Увійти

Показати повну версію : 250л перезапуск

Yevheniia
26.10.2023, 14:56
Вітаю шановні колеги [emoji2532]
Я, наполовину новачок, наполовину бокопор акваріуміст [emoji851]
Дуже люблю акваси, але завжди маю проблеми [emoji24]
Цей раз не виключення…
Два роки назад запустила свою давню мрію, через півтора місяці народився син, і ще через 2,5міс почалась війна, ну і потім блекаут добив мою омріяну банку.
Риби помирали постійно! Не пачками, і вроді як не від хвороб, а тихо, по одній, загинались і помирали…
Я грішу на ґрунт, купила тоді китайський Resun, написано було кварцевий нейтральний, але щоразу як міряла Пш виходило 8! Хоча спочатку користувалась осмосом 100% з новою мембраною і тд. Також банка страждає від водоростей, синьо-зелені в основному і ще якась приставуча, що пальцем з листя не зітреш, як на мене це - вєтнамка. В кінці прикріплю фото, а ви мені скажіть шо воно таке умоляю [emoji120]

Тепер до мене приїхав новий пісочок, фракція 0,4-0,8мм
Нові коряжки вже місяць мокнуть
Ще купила 10 відер по 20л для того щоб зберегти максимум старої води під час перезапуску

Обладнання:
Зовнішній фільтр Ultramax 2000
Обігрів EHEIM до 300л
Світлодіоди, що застосовуються (балка): Seoul Semiconductor, ProLight Opto Technology 6300-6500К, 2700К, 620НМ, 520НМ, 450НМ. Потужність 90 Ватт. Світловий потік Люм 8000

Залишилось всього навсього ПЕРЕЗАПУСТИТИ

Планую в майбутньому більше не користуватись осмос/крануха, а просто лити 100% крануха після фільтрів які перед осмосом йдуть, 3 великі колби механічної очистки.

Підкажіть будь ласка по світлу, зараз працює в такому режимі:

Світанок 11:30-11:45
День 11:45-17:30
Захід 17:30-20:30
Загальна тривалість дня 9 годин

Спектри у %:
Червоний 60%
Синій 60%
Зелений 35%
Білий 60%
Жовтий 55%
Загальна потужність лампи 35%

Тепер питання:
#1 Чи правильно виставлені спектральні і загальна потужності? [emoji120]
#2 Яку хімію купувати щоб не було біди після перезапуску?
#3 Чи буде правильним взяти 1-2 літра цього чаю від коряг і додати в перезапущений аквас?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231026/8d4b227f5c4d053e19c93401ae11d756.jpg

Ситуацію з аквасом на сьогоднішній день додам у фото нижче. Усі наявні тести води проведу і напишу результати трохи пізніше.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231026/f3d8f95fe49ef0b8b076a764c12dd553.jpg

Дякую за увагу, дуже прошу конструктивно критикувати і радити.[emoji120]

Надіслано із мого iPhone за допомогою Tapatalk

Yevheniia
26.10.2023, 14:59
Габарити 100х50х50см

Yevheniia
26.10.2023, 15:47
Ось така ситуація по ворослевій гадості
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231026/63d63fc1558cfc26b6a32b3f84872858.jpg
І такі усі рослини
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231026/117a797752c1084494d9423363a198fe.jpg
Ну і загальний масштаб
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231026/2030f906033e4d324d977a7b93e89f02.jpg

Yevheniia
26.10.2023, 15:58
Можливо я почала робити підміни не достатньо часто, можливо щось ще впливає на такий бунт, наприклад, світло, чи забагато органіки…
Удо ніякого не додаю
Осмос і крануху почала мішати десь пару місяців назад, чи могло це спровокувати такий спалах? Якщо так, то я ще й ні разу не використовувала сіль ремінерал для осмосу… а два роки лила просто осмос… чи могло це потягти за собою стільки риби….
Я взагалі ніде не чула раніше про ремінерал, поки не подивилась канал AquaYozh [emoji2962]

Сахнюк Алексей
27.10.2023, 01:01
Це останні фото акви ? Багато запитань буде для вирішення проблеми ... Я далеко не гуру , але на перший погляд .
Звідки перенесли рослини , бульон з коряжок додавали? Світло ще на 50% нижче треба ..І дати можливість швидким рослинам (валіснерія роголисник і т.д. дати можливість навести порядок... мені так здається це перше що треба зробити . Ануби й буцики повільні в зростанні . Ануби дуже підверженні атакам ксенотокуса і всякої бридоти при зайвому освітленні...

Сахнюк Алексей
27.10.2023, 01:02
альгокс + як отче наш . кожного ранку.
.

Сахнюк Алексей
27.10.2023, 01:08
Альгіцид + со2 ... перепрошую. Грунт чим менша фракція тим більш шансів що буде закисати . Сифонка частыше потрібна.

Сахнюк Алексей
27.10.2023, 01:24
Напишіть в вайбер чи наберіть , допоможу по можливості . 0982712861 Олексій .

nickanya
27.10.2023, 01:32
Підніміть нагрівач по рівень, що на корпусі-хвиляста лінія.
Дуже багато питань.
Пісок новий мілкий.
Світла забагато.
Намайтеся тримати акваріум без хімії.

Сахнюк Алексей
27.10.2023, 02:17
Об.єм тий самий .

Yevheniia
27.10.2023, 09:12
Це останні фото акви ? Багато запитань буде для вирішення проблеми ... Я далеко не гуру , але на перший погляд .
Звідки перенесли рослини , бульон з коряжок додавали? Світло ще на 50% нижче треба ..І дати можливість швидким рослинам (валіснерія роголисник і т.д. дати можливість навести порядок... мені так здається це перше що треба зробити . Ануби й буцики повільні в зростанні . Ануби дуже підверженні атакам ксенотокуса і всякої бридоти при зайвому освітленні...

Олексій, я усіх заплутала!

Давайте спочатку:
Аквасу два роки і він ще НЕ перезапускався, останні фото робила буквально вчора.
Режим світла, вже писала, такс шо ще…

підміни води: осмос 6 бутлів, крануха без фільтрів 4,5 бутлі - раз в 7-10 днів, інколи раз в два тижні

Останніх три дні риб не годую, щоб трохи зменшити нагрузку по органіці, сьогодні кину трошки корму

по рибам: 2 дорослих анциструси L-181, 10 коридорасів Штерба, 1 самець меченосця, 1 самка молінезії, 1 севілія, 1 акантофтальмус, 1 стара даніо гло, штук 10 мальків меченосців і ~5-7 мальків моллі
Це все вже залишок риб, раніше був гарний аквас з красивими табунами попондетт і хастатусів, а тепер шо тут за компот …

Коряжки в тазі ще тонуть, просто цікаво було, може не виливати все в унітаз, а краще буде трохи додати в перезапуск..(?)

У мене є трохи аква тестів, зроблю їх сьогодні і подивимось шо там

Yevheniia
27.10.2023, 09:15
Підніміть нагрівач по рівень, що на корпусі-хвиляста лінія.
Дуже багато питань.
Пісок новий мілкий.
Світла забагато.
Намайтеся тримати акваріум без хімії.

Підніму обігрів, дякую![emoji120]

В новий пісок хотіла запустити меланій, думала вони будуть збагачувати пісок свіжою водою/киснем

Світло ще опустити? І так потужність 35% [emoji27]
На скільки ще спускати?

Дякую

Yevheniia
27.10.2023, 09:21
Ще додам інфи по рослинах на фото:
Ці рослини в аквасі з самого початку, купувала усе чисте й гарне, у добросовісного продавця (Аквамир на Позняках, Наталія)

Тепер питання: ці рослини треба пролікувати від водоростей перед запуском (?), хотіла спробувати перекис водню (просто він у мене є); далі, якщо водорості не зникнуть на 100%, можна їх використовувати в перезапущеному аквасі? Чи треба купувати нові рослини? [emoji27]

Дякую

Yevheniia
27.10.2023, 09:28
Замовила сайдекс [emoji1695]

nickanya
27.10.2023, 14:39
Yevheniia, , я вам раджу відійти відхімії, а ви купуєте.

Yevheniia
27.10.2023, 14:47
Yevheniia, , я вам раджу відійти відхімії, а ви купуєте.

