КПК

Показати повну версію : Підбір населення для 100 літрів

vento
06.06.2018, 12:52
Доброго дня форумчани та члени клубу. Маю намір замовити акваріум розміром 100*40*25(в) (більший не влізе в стінку). Акваріум буде відкритим, без ребер та стяжок, з навісним освітленням ( можливо прожектор), фільтр внутрішній. Кого можна поселити у нього , зважаючи на те, що при наявності грунту, декорацій, недоливі залишається літрів 80-90. До недавнього часу планував поселити сім'ю сімілісів(писали, що з відкритих банок не випригують), але почитавши про те, на скільки цікаво спостерігати за відносинами в комуналці, задався питанням, чи можуть при моїх умовах співіснувати два види, при тому, щоб виживав хоч деякий відсоток малечі. При даній висоті акви, доречніше напевно мушлевих . Підскажіть, чи можна і кого, чи краще один вид? Дякую.

Gorn
06.06.2018, 19:29
Кого бы вы не посадили выпрыгнуть может любая рыба. Что нет возможности закрыть аквариум?

vento
06.06.2018, 23:26
Закрити акву звичайно можна, але подобаються відкриті, тим більше по задній стінці хочу рослини , які будуть на 20 см виходити з води.

Gorn
07.06.2018, 19:07
Ну тут дело ваше, из ракушковых у меня выпрыгивали только Altolamprologus compressiceps Sumbu shell. И то аквариум был закрыт но не плотно. А по населению, конечно ракушковые, но тут только вам выбирать.

vento
07.06.2018, 23:34
А які б два види мушлевих Ви порадили в даний акваріум, щоб не було терору?

OlehS
08.06.2018, 12:32
А які б два види мушлевих Ви порадили в даний акваріум, щоб не було терору?

По 5-6 шт. молоді Lamprologus ocellatus gold, L. similis (або L. multifasciatus), і Altolamprologus compressiceps Sumbu shell.
Будуть разом рости і поділять території, потім зайвих заберете. З оцелатусів та сімлісів в такому об"ємі залишаться лише по одному домінантному самцю + гарем самок. У Сумбу шеллів можуть бути всі. Якщо будуть укриття (каміння, рослини, рапани, мушлі виноградного слимака (мін 20 ракушок треба на цю компанію) тощо), то якась кількість малька кожного з видів може вижити. У верхній шар можна запустити стайку дрібних райдужок , напр. Telmatherina ladigesi чи кіллі (напр. Oryzias woworae) (якщо Ви звичайно не ортодоксальний прихильник біотопів).

vento
08.06.2018, 13:06
Дякую. Хотів саме голдів та сімілісів ,але не був впевнений чи вистачить площі дна на дві компаніі.

Gorn
08.06.2018, 19:12
Симилисов не держал не скажу, у меня в любимцах Lamprologus ocellatus gold, и Altolamprologus compressiceps Sumbu shell. Кстати приобрести можно у Олега
OlehS, у него хорошая рыба.

Cognitio rerum
09.06.2018, 19:47
при висоті аква в 25 см НЕ закритому зверху, з нього вірогідно буде вискакувати будь яка риба (з цихлід танги), тому можна говорити тільки про відносну більшу чи меншу імовірність.. Найменша справді імхо - у сімілісів. Сумбу шелів не тримав. не знаю, але щодо оцелатусів то шкода і рибу і Ваші емоції.. коли починають виясняти відносини то в мене умудрялись вискакувати і при висоті 40 см і закритому верху і то "знаходили" щілини. А при утриманні декількох видів ризик вискакувань подвоюється бо як не крути а виясняння відносин і суперечки за територію точно будуть. При достатній площі дна за цим буває цікаво спостерігати, але якщо тримати акв незакритим зверху є принциповим.. хіба можу порадити до сімілісів підселити якусь дрібну харацинку. І невеличкі, і якскравості додадуть і на місцевому ринку завжди недорого заміну можна буде знайти якщо шо )))

p.s. просто закрийте акв зверху і тоді будете спостерігати справді цікаві ситуації взаємовідносин сумбу шелів, сімілісів і ще кого вибирете (крім сумбу шелів наприклад підійшли би ще тельми вітатуси. вони не так прив'язані до ракушок і конкретної території, мігруючи по всьому акві (але вони скачуть!)
а щодо оцелатусів то в мене дорослий самець довжиною десь біля 6 - 6,5 см при відповідній тілобудові. Він успішно конкурує з дорослим же самцем юлідохроміса транскриптуса чи навіть молодими лелеупі.. Тому оцелатусів боюсь порекомендувати в компанію до сімілісів навіть при закритому акві.

mazapura
09.06.2018, 22:00
в усіх акваріумах маю "бокове" покривне скло, - спереду й ззаду є ребра, а з боків ставлю скло. Ще й притискаю маленькими шматочками, щоб не було щілин.

