідносин сумбу шелів, сімілісів і ще кого вибирете (крім сумбу шелів наприклад підійшли би ще тельми вітатуси. вони не так прив'язані до ракушок і конкретної території, мігруючи по всьому акві (але вони скачуть!)
а щодо оцелатусів то в мене дорослий самець довжиною десь біля 6 - 6,5 см при відповідній тілобудові. Він успішно конкурує з дорослим же самцем юлідохроміса транскриптуса чи навіть молодими лелеупі.. Тому оцелатусів боюсь порекомендувати в компанію до сімілісів навіть при закритому акві.
mazapura
09.06.2018, 22:00
в усіх акваріумах маю "бокове" покривне скло, - спереду й ззаду є ребра, а з боків ставлю скло. Ще й притискаю маленькими шматочками, щоб не було щілин.
А нещодавно одна рибка випригнула й "через" середину акваріума - там, де немає покривного скла.
Пощастило, що я був вдома і почув "шмяк" об підлогу.
Акваріуми по 30см висотою (корита).
Нарешті запустив. Плаває 20 гупарів( ще не встиг виловити), та десяток сімілісів.
Володимир Романович
06.08.2018, 15:08
Вітаю з запуском! Симіліси яка лінія? Місцеві чи завезли з-за кордону?
Місцеві. Виявилося, що продавець проживає в 1км від мене.
Чудовий вибір, вітаю! Колись утримував сімілісів - дуже цікаві мушлевці.
Зараз спостерігаю за колонією мультів у 140 л - насолоджуюся одним видом на всі 100% і навіть не думаю когось ще додавати!
В себе залишу тільки сімілісів( тим більше акваріум планувався саме під них), є можливість ще взяти стапперсі, але ті по відгуках продавця, більш сміливіші, і плавають у всіх шарах акваріуму,тому не ризикнув. Мої ж десяток молоді тримаються біля мушель, тримають гупарів біля поверхні. Як тільки достатньо розростуться чотири види традесканції, водні рослини заберу.
Підкажіть, хтось годує мушлевих трубочником? Наразі годую циклопом мороженим, але він занадто малий і розлітається по всій акві.
mazapura
20.08.2018, 12:40
як варіант - використати трубки для годівлі креветок
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1Gdv5NXXXXXXWXFXXq6xXFXXXL/220694118/HTB1Gdv5NXXXXXXWXFXXq6xXFXXXL.jpg?size=67364&height=413&width=600&hash=dc4c894a797b41447ffd7639185f419f
Нарешті дають можливість зробити фото.
Трубочником не годую та й Вам не рекомендую!
Дійсно, циклоп/моіна розлітаються, але це не є проблемою. Цей вид корму всі гуру затвердили для мушлевців. Головне підібрати порцію) Ще можна давати пластівці подрібнені (є окрема серія для Танги у JBL) - попередньо смочую порцію водою, щоб пластівці одразу тонули - дуууже подобається мультам ;)
Якщо є зовнішній фільтр, то бажано вимикати його під час годівлі, або додати фільтр на "всмоктуючу" трубку. Бо прийдеться частіше його промивати.
А внутрішній навпаки хай жене заморозку)
Підкажіть, хтось годує мушлевих трубочником?
Однозначно нельзя.
Підскажіть, хтось тримає з мушлевими анциструсів? Чи вони будуть один одному заважати?
Володимир Романович
24.08.2018, 18:08
Не бажано, бо:
1.Небіотопно...
2.Анциструсам треба деревина (коряга), а вона понижатиме РН і жорсткість
3.Анциструси кабани ще ті... лізтимуть в мушлі і руйнуватимуть гніздо , натомість отримуватимуть по вусатим мордам))
4.Харчова специфікація різна
Але часто утримують і без проблем!)))))
На біотопність акваріуму я не націлений, але якщо будуть руйнувати гніздо, то відпадають. Доречі, гуппі ще плавають, виконують роль санітарів, доїдають те що не хочуть симіліси.
Підскажіть, хтось тримає з мушлевими анциструсів? Чи вони будуть один одному заважати?
Все буде ОК, якщо тримати молодь анциструсів. А як переростуть
- замінити на нових. Дістаючими стають як правило старі рогаті самці. Беріть вуалевих - повільніше ростуть і менш прудкі. ніж звичайні.
Як заміну - можете спробувати Garra flavatra, якщо знайдете в імпорті, мої діти ними не натішаться.