Добре, тоді підкажіть як мені позбутись водореслового спалаху
Зменшити потужність балки? До якого рівня у %
Я вже зменшила кількість корму
Що ще… часті підміни води?
Я буду рада дізнатись вашу стратегію, бо наскільки я розумію, часу у риб не багато, начебто синьо-зелені водорості небезпечні не тільки для рослин, нижче кацапський інфо-ресурс, вибачте
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231027/72bb5e52d08486b99f6eaa363bfb9624.jpg

Yevheniia
27.10.2023, 17:10
Я розумію що глутаровий альдегід це по суті отрута для всього живого, і сподіваюсь, що не прийдеться його застосовувати…
Тоді питання щодо перекису водню: це наче також яд?.. дивилась відео на ютубі канал Акваторія, там автор лив 1мл/1л, водорослі зникали, а все інше жило наче нормально…
У мене рослини усі з жорстким листям, анубіаси, буцки, папорость, хіба що крипта ніжна серед інших… я спробувала обробити місцево перекисом водню кілька ділянок, нижче фото через 10хв після обробки
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231027/82a78f371ecb2261b9da0efccd70c587.jpg

І ще ось

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231027/3be439829e6bdaf8accfa36232b45b05.jpg

nickanya
27.10.2023, 20:48
Вам не сподобається, але іноді варто все почати з нуля.
Якби у мене була така ситуація - все до смітника.
Риб в тимчасову ємність, запуск згідно провірених єтапів.

Yevheniia
27.10.2023, 22:15
Вам не сподобається, але іноді варто все почати з нуля.
Якби у мене була така ситуація - все до смітника.
Риб в тимчасову ємність, запуск згідно провірених єтапів.

А скло достатньо буде просто начисто відтерти, чи треба чимось обробити?
А вода…виходить і стара вода не годиться?? Колонії бактерій на листях, корягах, але й у воді…
А що тоді із зовнішнім фільтром? [emoji2962] я планувала зациклити його в відрі, поки виконую перезапуск, але за вашою логікою (все в топку), то треба всю біологію знищити… це буде не перезапуск, а просто запуск…
Я вас правильно розумію, чи тільки рослин мали на увазі в смітник?

Сахнюк Алексей
28.10.2023, 13:49
Ще питання є можливість понизити забір води . І ще розверніть сопло зливу трохі на скло і в низ зменьшити застійну зону.

Карача
28.10.2023, 16:32
Можна і повний перезапуск.
Але це може не допомогти на довго.
Синьо зелені з'являється при надлишку світла та фосфатів.
Я як людина ледача використав би еротроміцин в три етапи по три дні з великими підмінами.Убрав би ще на половину світло.Та добавив нітрат.

Yevheniia
28.10.2023, 17:16
Такс, виставила потужність світла на 17%
Тривалість дня з 11:30 до 17:30
Годувати риб буду через день мінімально
Що далі робити поки не придумала(((

Або викидати все повністю і перезапускати по новій (знищувати усю стару біологію)
Або зберегти стару воду і зовнішній фільтр не чистити

nickanya
28.10.2023, 17:29
А скло достатньо буде просто начисто відтерти, чи треба чимось обробити?
А вода…виходить і стара вода не годиться?? Колонії бактерій на листях, корягах, але й у воді…
А що тоді із зовнішнім фільтром? [emoji2962] я планувала зациклити його в відрі, поки виконую перезапуск, але за вашою логікою (все в топку), то треба всю біологію знищити… це буде не перезапуск, а просто запуск…
Я вас правильно розумію, чи тільки рослин мали на увазі в смітник?

Грунт прожарити, рослини в смітник.
Фільтр максимум перемити.

Yevheniia
28.10.2023, 17:30
Грунт прожарити, рослини в смітник.
Фільтр максимум перемити.

Ґрунт новий буде

nickanya
28.10.2023, 17:31
Ґрунт новий буде

ата дрібота?

Yevheniia
28.10.2023, 17:32
ата дрібота?

Так

nickanya
28.10.2023, 17:35
Так

він задрібний

Yevheniia
28.10.2023, 17:37
він задрібний

Думаю, зможу поміняти на фракцію 1-2мм

Yevheniia
28.10.2023, 17:38
Мені так сподобався той пісочок мілкий, сподівалась, що меланії вирішать ситуацію, і нічого не «закисне»

nickanya
28.10.2023, 17:39
Мені так сподобався той пісочок мілкий, сподівалась, що меланії вирішать ситуацію, і нічого не «закисне»

тоді я відписуюсь від теми, робіть, що хочете

Карача
28.10.2023, 17:41
Микола,дивись,доки пані Євгенія не зрозуміє чого це все відбувається,перезапуск буде її друга робота)
Не в обіду )
І так грунт не для новачка,тут згоден.

Yevheniia
28.10.2023, 17:49
[emoji28]
Я вдячна вашим порадам і дуже хочу зробити добре
якщо вас щось дратує, перепрошую звичайно, але ж ви й не казали, що меланії не вирішать проблеми, чи ви хотіли щоб я без питань виконувала будь які поради?
Ну то звенЯйте, я не хотіла вас образити

Якщо такій фракції ґрунту меланії не допоможуть - тоді я звичайно обміняю його на фракцію 1-2мм, бо я замовляла пісок фракції 0,4-0,8 через думку про риючих равликів йомайо

Yevheniia
28.10.2023, 17:52
Чи 1-2мм теж мало? [emoji27]

Карача
29.10.2023, 12:50
Щось покинули вас Евгенія на призволяще,бачу треба брати шефство)
В ідеалі кварц 2-3мм.
Так якаю дорогою вирішила їти?

Yevheniia
29.10.2023, 13:08
Щось покинули вас Евгенія на призволяще,бачу треба брати шефство)
В ідеалі кварц 2-3мм.
Так якаю дорогою вирішила їти?

Я не хотіла нікого образити, просто чесно писала чого хочу, в результаті, я знайшла аргумент проти дрібного піску і здалась на користь фракції 2-3

На сьогоднішній день переді мною два варіанти:
1. Повний перезапуск з новою біологією
2. Перезапуск зі старою біологією в зовнішньому фільтрі

Другий варіант для мене більш привабливий, але знову ж таки…я не знаю чи це взагалі варіант…
Виникають такі питання:
Чи є шанс занести водорості в новий аквас зі старого фільтру, якщо там світла нема, і вони там по ідеї просто помруть (?); далі, якщо все з нуля, то що робити з 10 штербами і 2 анциструсами(?), з одного боку, вони вважаються «дубовими» рибками, підходять як першопоселенці для швидкого старту біології, але ж зявляться нові водорості (?), на наступному тижні приїде ~300 теодоксусів…чи норм одразу стільки кидати в банку? [emoji33]

Щодо зміни ґрунту, це було одне з найлегших питань, продавець мега крутий, зрозумів мою ситуацію, погодився замінити мілкий пісок на більший, єдине що я трохи на пересилках звичайно втрачаю десь ~600грн, що подвоює його ціну, але краще так, ніж як ви казали «аквас стане другою роботою»…

Якось так…

Карача
29.10.2023, 13:26
Водорості є в любому навіть здоровому акваріумі.
Але щоб вони почали масово розвиватись потрібні скажемо так не дуже гарні умови.
Тому якщо повний перезапуск,то перезагрузка всього в тім числі і обладнання!
Рекомендую купити стартові бактерії.
Рибу треба десь передержати,якщо немає опиту рослини в утіль,або комусь віддати хто доведе їх до ума.
Тедіки це добре і кількість достойна,але в новий акваріум де ненаголошений азотний цикл думаю пагана ідея.
Якось так

Yevheniia
29.10.2023, 13:38
Водорості є в любому навіть здоровому акваріумі.
Але щоб вони почали масово розвиватись потрібні скажемо так не дуже гарні умови.
Тому якщо повний перезапуск,то перезагрузка всього в тім числі і обладнання!
Рекомендую купити стартові бактерії.
Рибу треба десь передержати,якщо немає опиту рослини в утіль,або комусь віддати хто доведе їх до ума.
Тедіки це добре і кількість достойна,але в новий акваріум де ненаголошений азотний цикл думаю пагана ідея.
Якось так

От як раз з рибами ситуація… у мене є кубик десь на 30л, але це дуже мало для такої кількості риб, навіть в ідеальній воді…
Мені їх просто нікуди подіти на 2 тижні
Отже все з нуля…
Бактерії я куплю для старту і постараюсь засадити аквас всякими роголисниками і валіснеріями

Ще питання:
Якщо цю армію теодоксусів засипати в нинішній аквас… це допоможе зберегти рослини, і чи подужають тедіки цю всю напасть водоростей? Хочеться спробувати побороти це все, але не знаю чи варто.

