Показати повну версію : Чим заселити нано на 17 літрів?
Доброго всім часу доби! Обзавівся по ходу маленьким нано акваріумом на ~17 літрів (шир 37/вис 27/глиб 19). Кого поселити? Підкиньте кілька ідей. Хотілось би мінімального догляду та складності :)
P.S. Креветок не хотів би. Їх буде певно не видно бо акваріум буде стояти майже на землі. Точніше на нижній полиці середньої тумби основного акваріума.
P.S.1 Невеликий круглий нано з гуппіками вже маю.
карликовый тетрадон и сомики пигмеи)
А если тетраодона не садить то креветок чисто как уборщиков посадить можно. Но тетраодона будет явно поинтереснее. Особенно если в основном акве катушек много
Отправлено с моего INE-LX2 через Tapatalk
А если тетраодона не садить то креветок чисто как уборщиков посадить можно. Но тетраодона будет явно поинтереснее. Особенно если в основном акве катушек много
Катушок немає. Основний цихлідник. Треба просто рибу яка буде бадьоро плавати в середніх слоях, щоб було видно дивлячись до низу бо акваріум стоїть на низу тумби.
Darkmario
14.10.2019, 09:59
Микрорасбора Галактика как вариант. Стайная и красивая рыбка.
Тетрадоны карликовые были - как по мне, то довольно пассивная рыбка. Активная только когда на улиток охотиться. Но может это у меня они такие были.
Микрорасбора Галактика как вариант. Стайная и красивая рыбка.
А чи не замалий об'єм для неї? Читаю здається більші акваріуми для неї рекомендують. І скільки хвостів оптимально, щоб і для риби комфортно і виглядала в акві красиво?
Тетра аманда, але стайку, - вони маленькі, активні, досить виносливі. В мене в нано вже 2 рік живуть.
А на рахунок креветок - якщо їх багато то повірте їх видно, навіть дуже.
але стайку
Коли мається на увазі "стайку", це як правило скільки. 5-6 чи 15-25?
Коли мається на увазі "стайку", це як правило скільки. 5-6 чи 15-25?Я стайку понимаю как 10 и больше
Darkmario
14.10.2019, 16:05
На такой объем штучек 15-20 можно. На Нанофиш есть описание.
А чи не замалий об'єм для неї? Читаю здається більші акваріуми для неї рекомендують. І скільки хвостів оптимально, щоб і для риби комфортно і виглядала в акві красиво?
Тетра аманда тоже красиво будет смотреться))) Можно Неолебиас Анзорга - весьма интересная рыбка, а проще карликового вьетнамского кардинала, или, мне нравится дарио-дарио скарлет - интересная рыбка и объем аквы подойдет))) Выбор за вами) и туда добавить сомиков пигмеев или хабросусов))) а карликовые тетрадоны интересно будут смотреться, но катушек много нужно))))
Mykhaylo
15.10.2019, 15:01
Некоторые темы о мини, в почти каждой из которых поднимался этот вопрос :)
http://aquaforum.kiev.ua/showthread.php?t=27702
http://aquaforum.kiev.ua/showthread.php?t=16491
http://aquaforum.kiev.ua/showthread.php?t=4819
http://aquaforum.kiev.ua/showthread.php?t=23869
http://aquaforum.kiev.ua/showthread.php?t=9301
http://aquaforum.kiev.ua/showthread.php?t=27594
http://aquaforum.kiev.ua/showthread.php?t=20313
http://aquaforum.kiev.ua/showthread.php?t=4540
Из простого, подвижного и неприхотливого всем советую кардиналов - обычных, или "золотую" форму. Хотя сейчас выбор очень большой.
Sosnytskiy
17.10.2019, 10:58
У мене тетри аманди, поки жили в 20л самі, більшу частину часу по кущах ховалися, лише на їжу випливали. Зараз підселив до них кількох самців ендлерів, так з ними аманди трохи посміливішали.