А нещодавно одна рибка випригнула й "через" середину акваріума - там, де немає покривного скла.
Пощастило, що я був вдома і почув "шмяк" об підлогу.
Акваріуми по 30см висотою (корита).

vento
05.08.2018, 23:37
Нарешті запустив. Плаває 20 гупарів( ще не встиг виловити), та десяток сімілісів.

Володимир Романович
06.08.2018, 15:08
Вітаю з запуском! Симіліси яка лінія? Місцеві чи завезли з-за кордону?

vento
06.08.2018, 18:46
Місцеві. Виявилося, що продавець проживає в 1км від мене.

Kercheg
15.08.2018, 12:12
Чудовий вибір, вітаю! Колись утримував сімілісів - дуже цікаві мушлевці.
Зараз спостерігаю за колонією мультів у 140 л - насолоджуюся одним видом на всі 100% і навіть не думаю когось ще додавати!

vento
15.08.2018, 17:46
В себе залишу тільки сімілісів( тим більше акваріум планувався саме під них), є можливість ще взяти стапперсі, але ті по відгуках продавця, більш сміливіші, і плавають у всіх шарах акваріуму,тому не ризикнув. Мої ж десяток молоді тримаються біля мушель, тримають гупарів біля поверхні. Як тільки достатньо розростуться чотири види традесканції, водні рослини заберу.

vento
20.08.2018, 11:50
Підкажіть, хтось годує мушлевих трубочником? Наразі годую циклопом мороженим, але він занадто малий і розлітається по всій акві.

mazapura
20.08.2018, 12:40
як варіант - використати трубки для годівлі креветок
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1Gdv5NXXXXXXWXFXXq6xXFXXXL/220694118/HTB1Gdv5NXXXXXXWXFXXq6xXFXXXL.jpg?size=67364&height=413&width=600&hash=dc4c894a797b41447ffd7639185f419f

vento
20.08.2018, 13:03
Нарешті дають можливість зробити фото.

Kercheg
20.08.2018, 16:14
Трубочником не годую та й Вам не рекомендую!
Дійсно, циклоп/моіна розлітаються, але це не є проблемою. Цей вид корму всі гуру затвердили для мушлевців. Головне підібрати порцію) Ще можна давати пластівці подрібнені (є окрема серія для Танги у JBL) - попередньо смочую порцію водою, щоб пластівці одразу тонули - дуууже подобається мультам ;)
Якщо є зовнішній фільтр, то бажано вимикати його під час годівлі, або додати фільтр на "всмоктуючу" трубку. Бо прийдеться частіше його промивати.
А внутрішній навпаки хай жене заморозку)

Gorn
20.08.2018, 17:36
Підкажіть, хтось годує мушлевих трубочником?
Однозначно нельзя.

vento
24.08.2018, 17:30
Підскажіть, хтось тримає з мушлевими анциструсів? Чи вони будуть один одному заважати?

Володимир Романович
24.08.2018, 18:08
Не бажано, бо:
1.Небіотопно...
2.Анциструсам треба деревина (коряга), а вона понижатиме РН і жорсткість
3.Анциструси кабани ще ті... лізтимуть в мушлі і руйнуватимуть гніздо , натомість отримуватимуть по вусатим мордам))
4.Харчова специфікація різна

Але часто утримують і без проблем!)))))

vento
24.08.2018, 18:41
На біотопність акваріуму я не націлений, але якщо будуть руйнувати гніздо, то відпадають. Доречі, гуппі ще плавають, виконують роль санітарів, доїдають те що не хочуть симіліси.

OlehS
24.08.2018, 21:33
Підскажіть, хтось тримає з мушлевими анциструсів? Чи вони будуть один одному заважати?

Все буде ОК, якщо тримати молодь анциструсів. А як переростуть
- замінити на нових. Дістаючими стають як правило старі рогаті самці. Беріть вуалевих - повільніше ростуть і менш прудкі. ніж звичайні.

Як заміну - можете спробувати Garra flavatra, якщо знайдете в імпорті, мої діти ними не натішаться.

vento
09.09.2018, 17:16
У двох самок замітив малька в мушлі. Із 13 рибин явних два самці. Питання в тому, чи не буде риба з одного гарему ловити малька з іншого? Також ще не визначився із сухарем. Що скажете по корму із даної теми https://www.aquaforum.ua/showthread.php?t=196440&page=98 ? Пробував давати ікру оселедця, їдять дуже добре , саме після цього відбулися нерести, але треба добре промивати, бо мутить воду.