Карача
29.10.2023, 15:39
Дісно в твоєму випадку втрачати вже ...,тільки фінанси.
Пробуй,це твоє право і шлях впізнання.
Хоча я не думаю що вони прям накинуться на синьо зелені.

Yevheniia
30.10.2023, 20:21
Зробила тести

pH - 8
KH - 4
NO3 - 15
PO4 - 0,50

Yevheniia
30.10.2023, 20:29
Буду виконувати повний перезапуск, вірю вашим порадам, що лікувати нинішній стан рослин, чи якось рятувати/маневрувати з перезапуском і біологією - для тих хто бачить краще ситуацію і орієнтується що таке добре/погано, я ж навпаки, від страху можу наробить дєлОв і загубити взагалі все
Нова вода, нова біологія, нові рослини
З рибками ще не знаю що робити, але підозрюю, що прийдеться вбухать якийсь AquaSafe для заселення риб в той же день…
Якщо є порада щодо виробника - буду вдячна за підказки (бактерій для старту і блокатора всяких шкідливих елементів у воді)

Карача
31.10.2023, 14:50
Ні разу не використовував такі бактерії,але чув непогані отзови про Стартові бактерії JBL Denitrol.
Можливо український виробник Птеро.Все залежить від фінансових можливостей.А ще краще домовитись з Киянами та взяти воду у них.

nickanya
31.10.2023, 16:43
Ні разу не використовував такі бактерії,але чув непогані отзови про Стартові бактерії JBL Denitrol.
Можливо український виробник Птеро.Все залежить від фінансових можливостей.А ще краще домовитись з Киянами та взяти воду у них.

Привіт)
І принести з тією водою болячки...

Shiroko
01.11.2023, 13:50
День добрий! Я брав би грунт темного кольору фракцією 2-3 мм. Світлий пісок покриється зеленими водоростями. Потрібно постійно замінювати
Далі додав би простих тіневиносливих рослин. Валіснерія, лимонник, елодея. Сюдячи по рослинах у вас повільний травник. УДО я б не подава, максимум таблетки під корінь. Світло бачу у вас виставлено в межах норми оскільки немає ксену на анубіасах. А з синє зеленими боріться еритроміцином, вони швидко відступають головне не запускати.

Yevheniia
01.11.2023, 14:02
День добрий! Я брав би грунт темного кольору фракцією 2-3 мм. Світлий пісок покриється зеленими водоростями. Потрібно постійно замінювати
Далі додав би простих тіневиносливих рослин. Валіснерія, лимонник, елодея. Сюдячи по рослинах у вас повільний травник. УДО я б не подава, максимум таблетки під корінь. Світло бачу у вас виставлено в межах норми оскільки немає ксену на анубіасах. А з синє зеленими боріться еритроміцином, вони швидко відступають головне не запускати.

Добрий день,
Ґрунт вже їде світлий..
Рослини в перший період запуску як раз такі й планую засаджувати, швидкоростучі
Так, все вірно, повільний травник, удо не планую, хоча думала купити СО2 добриво Тетра, можливо цього не варто робити якщо макро не буде… (світло і все інше буде на мінімалках)? Підкажіть тоді
Синьо-зелені вже довели мене до перезапуску бо я не знала як з цим боротись окрім обмеження інтенсивності і тривалості світла… тож поступово проблема переросла в водорослевий бум [emoji95]

Для перезапуску використаю хімію АкваСейф і бактерії СейфСтарт від Тетра, якщо не придумаю куди подіти риб на 2 тижні (швидше всього що так і буде, бо перетримку їм я фіг знайду)

Shiroko
01.11.2023, 16:25
Аквасейв я використовував, і практично одразу запустив риб. Виставив аерацію, падежу не було. Крім того вони у вас загартовані))) На рахунок СО2 добриво Тетра не використовував, але сайдекс 3 мл на 100 літрів подавав, тут багато було розмов чи він дійсно є джерелом СО2 але рослини росли краще.

Yevheniia
01.11.2023, 17:14
Аквасейв я використовував, і практично одразу запустив риб. Виставив аерацію, падежу не було. Крім того вони у вас загартовані))) На рахунок СО2 добриво Тетра не використовував, але сайдекс 3 мл на 100 літрів подавав, тут багато було розмов чи він дійсно є джерелом СО2 але рослини росли краще.

Я дивилась кацапський канал про акваріуми в ютубі щодо сайдексу, там якийсь біолог розкладав на факти цей сайдекс (глутаровий альдегід) простими словами, я зробила висновок що це яд, і з ним треба працювати в окулярах, рукавичках, масці, і вкрай обережно… доведено, що при тривалій роботі з ним без маски - 100% вірогідність астми… я його спочатку купила, а потім згадала що він вроді як вбиває все живе, передивилась те відео і поки не використовувала

Shiroko
02.11.2023, 11:44
Ну сайдекс це не фруктовий йогурт, поводитись з ним дійсно потрібно обережно. Ваша справа використовувати чи ні, проте він дієвий проти бороди.

Yevheniia
02.11.2023, 12:05
Ну сайдекс це не фруктовий йогурт, поводитись з ним дійсно потрібно обережно. Ваша справа використовувати чи ні, проте він дієвий проти бороди.

Сподіваюсь, не знадобиться [emoji51]
Але нехай буде [emoji16]

Opsis
02.11.2023, 23:58
Зробіть крапельні тести фосфати, нітрати. Tds meter бажано мати під рукою коли є осмос. Рослини можна очистити. Світла дійсно забагато.

Yevheniia
03.11.2023, 09:51
Зробіть крапельні тести фосфати, нітрати. Tds meter бажано мати під рукою коли є осмос. Рослини можна очистити. Світла дійсно забагато.

Трохи вище в темі як раз результати тестів
Осмосу не буде, лише 3 префільтри грубої очистки, які йдуть перед мембраною, і тут у мене питання: чи прибирається з ними необхідність кондиціонеру для підготовки води для підмін, чи видаляється все шкідливе…почитала на сайті про ці фільтри, груба очистка і видалення хлору, проте, чи достатньо цього для акви?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231103/d5895302a02fbe44f29fd65c69cf0b67.jpg

Карача
12.11.2023, 16:08
І?)

Yevheniia
12.11.2023, 17:39
Вчора перезапустила аквас, ледь не здох

Тиждень тому консультувалась з людиною у якої була така ж історія з синьо-зеленими гадостями і в черговий раз усі мої плани змінились.

В результаті перезапуск був виконаний із замочуванням рослин у відрі з еритроміцином, після чого механічно ручками прибиралось усе що могла відшкрябати, все що не змогла відвезла їй.

Біологія:
Старий ґрунт викинула, стару воду зберегла 100л, фільтр промила старою водою і запустила у відрі.

Новий ґрунт - сірий кварц 2-3мм фракції

Нова вода (~130л) з крану після фільтрів, відстоялась 1 добу (зрівняти температуру)

Якщо/коли водорості попруть по новій: одразу буду використовувати альгіцид…

Перед тим як випустити риб внесла AquaSafe i SafeStart від Tetra
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231112/fe66ad0a572b0598184d7e7d0237e36f.jpg
Вода ще трохи мутна
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231112/3d0d4e0a330dfc0967f3e9ace715ef7a.jpg
На анубіасі видно якусь водорость, жорстка дуже, не відтерлась, буду спостерігати
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231112/1b9f639fcd8dc198219d0b94bfbe0011.jpg
Що ж, з дитиною перезапуск тривав більше 12 годин, з перервою на денний сон 3 години (банка в спальні)
Якщо нічого не вийде, і водорості знову окупують банку…що ж….буду боротись як зможу
В ідеалі хочу запустити сюди ~30 неонів + 5-6 скалярій, коли «дозріє» баланс
На даний момент по населенню:
2 анциструси
10 штерб
2 акантофтальмуси
1 севілія

Yevheniia
12.11.2023, 21:18
Я думала що сайдекс (глутаральдегід) і Альгіцид (наприклад Ермолаєва) це не одне й те ж саме [emoji15]

Карача
14.11.2023, 12:21
Не в восторзі від рішення і порад....
Замочування і еротроміцині нічого не дасть.
Треба була комплексно на весь об'єм тоді в два етапи.
Сайдекс і подібне в даному випадку не допомога.

steals81
14.11.2023, 13:27
По останній сторінці "швидко":
1. Сайдекс (він же альдегід) в чистому виді - дійсно шкідливий, застосовується в медицині для обробки. В акваріумістиці використовується розведений і "гашений", можна спокійно працювати і не боятись.
2. По фільтрах: 3 "банки" префільтрів - це лише механічна очистка. Нічого шкідливого вони не забирають, навіть хлор...
3. Фото "не айс", але здається на анубіасі зачатки "бороди". Боротись важкувато буде...