Ніколи не помічав що тетри ховаються, хіба тільки на початку, коли купив. Так вони займають середину акви і почуваються впевнено. До речі зарослів в мене не багато.
IS1971, зайдите на страницу магазина nanofish, в разделе нанорыбок, выберете тех которые внешне нравятся, дальше можно обсуждать количество, условия содержания и места покупки.
Переглянув nanofish. Сподобались
1. Мікрорасбора Галактика
2. Кардинали
3. Тетра Аманда
4. Сомики типу Пігмей
5. Можливо неони
Як вибрані типи до такого розміру акви віднесуться? Також в звязку з деякими технічними проблемами, буде відсутній обігрів (вода кімнатної температури) та додаткова аерації. Світло буде.
P.S Також розглядаю півника, але як він себе поводить в акваріумі. Бо півників бачив лишень в зоомагазинах де вони мертво висять в 100мл води. Як вони за темпераментом в більшій акві? Буде плавати чи тихо висіти як ікона?
IS1971, в мене півник жив в акві 10 л. В основному він проводив час за будівництвом гнізда, що в результаті як на мене давало не дуже естетичний результат (постійна піна на поверхні води). Решту часу був досить активним.
Обігрів не завжди потрібен - залежить від температури в приміщенні.
Стосовно Вашого списку рибок напишу свою думку:
1. Тримав. Враження двояке. Рибка може постійно ховатись в рослинах - як повезе. Самці при шлюбних танцях виглядають яскраво і цікаво, решта часу звичайна рибка. На фотографіях в інтернеті красивіша ніж в реальному житті.
2. Кардинали - цікава, "жива" рибка.
3. Ця рибка мені подобається. Живе в мене вже більше двох років. Зараз планую оновити та збільшити кількість. Рибка досить яскрава - червоний колір завжди виділяється на фоні зеленої рослинності. В моїй акві завжди на виду, але витав про випадки, коли в інших акваріумах постійно ховались.
4. Пігмеї як на мене цікавіші своїм поводженням в акві аніж зовнішнім виглядом. Але мені подобаються.
5. Неони - класика. Яскрава риба, яка притягує погляд, але 17 літрів як на мене малувато.
Darkmario
18.10.2019, 12:13
Вообще сначала лучше рыбок посмотреть в живую или на крайняк видео - какой их реальный окрас и размер, как они себя ведут и подобное.
Нагреватель - все зависит от комнатной и что "греет" аквариум - я нагреватель не использую, хватает нагрева от фильтра и света.
Вот еще есть сайт labeo.com.ua/akvariumnye-rybki/haracinovye/
Тоже человек с форума, много чего есть. Сам не раз брал.
Нагреватель - все зависит от комнатной и что "греет" аквариум
В двох нано з трьох моїх акваріумів обігрівача немає і градусника теж :) в третьому на ~280л стоїть і включений тільки вночі, градусник показує 22-23
Мне кажется, дальше нужно определиться с типом аквариума: травник или рыбник (от этого зависит плотность посадки) и с фильтрацией. По поводу обогревателя, если в холодное время года температура не ниже 20, то он Вам не нужен.
3. Ця рибка мені подобається. Живе в мене вже більше двох років. Зараз планую оновити та збільшити кількість. Рибка досить яскрава - червоний колір завжди виділяється на фоні зеленої рослинності. В моїй акві завжди на виду, але витав про випадки, коли в інших акваріумах постійно ховались.
A.Lonko, точно красный цвет (как на картинках), не оранжевый?
Мне кажется, дальше нужно определиться с типом аквариума: травник или рыбник (от этого зависит плотность посадки) и с фильтрацией. По поводу обогревателя, если в холодное время года температура не ниже 20, то он Вам не нужен.
Думаю обійтись без обігріва. 20-21 мінімум завжди є. Щодо типа акваріума - травником в класичному вигляді точно не буде. Світло від ламп помірне і тільки ввечері, вдень світло бокове з вікна. СО2 теж не буде. Грунт, камні, можливо коряжка і хіба якийсь анубіас, валіснерія, криптокорина. Чуть-чуть.
