Показати повну версію : Куди зникає залізо в акваріумі?
Ситуація наступна:
- вранці роблю тест на залізо, результат - 0
- додаю залізо по інструкції що б отримати 0,15
- роблю тест через 30хв - результат ~ 0,2
- ввечері роблю тест - знову нуль.
Це воно так і має бути, чи то щось дивне?
Тест на залізо від SERA
добрива microbe-lift
З добрив додаю окрім заліза ще мікро
Акваріум запущений 4міс тому
Інші параметри води:
PH - 7,2
KH - 5
GH - 13
NO2 - 0
NO3 - 0-5 ()
PO4 - 0
K - 20+ (тест призначений до 15, просто молоко)
Кількість рослин я б оцінив як середня, куба, елеохаріс парвула, погостемон хелфері, німфоідес фліпер, валіснерія
Фільтр зовніній, синтепон, кераміка, purigen
обє'м 60
Serpentarius
18.06.2023, 06:04
1. Частина випадає в осад чи переходить у сполуки, які не бачить тест, дуже маленька частина асимілюється рослинами. А у вашому випадку велика частина поглинається наповнювачами фільтра. Нащо в травнику Пуріген?
2. Тести будь якої фірми мають похибку від 20% та вище, адже це не лабораторні аналізи.
Тому дивіться не на показники тестів, а на стан рослин та акваріума взагалі. Якщо рослини мають нормальний габітус та в акваріумі нема ніяких проблем з водоростями чи обрастаннями - фіг з тими тестами.
Дякую за відповідь.
Якщо я вас правильно зрозумів то це нормальній процес.
Пурігерн - кількість рослин не достатня що б забрати нітрати з фосфатами, є невелике перенаселення, я б не назвав мій акваріум травником.
Стан рослин - думав якщо залізо так швидко зникає то його мало, лив більше, отримав водорості (здається оленячий ріг, але не впевнений)
Чи правильно я зрозумів що залізо як раз треба додавати щодня але зменшиними дозуваннями?
Serpentarius
18.06.2023, 12:01
Якщо я вас правильно зрозумів то це нормальній процес. у вашому випадку так
Пурігерн - кількість рослин не достатня що б забрати нітрати з фосфатамиа з чого ви це взяли? Є результати лабораторних аналізів? Проблеми з рослинами чи гідробіонтами? Не треба без нагальної необхідності гратися з хімією, адже це палиця з двома кінцями. Краще - ворог хорошого.
Стан рослин - думав якщо залізо так швидко зникає то його мало, лив більше, отримав водорості (здається оленячий ріг, але не впевнений)саме про це й кажу
Чи правильно я зрозумів що залізо як раз треба додавати щодня але зменшиними дозуваннями?
саме так. Бо в залежності від форми, в якій міститься залізо (минеральна, органічна, комплексна сполука), а також балансу хімічних та біохімічних процесів в акваріумі, воно живе від декілька хвилин до десятків хвилин, коли може бути спожито рослинами.
Чи застосовувати добрива, чи робити більші та частіші підміни, чи змінитит корм та відрегулювати дозу, чи змінити виробника добрив та відрегулювати їх подачу в акваріум - тільки ваше рішення. Бо ніхто не відчуває та не знає ваш акваріум краще за вас.
vBulletin версії 3.8.7, © 2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010