Yevheniia
14.11.2023, 14:42
Я приїхала в магазин, де була ситуація з синьо-зеленкою як у мене, і там побороли все це, дістали усі рослини і замочили в еритроміцині, почистили усе скло, протирали оцтом скло яке виходило на сушу під час підмін… цій історії 3 тижні, а в неділю аквас виглядав цілком здоровим [emoji2962]
Я абсолютно не знаюся на таких методах, але там результат таких маніпуляцій був очевидним…
Сьогодні я в своєму аквасі вже бачу що крипта вся розчинилась, до перезапуску вона росла у вабікусі і там був дуже жирний кущ, я розібрала вабікусу і розділила усі кущики, тепер ніхто не вижив, дуже шкода… як я й писала про себе в першому пості «бокопор-новачок»

steals81
14.11.2023, 15:56
Криптокорина розчинилась бо пройшли зміни параметрів води, часто таке бачив/читав після великих підмін води. Вони (криптокорини) люблять стабільність в параметрах.
Не трогайте коріння, зазвичай відростає заново кущ.

Отправлено с моего LM-V500N через Tapatalk

Yevheniia
14.11.2023, 15:57
Криптокорина розчинилась бо пройшли зміни параметрів води, часто таке бачив/читав після великих підмін води. Вони (криптокорини) люблять стабільність в параметрах.
Не трогайте коріння, зазвичай відростає заново кущ.

Дякую!
Буду спостерігати [emoji7]

steals81
14.11.2023, 16:00
По еритроміцину: не бачу у Вас в постах про синьо-зелені після перезапуску.
Від інших видів водоростей (нитка, борода, в'єтнамка...) він (еритроміцин) не допоможе

steals81
14.11.2023, 16:03
Дякую!
Буду спостерігати [emoji7]Почекайте трохи і все відросте. В мене колись так "плантація" різних видів криптокорин в травнику розчинилась через залиту неперевірену воду. З часом все відновилось. Головне щоб коріння було чисте і живе

Yevheniia
14.11.2023, 16:52
По еритроміцину: не бачу у Вас в постах про синьо-зелені після перезапуску.
Від інших видів водоростей (нитка, борода, в'єтнамка...) він (еритроміцин) не допоможе

Після перезапуску пройшло всього 3 дні
Перед ним усі рослини замочувала в еритроміцині, і після цього механічно відшрябала все шо змогла
За три дні єдині видимі зміни відбулись тільки з «пропавшими» криптами)

Далі, коли щось буде зявлятись, буду старатись одразу присікати спалах, як? Поки сама хз [emoji16]
Залежить від виду водорості
На даний момент помічаю ледь ледь діатомових на листі ануба, планую під час підміни шлангом усе забрати

steals81
14.11.2023, 18:49
На початкових етапах боротись з синьо-зеленими непроблемно, головне не запустити, бо потім починається "лавина" проблем і за ними йдуть інші водорослі

Yevheniia
17.11.2023, 19:47
Пройшло 6 днів від запуску

Світло горить 4 години, потужність лампи 17%
завтра буде тиждень від запуску - збільшую день на 1 годину

Провела підміну 53л з 200л (250л грязний об*єм - ґрунт, корчі, каміння)
Вода після фільтрів грубої очистки + доба на вирівнювання температури і перед підміною внесла AquaSafe.

Зовсім забула перед підміною взяти води з акваріуму для тестів…вирішила протестити хоча б після підміни…
Підкажіть чи все ок, бо я не шарю, лише здогадуюсь, шо фосфати не мають бути в 0, без поняття щодо «нормальності» й інших показників
P.S. майже в усіх реагентах збіг термін придатності [emoji3061]

pH - 8
KH - 6
GH - 8/9
NO3 ~7мг/л
PO4 - 0
NH3 - 0
NH4 - 0

PSS на сьогодні, візуальних змін (окрім здохших листків крипти) не помічаю

Буду вдячна за коментарі [emoji120]

steals81
17.11.2023, 22:07
kH і gH якраз норма для рослин (в основному), рН, як на мене, понизив би десь до 6,8-7,2.
Нітрат зависокий для старту, ще б фосфати побачити. Бо якщо є нітрати, то і фосфати повинні бути.

"Набив "Тапком" по екрану мого LM-V500N"

Yevheniia
18.11.2023, 08:24
kH і gH якраз норма для рослин (в основному), рН, як на мене, понизив би десь до 6,8-7,2.
Нітрат зависокий для старту, ще б фосфати побачити. Бо якщо є нітрати, то і фосфати повинні бути.

Понизити pH це прям було б круто, але я не знаю як
Результат від засобу pH/KH minus тривав декілька годин в минулому акваріумі (там вода була осмос 6,5), можливо там ґрунт фонив, тому результат не затримався, проте різко змінювати ці показники теж не дуже добре для риб вроді, я з радістю поступово знижуватиму, тільки скажіть ЯК [emoji16]
Ще поміряю pH з крану після фільтрів

Yevheniia
18.11.2023, 09:19
Я в шоках…
Поміряла pH:
Кран після фільтрів - 7,5
Осмос + мінерал - 6,0
Акваріум - 8,0

Людоньки, шо я не так зробила в цьому житті[emoji24]
Я була впевнена що ґрунт минулий фонив…, а тепер виходить що? Я не знаю блін, для мене це був якийсь незакритий гештальт, який, як я сподівалась, закрився… я вже готова все вверх дном перевернути щоб зрозуміти що дає фон… я вже не соромилась навіть на керамічні кільця грішити в зовнішньому фільтрі[emoji28] НУ ЩО ЩЕ [emoji24]

Yevheniia
18.11.2023, 09:20
Акваріумна карма

ТОЧНО

steals81
18.11.2023, 11:14
Тут тільки в сторону грунту чи каміння дивитись.
Якщо кварц чистий - не повинен нічого піднімати, це нейтральний грунт, по суті, як ско.
А от каміння не мішало б перевірити...

Yevheniia
18.11.2023, 11:38
Тут тільки в сторону грунту чи каміння дивитись.
Якщо кварц чистий - не повинен нічого піднімати, це нейтральний грунт, по суті, як ско.
А от каміння не мішало б перевірити...

Так, буду діставати міряти…

steals81
18.11.2023, 11:53
Найпростіший тест каміння - витягти і полити оцтом. Якщо шипить - "фтопку" його.
Але це косвенний тест.
Я тут подумав:
1. Коли робили заміри (ранок, день, вечір)? Бо може бути різниця.
2. При рН 8 у Вас будуть нормально рости більшість рослин. Це не критичний рівень.
3. Каміння, якщо і "фонить", то повинно піднімати загальну жорсткість води, це показало б на тестах...

Yevheniia
18.11.2023, 12:10
Найпростіший тест каміння - витягти і полити оцтом. Якщо шипить - "фтопку" його.
Але це косвенний тест.
Я тут подумав:
1. Коли робили заміри (ранок, день, вечір)? Бо може бути різниця.
2. При рН 8 у Вас будуть нормально рости більшість рослин. Це не критичний рівень.
3. Каміння, якщо і "фонить", то повинно піднімати загальну жорсткість води, це показало б на тестах...

