КПК

Показати повну версію : 120 cm Aquascape

true_red
07.11.2020, 13:23
Всіх вітаю в новій темі. 05.11.20 запустився, тож вирішив створити тему. Нормальних фото створення хардскейпу, посадки рослин нема, тож їх викладати сюди не буду. Загалом процес оформлення харду зайняв майже цілий день і ще два вечора. Коряги сухі, клеїв їх до каміння фільтрами для самокруток і ціанокрилатним клеєм. Тримається добре, спливати наче не збираються.

Акваріум 120*50*50 см - ТМ "Акватика"
Тумба теж їхнього виробництва

Фільтрація - JBL CristalProfi Greenline E1502, можливо ще додатково поставлю JBL CristalProfi Greenline E701(поки 701 буде на попередньому акваріумі стояти, а коли розберу, то мабуть на допомогу поставлю, хоча хто зна, може і 1502 сам впорається)
Замінив JBL Micromec на Seachem Matrix. Також у фільтрі лежить Seachem Purigen. Сподівався, що Purigen поможе тримати воду прозорою зі старту, бо коряги не виварені, не вимочені, полюбому підфарбовувати воду будуть, якийсь час.
Намучився я зі шлангом фільтра капець, шланги просто дубові, гнутись геть не хочуть, ледве вдалось їх прилаштувати. Певно буду міняти. Ще технічні отвори в тумбі досить малі, треба певно купити крани для з'єднання шлангів, щоб без проблем можна було від'єднати частину шланга з лілі пайпами, інакше кожна чистка трубок загрожуватиме потопом, розбитими трубками і зіпсованими нервами. На виході з фільтра стоїть дифузор JBL Proflora Direct 16/22.

Світло - Rival Aqua Max Spectral 120 plus. Тут без коментарів, світло топ.

Корчі і каміння від gigantic_bream.

Субстрат - підложка з JBL Proscape Volcano. В підложку закинув подрібнених ґрунтових таблеток Aquayer, шкоди від них точно не буде, а можливо і корисні стануть, щоб корінню вистачало поживних речовин, коли воно проросте через сойл і потрапить в порожню лаву. Основний ґрунт - Prodibio AquaGrowth Soil. Сойл з усіма необхідними бактеріями і ампулами купував у магазині Gran-Marine. Добрива теж Prodibio.
Декоративний пісок - JBL Sansibar River.

Фотки станом на 07.11.20
Водичка мутнувата, явно через коряги. Вчора ввечері був злегка жовтуватий відтінок і пожовтіла захисна сітка на скляній трубці забору води. Поміняв вчора близько 50%, зараз ситуація трохи краща. Хоч вода і не ідеально чиста, але без Purigen мабуть геть капець був би. Далі буде...

KAPACb
07.11.2020, 13:35
Поздравляю с запуском. Ждем дальнейшего развития в подробностях.
Какими удобрениями планируете пользоваться??

true_red
07.11.2020, 14:00
KAPACb, дякую. Prodibio Biovert Plus і Prodibio Biovert Ultimate. Те добриво, що плюс, це мікро з фітогормонами, Ultimate це нітрати, фосфати і калій. Поки не знаю чи взагалі макро буду використовувати, треба глянути по тестах, що з нітратами у воді. Biovert Plus вже влив один раз, тижневу дозу. Надалі розділю тижневу дозу і налаштую автодозатор

Евгений Д.
07.11.2020, 14:27
Класс.!
Но, как по мне, корягу можно было и получше найти.
При таких то затратах.
Какие впечатления об Акватике ?

true_red
07.11.2020, 15:09
Евгений Д., коряги саме такі, як я хотів. Хіба може тут кінець однієї коряжки обламати треба. Подивлюсь ще. Обведено ту коряжку червоним. Також іншу коряжку можливо треба трохи нагнути(зелена стрілка), але вже хай рослини добре зафіксуються в землі.
Ідея ж в тому, що поміж корягами в центрі буде шапка з міксу різних ротал, коряги якраз розміром і формою підійшли. Розростуться рослини і буде те, що я задумав.

