Показати повну версію : Помогите советом с водорослями
rain_cbc
12.12.2019, 23:07
Доброго времени суток. Помогите избавится от водорослей, уже 2 месяца борюсь. Пробовал использовать еретромицин, сайдекс, частые подмены, убирал в ручную, ничего не берет. Чем больше убираю тем быстрее наростают.
Надо бороться с причиной. Что бы помочь советом нужны данные.
Литраж,как давно запущен,мощность света,сколько часов светит,температура,фильтр,со2,показания воды pH,KH,PO4(фосфаты),NO3(нитраты).количество гидробионтов.
rain_cbc
13.12.2019, 09:54
Так, 54 литра, запущен месяца 4 назад но они практически сразу после запуска и появились, запускался на фильтрировной воде с рн7.5 фосфатов и нитратов там небыло и жёсткость по нулям была ли около 1.сейчас месяц добавляю свою воду р-н 7.5, gh 8, kh 6.
По свету 20 ватт лёжа, световой день 7-9 часов
Температура 25 градусов
СО2 не добавляю добавлял, но почвопокровка отлично пузыряет особенно после сайдекса.
Фосфаты сейчас померять нечем, но нитраты мерял вчера 2мг/л,а гидробионты не знаю что этт и как померять)
true_red
13.12.2019, 15:34
А який ґрунт? Який фільтр і чим наповнений? І яке населення? Добрива додаєте? Якщо додаєте, то які і скільки?
А вода з крану непогана, приблизно така сама і в мене по KH і GH, в якому районі живете? Про який фільтр для води йде мова? Зворотній осмос чи якийсь побутовий фільтр?
потяните за ниточку водорослей и сфотографируйте, что вытяните
20 ватт. Чего! Лед? люминесцентные ламы,
7 часов это максимум. Больше не нужно.
Гидробионты-это населения аквариума рыбы,улитки,креветки и т.д.
Так вроди параметры у вас хорошие. Удобрение не добавляете?
rain_cbc
13.12.2019, 16:37
Аквариуму 4 месяца, 3 месяца рыб не было, месяц назад запустил сомика Севилью, неделю назад с десяток креветок. Вода имелась ввиду покупная была. Фильтр обычный внутренний с губкой и маленьким отсеком с керамикой. 20 ватт это 2х10 ватт лед прожекторы. Ну улитки есть немного, с растючкой занеслись. Добавлял первый месяц Микро и макро акваер, по дозировка с бутылки, потом когда начали разрастаться водоросли перестал добавлять.
true_red
13.12.2019, 17:07
Скажу як проблему бачу я, тут факторів декілька могло зіграти роль. Світла забагато, тим паче зважаючи на те, що нема СО2 і акваріум був без живності, і без добрив по суті. Ґрунт так розумію нейтральний? Чи який? Ви не відповіли. Те, що добрива перестали лити теж не є добре. Водорості лізуть не від добрив. Антибіотики в акваріумі це зло, за винятком хіба випадків, коли лікуєте бактеріальну інфекцію у риб. Та і то, тоді краще брати спеціальні засоби для акваріума. З Вашого дозволу продовжу свою думку, після відповіді щодо ґрунту
rain_cbc
13.12.2019, 17:48
Обычный аквариумный базальт, с другого аквариума просушен был потом лежал с пол года потом промыл и в этот насыпал.
Была ещё коряга, на ней с начало и начало рости, но я её вынул когда увидил что растёт.
true_red
13.12.2019, 18:47
І так, що я думаю. Це суто моє бачення засноване на скромному практичному досвіді і прочитаному та побаченому. Слухати мене чи ні, вирішувати вам. Якщо хтось не згоден, то виправте і доповніть, тільки аргументовано.
Отже, для початку треба було визначитись з тим, який акваріум планується, чи це лоу тех акваріум, з простими рослинами, без СО2 і прибамбасів, чи все ж хочеться грунтопокривні і довгостебельні рослини, яскраве світло, СО2.