Тести робила вчора ввечері
І сьогодні зранку (в аквасі ще ніч)
Зараз підготувала дві ємності з водою після осмосу+мінералізатор (для людей той що[emoji28])
Для чистоти експерименту, щоб наглядно було видно різницю між результатами тесту pH
Вода без каміння
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231118/6a1f85884176195c1e0e1774ba6993ad.jpg

Зараз закину в кожен по одному камінцю з різних партій (різні камені, карпатський і скеля чи якось так) і ввечері проведу тест - покажу що по результатах

Yevheniia
18.11.2023, 21:05
Через 9 годин
Карпатський
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231118/74e6a239c3cf53ccfb7c5ad490c6c0b2.jpg
Скеля
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231118/78d0c429bf0da7a00b1ecb4ce3c9c12b.jpg

steals81
19.11.2023, 12:58
От за "карпатський" хотів ще вчора написати, проте "замотався" з машиною і забув. З ними часто були "фокуси" в плані жосткості і інших "сопутствующих" приколів.

steals81
19.11.2023, 13:02
... з водою після осмосу+мінералізатор (для людей той що[emoji28])...
Це, на скільки зрозумів, вже з крану який?
Правильно брати на виході після мембрани перед ремінералізатором

Yevheniia
19.11.2023, 13:23
Це, на скільки зрозумів, вже з крану який?
Правильно брати на виході після мембрани перед ремінералізатором

Так, у мене з маленького (питного) крану тече 2 води:
1 кран - тільки груба механічна очистка
2 кран - питна людська (після мех.фільтрів йде фільтр тонкої очистки далі мембрана і потім мінерал)

Попередні 2 роки я користувалась «голим осмосом» без мінералу, перед тим як перезапускати аквас я дізналась вперше про те що голий осмос треба ще готувати, і я прозрєвала від того, що риби регулярно дохли по одній тихенько, не через якісь містичні яди в акваріумі…. А бляха через те, що я заливаю в банку «пусту» воду і вона насичується усім необхідним звідки може, тобто вимиваючи все життя з риб і рослин…
Я не могла зрозуміти, чому за стільки років я вперше залізла нарешті саме в ту необхідну інфу, яку треба було знайти ще в 2017 році, коли я вперше тут зареєструвалась?!!! буквально вчора, залізла в розділ «вода», далі там про осмос і інші розділи почитала і бляха муха, весь цей велосипед вже винайшли і розписали для таких як я, а я просто травила банку два роки пустою водою і з них півтора року крануху я не додавала взагалі, тобто 100% мембрана…
І от нарешті, я попросила чоловіка зациклити 1 кран під грубу мех.очистку без мембрани, заливаю AquaSafe і все… поки що, коли в банці погода буде більш стабільна і жива - поступово зведу використання аквасейф на нуль.

По камінню.
Наскільки я розумію - будь який камінь буде давати фон, тільки якщо це не скло/брульянт і тд, тому мені треба просто забрати всі каменюки (нажаль) і сподіватись що кварцевий пісок дійсно просто кварцевий без всяких там нюансів…

Щодо тесту.
Пройшла доба, як на мене показники не змінились

Карпатський
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231119/94bb7a7aaea337580f1cfb3d84cc55d4.jpg

Скеля
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231119/c65ee194c565e138370aaf3fdf62586f.jpg

Yevheniia
19.11.2023, 13:26
І ще по водорослевому буму в попередньому аквасі…
Як раз коли я почала мішати осмос з краном і почалося!! Я тільки от зараз це починаю розуміти, Хоспаді та за шо
Виходить, надлишку органіки практично не було, бт лився 100% осмос, а як зявилась крануха - поперло…

steals81
19.11.2023, 13:39
Білі прожилки в карпатському - буде фонити, з власного досвіду.
По осмосу: правильно брати до ремінералізатора (чистий) і, найменше що, мішати з звичайною з крану. Або добавляти мінерали.
Вода, яка виходить після ремінералізатору, добра для споживання, але не зовсім "айс" для акваріуму...
Рекомендую вивести шланг після мембрани і "відштовхуватись" від цієї води. Шланг після мехфільтрів простоє дає воду "без шлаку", це, банально, нічим не допоможе для акваріуму.

Yevheniia
19.11.2023, 13:41
По осмосу: правильно брати до ремінералізатора (чистий) і, найменше що, мішати з звичайною з крану. Або добавляти мінерали.
Вода, яка виходить після ремінералізатору, добра для споживання, але не зовсім "айс" для акваріуму...
Рекомендую вивести шланг після мембрани і "відштовхуватись" від цієї води. Шланг після мехфільтрів простоє дає воду "без шлаку", це, банально, нічим не допоможе для акваріуму.

Я від осмосу поки відмовилась, але вивчаю його кінцеву підготовку (чого і скільки треба внести щоб збагатити потрібними речовинами), можливо колись повернусь до цього

Yevheniia
19.11.2023, 13:43

От як раз прожилки мене і почали смущати нещодавно, вони є всюди, хоч для аквасу відбирались камені з мінімальною кількістю прожилок… очевидно, що навіть одна прожилка робить погоду… значить вийму все

steals81
19.11.2023, 13:59
Згадав, що в мене тести є дома, поміояв тільки-що свій осмос. Трохи "прикурив"...
рН - 7,2
кН - 20[emoji44]
gH - 22[emoji44]
Треба лізти до мембрани і фільтрів. Я їх ще в минулому році міняв, на скільки пам'ятаю...

Yevheniia
19.11.2023, 14:01
Згадав, що в мене тести є дома, поміояв тільки-що свій осмос. Трохи "прикурив"...
рН - 7,2
кН - 20[emoji44]
gH - 22[emoji44]
Треба лізти до мембрани і фільтрів. Я їх ще в минулому році міняв, на скільки пам'ятаю...

[emoji16]
У мене так тести показували після 3х років роботи мембрани (тоді акваріуму не було, та і вдома майже ніколи нікого не було) ми взагалі забули що там шось треба ще крутити [emoji1787]
А потім захотіла аквас і поміряла мембрану, добре шо ТДС метра не було [emoji23]

steals81
19.11.2023, 14:08
В нас вода "проблемна". Місто хоч і на торфянику, але багато залежів ізвестняку, вода дуже жорстка завжди була.
Раніше по TDS- метру орієнтувався, зараз його вже немаю, собака погризла [emoji1787]
Раніше постійно за водою слідкував, бо тримав креветок (Кристалів, Сулавесі), соми і багато вибагливої ростючки.
Зараз 90% часу провожу на службі, немає особливо коли займатись акваріумами, от і не слідкував за параметрами. Добре що ще є запас по фільтрах і мембрана "в резерві"

Andrew1
19.11.2023, 14:22
що навіть одна прожилка робить погоду… значить вийму все Дарма... Не настільки вони піднімають жорсткість води. Достатньо перевірити тестом на кН.

steals81
19.11.2023, 14:25
Тут треба починати з параметрів підготовленої води. Бо з наявністю осмосу і Вашим "підходом" до його використання, боюсь що проблеми будуть і далі...

Yevheniia
19.11.2023, 14:53
В нас вода "проблемна". Місто хоч і на торфянику, але багато залежів ізвестняку, вода дуже жорстка завжди була.
Раніше по TDS- метру орієнтувався, зараз його вже немаю, собака погризла [emoji1787]
Раніше постійно за водою слідкував, бо тримав креветок (Кристалів, Сулавесі), соми і багато вибагливої ростючки.
Зараз 90% часу провожу на службі, немає особливо коли займатись акваріумами, от і не слідкував за параметрами. Добре що ще є запас по фільтрах і мембрана "в резерві"

Осмос використовувати поки не планую, бо минулого разу вже наломала дров, спочатку розберусь в темі «як треба»
Крануха після мех.фільтрів грубої очистки - pH 7,5; інші показники протестую сьогодні трохи пізніше, самій цікаво

Yevheniia
19.11.2023, 14:57
Дарма... Не настільки вони піднімають жорсткість води. Достатньо перевірити тестом на кН.