Від Акватіки враження хороші. Акваріум супер, тумба теж. Тільки якби я знав, що так важко зі шлангами фільтра буде, то попросив би технічний отвір збоку зробити більшого діаметру

VitM
07.11.2020, 15:18
Вітаю з новою роботою! Буде цікаво спостерігати розвиток. Круто, що банка дво-(три-)стороння! Мрію про таку, але не знаю дома де приткнути! :002:

true_red
07.11.2020, 15:39
VitM, дякую. Ідея зробити такий акваріум, була ще до того, як переїхали в цю квартиру. Як старий акваріум продам і звільниться місце, то поставлю під вікно крісло і столик, щоб залипати в акваріум під пивко по вечорах, чи можливо перенесу робочий стіл туди. Ще не вирішив.
Трохи складнувато було оформити так, щоб з трьох боків вийшла норм картинка, ширини акваріума в 50 см вистачає впритик.

yuzik
07.11.2020, 16:28
Подписался, понаблюдаю. Через пару недель перезапуск практически аналогичного комплекта в подобном стиле оформления.

Какое население планируете?

Евгений Д.
07.11.2020, 16:29
Может шланги надо было нагреть в теплой воде, и зафиксировать в нужном положении пока не остынут? Не знаю, может это ничего и не даст, но я бы попробовал.

true_red
07.11.2020, 17:11
Евгений Д., ага, так і робив, тому з горем пополам якось натягнув і просунув шланги. Але міняти їх треба, скоріш за все.

yuzik, по населенню точно буде коридорас панда, штук 20. Імовірно переселю сюди з попереднього акваріума еритрозонусів, ну і докуплю ще, щоб штук 30 хоча б було, може більше. І ще якусь схожу харацинку хочу, скоріш за все чорного неона, теж десятки 3. Будуть отоцинклюси, креветки амано і помаранчеві неокаридини.
Вислухаю поради по населенню, хто сюди підійде

Vasyatko
07.11.2020, 17:56
Мої вітання, з запуском! Добре, що в такий час є можливість займатись хоббі! Спостерігаю!

yuzik
07.11.2020, 18:48
по населенню точно буде коридорас панда, штук 20с пандами не спешите, дайте почвопокровке разростись, а то весь питательный грунт выгребут на светлый. и по количеству 20 может быть многовато на мой взгляд, 12-15 где-то в самый раз.

Евгений Д.
07.11.2020, 18:56
Нафик оте аманки? Кобылы здоровые, бесцветные, толку ноль, в плане поедания водорослей, ведут себя шо чистые бандиты, у меня по ночам ловили мелкую рыбу, харацинку, и жрали... Как ловили, - не знаю, но факт был установлен и зафиксирован.

true_red
07.11.2020, 19:26
yuzik, ну риба загалом планується тижні через 3. Так, про те що вони риють ґрунт знаю, коли повністю рослини накриють сойл, тоді і запущу

Евгений Д., ну не зовсім вони і безкольорові, дорослі як на мене досить гарні. Та і в позаминулому акваріумі нитчатка пройшла повністю після запуску аманок, сам бачив, як вони її скубуть. В минулому акваріумі аманки були зі старту, нитачки взагалі ніякої не було. Щоб ловили рибу, вперше чую. Труп можуть сожрать, це да, як і неокарідіни, лише скелет залишать. Але це навіть плюс, як раптом хто помре. Єдине що крадуть таблетки для коридорасів пігмеїв і тікають їсти в корчі.

Shiroko
09.11.2020, 09:41
Вітаю з новою темою! Як фільтр себе поводить, його чути?

true_red
09.11.2020, 19:47
Shiroko, дякую. Шумів кілька днів, поки повітря не вигнав. А так в тумбі його не чути. Фільтр хороший. Вода вже ідеально прозора, певно бактерії і наповнення фільтра зробили свою справу. Сьогодні почистив стінки, каміння, бо пилюки багато було, каміння, коряги перед запуском я не промивав. Поміняю зараз ще відсотків 30-40% води, щоб ця вся муть знову на стінки, рослини і декорації не осідали. Далі підміни буду робити в штатному режимі, раз на 8 днів. Тести ніякі ще не робив, було лінь. Перевірив тільки tds, що цікаво, сьогодні був 172, в старому акваріумі зараз 265. З водопроводу тече близько 200. Ґрунт значить воду непогано так пом'якшує.

