Показати повну версію : Акваріум на землі.
Anatolik
14.02.2024, 19:00
Вітаю. Надихнувшись відео на ютубі про акваріуми на землі вирішив відновити своє улюблене і закинуте хоббі. Дуже спокусило те, що не потрібно докладати великих зусиль, витрачати багато часу на догляд, підміни води, фінансові витрати на добрива і подачу СО2. Але поринувши з головою у форум в пошуках детальної інформації, та вивчення данної теми зрозумів, що на мене чекає більше броблем ніж я очікувава і не все так просто й однозначно, но від своєї мети відступати не хочу, бо саме через цю ідею повернувся в акваріумістику і виготовив свій другий акваріум на 250л. В звязку з цим шукаю однодумців і акваріумістів з досвідом, як позитивним, так і негативним по запуску і утримувані акваріума на землі. На форумі мало людей, які ділилися досвідом в даній темі, або вибачте я погано шукав))).
Тому в мене є перше запитання і прошу поради. По Юдакову землю рекомендується використовувати з грядки з нейтральною кислотність ph-7, але багато акваріумістів остерігаються використовувати таку землю аби не занести в акваріум зайвих проблем, тому купляють готову землю в магазині. Де я не шукав в нас землю, кругом кислотність 5.5-6.5 і в основному торфяна суміш. Чи можна використати такий грунт?
І ми вас вітаємо
Зразу запитаю для чого такі складності?
Запуск по Юдакову ( царство йому небесне) було актуально років двадцять назад коли в вільному доступі не було поживної підложки.
Так це робоча схема але не для новачка.
Ryukin_N3
15.02.2024, 07:57
купляють готову землю в магазині. Де я не шукав в нас землю, кругом кислотність 5.5-6.5 і в основному торфяна суміш. Чи можна використати такий грунт?
Да, именно такой и можно. Большинство аквариумных растений родом с болот, а в болоте что добывают?
Растёт всё прекрасно. Нюансы только в том, что в таком грунте не покопаешься, поэтому начинать надо с огромного пинцета для растений.
На фото креветочник на 6 литров и малявочник на 25, растения растут в земле. Красные растения растут красными, а не зеленеют! Мои аквариумы с землёй - на подоконниках с прямыми солнечными лучами.
Anatolik
15.02.2024, 14:50
Зразу запитаю для чого такі складності?
Ну мабуть через те, що земля майже задарма, на відміну від готових дорогих підложок і якщо все вдасться, значить акваріум перейде у спокійний, повільний травник без підмін води (в чому я звісно сумніваюся, но на це надіюся).
Anatolik, магазинні суміші часто мають у складі різні добрива, які вам додадуть немало непотрібного досвіду і яскравих вражень...
Навіщо взагалі закладати в акваріум землю з непристосованою мікрофлорою? це ж насправді буде російська рулетка.
Існує значно кращий варіант: мул із місцевого озера. У мене вже більше двох років прекрасно розвивається біотоп із такою підложкою. Жодних проблем із рН, бактеріалкою, все засвоюється, все прекрасно росте. Навіть надскладні рослини. Моя тема з цим акваріумом у цьому ж розділі по сусідству.
Вам зараз, якщо вже серйозно, краще почати з чогось простішого і невеликого, щоб відчути і повернутись у форму. А далі ви сам будете розуміти, куди і з чим рухатись далі.
Anatolik
16.02.2024, 14:40
Дуже дякую Вам за пораду, навіть не знав, що можна використати грунт з водойми, але зараз можливсті поїхати на озеро не має, а рослини вже в дорозі. Назад дороги нема, що буде те буде)))) Мені навіть цікаво
Ось цей канал ще гляньте.https://www.youtube.com/@FatherFish
Ryukin_N3
18.02.2024, 18:53
Ось цей канал ще гляньте.https://www.youtube.com/@FatherFish
Только хотел посоветовать.
