mact
01.06.2004, 01:13
Спочатку описую умови
1)акваріум - 30 літрів, висота 30 см.
2)світло - дві лампи розжарювання по 15 ватт
один компакт - 15 ватт 750 люмен 2700К
3)СО2-з браги, роспилювач - кераміка
міряв довгим тестом СО2-рівень постійно високий
тест має зелений колір-темно, якщо
непомиляюсь, тобто постійний передоз
рибоси нормально себе почувають
4)фільт - губка об'ємом близько 300 мл.
5)рослин багато - ось ФОТО (http://photodim.ru/index.php?values[p]=single_photo&values[photo_id]=1046&values[mode]=date) прорідженого акваріума - тільки два ех. серцелистні доросли до поверхні і були переселені в інший акваріум, ех. оцелот червоний аналогічного розміру замінено ех. оцелот - зелений, замість одного серцелистного росте ех.уругвайський...пройшли деякі зміни.
АКВАРІУМ, ситуація якого був засаджений максимально, ніякого "дизайну" - ціллю є підрощення рослин для інших незасаджених акваріумів.
6)риб-ніяких
7)світло-таймер-11годин.
Так, як я студент, то перед ПАСКОЮ я забрав всіх риб додому,
в акваріумі не залишилося жодної рибинки, одні равлики.
Установка СО2 перед від'їздом не перезаряжалася,
було влито дозу рідких добрив за 5 днів.
Після приїзду я побачив массу БОРОДИ, що з'явилася на багатьох рослинах.
Проведена профілактика - перезаряжено СО2, підвішено вугілля, тиждень не вливалося рідкі добрива(потім внесення поновлено) - борода зупинилася, але замітного зменшення не відбулося.
Бороду з рослин не знімаю, на нових листках росту бороди немає, але на старих вона не відпадає.
Проходить місяць.
Борода залишається.
В акваріум заселяється 20шт.неонів-малечі, 10 шт. дорослих кардиналів.
Борода по троху починає пропадати.
Через тиждень бороди майже не залишилось.
ВЕСЬ час один-два рази в неділю зміна 15% води.
------------------------------------------------------------------------------
Мої міркування.
Так, як в акваріумі не стало риб, рівень нітратів значно знизився(до того-ж вода постійно змінювалась). Одночасно було внесено багато заліза. Ріст вищих рослин "затормажувався" рівнем нітратів, яких було в недостатку, рівень заліза залишався досить високим, оскільки у вищих рослин не було в ньому значної потреби. При внесенні вугілля бороді "поважчало", але не повністю(видимо через поновлення внесення добрив та зміну води).
Після поселення риб рівень нітратів значно підвищився, все залізо йде на підживлення вищих рослин, борода "йде у відступ".
ВИСНОВОК. Оскільки, при відсутності одного із компонентів для росту рослин інші теж не використовуються, то в акваріумах без риб необхідно вносити не тільки звичайні акваріумні добрива, а й добавляти нітрати. Справа в тому, що у всіх акваріумних добривах нітрати зовсім виключені(на Птичці продавці на мене дивились круглими очима, коли я говорив про вміст в добривах нітратів).
Я думаю, що в таких випадках можна використовувати звичайні добрива для кімнатних квітів, але яке їх дозування?
Можливо хто вже таке робив?
Я розумію, що можна завести пару риб, але цікавий варіант саме без риб, оскілки не хочеться мучити рибу декілька днів без їжі...
1)акваріум - 30 літрів, висота 30 см.
2)світло - дві лампи розжарювання по 15 ватт
один компакт - 15 ватт 750 люмен 2700К
3)СО2-з браги, роспилювач - кераміка
міряв довгим тестом СО2-рівень постійно високий
тест має зелений колір-темно, якщо
непомиляюсь, тобто постійний передоз
рибоси нормально себе почувають
4)фільт - губка об'ємом близько 300 мл.
5)рослин багато - ось ФОТО (http://photodim.ru/index.php?values[p]=single_photo&values[photo_id]=1046&values[mode]=date) прорідженого акваріума - тільки два ех. серцелистні доросли до поверхні і були переселені в інший акваріум, ех. оцелот червоний аналогічного розміру замінено ех. оцелот - зелений, замість одного серцелистного росте ех.уругвайський...пройшли деякі зміни.
АКВАРІУМ, ситуація якого був засаджений максимально, ніякого "дизайну" - ціллю є підрощення рослин для інших незасаджених акваріумів.
6)риб-ніяких
7)світло-таймер-11годин.
Так, як я студент, то перед ПАСКОЮ я забрав всіх риб додому,
в акваріумі не залишилося жодної рибинки, одні равлики.
Установка СО2 перед від'їздом не перезаряжалася,
було влито дозу рідких добрив за 5 днів.
Після приїзду я побачив массу БОРОДИ, що з'явилася на багатьох рослинах.
Проведена профілактика - перезаряжено СО2, підвішено вугілля, тиждень не вливалося рідкі добрива(потім внесення поновлено) - борода зупинилася, але замітного зменшення не відбулося.
Бороду з рослин не знімаю, на нових листках росту бороди немає, але на старих вона не відпадає.
Проходить місяць.
Борода залишається.
В акваріум заселяється 20шт.неонів-малечі, 10 шт. дорослих кардиналів.
Борода по троху починає пропадати.
Через тиждень бороди майже не залишилось.
ВЕСЬ час один-два рази в неділю зміна 15% води.
------------------------------------------------------------------------------
Мої міркування.
Так, як в акваріумі не стало риб, рівень нітратів значно знизився(до того-ж вода постійно змінювалась). Одночасно було внесено багато заліза. Ріст вищих рослин "затормажувався" рівнем нітратів, яких було в недостатку, рівень заліза залишався досить високим, оскільки у вищих рослин не було в ньому значної потреби. При внесенні вугілля бороді "поважчало", але не повністю(видимо через поновлення внесення добрив та зміну води).
Після поселення риб рівень нітратів значно підвищився, все залізо йде на підживлення вищих рослин, борода "йде у відступ".
ВИСНОВОК. Оскільки, при відсутності одного із компонентів для росту рослин інші теж не використовуються, то в акваріумах без риб необхідно вносити не тільки звичайні акваріумні добрива, а й добавляти нітрати. Справа в тому, що у всіх акваріумних добривах нітрати зовсім виключені(на Птичці продавці на мене дивились круглими очима, коли я говорив про вміст в добривах нітратів).
Я думаю, що в таких випадках можна використовувати звичайні добрива для кімнатних квітів, але яке їх дозування?
Можливо хто вже таке робив?
Я розумію, що можна завести пару риб, але цікавий варіант саме без риб, оскілки не хочеться мучити рибу декілька днів без їжі...