Shiroko
10.11.2020, 11:07
З водопроводу тече близько 200. Ґрунт значить воду непогано так пом'якшує.[/QUOTE]

Цікаво скільки так грунт буде діяти. Ви цей грунт купляли в нас в Україні чи замовляли?

true_red
10.11.2020, 12:08
Хто зна як на довго вистачить таких властивостей. Живий ґрунт AQUAYER десь до 6 місяців знижував KH. TDS - метра в мене тоді не було, тому як на цей показник впливав не знаю. Але проблем з ростом рослин жодних нема, а старому акваріуму вже більше 2 років, ґрунт теж не розсипався.

Ґрунт купляв у магазині Gran-Marine, але він багато ще де продається, на розетці, в інших магазинах

true_red
10.11.2020, 12:26
Shiroko, ще один момент, ґрунт Prodibio згідно інструкції призначений саме для водопровідної води, не рекомендовано використання осмосу. Хоча бачив на ютубі на каналі velvetes, акваріум з осмосом на Prodibio, все теж ок

true_red
27.11.2020, 20:41
Акваріуму вже 3 тижні. На жаль все йде не так гладко, як я сподівався. Не обійшлось без водоростей. Через тиждень полізло всяке, щось схоже на ризоклоніум і едогоніум на деяких рослинах. Але то дрібниці, найгірше, що полізла спірогіра, спочатку на сітнягу, потім на мохах, папоротях та інших рослинах. Едогоніум і ризоклоніум пропали самі. А от спірогіра розростається. Була в мене ця зараза роки 2,5 тому тому, по своєму досвіду скажу, що гратись зі світлом, добривами, подачею СО2 нема сенсу, буду травити альгошоком. Також трохи зеленіють стінки, але то не біда, нормальне явище в свіжому акваріумі. Також поселив 30 штук креветок Амано, і штук 50 помаранчевих неокаридин перекинув зі старого акваріума. Добрива Prodibio даю по 3 мл на день, починав з дози 1 мл, але цього схоже мало, колір ротал якийсь став не дуже. Хоча на старті були яскраві. Зараз наче набирають знову колір. Взагалі з ростом все непогано, ротали вже один раз стриг. Монте карло тільки трохи гальмує і гігрофіла арагвая. Але настрій оптимістичний. Поборю спірогіру і буду запускати рибу. Треба десь знайти чорного неона

nikopol
02.12.2020, 00:40
А от спірогіра розростається. Була в мене ця зараза роки 2,5 тому тому, по своєму досвіду скажу, що гратись зі світлом, добривами, подачею СО2 нема сенсу, буду травити альгошоком.

Підкажіть, милулого разу теж травили? Який був результат?
Якось місцево чи на весь об`єм заливаєте?
Мені здається, це явище тимчасове і воно саме піде, коли рослини наберуть масси. Хоча, можливо ви хочете щоб було скоріше красиво...
Підкажіть, ви якось очищуєте поверхневу плівку? Скімер якийсь? Бо поки єдиний метод отримати кришталеву поверхню, який я знайшов - компресор. Але ці звуки, наче там суп якийсь вариться і булькає - трохи дратують...

true_red
02.12.2020, 10:47
nikopol, теж травив альгошоком, великими дозами. Помогло в купі з креветками Амано. Лив і локально і на весь об'єм. Скільки лив тоді не пам'ятаю, але мабуть з розрахунку 40 мл на 100 л. Але це не точно, монте карло тоді постраждав. Але з часом відріс.
Ну зі спірогірою не все так просто, принаймні в мене. Рослини тоді массу набрали, росли чудовими темпами, а разом з ними росла ця зараза, навіть пузяряла.
Щодо плівки, то в мене стоїть скіммер аква нова, навіть на такий об'єм його вистачає, щоб збирати плівку. Підключений до таймера, кожні 4 години вмикається на 10 хвилин, цього цілком достатньо. Якщо працюватиме цілодобово, то багато СО2 з води вивітрює, та і забивається швидше

biologist
02.12.2020, 14:03
Классно!!! Тільки по самим фото так відразу і не скажеш, що 120 см. Можливо рибки додадуть відчуття об`єму. А Ви не думали додати ще трішки тонших коряг/гілочок для більшої деталізації? Можливо тоді буде більш наглядно, що ті коряги, які є зараз, лише здаються маленькими...

nikopol
02.12.2020, 15:45
Ну зі спірогірою не все так просто, принаймні в мене. Рослини тоді массу набрали, росли чудовими темпами, а разом з ними росла ця зараза, навіть пузяряла.