Тоді треба кожен камінець замочувати і відібрати ті що фонять? [emoji28] чи я не правильно зрозуміла…
Якщо КН - 6 в акваріумі, тоді про що це говорить? [emoji28]
Вибачте, я там вище писала, що окрім рН не знаю де «норма»
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231119/1a4cd330f7679618383666758ee17fdf.jpg

Карача
19.11.2023, 15:44
Щось не в ту сторону проблеми в знову починає дивитись дівчино...
Ой не в ту.Це уводить вас від основного.Оставте в спокої ті камінці,вони загальної погоди не строять.
Сідайте та пильно вивчайте питання осмосу!
Вище вам правильно кажуть - осмос і його рамінелізація!

Andrew1
19.11.2023, 20:26
Якщо КН - 6 в акваріумі, тоді про що це говорить? Що у вас все добре з карбонаткою, і більшість рослин при такій карбонатці ростуть чудово.

Yevheniia
19.11.2023, 23:09
Що у вас все добре з карбонаткою, і більшість рослин при такій карбонатці ростуть чудово.

Дякую, сподіваюсь, все і далі буде добре [emoji120]

Я поки пірнаю у світ ремінералізації (в темний для мене ліс), подивимось що з цього вийде[emoji51]
Далі буде..

mir_
22.11.2023, 10:20
Даю безкоштовну пораду, покладіть тест на РН в тумбу і більше не чіпайте їх ніколи, ну і камінці поверніть в аквас

Shiroko
24.11.2023, 12:16
У мене такі самі камінці як у вас. Карпатські з прожилками. Акваріум багато років, рибки живі, анубіаси, крипти, ротали ростуть. Залишти камінці, у вас досить гарна композиція. Я б ще додав рослин - хочаб валіснерії на задній план...

steals81
24.11.2023, 12:36
Дякую, сподіваюсь, все і далі буде добре [emoji120]

Я поки пірнаю у світ ремінералізації (в темний для мене ліс), подивимось що з цього вийде[emoji51]
Далі буде..Та там не "темний ліс", є невеликі нюанси, але все просто

Yevheniia
24.11.2023, 12:56
У мене такі самі камінці як у вас. Карпатські з прожилками. Акваріум багато років, рибки живі, анубіаси, крипти, ротали ростуть. Залишти камінці, у вас досить гарна композиція. Я б ще додав рослин - хочаб валіснерії на задній план...

Та мені, чесно кажучи, просто з цікавості захотілось провести такий експеримент.
В минулому аквасі у мене завжди був рН 8, не дивлячись на 100% осмос…мене це дуже засмучувало і я була впевнена що то ґрунт фонить… провела перезапуск з новим кварцовим піском, а рН так і залишився 8, тоді я вирішила перевірити пару камінців «ну а вдруг».

Валіснерія є, з трьох міні-кущиків склала один маленький і висадила на задньому плані

Дякую, дуже хотілось не закривати коряги рослинами, і залишити відкрите місце для оглядовості, мрію скалярій завести, але ще думаю

Yevheniia
24.11.2023, 13:27
Та там не "темний ліс", є невеликі нюанси, але все просто

Та наче й не темний ліс…
Подивилась декілька відео обговорень ремінералізації осмосу
Зрозуміла що треба два види солей, в пропорції 4:1 в залежності від форсованості акваріуму… проте залишається декілька питань:
Якщо лити рем.осмос, то виходить треба обов*язково вносити удо, за цим йде постійна перевірка на перекоси, з удо треба і СО2 давати і світити…
Якщо лити крануху, звичайно це не круто, і там може бути постійний перекос всього на світі + шкідливі елементи, але є АкваСейф який виведе в осад..
Тобто, осмосу треба самомєс, крану треба аквасейф, в будь-якому разі готова вода ні звідки не потече, і звісно краще лити корисний рем.осмос ніж підозрілу крануху.
Тепер життєвий факт: цідити осмос ну дуже довго, як почала лити кран то прям щастю не було меж, за 5хв 10 бутлів набрала і все.
Наразі я спостерігаю як запрацює біологія, наскільки я розумію, якщо в крані все погано (а у мене повільно ростучі рослини), то попруть водорості або ще якимось чином буде видно проблему… звичайно не хочеться так ризикувати…

Це я так думаю в голос…рішення остаточного ще нема, але дивлюсь відоси і усі «профі» радять не заморочуватись, якщо влаштовує те що є, АЛЕЕЕЕ, скалярії - кислотники, як і неони…

Andrew1
25.11.2023, 11:06
радять не заморочуватись правильно радять :)
В Києві вода з Дніпра, чи треба Вам осмос- не знаю. Як маєте- змішуйте з водопроводом, і все буде добре.
Хочете опустити рН- ставте СО2.

Yevheniia
26.11.2023, 19:01
Почекайте трохи і все відросте. В мене колись так "плантація" різних видів криптокорин в травнику розчинилась через залиту неперевірену воду. З часом все відновилось. Головне щоб коріння було чисте і живе

Як ви і казали, крипта починає оживати
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231126/a94a833bf7ad7f54e49a6f2d9919e7a0.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231126/4ea6dcfe8d883c6924565263f7bcf6ca.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231126/726ca3d818afc08a727e57a0d1b7559f.jpg

Yevheniia
26.11.2023, 19:07
Наступної суботи хочу запустити 5 скалярій Ріо Нанай, в пятницю чергова підміна води
Щодо осмосу досі думаю, один спеціаліст з розведення дикарів порадив робочу схему збагачення осмосу - можливо піду цим шляхом.
Зараз пошукаю «реактиви», подивимось

Карача
26.11.2023, 20:29
Як це робочу?)
Вона тільки одна)

Yevheniia
26.11.2023, 23:59
Як це робочу?)
Вона тільки одна)

Вірно, схема однакова, зважити, змішати, залити… а от реактиви використовують різні, з кожним варіантом якісь свої нюанси (наскільки я зрозуміла), шукала європейські пропозиції щоб подивитись склад, також Єрмолаєва і плюс декілька відео в ютубі. Усі називали різні реагенти і приводили свої аргументи чому їм треба саме це, а не інше… я в цих ваших словєчках із самого початку заблукала (семиводний, сульфат, хлорид) думала «та ну його той осмос»…

А от сьогодні я вже почала шукати Discus Mineral від Німецької фірми Discusfood

А казали «буде весело, ніякого темного лісу»[emoji1787]

Yevheniia
27.11.2023, 00:12
Думки в голос:

Поки НАМАГАЛАСЬ пізнати істину ремінералізації осмосу для свого акваріуму, виявилось, що також необхідно вивчити потреби рослин і риб яких я планую, врахувати треба не мало.. зрозуміло, що після усіх обчислень народиться одна формула і далі легше, але все одно не просто

Коротше кажучи, для мене це все складно
Також є велика ймовірність блекаутів, плюс я в декреті, якщо і цієї зими доведеться переїжджати в село, то підміни буду робити не я, і це означає що ніхто нічого зважувати, змішувати, цідити не буде…

З одного боку, тут нема над чим думати, лити кран і сподіватись на краще, а з іншого боку, хочеться не сподіватись, а робити як треба

mir_
28.11.2023, 10:48
Даю другу "безкоштовну" пораду, виміть руки з аквасу, забудьте про осмос та РН (особливо про тести на нього).

p.s.
вибачте що так стисло але багато писати немає можливості (((

Yevheniia
28.11.2023, 12:41
Даю другу "безкоштовну" пораду, виміть руки з аквасу, забудьте про осмос та РН (особливо про тести на нього).

p.s.
вибачте що так стисло але багато писати немає можливості (((

Дякую, чим більше дивлюсь інфо про усю цю осмосно-акваріумну науку, тим менше впевненості в тому шо я «подужаю» цю історію на практиці.
На вид погода в акваріумі стабільна, рослини відновлюються, риби живуть нормально
Хоча один Штерба помер, сподіваюсь - вікова смерть, купила зграю два роки тому в такому ж розмірі, тобто вже дорослих, інші Штерби живуть без ознак хвороби чи дискомфорту..

mir_
28.11.2023, 16:20
в принципі не питання в тому подужаєте ви те чи ні, питання потрібно воно Вам??? на мою суб'єктивну думку, с тим набором рослин, воно Вам не потрібно, но вирішувати звісно вам. Читаючи цю тему прихожу до думки що Ви все "подужаєте" :)

p.s.
Доречи дизайн акваса війшов дійсно гарний та гармонійний, хочеться побачити якісне фронтальне фото, може ще дам якусь пораду. Но взагалі дуже добра робота!

p.p.s.
мій телефон у вас є, якщо буде бажання набирайте, буду рад.