Anatolik
27.02.2024, 17:29
Ну що ж...!!! Запустив я свій акваріум на землі))). Використав 40л субстрата для рослин з кислотністю 5.5-6.5pH. Поверх засипав 4см грунту базальт в перемішку з кварцом (мав старі запаси з колишнього акваріуму). Відразу насадив рослин різного гатунку, те що виграв на аукціоні на форумі. Світло два лед прожектори по 50w 5000K і поки що додав на задній план дві люмлампи червоного і білого спектора.
Тести води:
pH-8.0, Gh-9, Kh-6, NO3-10, PO4-0.5 (це на момент запуску).
Через два дні почав подавати СО2 (лимонка), так як і передбачав, почали рости нітрати, а фосфати обнулятись.
На четвертий день зробив першу підміну води 20%. Додатково Вніс фосфат Акваєр, підняв рівень фосфату до 0.5-0.7мг.л
Тести: NO3-30мг/л, PO4-0.5мг/л. Рослини ростуть, активно виділяють кисень, світловий день 5год.
Тести проводжу щодня, ранком і вечером після вимкнення світла)))
Орієнтовно ще через два дні зробив другу підміну води 30%, так як нітрати піднялись до 40-50мг/л. (запахло жареним:)), після підміни нітрати впали до 20-30мг/л. фосфати знов добавив, так як обнулилися.
Ще через три дні зробив третю підміну води 40%, нітрати пруть. Фосфати за два три дні обнуляються. Додатково почав вносити Акваєр мікро, так як побачив, що молоді листочки бліноватого відтінку.
Станом на сьогодні:
pH-7.5 Gh-8. Kh-6. NO3-30. PO4-0.5. (тести Ptero)
Єдине, що мені не зрозуміло це те що в мене в акваріуму дропчекер вже пожовтів, а тест на pH з натяжкою показує 7.5 кислотність і то більше в сторону 8. Я не розумію, чи збавити подачу СО2, чи ні. Рибок в акваріумі ще немає.
Anatolik
28.02.2024, 15:29
Підкажіть будьласка, чи варто лити в свіжозапущений акваріум мікродобрива, чи тільки калій. Бо десь читав, що мікро в свіжих акваріумах можуть провокувати діаматові водорості, а в мене вже зявився темний наліт на рослинах. Думаю, чи то від мікро, чи то ще не сформувався баланс?
Ryukin_N3
29.02.2024, 12:57
Підкажіть будьласка, чи варто лити в свіжозапущений акваріум мікродобрива, чи тільки калій.
Очень индивидуально. Я бы не торопился. На земле всё должно расти без удобрений. У меня в обычном аквариуме, без земли, рядом с фильтром лимонник растёт белым, а в дальнем углу от фильтра - зелёным. Думаю, фильтр "выедает" питательные вещества (У меня помпа Atman AT-203 с большой губкой из диванного поролона на аквариум 288л нетто). Дойдут руки, попробую сделать менее (!!!) продуктивную фильтрацию ради эксперимента. В малявочнике с аэрлифтом (см. выше) и цветами в пивных бокалах с землёй красные растения растут красными (!!!), это при ежедневной подмене 10-15% воды, а водорослей пока совсем нет. Об "избыточной фильтрации" читал в книге Дианы Вальштадт "Экология растительного аквариума" (на английском), поделиться не могу - использовал платный сервис, на торрентах не находил.
Щось підозріло тема не поновлюється)
Anatolik
14.03.2024, 16:35
Привіт. Не поновлював теми, бо трохи часу було мало на форум, так як з головою ниряю у акваріум. То пересаджую рослини, то підстригаю, то взагалі деякі викидаю, котрі не подобаються. Зараз вивчаю тему з світлом, хочу прикупити світильник від RST-tech, але про це пізніше.
На даний момент ситуація слідуюча. Рослини ростуть, зробив вже декілька стрижок, пересадок і деякі повикидав, які не вписувались по мому смаку)))). Нітрати трохи зупинились, думаю по тій причині, що наросла маса рослин, які активно то все споживають. Фосфати обнуляються протягом 3-4 днів, піднімаю акваєрівським монофосфатом, що три дні до 0.5-0.7мг,л. Карбонатка 6., загальна твердість 9. Помітив, що рослини мали блідноватий вигляд, особливо молоді побіги, почав добавляти Акваєр мікро, результату не було. Зробив самоміс калію і почав вносити рекомендовані дози раз на тиждень - Знов ніякого результату. Додатково почав вносити мінімальні дози заліза Акваєр. Ну вроді в комплексі почали потроху рослини набирати колір, але червоні такі, як ротала Хра і їй подібні втратили розовий відтінок і так не червоніють.