Ну поросте 2-3 місяці, попузиряє і піде. Задавити вищі рослини посажені в грунт воно, на мою думку, не зможе.
Якщо багато влиєте, на весь об`єм - будьте троха обережними, не тусуйтесь забагато біль акваріуму. То може бути не дуже корисно для людини.

Щодо плівки, то в мене стоїть скіммер аква нова, навіть на такий об'єм його вистачає, щоб збирати плівку. Підключений до таймера, кожні 4 години вмикається на 10 хвилин, цього цілком достатньо. Якщо працюватиме цілодобово, то багато СО2 з води вивітрює, та і забивається швидше
А шумний цей скімер?
Це прям якась проблема у акваріумі без кришки - щоб поверхня була абсолютно прозора. А ви не знаєте як японці підходять до цього питання? Там наче є якісь заборі трубки з вбудованими скімерами. Іх використовують, чи щось ще є?

true_red
02.12.2020, 19:45
nikopol, скіммер взагалі безшумний. Причому в мене їх два однакові. Один в старому акваріумі, один в новому.
Є навіть забірні скляні трубки зі скімером, тут на форумі навіть у продажу бачив

true_red
02.12.2020, 20:14
biologist, фото масштаб мабуть справді не дуже передає. Але як вживу виглядає акваріум, мені подобається

true_red
06.12.2020, 16:18
5 днів тому запустив рибу. 40 штук чорних неонів і 25 еритрозонусів. Нитчатка тьфу тьфу відступила. Де не де в мохах трохи лишилось, але схоже вже мертва. Правда на превеликий жаль монте карло не витримав таких доз альгошоку(лив два дні по 35 мл на 100 л., а на третій день 40 мл на 100 л.), також дуже постраждала рікардія. Ех. Монте карло імовірно відросте, почекаю ще пару днів, як буде пускати нові листки, то не буду чіпати, як ні, то певно треба його діставати і садити новий. І так вже трохи досадив, в епіцентрі знайшов монте карло, досить в непоганому стані. З рікардією складніше, в старому акваріумі її лишилось мало. Мабуть прийдеться десь докупляти.

Vasyatko
07.12.2020, 12:51
На заднем фоне аквариум притягивает взгляд!!!

true_red
24.12.2020, 13:30
Перед стрижкою

yuzik
26.02.2021, 17:10
2 месяца ни слуху ни духу, как дела?

true_red
26.02.2021, 19:09
yuzik, час якось надто швидко летить. З акваріумом все ок, нитчатка правда ще раз трохи поверталась, але зараз її не бачу. Вчора постриг акваріум. Думаю десь через тиждень зробити норм фотки і написати нормальний пост.
Останнє фото кілька днів тому. Ту корягу, що стирчить як хоккейна клюшка вчора прибрав, на її місце помістив іншу, яка краще вписується. Детальніше буде в новому пості, аби тільки настрій з'явився його написати

mir_
27.02.2021, 13:35
заросли капитальные, мне кажется что есть сильный дисбаланс по левой и правой стороне (заросли и пустота) или после стрижки нормально смотрится??

в отражении вижу еще один хард, собираете вторую банку или это прошлая не до конца разобрана???

true_red
27.02.2021, 21:05
mir_, після стрижки норм, нема такого явного дисбалансу. Хоча трохи є, якщо суто розглядати акваріум як самостійний об'єкт. Але основна задумка була, це акваріум вписаний в інтер'єр кімнати. В цьому плані наче вдалось, принаймні мені подобається. Правда зараз з цим теж проблеми, акваріум пересунув, стоїть посеред кімнати, через прорив опалення довелось розбирати ламінат біля стіни, сподіваюсь найближчим часом проблема буде усунута.

То минула банка, вже порожня тільки корчі і каміння, нема ніяк часу зайнятись продажем того всього.