А як на рахунок формози? Теж нано. Хтось має досвід утримання?
A.Lonko, точно красный цвет (как на картинках), не оранжевый?
Мої я б сказав, що червоні. Спробую сьогодні зробити фото, щоб показати реальний колір моє Аманд.
А як на рахунок формози? Теж нано. Хтось має досвід утримання?
У меня были две штуки: самец и самка (она вырастает гораздо больше самца), рыбки активные и смелые, но могут быть проблемы с кормлением, мои на хлопья не обращали внимания, все время высматривали какую то мелкую живность в аквариуме в качестве корма. Потом самка умерла и самец научился у неонов кушать хлопья. Посмотрите еще в сторону боррарас бригитты (они такие же маленькие как и самец формозы и окраска поярче будет).
Посмотрите еще в сторону боррарас бригитты (они такие же маленькие как и самец формозы и окраска поярче будет).
Діло в тому, що у нас на ринку не дуже великий вибір риби. У нас продається часто товар куплений у Харкові, Дніпрі, інших. Ті види що писав бачив у нас чи можна замовити десь недалеко і мілкими партіями, бо навіть на тих же лабео.ком.уа чи у інших ваших продавців часто мінімальна сума від 1500грн. Навіщо мені скільки?
Діло в тому, що у нас на ринку не дуже великий вибір риби. У нас продається часто товар куплений у Харкові, Дніпрі, інших. Ті види що писав бачив у нас чи можна замовити десь недалеко і мілкими партіями, бо навіть на тих же лабео.ком.уа чи у інших ваших продавців часто мінімальна сума від 1500грн. Навіщо мені скільки?
В Днепре аналогичная ситуация, да и рынка практически не осталось, в зоомагазинах аквариумные секции закрывают. Но у Вас Львов рядом, посмотрите здесь:
https://www.aquaforum.ua/showthread.php?t=196440&page=107
Бачив у нас на ринку ще один вид нано рибок, а саме бичок-бджілка. Чи може хтось поділитись враженнями від утримання цього виду? Вже зараз можу сказати, що дно може бути галькою річкової фракцією десь до 1 см (маю такий грунт), є хороша коряга (була колись в акві), камені, які рослини
IS1971, Недавно завел формоз. Нанохищник, интересная рыбка. Выдергивают аулофоруса из грунта, охотятся на улиток, сухой корм и мороженый циклоп не очень едят. Аквариум чистый, даже акролюкса сложно найти. Не знаю чем питаются, но растут и появляются мальки) Плавают рядом с растением, возле или под плавающим, редко когда выплывают на открытое пространство.
Rulik, А скільки і в якій акві вони у вас?
Rulik, А скільки і в якій акві вони у вас?
У меня в 36 литров грязными. Они мелкие, самочки больше, самцы меньше. На фото посередине эти "гиганты", чуть больше креветок неокаридин)
664323
Запустився. Фільтр з аерацією і світло галогенка 11 Вт. Частково взяв воду з запущеної акви. З жильців поки що дві ампулярії. Розриваюсь між кардиналами і формозою. І про тих і про тих пишуть, що в видовій акві будуть навіть плодитись.
Кардинал икромечущие, улитки любят икру, а формозы живородка, те плодить я будут.
улитки любят икру
Ампулярії тимчасово для створення балансу і відходів для рослин. Далі буде тільки риба.
P.S. Ніде в не можу формозу глянути в живу, щоб побачити їх реальний вигляд і розмір. Є один продавець, але тільки пересилка і оплата на перед. В неті інфа, що самці формози 1 см. Такі вони маленькі чи це помилка?
Ампулярії тимчасово для створення балансу і відходів для рослин. Далі буде тільки риба.