Володимир Романович
09.09.2018, 21:01
Нічого не буде з мальком, вони живуть прайдом... Коппенс я даю, але 1.2-1.5 їм завеликий, найкраще їдять Натурфуд С (оцелатус на банці намальований) + жива артемія щодня

Cognitio rerum
09.09.2018, 21:33
Пробував давати ікру оселедця, їдять дуже добре , саме після цього відбулися нерести, але треба добре промивати, бо мутить воду.
Звідки брали ікру оселедця?
Купували морожений?

vento
09.09.2018, 21:46
Так, купував морожений. Взяв один на пробу - виявився з ікрою. Можливо в мене заморозка циклопа поганої якості, бо ікру їли з набагато більшим апетитом.

Cognitio rerum
09.09.2018, 22:40
Так, купував морожений. Взяв один на пробу - виявився з ікрою. Можливо в мене заморозка циклопа поганої якості, бо ікру їли з набагато більшим апетитом.
Треба і собі спробувати))
Хоча як основний корм ікру використовувати імхо не можна, занадто вже вона висококалорійна :) можливо як підкормку 1-2 рази в тиждень

vento
09.09.2018, 22:46
Я також давав раз в два - три дні.

Володимир Романович
09.09.2018, 23:04
По ікрі - десь була стаття... Ікрою можна годувати, але свіжою або мороженою (НЕ СОЛЕНОЮ), писалося, що в ікрі не може бути ніякої зарази, навіть якщо тіло риби кишить паразитами, тому що це потомство і воно захищене плівкою... Я особисто годував промитою ікрою мороженої мойви - їли на ура!))

Cognitio rerum
09.09.2018, 23:10
Щодо сухого корму, то саме для сімілісів мені його застосовувати не дуже подобається.. Вони лякливі і при піднесенні корму до поверхні води ховаються в мушлі. А сухий корм (той же натурфуд) швидко тоне.. З дна сіміліси його не підбирають і хоча натурфуд майже не мутить воду, краще щоб на дні він не залишався))
Сімілісам треба щось таке, повільно тонуче. Некрупну морожену артемію наприклад, чи циклопа
Думаю навіть живої артемії з яйця виведеної, симілісам, навіть дорослим буде вистарчати. Якщо кормити нею не раз в день :)

vento
10.09.2018, 01:07
Дякую. Візьму на замітку.

vento
16.09.2018, 11:32
Хочу відзвітувати ,що за півтора місяця ніхто з симілісів самовільно не покинув акваріум, чого не можу сказати про гуппі, яких уже з десяток знаходив на полу. Але як сусіди для симілісів, ендлери мені подобаються, хоч і не біотопно.

vento
16.09.2018, 11:42
По кормам зупинився поки що на заморозці( циклоп,моїна,артемія).

vento
30.09.2018, 14:54
Два тижні тому вимушений був змінити освітлення. Згорів лед світильник під який був зроблений отвір в дсп. Знайти в такий розмір поворотний світильник не зміг, а потрібна була швидка заміна, щоб не загнулись рослини. Взяв дві лед планочки. Рослинам сподобалось, а мені більше подобався попередній варіант з направленими променями на задню стінку, хоча всім рослинам світла не вистачало. З водних рослин залишилась тільки гідрокотила. У чотирьох самичок є малеча і дивлячись на них рука сама тягнеться кинути корму, тому приходиться частіше робити підміни. На даний момент все виглядає так.

vento
01.11.2018, 10:45
В царстві симілісів все спокійно. Правда одна самичка зуміла покинути водойму, тому що наливаю по самі вінця. З рослин залишив традесканцію зебріна, також гарно росла каллізія, але з неї не зручно формувати кущ.

vento
01.11.2018, 10:47
!!!

vento
05.11.2018, 20:15
Сьогодні виявив здатність симілісів до мімікрії. Особини ,які живуть біля чорного базальту набагато темніші за тих, що живуть на сірому піску.

vento
05.11.2018, 20:44
Підскажіть , декілька самців у моєму об'ємі уживуться? Чи краще не мучити і залишити два?

vento
05.11.2018, 20:51
Просто є два , які не порівну, але поділили територію, і намагаються не запливати на територію сусіда. Потім визначився ще один, якого вигнали до фільтру, а тепер здається ще один вимальовується...

myprog
05.11.2018, 21:00
vento, если есть вариант пристроить рыбу, лучше это сделать. Но если стоит вопрос только в свой аквариум. То тут мое предположение: надо делать новый дизайн и разделять камнями больше зон.

Володимир Романович
05.11.2018, 21:35
Тримайте всіх... Цікавіше спостерігати за їхніми розборками, вони краще промальовуються, взаємодіють... Це ж не оцелатуси, вони плавники в хлам не рвуть, як на мене - то більше танці)) Хіба що буде ну дуже прояв агресії (а всі ми знаєм, що всі цихліди - індивідуальні), тоді дійте по ситуації. Зрештою, я можу прийняти до своїх, оновити кров, в мене місце є - вони плавають в 650л))))

vento
05.11.2018, 21:49
Надмірного прояву агресії немає, так, може трохи прогнати. Але і від самиць відганяють хоча їх вистачає.

