КПК

Показати повну версію : Ресурс акваріума. Є щось подібне? Коли починати боятись?

IS1971
30.01.2020, 11:00
На усій продукції прийнято вказувати термін придатності. А чи є термін придатності для акваріумів? В першу чергу цікавлять не фірмові банки, а самоклейки. Тобто термін скло+силікон скільки це усе придатне до експлуатації і коли уже треба починати боятись і думати про заміну акваріума, бо от-от може почати силікон пропускати чи відставати від скла?
Цікавлять ті акваріуми які уже давно експлуатуються в реальних умовах, а не стоять сухими десь на балконах/кладовках.

Мій на 300л уже 5 рік в експлуатації. Страшно інколи... Два інших мають невідому дату поклейки (мною експлуатуються макс 3 роки), але вони не страшного об'єму (від 15-25 л.) Ну і кругла банка - тут хіба розбити ненароком.

оксана68
30.01.2020, 13:31
Знаю людей у которых самоклей по 15-20лет стоит и объемы не маленькие\от 500 литров\

IS1971
30.01.2020, 13:44
У знайомого просто теж банка на 200л була. Продав, бо почала підтікати. От і думаю це певно як качелі, комусь повезе, а комусь менше. А за чим слідкувати, які зміни набуває силікон який втрачає свій ефект і от-от відлипне. Бо скло не думаю, що якісь зміни в кімнатному серидовищі набуває.

Сам час від часу (скоріше для заспокоєння) просто оглядаю рівень води і "а що там за тумбою твориться".

Tiratore.d
30.01.2020, 20:46
Сам час від часу (скоріше для заспокоєння) просто оглядаю рівень води і "а що там за тумбою твориться".
То все параноя code13
У знайомого 400л. десь більше 20років поклеяний не відомо яким герметиком 5поверх. І ніколи цим питанням ніхто наче і не заморачувався.

Sergeiii71
31.01.2020, 01:37
Аналогічно, 400л, другий поверх і вже на другий десяток повернуло. Клеїв сам і до нині все ок. Думаю якщо поверхня рівна і навантаження однакове ( без перекосів) то повинен довго служити. Був випадок у знайомого побучавіла кришка тумби з однієї сторони й аквас почав протікати. А все тому, що клав після годування мокрий сачьок на кришку. Правда на моєму тюбику силікону було застереження, що адгезія може послабшати після застосування деяких ліків і прямого ультрафіолету. З ліками,слава богу, якось не склалося, а уф стирилізатор використовував декілька разів, але він же напряму не світить, то поки без проблем

Darkmario
31.01.2020, 10:06
Тут все зависит от того, чем клеили и как. В советское время чем клеили аквариумы? Силикона вроде не было тогда :( Простые аквариумы были на металлическом каркасе. Они и по сей день хорошо себя чувствуют.
У соседей стояло две банки литров по 400 больше 25 лет - продали/отдали другим людям, у которых они по сей день тоже хорошо себя чувствуют.
Так что еще раз - все зависит от материалов и качества работы мастера!

Sergeiii71
31.01.2020, 12:01
Так, до появи силікону акваси клеїли найчастіше замазкою, виготовленою на основі свинцевого суріка. Вони добре служили. Найголовніша умова була не тримати довго банку без води після використання, інакше замазка розсихалась і шви починали протікати, треба було перемазувати скло заново. Але це було , як кажуть, в іншому житті, а тут мова йде, як я розумію, про силікон. А він з'явився не вчора, ним давно уже користуються.

IS1971
31.01.2020, 13:20
а тут мова йде, як я розумію, про силікон

Так, мова йде саме за сучасний силіконом клеяний акваріум, але не фабричний.

Sergeiii71
31.01.2020, 20:35
На якість насамперед впливає акуратність самого процесу. Якщо скло добре підігнане, відшліфоване і обізжирене, то якість не поступається фірмовому виконанню. Та й силікону зараз вибір великий. Були в мене різні банки і по 100 і по 200л,( у моєму виконанні) і деякі зараз служать у моїх друзів та знайомих вже років мінімум по 15. Та й не чув поки щоб
силіконові мали якісь проблеми

Asmund
22.03.2020, 13:46
За прошлый год расклеилась сразу два аквариума. С интервалом в полгода. Разошлись по шву. Один самодельный второй фирменный. Обоим меньше 5 лет. Так что следите за состоянием швов. Важно чем клеили, как клеили, ультрпфиолет разлагает силикон.Произволители вроде обещают гарантию на силикон как раз 5-6 лет.

IS1971
22.03.2020, 14:27
За прошлый год расклеилась сразу два аквариума. С интервалом в полгода. Разошлись по шву. Один самодельный второй фирменный. Обоим меньше 5 лет. Так что следите за состоянием швов. Важно чем клеили, как клеили, ультрпфиолет разлагает силикон.Произволители вроде обещают гарантию на силикон как раз 5-6 лет.А як це відбувається? Маю на увазі розходження шва. В один момент миттєво чи поступово і які видно симптоми цього процесу? Ну там бульки повітря, вода десь починає сочити чи щось інше?

Отправлено с моего QMV7A через Tapatalk

Asmund
23.03.2020, 19:47
В один момент, одна из стенок просто отходит по шву начиная с верха а там как пойдет. Где то на треть или половину. У меня было так. Благо оба раза был кто то рядом.Скорее всего это брак склейки или паршивый герметик, оба достались мне бу. Но тем не менее стоит иметь в виду, силикон не вечный.

Никак предварительных симптомов я не зафиксировал, подтеканий перед этим не было. Увы подсказать как заблаговременно узнать что "скоро" не могу.

Serpentarius
23.03.2020, 20:26
Варианты могут быть разные.
1. Некачественный герметик (просроченный, с неправильным хранением, из дешевых компонентов, неправильный выбор клея...)
2. Нарушение технологии склеивания: некачественная механическая подготовка поверхности перед склеиванием, несоблюдение режима нанесения и сушки герметика, некачественное обезжиривание
По характеру разрыва клеевого шва можно приблизительно определить, какой из описанных вариантов присутствует. Если разрыв адгезионный (клеевой слой находится на одной из склеиваемых поверхностей) - плохая подготовка поверхности. Если когезионный (остатки клея как на одной, так и на другой стороне) - нарушение режима клейки, неправильный подбор клея.