P. S я пам'ятаю, що обіцяв дати Вам знати, коли розпродаватиму все

nikopol
02.03.2021, 14:43
Підкажіть будьласка з приводу піску JBL Sansibar River.
Він 0.8 мм?
Я бачу він у вас достатньо тонким шаром. Як ви його доглядаєте?
В мене пісок Hagen 0.2мм, товстішим шаром. Він закисає, утворюється газ, сифонити я його не знаю як, бо він мілкий і улітає з потоком води...
І, якщо не секрет, що за світлі маленькі камінці ви до нього додали? Наче підходять не погано до піску.

true_red
02.03.2021, 17:29
nikopol, ну пишуть, що 0,8 мм.
Ну шар мабуть треба ще тонший. Там де шар товстіший, бачив кілька пузирів. Сифоню його іноді, дуже рідко. А загалом щоб мав світлий вигляд, то його міняти періодично треба. Щоб не викидати пісок який вже не такий світлий і гарний, його можна обробити. Простіше в якусь ємність помістити і залити водою з глутаровим альдегідом(сайдекс, акваєр альгіцид чи інші), періодично помішувати і залишити на добу-дві. Бажано щоб десь на балконі таке стояло, не краща ідея дихати альдегідами. Потім промиваю, сушу і пісок готовий до наступного використання, коли знову треба буде міняти. Ще як варіант кип'ятити, але якщо пісок позеленів то допомагає не дуже та і простіше залити альгіцидом.
Камінці дрібні то ґрунт aquael, кварц якийсь скоріш за все, точну назву не пам'ятаю, купив 2 різні фракції

Shiroko
03.03.2021, 13:18
Сайдекс дорогий - спробуйте розчин білизни, і потім добре промити.

true_red
03.03.2021, 14:33
Shiroko, пробував, ефект звісно супер, але відмивати дуже довго треба, або навіть кондиціонери типу аквасейф чи антитоксин використовувати, щоб повністю позбавитись запаху хлору, тому такий варіант не для мене. А от лілі пайпи білизною мити круто.

true_red
16.03.2021, 11:37
Давненько я не показував свій акваріум. На те був ряд причин, окрім ліні. В квартирі потекла труба опалення під підлогою, довелось зливати воду, пересовувати акваріум, знімати ламінат, обробляти стяжку від грибка і таке інше. Також в акваріумі кілька місяців тому були проблеми з нитчаткою, імовірно зі спірогірою, кілька разів наче перемагав її, а вона знову поверталась. Тьфу тьфу, зараз наче не бачу. Обробляв то альгошоком, то перекиссю. Борода теж в акваріумі була, вона і зараз де не де присутня, але то не проблема. Є де не де на корягах і камінні, мабуть пора замінити у фільтрі purigen. На рослинах бороди нема. Та і загалом рослини радують, окрім стаурогіна повзучого. Щось він тут геть поганенько росте, в чому причина поки не з'ясував. Можливо йому нітратів треба більше, в мене тут нітратів дуже мало, але цілком можливо, що тест здох, треба було б купити новый. А можливо є якась сезонність в цієї рослини, в минулому акваріумі помічав,, що стаурогін буває росте дуже добре, гарно переносить стрижки, а потім стає на кілька місяців.
З неприємного, в акваріумі завелись якісь п'явки, звідки я їх заніс не знаю, чи з корягами, чи з рослинами десь. По цій же причині стрижки рослин зараз не роздаю і не продаю, а викидаю, щоб нікому таке щастя не подарувати. П'явок таких я раніше не бачив, вони якогось злегка рожевого кольору, мають присоски на обох кінцях тіла. В самій товщі води я їх не бачив, лише в ґрунті, спочатку подумав ну нічого собі здоровенна планарія. А потім, як сифонив пісок, то одна з п'явок потрапила в товщу води, непогано так плаває, намагалась заритись в ґрунт, але її з'їв неон. Шкоди від них наче нема, риба здорова, креветки теж. Останні пару тижнів не бачив цих тварюк, можливо коридораси їх під'їдають, постійно риються в піску і щось шукають.
Населення поповнилось сіамськими водорослеїдами і гірінохейлусами, по 5 штук купив, всі живі здорові. Також купив 13 коридорасів панд, хотів більше, але останні забрав в магазині, мабуть якось докуплю ще штук 5.

