Показати повну версію : GH не не знижується до бажаного рівня
Всім привіт!
Прошу допомоги з ідентифікацією джерела збільшення рівня загальної жорсткості (GH)
Для підміни в якості основи береться осмос, пропущений через смоли, тобто GH/KH=0. Ремінералізацію осмосу роблю за допомоги Bee Shrimp Mineral GH+, після ремінералізації GH~4-5, KH=0. В акваріумі через кілька годин показники GH=9-10, KH=2-3, pH~6.5 стабільно.
Сам акваріум:
10л
Запустив місяць тому
Риб немає
Рослини: Хеміантус Куба, Стаурогін, Ротала
Грунт: Fluval Stratum, Sera Floreground
СО2 подається
Декорації: каміння, перевірив - GH не додають
Фільтрація: внутрішній фільтр
Температура в акваріумі: 23-24
Аерація: немає
Підміна води в акваріумі: щотижня 50%
Добрива: Saechem Flourish, Trace, Excel, Potassium, Iron
Інші параметри (амоній, нітрати, нітрити, фосфати) - в нормі, тобто зараз акваріум вже має більш-меньш запущений цикл
Є одна версія, яку ще не перевряв - грунти від Fluval та Sera, які ще не встиг переврити. Припускаю, що якщо вони, то через кілька місяців GH повинен піти донизу, до бажаних 4-6 градусів (умови для креветосів кристалів). Проте тут питання, чи можливо взагалі таке, що грунти підіймають GH?
Проте тут питання, чи можливо взагалі таке, що грунти підіймають GH?
Можливо все, треба перевіряти. У мене в акві з кристалами, теж лежить грунт Fluval Stratum, параметри в нормі, але бувають неякісні партії, які, з якоїсь причини, змінюють параметри.
Serpentarius
11.11.2018, 08:56
Ще як варіант похибка методу вимірювання (маю на увазі тести)
Я збентежений, перевірив окремо всі грунти і каміння, що були покладені в осмос, пропущений через смоли, - через добу GH як був 0, так і залишився. Лишається - або СО2, або добрива від Seachem.
СО2 підвищує GH - щось фантастичне
Стосовно похибки - чекаю на крапельні тести від Sera та JBL
Скорегуйте, якщо десь помиляюсь
А если еще раз проверить камни, только подавать туда со2
Як було запропоновано від ZUMMM, протетстував всі каміння та грунти, але з додаванням СО2
Тож маю наступне через кілька годин з початку додавання СО2:
каміння +5 градусів
грунти + 4 градуси
просто осмос (увага!) +4 градуси
все теж саме, але після кількох годин після припинення подачі СО2 (щоб вівитрилось) - все ті ж підвищені градуси
Може хтось пояснити, що це було? Гугл нічого путнього не видає з цього приводу. Чи це не СО2 у мене в балоні? Доречі, заправляв я його не на пожежній станції, а там, де продають все для виготовляння пива.
Щось нереальне. Пивовари можуть тільки азот додавати до вуглекислого газу, але не Кальцій або Магній.
http://xn--80affkvlgiu5a.xn--p1ai/uglekislota-ili-pivnoj-gaz/
Сегодня большой популярностью пользуется так называемая пивная смесь, где к двуокиси углерода в определенной пропорции добавляется азот. Использование N2 позволяет получить более плотную и стойкую пену, а также добиться стабильного давления
Причино знайдено, нарешті
Причина банальна - в гонитві за ідеальними параметрами я забув про допустимі норми. Але спочатку про деталі.
Аби остаточно упевнитись, що в балоні СО2, а не яка інша речовина, я взяв повністю новий, заповнений на заводі виробника, балон від SodaStream (звісно, що була деяка морока з адаптером під редуктор, але це було питання грошей та часу на доставку). Після повторення раніше описаних дій, я отримав тіж самі показники GH, тобто навіть в очишеному осмосі GH підіймався.
На той час я все ще не отримав замовлені крапельні тести від JBL та Sera, аби бути впевненим на всі 100.
І чомусь лише тоді я замислився над питанням кількості подачі СО2. Власне, для визначення вмісту я використовую звичайний дропчекер. Колір рідини в ньому я завжди тримав на межі свіло-зеленого та жовтого7 Проте, друзі, треба було вчити матчастину детальніше, а саме скільки мг/л треба максимум мати і скільки це в бульбашках на секунду чи хвилину. Нагадаю, що в мене 10 л і булькало 1-2 бульбашки в секунду. Думаю, зараз ви розумієте, що я пишу про суттєвий передоз. Врятувало мене лише те, що на момент виявлення причини я ще не запускав рибок та креветок, були лише рослини та кілька равликів. Звичайно, я миттєво зменшив кількість бульбашок суттєво (зараз це 2 бульбашки на хвилину, що також є досить великою кількістю для цього об'ему акваріуму), паралельно довелось змінити дифузор на більш якісний, адже така невелика кількість травлення не була спроможна продавити керамічний сепаратор з Китаю, також змінив редуктор на більш якісний, знов таки з причини того, що в початковій конфігурації було важко на такому низькому травленні щось відрегулювати. Проте все це технічні моменти. Як результат, GH більше не змінювався, тобто в осмосі (з камінням та без них) як був 0, так і залишався. Доречі, GH сам по собі не знизився, отже шляхом поступових підмін показники були успішно доведені до бажаних, тобто наразі при підміні я додаю ремінералізований осмос з GH=3 і в акваріумі я маю бажані 5-6 градусів.
Тут як раз приїхали тести від Sera (JBL досі в дорозі). Цікавий факт, що показники різняться на один градус. Тобто мої звичайні крапельні тести від API показують на 1 градус більше, ніж Sera. Дивно-недивно, але факт, який треба враховувати.
Щодо показників дропчекера та реальної концентрації СО2 - питання доцільності їх (дропчекерів) використання для мене ще відкрите. Було змінено 3 девайса, правда всі вони з Китаю, і всі показують одну й ту ж історію. Я є фанатом автоматизації контролю параметрів, але виключив СО2 з контрольованих для моєї системи, просто задовільнившись фіксованою кількістю бульбашок. Проте в майбутньому схоже це буде щє та загадка для вирішення.
true_red
30.11.2018, 16:37
І все ж з точки зору хімії не доганяю як передоз СО2 піднімає Gh. Я не хімік звісно, але тут на форумі є розумні люди, сподіваюсь якось це пояснять.
А щодо дропчекерів, користуюсь AQUAYER, рідина теж їх. Жодних нарікань. Реагує швидко, як дістати з води, хвилин за 20 стає синім. Передоз теж показує чітко. Дифузор китайський скляний.
А ви можете перевірити чистоту осмоса с допомогою TDS ? Вуглекислий газ ніяк не може додавати gH, ну ніяк не може. Там щось інше...
vBulletin версії 3.8.7, © 2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010