Що у вас пішло не так, ґрунт порожній, світло яскраве, СО2 нема, добрива ймовірно по мінімуму даєте. В результаті, рослини на початку почуваються наче і непогано, навіть ростуть, але ресурсів для росту із зовнішнього середовища до них не надходить, а якщо і надходять, то рослини не здатні це все "з'їсти"(бо яскраве світло і нема СО2). Плюс важливий, може і найголовніший фактор, це бактерії. Якщо запускати акваріум з нуля, на пустому ґрунті, то акваріуму треба час, щоб "дозріти", щоб колонії бактерій розмножились і змогли переробляти органічні речовини в неорганічні, які в свою чергу будуть поглинатись рослинами. Поки акваріум "дозріває" світловий день потрібен мінімальний години 4 вистачить, а потім можна поступово збільшити, як ви світили не вказано. Добрива вважаю необхідним подавати з першого ж дня, тим паче, що ґрунт порожній, СО2 при яскравому світлі теж одразу давати треба. Тут два варіанти, або потужне світло, СО2 і добрива одразу, або помірне не яскраве світло, ніякого СО2(сайдекс альтернативою вуглекислому газу я не вважаю) і добрив по мінімуму. І не забувати про підміни води. Живність якась в акваріумі теж повинна бути, равлики(прості котушки чи фізи) з першого ж дня можуть поселитись. А за тиждень-два і рибу з креветками по трохи можна підселяти. Я в більшості випадків нажаль рибу саджу одразу, в перший-другий день, але ж говорим про те як правильно. Тримати акваріум місяцями порожнім не зовсім вірно, якщо ми хочемо, щоб сформувався якийсь там баланс.
А у вас вийшла ситуація, коли в недозрілому акваріумі, рослини або ж недоотримують поживних елементів, або ж не можуть їх засвоювати, або і те і друге. В результаті домінувати починають водорослі, а ви в свою чергу геть лишаєте рослин поживи. Плюс до того починаєте лити хімію і антибіотики, чим ситуація тільки плгіршується, бо гине мікрофлора ґрунту. А водоростям це тільки на руку, бо мертві бактерії це додаткова органіка і аміак. І маємо замкнене коло.
Як вирішення проблеми бачу я, найпростіше звісно перезапустити і зробити все як треба.
Але можна інший, цікавіший варіант спробувати. По перше, як вже писав визначитись що це буде, лоу тех чи хай тех. Ну і відповідно або прикручувати світло, або ставити СО2.
Далі, по максимуму скільки можливо забмраємо ці водорості з акваріума, зубною щіткою, зубочисткою, чим завгодно. Листя яке найбільш вражене - зрізати. Робимо серію підмін води щоб вимити ту всю гидоту і продукти гниття. З ґрунту теж треба позбирати решти гнилих рослин і водоростей. Легка сифонка теж зайвою не буде, все одно біології ймовірно і так хана. Дуже добре було б якісь бактеріальні препарати використати, типу тетра бактозім, біостартер акваєр, чи від фірми рікка, забув як називається їх препарат. Можна і все разом, передозування цими препаратами неможливе. Та і чи різноманітніша буде мікрофлора в акваріумі, тим краще. Ну і подавати добриво якесь фірмове, що Вам до вподоби більше, згідно інструкції виробника. А далі дивитись по стану і росту рослин, чи треба більше давати чи ні. Ну і само собою має бути нормальна циркуляція води, не має бути перенаселення і перекорму. Але вам це і так зрозуміло.
rain_cbc
13.12.2019, 19:53
Да, я вас понял,это планировался креветочник,просто не первый раз запускаю аквариумы но с таким нашествие сталкиваюсь первый раз, я уже думал над перезапуск ом но 2 растения жалко, там почти все листы заросли. Ну вначале когда запускал я каждый день вносил удобрения и кстати когда запускал я литров 5 залил из действующего аквариума воды. Попробую ещё без перезапуска, я 2й день добавляю препарат против водорослей но названия не помню, давно не пользовался ним, буду дома напишу что за препарат.
true_red
13.12.2019, 20:26
Ну воно то так, багато запусків може пройти гладко, а на якийсь раз так складуться різні фактори, що полізуть водорості, чи ще якась біда.
Вода зі старого здорового акваріума це добре. Що ще згадав, замість, або ж разом з бактеріальними препаратами можна додати "жижу" з здорового акваріума. Це може бути відсифонений ґрунт з мулом, чи "вижимка" з фільтра, де є багато потрібних бактерій
rain_cbc
13.12.2019, 21:04
потяните за ниточку водорослей и сфотографируйте, что вытяните
Вот
Вот
Отдельная нить этой гадости кустится или нет? Похоже на спирогиру, лечится перекисью.
rain_cbc
13.12.2019, 21:21
На фото первых видно что оно на растении нитками а на почвопокровке и грунте куста и заростает сплошным.