Markiyan
16.03.2021, 17:10
Акваріум супер! Акваріум на водопроводі чи осмосі?

true_red
16.03.2021, 18:15
Markiyan, водопровід

Markiyan
17.03.2021, 10:14
Markiyan, водопровід

Не турбуюсь вас діатомові? Не заміряли рівень силікатів у водопроводі?

true_red
17.03.2021, 12:34
Markiyan, не було нічого схожого на діатомові. Силікати не міряв.
Тільки спірогіра трохи задовбувала, ця зараза любить такі ж самі умови, як і рослини. Вона навіть "пузиряє" на яскравому світлі. Ну а борода в мене думаю через органіку від коряг, коряги ніяк не оброблялись. І такий сорбент як purigen дуже швидко стає коричневим, що свідчить про те, що він швидко набирається різної органіки. Як поставив другий фільтр, пару місяців тому, бороди стало менше. Та і не особливо звертаю на неї увагу, буквально трохи є на деяких корягах і на камінні. Що мене задовбувало в перші місяці життя акваріума, це позеленіння стінок, за 3-4 дні прям капець зеленіло. Але то звичне явище в свіжому акваріумі, особливо коли підбираєш режим освітлення, яскравості світла, дозу добрив і СО2. Зараз стінки чищу раз на 3 тижні. Зеленню практично не покриваються, скоріш якимось мутнуватим бактеріальним нальотом, що є нормою.

Markiyan
17.03.2021, 14:52
В мене пуріген дуже швидко темніє, навіть в акваріумі на осмосі. Грішу, що водопровід дуже поганий.

Yo-kroha
17.03.2021, 17:35
Пуріген також використовую в одному з акваріумів. Проте, там внутрішній фільтр (стандартний фільтр Juwel). Там я розмістив пакетик з Пурігеном у штатний контейнер.
Зараз хочу спробувати пуріген у травнику, а там працює зовнішній фільтр. І ось питання: в яку корзину Ви вкладали Пуріген? чи змінювали ви фірмову упаковку Пурігену (наприклад 100 гр йде у фірмовій упаковці)? якщо змінювали, то який мішок використовували (де купували)?

РS.Використовую зовнішній фільтр - JBL e702. Виробник (Seachem) рекомендує використовувати Пуріген якомога тоншим шаром, щоб охопити максимальну площу потоку води через фільтрувальну систему.

true_red
18.03.2021, 11:00
Yo-kroha, я пуріген купляв в банці на 250 мл, так вигідніше ніж в пакетиках по 100. Мішки для наповнювача купував на аровані, точної назви не пам'ятаю, там різні плюс мінус однакові є. Насипав одразу у 2 мішка, бо дрібні гранули проскакують через отвори. Кладу в останню корзину фільтра JBL 1502.
Про тонкий шар пурігену не чув, як буду міняти, то покладу в кілька мішків, щоб тонким шаром лежав

Markiyan
18.03.2021, 11:29
Пуріген також використовую в одному з акваріумів. Проте, там внутрішній фільтр (стандартний фільтр Juwel). Там я розмістив пакетик з Пурігеном у штатний контейнер.
Зараз хочу спробувати пуріген у травнику, а там працює зовнішній фільтр. І ось питання: в яку корзину Ви вкладали Пуріген? чи змінювали ви фірмову упаковку Пурігену (наприклад 100 гр йде у фірмовій упаковці)? якщо змінювали, то який мішок використовували (де купували)?

РS.Використовую зовнішній фільтр - JBL e702. Виробник (Seachem) рекомендує використовувати Пуріген якомога тоншим шаром, щоб охопити максимальну площу потоку води через фільтрувальну систему.

Пуріген 100гр. йде в у мішечку і не треба його виймати, коли він забрудниться, його можна регенерувати в рідному мішечку. Пуріген в банках потрібно фасувати в мішечки. Функцію мішечків чудово виконує тонка жіноча колготка)))

Пуріген розміщую в першій, після голови, корзині у зовнішньому фільтрі. Його потрібно класти туди де найбільша протока води.