Yevheniia
28.11.2023, 17:44
в принципі не питання в тому подужаєте ви те чи ні, питання потрібно воно Вам??? на мою суб'єктивну думку, с тим набором рослин, воно Вам не потрібно, но вирішувати звісно вам. Читаючи цю тему прихожу до думки що Ви все "подужаєте" :)

p.s.
Доречи дизайн акваса війшов дійсно гарний та гармонійний, хочеться побачити якісне фронтальне фото, може ще дам якусь пораду. Но взагалі дуже добра робота!

p.p.s.
мій телефон у вас є, якщо буде бажання набирайте, буду рад.

Дякую [emoji2956]
Спробую перефоткати якісно, поки діє vip підписка

Досить довгий час не наважувалась завести скалярій чи апістограм, переживала, що вони помруть в моїх умовах, бо завжди читаючи описання виду вважала обовязковим - дотримання вказаних параметрів…

От нещодавно передивилась купу відосів від розплідників, усі переводять молодняк на кран, і от тоді я нарешті заспокоїлась, навіть двоє з них відповіли мені, що на Київській воді живуть і не жаліються.

Тепер я нарешті цілком дійшла висновку, що осмос треба для розведення риб і складних рослин, обидва варіанти мене не стосуються, тому замовлю ще рослин швидкоростучих, бо в суботу привезу 5 скалярій, і ще через пару тижнів неонів або апістограм.

Дякую за готовність допомогти консультацією, для мене це прям велике полегшення, що є кому подзвонити і спитати[emoji120]

mir_
29.11.2023, 09:32
перш за все осмос це контрольована вода (точніше відправна точка, 0), вона потрібна для тих хто знає для чого воно саме йому. Раджу дуже обережно додавати населення, бо то навантаження на біологію і можна уйти в перекос. Так само треба бути обережним з новими рослинами, нажаль часто водорості потрапляють в аквас саме з ними (перед відправкою продавці їх максимально прибирають і можна просто не побачити що вони заражені).
що за vip підписка?

Yevheniia
29.11.2023, 09:47
перш за все осмос це контрольована вода (точніше відправна точка, 0), вона потрібна для тих хто знає для чого воно саме йому. Раджу дуже обережно додавати населення, бо то навантаження на біологію і можна уйти в перекос. Так само треба бути обережним з новими рослинами, нажаль часто водорості потрапляють в аквас саме з ними (перед відправкою продавці їх максимально прибирають і можна просто не побачити що вони заражені).
що за vip підписка?

Саме у цього продавця вже брала рослини, претензій не було, все супер

Vip підписка на Tapatalk, перший місяць безкоштовний, далі 0,5$ в місяць, вона дозволяє вигружати фото в вищій якості, без vip фото стискається в половину.

Стосовно риб вже сумніваюсь щодо 5 скалярій, думаю може одразу 2шт взяти, хоч зараз і не видно самця/самку, але якщо взяти 5, тоді більше шансів утворити пару, але я не маю гарантій що знайду куди подіти «зайвих»…коли поїду за рибою поговорю з розвідником, чи прийме він назад тих, хто залишиться без пари, не знаю чи так можна/прийнято, але спитаю

Yevheniia
29.11.2023, 17:31
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231129/b312678051c81f81ef1fb9f60c78924e.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231129/6e8b7012899adda5aecaef7d5a29749a.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231129/e3c758aa0c75f85903caec21da634783.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231129/60b81823953b4bd7d10249232d9fae3b.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231129/9dc748104a316961cad0340b8d70a454.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231129/33a0365e5aa8791ae21eef510baa7305.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231129/29ba6f1e5e1530a7afd7bc18f620be21.jpg

Yevheniia
29.11.2023, 17:53
Завантажила відео на ютубі, якщо цікаво
Відео скучне, без звуку і коментарів

https://youtu.be/KgSHYGT60cg?feature=shared

mir_
30.11.2023, 10:27
По хардскейпу дуже добре, єдине що хочеться більше зелені (папороті, анубів) між гілками, між гілками та камінням (так щоб було видно тільки верхню частину гілок), можна досадити або чекати поки розростуться ті що є. Там на задньому плані (с права) ехінодорус??? якщо так то він там не дуже (занадто великий), хоча можна різати крупне листя і тримати його розмір.
Стосовно обслуговування акваса висловлю свою думку. Не потрібен вам осмос, світло треба "душити" максимально, для цього аквасу світильник ЗАНАДТО потужний, прикрутити треба так щоб тільки "рибу було видно". Можливо потім знадобиться додавання добрив (мікро), но то я вам не радник, треба думка спеців по повільним травникам. Взагалі краще менше змін, рибу додавати поступово, стабільні підміни з сифонкою грунта наше все :)

Yevheniia
30.11.2023, 13:16
По хардскейпу дуже добре, єдине що хочеться більше зелені (папороті, анубів) між гілками, між гілками та камінням (так щоб було видно тільки верхню частину гілок), можна досадити або чекати поки розростуться ті що є. Там на задньому плані (с права) ехінодорус??? якщо так то він там не дуже (занадто великий), хоча можна різати крупне листя і тримати його розмір.
Стосовно обслуговування акваса висловлю свою думку. Не потрібен вам осмос, світло треба "душити" максимально, для цього аквасу світильник ЗАНАДТО потужний, прикрутити треба так щоб тільки "рибу було видно". Можливо потім знадобиться додавання добрив (мікро), но то я вам не радник, треба думка спеців по повільним травникам. Взагалі краще менше змін, рибу додавати поступово, стабільні підміни з сифонкою грунта наше все :)

Сьогодні як раз їздила за ростючкою,
Замовляла одне, а бонусами стільки всього поклали, шо я не знала куди ще втикнути [emoji28]
На задньому плані у мене цілий букет широколистої папороті (пересадила лівіше, сьогодні викладу нові фото), також там БУВ ехінодорус, теж пересадила, бо купила ще апоногетон величезний, то втикнула в правий кут замість папороті і еху. Зараз акваріум вже виглядає звичайно як суп, але треба органіку комусь їсти, поки так буде, подивимось, чи справиться.
Світло світить всього на 22% потужності, а на вчорашніх фото - це вже почався захід (вечір). Згодна що лампа потужна, але запас не жме)

Щодо скалярій, візьму 5 підлітків, коли підростуть, то залишу тільки 1 пару. Треба лише знайти хороші руки для трьох зайвих, поговорю з продавцем при покупці, може він згодиться прийняти назад.

mir_
30.11.2023, 14:42
я коли заказував рослини завжди писав щоб не клали бонусом те що не замовляв (хочеш покласти бонус? поклади більше того що замовляв), інакше потім суп і змушений викидати те що прийшло непотрібне. По рибі кожному своє, яб залишив скалярок стаю, потім додав стаю неонів (суп із риб по 1-2 шт. виглядає так же паршиво як і суп із рослин).

Yevheniia
30.11.2023, 15:37
я коли заказував рослини завжди писав щоб не клали бонусом те що не замовляв (хочеш покласти бонус? поклади більше того що замовляв), інакше потім суп і змушений викидати те що прийшло непотрібне. По рибі кожному своє, яб залишив скалярок стаю, потім додав стаю неонів (суп із риб по 1-2 шт. виглядає так же паршиво як і суп із рослин).

Звичайно 5 дорослих скалярій класно б виглядали, але якщо сформується пара яка буде всіх заганяти в куток і бідолашним доведеться все життя там ховатися, то я краще їх віддам в кращі умови
А неонів хотілося б штук 20 (звичайний синіх)

Yevheniia
30.11.2023, 15:40
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231130/daa5fdbac240d30e4be3845f9aaa766e.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231130/5aea824ca0e8c4bb858aec7ffb0f5886.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231130/6eb96cdea02d1d5f0e9305e566719e34.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231130/d216931d267d6f52b4193333181ae57b.jpg

mir_
30.11.2023, 16:11
аб всю цю траву що зліва пересадив в право, перед корягою, бо так ви зламали композицію. Пізніше спробую намалювати на вашому фото для розуміння про що я.