Cognitio rerum
05.11.2018, 22:06
В мене зараз цікава ситуація: три молоденькі самці і 1 самочка в невеликому акві в якому вимушено ще плавають пару підлітків оцелатусів
Симіліси розмістились по центру, оцелатусів відтіснили по кутках. Самці симілісів постійно націлені в різні боки. охороняють фланги, самочка в центрі :)
Правда вони молоді ще, нерестів ще не було. Але поки між самцями ніякої агресії.
І крім того часто так буває що якщо в акваріумі тільки 2 самці, то вони суперничають, а якщо більше то на диво уживаються..
словом найкраща порада імхо - поспостерігати

Зрештою, я можу прийняти до своїх, оновити кров, в мене місце є - вони плавають в 650л))))
Володимир Романович, новий акваріум замовляти треба.. В твоєму симілісам вже тіснувато :patstalom:

vento
05.11.2018, 22:13
Самці вже статево зрілі, і три самички сидять з малечою.

vento
05.11.2018, 22:14
Будем посмотреть.

vento
20.11.2018, 13:45
Акваріум трохи заріс зеленими водоростями . :002: Малечі подобається.

vento
25.11.2018, 14:01
Доброго дня. Знову постало питання підбору населення. Вчора, коли мене не було вдома, молодша дочка покормила рибу булкою, хоча відкриті акваріуми не один рік і прецендентів не було. Побачив все це десь опівночі, зробив підміну і ліг спати. Вранці лежали тільки трупи дорослих і близько 50 малечі. Гупарі плавають ніби нічого не сталося. Вирішив поки "заморозити" цей акваріум, оскільки пересилати малу кількість риби і при цій погоді навряд чи хтось захоче відправляти. А у Вінниці знайти тангу майже не реально, але вирішив пройтись по базару, на якому в неділю виносять свою рибу. І тут випадково почувши мою історію, і те що окрім танги нічого не хочу, запропонували придбати юлідохроміса марлієра. Розумію, що для них потрібні завали каміння. А чи не повискакують вони з відкритої банки, і якщо брати, то скільки?

myprog
25.11.2018, 14:48
vento, я бы целился что бы осталась пара юликов, сделать в одном углу завал камней. Для пары брать 4-6 штук, что бы эта самая пара вышла. Потом пару оставить, а остальных кому то продать/отдать. Потом по погоде(а может и раньше) я бы к ним добавил бы ракушковых.

НО! с высотой 25 см, очень большая вероятность, что юлики могут выскочить без покровного стекла. Они когда один за другим гоняться, делают не хилые рывки и 25 см это не о чем. Мой совет накрыть акву и тогда можно. Да и многие другие виды танги, с такой высотой могут "выйти" с аквариума.

Володимир Романович
25.11.2018, 16:41
1. Спочатку мушльовці, потім юліки - інакше сформована пара юліків поб'є новоприбулих
2. Відкриту акву з юліками не рекомендую... симіліси не скачуть, принаймні в мене
3. У Вас не зелені в-сті... Це ціанобактерії, доволі токсична штука, свідчить, що в акві далеко не все гаразд...
4. Пересилати рибу взимку - не проблема. Потяг - ідеально, бо опалюється, в автобусі треба просити водія брати в салон

OlehS
26.11.2018, 22:43
Акваріум трохи заріс зеленими водоростями . :002: Малечі подобається.

Володимир Романович вірно підмітив.
Судячи по фото, - це синьо-зелені водорості.
Часто ростуть при надлишку світла у незбалансованих "свіжих" аквах, особливо зі свіжим грунтом.
При заміні більше 30-40% води свіжою, особливо слабо відстояною, ціанки можуть масово "дати дуба" з виділенням токсичних для риб речовин. У малому об"ємі це може бути фатальним.
Тому, не не сваріть дочку з булкою....

vento
27.11.2018, 00:51
Світло дійсно світить близько 12-14 годин. А підміни приходилось і більші робити- і все було нормально. До того ж гуппі залишились у повному складі, не втратили апетит. А до витівок дітей я уже звик.

vento
02.12.2018, 10:58
Ви були праві. Це дійсно ціанобактерії.

Володимир Романович
02.12.2018, 19:00
ЦБ механічно забирайте максимум, добивайте еритроміцином
Світло виключіть взагалі! З вікна часом не потрапляє денне світло?

vento
02.12.2018, 22:39
Дійсно, денне світло потрапляє в акваріум. Та і я включав освітлення близько 12-16 годин, хвилювався щоб вистачало рослинам. Буду виправляти. Дякую.