Тепер про мінуса))). За дві неділі після запуску зявились бурі гості, але як зявились так і пропали за тиждень. На їх місце прийшов ксенококус і нитчаті. Ксенококус лише в нижній частині скла на акві в дуже малій кількості і на деяких рослинах з широким листком, типу крептокорин. Нитчасті не сильно, але по трохи є особливо на передньому плані, де багато світла і погано росте сінтяг крихітний. Пробую по трохи добавляти перекіфсь і перестав лити залізо і мікро. Ось такі справи))) в цілому я задоволений, но нитка не тішить.
Anatolik
14.03.2024, 19:16
Тепер про світло. Мене абсолютно влаштовує то світло яке зараз є в мене над аквою, єдине все виглядає, як колгосп, але то можна поправити. Рослини пруть як на дріжджах, ціна на прожектори бюджетна і викидати 5-6 тисяч грн немає ніякого бажання. Але скільки людей, стільки думок. Чув не від одних, що саме від не правильного спектору світла можуть перти нитчасті і не тільки..., тому хочу виключити цей фактор зі світлом. Знаю, що треба було відразу поставити якісню люстру, але на все зразу грошей шкода))).
Нагадаю аква в мене на 250л. розміри 100х50х50 Реально води з урахуванням грунту і недоливу до верху - літрів 200.
Для себе вибрав такий варіант світильника RST-Tech MX M2, так як він йде на спареному профілі і має змогу покрити дзеркало води площею 100х50см. але цей світильник потужністю 170ват з Потоком світла 16000люмен. Питання чи не за потужний світильник? знаю, що можна потужність регулювати і збавити при потребі, але тоді для чого переплачувати за потужність яку потім треба збавляти. Слабші світильники йдуть на одному профелі і в характеристиках заявлена площа покриття 100Х40см. що порадите?
Anatolik
15.03.2024, 10:17
Ось за що я люблю цей форум, що тут відповідь чекати треба тиждень))))
Anatolik
02.04.2024, 16:23
Всім привіт. Звітую)))
Поборов нитчатку перекісю на протязі 5 днів. Лив на ніч по 20мл на 50л води, і так поступово, що ночі збільшував дозу до 30мл на 50л..
Після того, як припинив лити перекісь на наступний день відразу зявилась, нова для мене водорость, яку я так і не оприділив, врроді оленячий ріг, вроді ні. Від чого зявилась, важко сказати, вроді і нітрати стали на місце (15мг/л.) Фосфати, як обнулялись, так і далі обнуляються, я почав щоденно вносити фосфат, щоб тримати одиничку і мінімальну дозу заліза. Був момент, коли я прогавив подачу со2, закінчилась лимонка і дропчекер посинів, можливо це спровокувало спалах водоростей. Взагальному рослини ростуть, стрижу, викидаю. тільки місцями є дві зарази.
Ось фото до стрижки, після стрижки і на вчорашній день
verhim34
04.04.2024, 22:39
треба трошки більше неончиків :). (https://bin.ua/partners/292491-nakrutka-instagram-top-6-sajtiv-v-ukrayini.html):)
Anatolik
05.04.2024, 18:07
можна, але ще з рибками сильно розганятися не хочу, бо не встановився баланс і перенасичувати акву рибками не хочу
Anatolik
11.06.2024, 20:44
Всім добра і миру. Давно не поновляв теми, бо часу на то не було. З настанням тепла з'явилось повно роботи і акваріум відійшов на другий план, а той і на третій)))). Одним словом запустив акву до ручки. Тести не міряв, удо не лию, СО2 забуваю подавати, лише штатні прилади працюють і рибок підгодовую через раз))). Водорості самі по собі пропали, трава росте)))))
vBulletin версії 3.8.7, © 2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010