P.S. Ніде в не можу формозу глянути в живу, щоб побачити їх реальний вигляд і розмір. Є один продавець, але тільки пересилка і оплата на перед. В неті інфа, що самці формози 1 см. Такі вони маленькі чи це помилка?Загуглите видео формозы. Будет приблизительно понимание. Но я её когда впервые увидел думал подростки гуппи такие :)
P.S. Ніде в не можу формозу глянути в живу, щоб побачити їх реальний вигляд і розмір. Є один продавець, але тільки пересилка і оплата на перед. В неті інфа, що самці формози 1 см. Такі вони маленькі чи це помилка?
Формозы ориентировочно самцы 1-1,5см, самки 2-2,5см. Они реально мелкие.
Из мелких живородящих есть еще Неогетерандрия элеганс.
Из мелких живородящих есть еще Неогетерандрия элеганс.
У нас її скоріше всього не знайду. Скоріше всього зупинюсь на кардиналах. До речі чи вартує брати змішану зграйку золотих і звичайних кардиналів? Думаю штук 7-10. Чи взяти зграйку одного виду?
Молодые золотые кардиналы 6 рыбок
в 10 литрах грязных, как селедки в банке - https://www.aquaforum.ua/showpost.php?p=3398447&postcount=44
в 36 литрах грязных, тесно им там - https://www.aquaforum.ua/showpost.php?p=3402187&postcount=45
Пересадил в 190л. Думаю от 50 литров им норм будет.
Кардинал рыбка интересная. Молодые выглядят классно, в возрасте от 1 - 1,5 года выглядят не так изящно.
На фото кардиналам около 2 лет. Фото чего-то переворачивает
664705
"Классический" кардинал выглядит намного интересней ИМХО. :)
Andrew1, Классический не кабанеет?
Rulik, Полгода назад покупал на работу- все "стройные" )) хотя может и самцы все...
Andrew1, Год - полтора надо смотреть. Видел кабанчиков самочек обычных кардиналов.
Doomfire
31.10.2019, 11:30
А можно в таком аквариуме держать одного макробратиума?
А можно в таком аквариуме держать одного макробратиума?
Не бачу проблем. Колись мав їх в великій акві
Mykhaylo
04.11.2019, 11:46
В небольших объемах, особенно если не перекармливать, кардиналы растут медленее, чем в больших. Плюс не нужен нагрев - для них 18-22 оптимум, хотя и при высоких до 28 вполне адекватно себя чувствуют, но живут меньше и цвет не такой темный.
для них 18-22 оптимум
Так приблизно і буде. В інших своїх акваріумах без обігрівачів зараз 22-23 градуси маю, підігріваю до 25-26. Опалення індивідуальне, тому жари (при теперішніх цінах на газ) не буде, та й не любимо.
Остаточно визначився з кардиналами. Очікую завозу. Але питання по ходу про сумісність в цій акві (фото зверху вклав) кардиналів і креветок blue dream neocaridina?
Тобто цікавить чи будуть креветки з'їдати ікру кардиналів і аналогічно чи кардинали будуть з'їдати малька креветки?
Хотілося б розмноження обох видів прямо в акві без використання нерестовика. Читаю про кардиналів, що вони плавають в верхньому шарі води і рот їх пристосований саме для збирання їжі з верхього шару, а не на грунті.
З рослин будуть тільки анубіас, папоротник і плавають роголисник і пістія.
MegaMaks
05.11.2019, 23:00
IS1971, я б ще додав зграйку (хвостів 7) коридорасів пигмеїв! дуже цікава рибка.
Про криля і ікру риби можу сказати, що пігмеї нерестяться у загальному акваріуму з тьмою криля і достатньо успішно збільшують чисельність.
Mykhaylo
05.11.2019, 23:05
Остаточно визначився з кардиналами. Очікую завозу. Але питання по ходу про сумісність в цій акві (фото зверху вклав) кардиналів і креветок blue dream neocaridina?