У двох самок замітив малька в мушлі. Із 13 рибин явних два самці. Питання в тому, чи не буде риба з одного гарему ловити малька з іншого? Також ще не визначився із сухарем. Що скажете по корму із даної теми https://www.aquaforum.ua/showthread.php?t=196440&page=98 ? Пробував давати ікру оселедця, їдять дуже добре , саме після цього відбулися нерести, але треба добре промивати, бо мутить воду.
Володимир Романович
09.09.2018, 21:01
Нічого не буде з мальком, вони живуть прайдом... Коппенс я даю, але 1.2-1.5 їм завеликий, найкраще їдять Натурфуд С (оцелатус на банці намальований) + жива артемія щодня
Cognitio rerum
09.09.2018, 21:33
Пробував давати ікру оселедця, їдять дуже добре , саме після цього відбулися нерести, але треба добре промивати, бо мутить воду.
Звідки брали ікру оселедця?
Купували морожений?
Так, купував морожений. Взяв один на пробу - виявився з ікрою. Можливо в мене заморозка циклопа поганої якості, бо ікру їли з набагато більшим апетитом.
Cognitio rerum
09.09.2018, 22:40
Так, купував морожений. Взяв один на пробу - виявився з ікрою. Можливо в мене заморозка циклопа поганої якості, бо ікру їли з набагато більшим апетитом.
Треба і собі спробувати))
Хоча як основний корм ікру використовувати імхо не можна, занадто вже вона висококалорійна :) можливо як підкормку 1-2 рази в тиждень
Я також давав раз в два - три дні.
Володимир Романович
09.09.2018, 23:04
По ікрі - десь була стаття... Ікрою можна годувати, але свіжою або мороженою (НЕ СОЛЕНОЮ), писалося, що в ікрі не може бути ніякої зарази, навіть якщо тіло риби кишить паразитами, тому що це потомство і воно захищене плівкою... Я особисто годував промитою ікрою мороженої мойви - їли на ура!))
Cognitio rerum
09.09.2018, 23:10
Щодо сухого корму, то саме для сімілісів мені його застосовувати не дуже подобається.. Вони лякливі і при піднесенні корму до поверхні води ховаються в мушлі. А сухий корм (той же натурфуд) швидко тоне.. З дна сіміліси його не підбирають і хоча натурфуд майже не мутить воду, краще щоб на дні він не залишався))
Сімілісам треба щось таке, повільно тонуче. Некрупну морожену артемію наприклад, чи циклопа
Думаю навіть живої артемії з яйця виведеної, симілісам, навіть дорослим буде вистарчати. Якщо кормити нею не раз в день :)
Дякую. Візьму на замітку.
Хочу відзвітувати ,що за півтора місяця ніхто з симілісів самовільно не покинув акваріум, чого не можу сказати про гуппі, яких уже з десяток знаходив на полу. Але як сусіди для симілісів, ендлери мені подобаються, хоч і не біотопно.
По кормам зупинився поки що на заморозці( циклоп,моїна,артемія).
Два тижні тому вимушений був змінити освітлення. Згорів лед світильник під який був зроблений отвір в дсп. Знайти в такий розмір поворотний світильник не зміг, а потрібна була швидка заміна, щоб не загнулись рослини. Взяв дві лед планочки. Рослинам сподобалось, а мені більше подобався попередній варіант з направленими променями на задню стінку, хоча всім рослинам світла не вистачало. З водних рослин залишилась тільки гідрокотила. У чотирьох самичок є малеча і дивлячись на них рука сама тягнеться кинути корму, тому приходиться частіше робити підміни. На даний момент все виглядає так.
В царстві симілісів все спокійно. Правда одна самичка зуміла покинути водойму, тому що наливаю по самі вінця. З рослин залишив традесканцію зебріна, також гарно росла каллізія, але з неї не зручно формувати кущ.
Сьогодні виявив здатність симілісів до мімікрії. Особини ,які живуть біля чорного базальту набагато темніші за тих, що живуть на сірому піску.
Підскажіть , декілька самців у моєму об'ємі уживуться? Чи краще не мучити і залишити два?
Просто є два , які не порівну, але поділили територію, і намагаються не запливати на територію сусіда. Потім визначився ще один, якого вигнали до фільтру, а тепер здається ще один вимальовується...
vento, если есть вариант пристроить рыбу, лучше это сделать. Но если стоит вопрос только в свой аквариум. То тут мое предположение: надо делать новый дизайн и разделять камнями больше зон.
