Показати повну версію : Світловий день vs інтенсивність
mikhail.glushko
10.08.2022, 19:04
Доброго дня,
потрібна порада по освітленню, а саме
в акваріумі (повільний травник) з подачею СО2 та помірною подачею добрив
є світодіодний світильник з таймером
3 канали білого (30 Ват або 2700 Люмен кожен) на 3 Вт діодах
1 канал повноспекторний (50 Ват або 1000 Люмен) на 10 Вт діодах
Світловий день:
1)1 година світанок 0-75% по всіх 4 каналах
2)4 години освітлення 75% по всіх каналах
3)3 години сон (25% по каналу новного спектру)
4)4 години освітлення 75% по всіх каналах
5)1 година захід 75-0% по всіх каналах.
Питання :
1) Що краще світити 75% 4 години чи зробити режим світанок/захід 50-100%? Як на мене то сумарна віддача діодів мала б бути однаковою за 4 години, але як це буде насправді?
2) Якщо тимчасово призупиню (10 днів) подачу добрив, світло потрібно збавити чи нехай світить як є?
Як все складно.
Для чого такі маніпуляції?
mikhail.glushko
11.08.2022, 08:16
Як все складно.
Для чого такі маніпуляції?
Що для вас у моємо пості складне?
Надіслано із мого iPhone за допомогою Tapatalk
Трионикс
11.08.2022, 08:45
З таким світлом і подачею со2 акваріум не може бути повільним травником. Повільний травник - це акваріум без со2, добрив і з помірним світлом, для криптокорин, ехінодорусів, папоротті та валіснерії). У мене такий самий за розмірами акваріум, світло на максимальній потужності приблизно співпадає з вашими 75%. Я вважаю, що в мене розігнаний травник).
mikhail.glushko
11.08.2022, 09:36
З таким світлом і подачею со2 акваріум не може бути повільним травником. Повільний травник - це акваріум без со2, добрив і з помірним світлом, для криптокорин, ехінодорусів, папоротті та валіснерії). У мене такий самий за розмірами акваріум, світло на максимальній потужності приблизно співпадає з вашими 75%. Я вважаю, що в мене розігнаний травник).
Ну я вважаю його повільним тільки через відсутність дліностебельки.
В основному у мене більше 10 видів кринтокорин, біля 5 видів анубіасів, біля 5 видів буцифаландр, кілька видів папороті, ехінодорус амазонка, німфея червона і людвігія червона, валіснерія гігантська, пинантифіда, ричія і можливо ще якась "біда" що або забув її назвати або назви не знаю.
Все окрім людвігіі росте відносно повільно і не потребує інтенсивноіі подачі добрив.
СО2 подаю для пониження Ph з 7 до 6.7-6.8 щоб без хіміі обійтися.
А питання буіло більше про те, яке краще світло чи залишити як є на 75% чи збільшити інтенсивність під завершення періоду, але зменшивши на початку періоду.
Можливо доцільно збільшити до 100 але зменшиьи час з 3 годин до 4 чи навпаки зменшити інтегсивність але збільшити довжину дня.
Це питання виникло у звязку з тим, що на цьому графіку все ж такж зявляється ксенокс на склі та рослинах.
Ніхто не дасть чоткої поради.
Кожен акваріум індивідуальний.
Все підбирається індивідуально експериментальним методом.
mikhail.glushko
11.08.2022, 13:01
Ніхто не дасть чоткої поради.
Кожен акваріум індивідуальний.
Все підбирається індивідуально експериментальним методом.
Можливо у когось є практика таких маніпуляцій, то було б цікаво які результати/наслідки для акваріума.
Надіслано із мого iPhone за допомогою Tapatalk
Недавно дивився Грін Акву -було питання чи варто влаштовувати перерву(паузу) в світловому дні в акваріумі. Вони не радять цього і акваріум повинен світити без всяких пауз на сон під час світлового дня, 8-10 годин безперервно, а потім на ніч виключатись. В принципі це логічно - в природі світловий день не переривається і в обід ніч не наступає на 3 години.
До чого рослини адаптуєте , з тим і житимуть . Це зовсім не дилема і тут немає чого роздувати. Особисто я роблю перерву 3 години, але тільки тому, що хочу бачити освітлений акваріум вранці і ввечері. Рослини без проблем звикли і я теж. Різниці для рослин порівняно з безперервним режимом я не побачив.
mikhail.glushko
22.09.2022, 15:04
Доброго дня,
потрібна порада по освітленню, а саме
в акваріумі (повільний травник) з подачею СО2 та помірною подачею добрив
є світодіодний світильник з таймером
3 канали білого (30 Ват або 2700 Люмен кожен) на 3 Вт діодах
1 канал повноспекторний (50 Ват або 1000 Люмен) на 10 Вт діодах
Світловий день:
1)1 година світанок 0-75% по всіх 4 каналах
2)4 години освітлення 75% по всіх каналах
3)3 години сон (25% по каналу новного спектру)
4)4 години освітлення 75% по всіх каналах
5)1 година захід 75-0% по всіх каналах.
Питання :
1) Що краще світити 75% 4 години чи зробити режим світанок/захід 50-100%? Як на мене то сумарна віддача діодів мала б бути однаковою за 4 години, але як це буде насправді?
2) Якщо тимчасово призупиню (10 днів) подачу добрив, світло потрібно збавити чи нехай світить як є?
В такому режимі акваріум пробув 2 тижні ще й на автопілоті, але є кілько но...
За ці два тижні не вносилися добрива і не було підмін.
В результаті це відобразилося на деяких рослинах:
- людвігія стала оливково-зелено-коричнево-незрозумілого кольору, нижні листки пожовкли, всі в дірочках і плавали по всьому акваріумі.
- криптокорини спіраліс ред та спіраліс тигр призупинили свій ріст, залишилось по кілька листків - ледт відходив їх.
- проте німйея червона (маю два кущі) розрослися як ніколи, пустили купу діток, заполонили весь аквас.
- майже всі рослини "підгоріли" - чорні каємки на ободі листочків, позеленіли. Підгоріли мейже всі рослини що знаходяться від середини акаріума до верху (у мене глибина 60 см.).
Зробив заміри параметрів води - майже без змін, тільки нітрати +5 додатнових.
Підмінив 20 л води і збавив освітлення до 50% в режимі дня по всіх каналах, режим денногу сну - 5% по білих каналах.
В цьому режимі вже майже місяць - починає оживати і я поступово пробую добавити освітлення - зробив поки денний пік 55% на 1 годину.
Обростання ксеном і підгорання пропали (залишки є на старих листках), але почали погано почувати себе рослини що на дні, особливо погостемон хелфері - вже майже весь розчинився ;(
P.S. Треба було зразу збавити освітлення ;(
vBulletin версії 3.8.7, © 2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010