Скорее всего в таком объеме это будет дорогой корм. Кардиналы шустрые и настырные. И им все равно что там пишут на сайтах, потому что и с грунта они собирают все аж бегом. Если аквариум 40-60л, уже хорошо увит мхами, моноселениумом или хотя бы наясом - часть обычных неокардин выживает. Так что если хотите попробовать - возьмите обычных и покрупнее, а там уже практика покажет.
Ну и не сильно надейтесь на самосев кардиналов - это скорее исключение, чем правило. Не такие они и детолюбивые, как пишут в некоторых книгах и сайтах. Да и смысла в этом кроме наблюдения - никакого. При норм условиях у Вас эти 4-6 лет проживут.
я б ще додав зграйку (хвостів 7) коридорасів пигмеїв!
А не перенесення буде? Кардиналів планую 10 шт.
Да и смысла в этом кроме наблюдения - никакого
Та тут сугубо сам процес продовження життя цікавий. В мене є теж кругла 15-ка з гуппіками і черіками - так там життя кипить саме по собі. Малеча родиться регулярно.
в холодноводну акву краще буде заселити нашу місцеву живність.
та й виглядатиме вона екзотичніше ніж попсові кардинали.
як варіант - самець і пару самичок колючок (кількість голок не має значення)
...
або 4-5 вівсянок, які прекрасно плаватимуть зрайкою, і до яких можна спокійно буде підселити щипавок або неокаридин.
...
або пару гірчаків і з ними кілька дрібних двостулкових молюсків
...
вся ця живність невибаглива, дуже проста в утриманні і реально екзотична в наших аквах. Посилена увага гостей - гарантована!
і реально екзотична в наших аквах
Я вже не кажу про пташині ринки. Де їх купити? Тут кардиналів попсових важко знайти, а цих хіба в день з вогнем.
Де їх купити?
найпростіше і найнадійніше - наловити власноруч (підсаком, пластиковою пляшкою без горлечка, в рибальському магазині...)
в рибальському магазині
Гм... Попитаю. Біля будинку якраз два рибальських магазини є.
в рибальському магазині...
Дуже сумніваюсь )))
Та і тримати таку рибку в 17 літрах- не правильно ІМХО. Мені здається що Алерон захотів показати фото, ніж реально запропонувати підходящу рибку на даний об"єм ))
Mykhaylo
06.11.2019, 19:04
в холодноводну акву краще буде заселити нашу місцеву живність.
та й виглядатиме вона екзотичніше ніж попсові кардинали.
Но-Но. Відколи це кардинали стали попсовими? code33 Кардинал - оптимальний вибір новачка. Гарна, рухлива, невибаглива, холодостійка. І нарешті - просто чудова рибка. Звісно гірчаки чи щиповки по своєму неповторні, але це зовсім інша історія :)
Mykhaylo
06.11.2019, 19:06
А не перенесення буде? Кардиналів планую 10 шт.
Почніть з 6 (якщо любите непарні - з 7ми). А там подивитесь. У Вас акваріум вже "живе", чи плануєте все одномоментно?
У Вас акваріум вже "живе", чи плануєте все одномоментно?
Вже третій тиждень як запущено. Спершу вода відстоювалась. Коряга окремо намокала (але вона вже була в іншому акваріумі раніше). Тепер вже разом в одній акві з фільтром і ампуляріям.
Почніть з 6
А чому? Думаєте 10 забагато? Продавець радить хоча б вісім. Каже що так вони зграйку тримають. Меньше як повезе. Тому й планував 10, щоб плавали гарно, але й тюрми не хочу для них.
Mykhaylo
06.11.2019, 19:41
А чому? Думаєте 10 забагато?
Ну я тримав і більше хвостів на літр об'єму, але в мене був надакваріумний фільтр с аерліфтною подачею води. І запускав по-черзі. Але і кардинали то будуть не дорослі, так що може все і пройде добре.
Щодо зграйки - знову ж таки більше на міф схоже мої ніколи не тримали. Вони більше один перед одним за самку суперечки видовищні влаштовують - майже завжди без фізичних контактів, але з розпушуванням плавців та фігурами вищого пілотажу.