Володимир Романович
05.11.2018, 21:35
Тримайте всіх... Цікавіше спостерігати за їхніми розборками, вони краще промальовуються, взаємодіють... Це ж не оцелатуси, вони плавники в хлам не рвуть, як на мене - то більше танці)) Хіба що буде ну дуже прояв агресії (а всі ми знаєм, що всі цихліди - індивідуальні), тоді дійте по ситуації. Зрештою, я можу прийняти до своїх, оновити кров, в мене місце є - вони плавають в 650л))))
Надмірного прояву агресії немає, так, може трохи прогнати. Але і від самиць відганяють хоча їх вистачає.
Cognitio rerum
05.11.2018, 22:06
В мене зараз цікава ситуація: три молоденькі самці і 1 самочка в невеликому акві в якому вимушено ще плавають пару підлітків оцелатусів
Симіліси розмістились по центру, оцелатусів відтіснили по кутках. Самці симілісів постійно націлені в різні боки. охороняють фланги, самочка в центрі :)
Правда вони молоді ще, нерестів ще не було. Але поки між самцями ніякої агресії.
І крім того часто так буває що якщо в акваріумі тільки 2 самці, то вони суперничають, а якщо більше то на диво уживаються..
словом найкраща порада імхо - поспостерігати
Зрештою, я можу прийняти до своїх, оновити кров, в мене місце є - вони плавають в 650л))))
Володимир Романович, новий акваріум замовляти треба.. В твоєму симілісам вже тіснувато :patstalom:
Самці вже статево зрілі, і три самички сидять з малечою.
Акваріум трохи заріс зеленими водоростями . :002: Малечі подобається.
Доброго дня. Знову постало питання підбору населення. Вчора, коли мене не було вдома, молодша дочка покормила рибу булкою, хоча відкриті акваріуми не один рік і прецендентів не було. Побачив все це десь опівночі, зробив підміну і ліг спати. Вранці лежали тільки трупи дорослих і близько 50 малечі. Гупарі плавають ніби нічого не сталося. Вирішив поки "заморозити" цей акваріум, оскільки пересилати малу кількість риби і при цій погоді навряд чи хтось захоче відправляти. А у Вінниці знайти тангу майже не реально, але вирішив пройтись по базару, на якому в неділю виносять свою рибу. І тут випадково почувши мою історію, і те що окрім танги нічого не хочу, запропонували придбати юлідохроміса марлієра. Розумію, що для них потрібні завали каміння. А чи не повискакують вони з відкритої банки, і якщо брати, то скільки?
vento, я бы целился что бы осталась пара юликов, сделать в одном углу завал камней. Для пары брать 4-6 штук, что бы эта самая пара вышла. Потом пару оставить, а остальных кому то продать/отдать. Потом по погоде(а может и раньше) я бы к ним добавил бы ракушковых.
НО! с высотой 25 см, очень большая вероятность, что юлики могут выскочить без покровного стекла. Они когда один за другим гоняться, делают не хилые рывки и 25 см это не о чем. Мой совет накрыть акву и тогда можно. Да и многие другие виды танги, с такой высотой могут "выйти" с аквариума.
Володимир Романович
25.11.2018, 16:41
1. Спочатку мушльовці, потім юліки - інакше сформована пара юліків поб'є новоприбулих
2. Відкриту акву з юліками не рекомендую... симіліси не скачуть, принаймні в мене
3. У Вас не зелені в-сті... Це ціанобактерії, доволі токсична штука, свідчить, що в акві далеко не все гаразд...
4. Пересилати рибу взимку - не проблема. Потяг - ідеально, бо опалюється, в автобусі треба просити водія брати в салон
Акваріум трохи заріс зеленими водоростями . :002: Малечі подобається.
Володимир Романович вірно підмітив.
Судячи по фото, - це синьо-зелені водорості.
Часто ростуть при надлишку світла у незбалансованих "свіжих" аквах, особливо зі свіжим грунтом.
При заміні більше 30-40% води свіжою, особливо слабо відстояною, ціанки можуть масово "дати дуба" з виділенням токсичних для риб речовин. У малому об"ємі це може бути фатальним.
Тому, не не сваріть дочку з булкою....
Світло дійсно світить близько 12-14 годин. А підміни приходилось і більші робити- і все було нормально. До того ж гуппі залишились у повному складі, не втратили апетит. А до витівок дітей я уже звик.
Ви були праві. Це дійсно ціанобактерії.
Володимир Романович
02.12.2018, 19:00
ЦБ механічно забирайте максимум, добивайте еритроміцином
Світло виключіть взагалі! З вікна часом не потрапляє денне світло?
Дійсно, денне світло потрапляє в акваріум. Та і я включав освітлення близько 12-16 годин, хвилювався щоб вистачало рослинам. Буду виправляти. Дякую.
vBulletin версії 3.8.7, © 2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010