Yevheniia
30.11.2023, 16:25
аб всю цю траву що зліва пересадив в право, перед корягою, бо так ви зламали композицію. Пізніше спробую намалювати на вашому фото для розуміння про що я.

Так, візуально стало явно не так красиво з лівим кутом, але все що зліва - тимчасове, поки баланс на рельси стане, тому там і посадила, щоб легко було потім дістати

mir_
30.11.2023, 16:34
прошу не кидати тапками, художник з мене той щє ))) сподіваюсь ідею можно зрозуміти

Yevheniia
30.11.2023, 16:45
прошу не кидати тапками, художник з мене той щє ))) сподіваюсь ідею можно зрозуміти

Справді, дуже логічне розташування!
Але мені подобається коряжка, хочу подовше її бачити, якщо шкода буде викидати цю зелень зліва, то пересаджу за вашою схемою
До речі, між каменюками криптокорина розсаджена, і нове перше листя вже майже у кожного кущика відросло, скоро картина ще більше позеленіє

mir_
30.11.2023, 17:50
ну я дуже грубо намалював, всю корягу закривати і не треба, просто утопити центр групи у зелені, це збалансує картинку і повірте, буде дуже гарно

Yevheniia
30.11.2023, 17:52
ну я дуже грубо намалював, всю корягу закривати і не треба, просто утопити центр групи у зелені, це збалансує картинку і повірте, буде дуже гарно

Вже заочно приміряла в центр анубіас, який зараз розвернутий навпаки, через що його не видно хоча по суті він і є в центрі, і додам туди ще щось не занадто пишне і довге, може буцку дійсно… є одна не на своєму місці

Yevheniia
03.12.2023, 15:33
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231203/98494bc1b402de25157bc400422586af.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231203/bc2544c79fd2b29db625fc0364fa7568.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231203/c7b580eccac78217d462a771df26c4a4.jpg
Вчора мені пощастило отримати прополку від одного з форумчан, ВЕЛИЧЕЗНИЙ кущ в центрі між корчами та камінням, ще було багато іншої зелені, і декілька вабікус
Перемістила анубіас в правий кут
Сьогодні їду за рибою

Карача
03.12.2023, 17:53
Симпатишно виходить
Світла як по мені дуже забагато для такого плану рослин.
Можливо плаваючих треба добавити?
Якщо немає швидкоростючки хоч вони будуть вижирати лишнє та притіняти заодно.

Yevheniia
03.12.2023, 19:47
Симпатишно виходить
Світла як по мені дуже забагато для такого плану рослин.
Можливо плаваючих треба добавити?
Якщо немає швидкоростючки хоч вони будуть вижирати лишнє та притіняти заодно.

[emoji2962]досі забагато світла?
Капец)
Зараз 22% потужності виставлено, зменшити ще? Наскільки? [emoji28]

Дякую[emoji2956]

Yevheniia
03.12.2023, 19:49
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231203/5842a5609956a1eadf8563fc75a7d4cb.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231203/3a24d9b5bcafeeadfc42cc93f7560b9e.jpg
Приїхали
Адаптую і в банку
День в акві вже потух, залишу в кімнаті світло на годинку

Yevheniia
03.12.2023, 20:51
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231203/836e8cc341635aa81d828cb8955a3e0c.jpg

mir_
03.12.2023, 22:28
красені!

Yevheniia
04.12.2023, 16:50
https://youtube.com/shorts/qzKPAWWM5dE?si=C3TeB3GEvOuR1uSY

Yevheniia
07.01.2024, 14:10
Вчора приїхали нові сусіди в аквас + 20 неонів, скалярії підростають [emoji1303]
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240107/4581b85f671055432c1129c8d750e519.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240107/2bbe7abb9f0a0c5e6f2139bcf8aab048.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240107/a7a9e06bd834567014ae6db8d49a90d5.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240107/898479c429decf96e03291c128f7ea50.jpg

Yevheniia
22.01.2024, 14:26
Ось такий «суп набір» зараз в аквасі
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240122/ba8ddaea5715e21fe19ab83c42d95f5c.jpg
Деякі рослини плавають
Деякі ростуть не в тих місцях, де треба було б, більшість високих зліва хочеться пересадити в правий кут, там є для них місце, але поки так…
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240122/0ec48352e1f23f7489ba404cda9b4da2.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240122/c0759d63e6f1472f57fe55609c5e5602.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240122/5c7b3cdba648fa80cf3042a3ee12bba2.jpg

Вперше за 2+ роки зацвів анубіас [emoji7]
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240122/65c85660c01e707d0d3806859a57d013.jpg

Не знаю про що це говорить
Помічаю на деяких рослинах дірочки на листі,
Треба зробити тести, але навіть коли зроблю,
То, що і в яких пропорціях лити без поняття + дуже боюсь водоростей, але бачу що пора щось давати

Підміни щотижня 33л крануха з AquaSafe + 20л осмос, зливаю воду легкою сифонкою, це більше схоже на підмітання, шкрябаю сифоном по верхньому шару піску, щоб прибрати всяке сміття, без занурення в ґрунт
Режим світла 8,5 годин на 25% потужності із 90ватт, 8000люм

Скалярії вже починають мірятись плавниками[emoji28]
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240122/313059f0f586278824e7e3a27b23d2e0.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240122/722bd7a102315b79ec757791b53840e8.jpg

Yevheniia
12.02.2024, 13:49
Проконсультувалась щодо стану рослин, замовила нові тести, макро, мікро, калій, залізо
Стан рослин наглядно [emoji1313]
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240212/cfa2aea990c9e9043c1be6f0e46f6157.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240212/8825f683c9629381b16098a2dcf5de19.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240212/e400ac36345dfd9e6ada19c32a22aebf.jpg

Добрива вношу щоденно в мінімальних дозах
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240212/1a44ef1f60310e38e418b379d381d851.jpg

Ще трохи пересадила рослини як спочатку було задумано, але все не доходили руки

Ось так було
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240212/94982f0b282cb40ca97f5d479e2c598d.jpg
Стало так
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240212/64b7da97fd16707d4122ec95b0c8446b.jpg
По параметрах:
Світло збільшила до 30% потужності
(Заявлена потужність 90Вт/8000люм)

Тести показують таке

рН - 8
кН - 4
GH - 6
PO4 - 0,75
NO3 - 10

Підміни щотижня + легка сифонка
33л крануха + АкваСейф
20л осмос

Хочу найближчим часом докупити 3 гіріків і можливо бананового фільтратора

Deus
18.06.2024, 22:10
Проконсультувалась щодо стану рослин, замовила нові тести, макро, мікро, калій, залізо

Як поживають ваші рослини і рибки? :)

Yevheniia
18.06.2024, 22:53
Як поживають ваші рослини і рибки? :)

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240618/17202f67d906892b8da402fed6a9d5e9.dng
У зв’язку з тривалими відключеннями світла довелось переїхати в село до генератора, не знала коли повернемось, підєднала компресор-павербанк-розетка, щоб хоч якась циркуляція була, через тиждень приїхала - на підлозі давно суха скалярія[emoji24]
Наступного дня відвезла тих що лишились заводчику, у якого їх купувала, і ще пару L-181 теж…

Думала зливати акву, але як тільки скалярії зникли, ікра Штерб вперше не була ніким впольована, тож вирішила, що тепер акваріуму легше буде справитись з відключеннями, хекаючих і какаючих стало значно менше, тепер ресурсу усім має вистачати.

Рослинам даю Макро, Мікро і Залізо від Аквахім Спірітол на мінімалках, бо рослини здебільшого повільні

Свічу всього 33% потужності від 90Вт

Параметри перед підміною тримаються стабільно:

рН - 7,5
кН - 3
GH - 7
PO4 - 1
NO3 - 10

По населенню залишились:
16 неонів
8 Штерб
7 севілій
4 Рамірезі
1 гірік

Трава здебільшого папороті усілякі, ануби, крипта, буцки, роголисник, 3-4 малютки апоногетону, пара гілочок гімнокоронісу і ліндернії

Deus
19.06.2024, 20:31
У вас гарний акваріум :) неони та корідораси - красені!
Добре, що вони вижили і навіть розмножуються.

Сподіваюсь, що нашій енергетичній системі буде краще, хоч прогнози і не дуже.
Сам вже думаю над підключення акваріума до Ecoflow.