один перед одним за самку
А скільки бажано самців-самок? Яке співвідношення бажане для розведення в загальній акві і щоб ті бої подивитись.
Щодо зграйки - знову ж таки більше на міф схоже мої ніколи не тримали. Вони більше один перед одним за самку суперечки видовищні влаштовують - майже завжди без фізичних контактів, але з розпушуванням плавців та фігурами вищого пілотажу.
+100
Mykhaylo
06.11.2019, 20:48
А скільки бажано самців-самок? Яке співвідношення бажане для розведення в загальній акві і щоб ті бої подивитись.
Здається що ніхто з продавців не буде заморочуватись з відбором за статтю, щоб побачити достатньо 2х самців :)
як я розумію, топікстартер, створюючи цю тему, хотів, щоб йому запропонували цікаві й оригінальні варіанти.
а ви серйозно вважаєте кардиналів чимось оригінальним?
з таким же успіхом можна заселити зелених чи червоних неонів - вони так само будуть активно плавати, влаштовувати "розбірки" і в малому об'ємі не будуть тримати зграйку, при цьому вони яскраві, виділятимуться на тлі рослинності і привертатимуть увагу.
Дуже сумніваюсь )))
Та і тримати таку рибку в 17 літрах- не правильно ІМХО. Мені здається що Алерон захотів показати фото, ніж реально запропонувати підходящу рибку на даний об"єм ))
це аби зачепити :(
пара гірчаків у такому об'ємі почуватиметься краще і просторіше, ніж 10 кардиналів - маю власний досвід.
фото видалив, вибачте.
а найкращий варіант для заселення із усіх нас запропонував magistr у першому ж повідомленні :)
для того, щоб риба вигулювалася зграєю, треба більший акваріум (значно більшу площу для горизонтального плавання)
P.S.: під кардиналом усі ви маєте на увазі Tanichthys albonubes ?
а найкращий варіант для заселення із усіх нас запропонував magistr у першому ж повідомленні :)
Согласен :) , я бы тоже выбрал тетрадонов.
для того, щоб риба вигулювалася зграєю, треба більший акваріум (значно більшу площу для горизонтального плавання
Якщо риба не тримає зграю , Немає різниці який буде літраж. Запустіть кардинала, і побачите ))
Чипляти не збирався, просто фото треба було як превью вставляти :)
Mykhaylo
11.11.2019, 14:12
як я розумію, топікстартер, створюючи цю тему, хотів, щоб йому запропонували цікаві й оригінальні варіанти.
Ніде не озвучувалось, що має бути ексклюзив
Доброго всім часу доби! Обзавівся по ходу маленьким нано акваріумом на ~17 літрів (шир 37/вис 27/глиб 19). Кого поселити? Підкиньте кілька ідей. Хотілось би мінімального догляду та складності
Кардинали підходять на всі 100:) І так, я вважаю кардиналів дуже цікавими рибами не тільки для новачків.
А порадили можна багато чого, але людині навіть кардиналів купити непросто,то годі говорити про іншу екзотику. Окрім того олівці у всіх різні - мені тетрадони не подобаються взагалі. Я б можливо щось з кілі посадив, але вони теж не всім подобаються, хоча утримання несезонних ніяких проблем не несе. А варіантів - безліч, на форумі обговорювалось, особливо 5-7 років тому, інтенсивно, тому я і дав посилання на подібні теми.
Дивлячись на асортимент нашого риббазара кардинали є оригінальними. В нас дуже рідко буває щось інше за гуппі, суматранські барбуси, меченості, сомики, неони, даніо, расбори. А така розкіш як ляліуси, мікрорасбори галактики, кардинали лише в одного-двох продавців і то не завжди та регулярно. А з нета немає змоги замовляти на 500грн мінімум (та й не треба скільки), ну і хотілося б глянути на товар спершу.
Усім дякую за консультації. Риба обживає акву.
vBulletin версії 3.8.7, © 2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010