А перекись в какой дозировка?
На фото первых видно что оно на растении нитками а на почвопокровке и грунте куста и заростает сплошным.
А перекись в какой дозировка?
В инете море информации, вот например:
https://maksimov.com.ua/vodorosli-v-akvariume/nitchatye-vodorosli-kak-izbavitsya-ot-tiny-v-akvariume
https://aquascape-promotion.com/vodorosli-akvariume
rain_cbc
13.12.2019, 22:45
Спасибо, буду пробовать)
rain_cbc
16.12.2019, 15:15
Добрый день, подскажите, вносил 2 дня подряд перекись, сегодня включил свет, вода побелела как при запусках, это нормально?
А зачем 2 дня подряд? Обычно достаточно одноразового внесения.
rain_cbc
17.12.2019, 15:24
Ну потому что в вышеуказанной статье период лечения 7-10 дней.
Ну потому что в вышеуказанной статье период лечения 7-10 дней.
даже не знаю останется ли что живое после таких экзекуций. как правило хватает один раз влить 40-50 мл на 50 литров аквариума, чтобы появившаяся нитка превратилась скоро в пыль. и даже при таком применении теодоксусы как правило того....... а за неделю наверное всё в пыль превратиться.
Pol_Kiev
17.12.2019, 21:13
даже не знаю останется ли что живое после таких экзекуций. как правило хватает один раз влить 40-50 мл на 50 литров аквариума, чтобы появившаяся нитка превратилась скоро в пыль. и даже при таком применении теодоксусы как правило того....... а за неделю наверное всё в пыль превратиться.
У вас лошадиная доза перекиси, с такой дозой может и одного раза хватит. Обычно намного меньшие дозы используют. В статье рекомендуют 20 мл на 100 литров. Такую дозу по-моему можно и месяц лить, растениям и живности ничего не будет. Я лил 50 мл на 100 литров воды, в течение 3 дней. Никто не сдох, ни креветки, ни теодоксусы.
Отправлено с моего Mi Note 3 через Tapatalk
Зачем лить несколько дней по 20 мл с непонятным результатом, когда есть способ сделать это за один раз? Логика где?
Гляньте тему про нитку.
Зачем лить несколько дней по 20 мл с непонятным результатом
для того, щоб відразу не угробити культури бактерій.
Перекису пофігу що окислювати, плюс окислювальний потенціал у кожного акваріума свій. Тому безпечніше дозу розділити на кілька днів.
Вважається що для синьозелених доза 15-30мл\100л, а для зелених 50-70мл\100л. протягом 3-4 діб, не більше.
Звісно це для 3% перекису водню.
Вважаю, що вносити можна незалежно від того включене освітлення чи ні.
Принаймі логічного пояснення внесення саме на ніч ніде не зустрічав.
Добрый день, подскажите, вносил 2 дня подряд перекись, сегодня включил свет, вода побелела как при запусках, это нормально?
для того, щоб відразу не угробити культури бактерій.
Только мне кажется что здесь нестыковочка образовалась?
А при разовом внесении даже 100 мл/100 л негативных последствий вообще никаких. И не рассказывайте мне об убийстве всех бактерий... :002::002::002:
И вы как то договоритесь здесь между собой. У одного обязательно 7-10 дней внесения, у другого не больше 3-4.
rain_cbc
18.12.2019, 00:10
При чем тут договорённости? Я говорил про статью, если откроете, что уже можно было сделать, то там написано 7-10 дней.а на практике ещё не знаю, может и 4 хватит.
kay, а навіщо мені з кимось домовлятись ?
Те що я написав, то результат експериментів акваріумістів з APC (чи Barreport ? не памятаю точно) ще десятирічної давності. У них при 1мл\літр равлики дохли і потім довго відновлювався баланс.
У вас інший досвід ? Ну і чуднєнько, а мене влаштовує те дозування про яке я написав :).
Алексей Днепр
05.01.2020, 10:25
для начала измерьте уровень азотистых соединений, наладьте биобалас, примените альгициды. Нужны комплексные меры.
Весомое напутствие...
vBulletin версії 3.8.7, © 2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010