Yo-kroha
18.03.2021, 12:44
Я також купляв 100-грамову упаковку в Гран-марін (Київ, https://gran-marine.com/search?search=Purigen). Він у мішечку. Проте, його (мішечка) геометричні розміри близько 150х50 мм. Було завдання (експеримент) вставити його (пуріген) у штатний фільт Juwel Rio180. Розміри внутрішньої конструкції фільтра бизько 100х100 мм. Розмістив Пуріген у верхній частині після синтепону та губки грубої очистки, перед біонаповнювачами (Біошарами та лавою). Таким чином, після очищення від великого бруду вода потрапляє на Пуріген, а потім йде на біофільтрацію.
Розглядав питання придбання фільтрувальних носків https://gran-marine.com/filtry/filtry-tonkoi-ochistki/dvh-filtersock-nylon-200-micron-10cm або https://gran-marine.com/filtry/filtry-tonkoi-ochistki/dvh-filtersok-200um-10cm.
Вони (2 шт) чітко "перекриють" весь потік води у фільтрі і утримуватимуть всі гранули Пурігену.
Серед стримуючих факторів придбання:
- необхідність зрізання верхнього пластикового кільця;
- ціна.
Щодо розміщення самого Пурігену, то інформації в неті чіткої не знайшов.
За моєю логікою, його треба розміщувати після елементів біологічної фільтрації з метою вловлювання органіки, яка "не переробилася" біологічним завантаженням фільтру. Крім того, враховуючи, що Пуріген не регенерується в разі біологічного забруднення гранул (поява бактеріального слизу на гранулах), його розташування в хвості (після всіх стадій очистки), напевно, є виправданим.
Однак, на то акваріум і інструмент для проведення дослідів, я поки розмістив Пуріген між елементами механічної та біологічної фільтрації.
Хочу зауважити, що результати вже очевидні - кількість бороди на декораціях та зелених водоростей на стінках значно знизилась, вода в акваріумі значно прозоріша, старі листя рослин (криптокарина та ехінодоруси) майже перестами покриватися небажаними водоростями і псуватися.
Поки що так.

Yo-kroha
19.03.2021, 09:17
До речі, вчора міняв воду в акваріумі та вирішив заглянути до фільтра.
Це пакетик Пурігену після 10 днів експлуатації.
Зауважу, що витягнувши Пуріген побачив, що найбільша концентрація гранул, що змінили свій колір, була на стороні через яку починався протік води по фільтру. Середина пакету та нижня частина були майже у початковому стані.
Це фото після перемішування гранул.
PS. Інформація про тонкий шар Пурігену підтвердилась.

true_red
28.03.2021, 10:17
Купив тест на нітрати Salifert, поміряв позавчора, як виявилось нітратів всього 1 мг/л. Значить тест JBL не брехав, коли теж показував низьке значення. Що ж, поступово буду збільшувати подачу макро, мабуть стаурогіну таки нітратів бракує. Решта рослин почуваються прекрасно, схоже їм з головою вистачає живлення з ґрунту, це добре. Папороті та пінатіфіда, які ростуть на корягах, дефіциту поживних речовин теж не проявляють.
На стінках полізли GDA, мабуть якийсь дисбаланс зловив, можливо через те, що за два тижні двічі зливав майже всю воду, коли пересовував акваріум, зберіг старої води літрів 50-60 лише. Цього разу з GDA вирішив не боротись, бо це марна справа, що більше їх чистиш, то більше вони ростуть, дам водоростям пройти повний життєвий цикл, думаю минуть самі. Стінки хоч і дуже хочеться почистити, але от вже тримаюсь 2 тижні, щоб не зробити цього.
Тиждень тому була велика стрижка ротал, постриг майже під корінь і посадив верхівки. Фото зроблю коли GDA відступлять і ротали трохи відростуть.
Позавчора поклав у фільтр свіжий purigen, старий вже був весь коричневий, місцями чорний. Затупив трохи, помилково спочатку замовив Matrix, замість purigen, потім помітив свою помилку і таки замовив те що треба. Зате тепер з одного з фільтрів можна буде викинути всі губки, крім останньої дрібнопористої перед головою фільтра і губок префільтра, і заповнити повністю матріксом.

true_red
30.06.2021, 12:29
Давненько не був на форумі.
Не зважаючи на спеку акваріум і його мешканці в чудовому стані. Добрива ті ж самі в тих же дозах.
Єдине що змінив у обслуговуванні, це те, що тепер такі препарати як Prodibio Biodigest та Prodibio Biotrace даю регулярно, раз на 2 тижні по одній ампулі. І думаю це дає ефект. Акваріум дуже стабільно себе поводить, проблем з водоростями нема, вода ідеально прозора.

mikeovs
14.09.2021, 11:02
Гарний акваріум вийшов! Підкажіть, ви додаєте кондиціонер перед підміною? І цікаво, грунт досі понижає Kh?

true_red
28.11.2021, 08:47
Дякую. Кондиціонер даю aquayer антитоксин.
Щодо kh не знаю, треба якось поміряти. В акваріумі все чудово, тому і тести не пам'ятаю коли робив.