Увійти

Показати повну версію : Гинуть гуппі

Anakin
12.09.2024, 13:03
Близько чотирьох місяців тому почали гинути рибки гуппі. Симптоми: похудіння (у рибки ніби зникає живіт) і викривлення хребта (хвіст опускається вниз), зерез деякий час рибка стає неактивною, лягає на дно і врешті помирає. Таким чином з проміжком у декілька днів або навіть тижнів за місяці тижні померло 8-9 рибок.

Остання рибка захворіла (поки ще жива) з дещо іншими симптомами- викривлення хребта я не помітив, але так само залягла на дно, стала абсолютно пасивною, потім взагалі втратила здатність плавати і зараз лежить на боку, часто дихаючи.

Спочатку списував на те, що невчасно промив грунт від залишків їжі та відходів життєдіяльності рибок і вони просто отруїлися, тому після смерті першої одразу промив грунт і підмінив близько 50% води (доливав поступово протягом доби, я знаю що всю воду різко міняти не можна), але ще 5-6 рибок тоді померли протягом декількох тижнів (за 2-2,5 місяців).

Щоб компенсувати втрату купив 5 гуппій, дві з них також нажаль померли (а ще одна виявилася не гупією, а білою молінезією, що я зрозумів лише через деякий час, коли вона трохи виросла і я помітив зовсім іншу форму хвоста (фейспалм).

На певний час ніби все нормалізувалося, але пару тижнів тому рибки знову почали хворіти - дві померли, одна зараз хвора.

Решта рибок ніби виглядають здоровими, активно плавають, їдять, ні біля поверхні ні на дні більше звичайного не знаходяться. Зараз залишилося 6 дорослих гупій, молінезія і 10-15 мальків (їм десь місяць-півтора, жоден з них не помер, потроху ростуть)

Іще помітив, що не хочуть розмножуватися равлики-котушки. Кілька разів за останній рік підселяв з іншого акваріуму (не свого), але жодного разу не плодилися і через деякий час помирали). Зараз їх взагалі не залишилося

Акваріум 30л, грунт кам'янистий, підміну води роблю щотижня- 20-25% при цьому просифонюю, прибираючи частину корму та відходів. Раз на 4-5 місяців промиваю грунт і мию стінки акваріуму, замінюючи 40-50% води.

Фільтр- SunSun HJ-111B, промиваю раз на тиждень. Температура води зараз 23-24 градуси.

З параметрів води можу сказати лише, що вода водопровідна, без хлору, м'яка, тест на аміак підвищеного рівня не виявив (робив тест кілька разів, щоправда вже після того, як рибки почали хворіти). Акваріум заселив трохи більше 2 років тому, досі жодної масової загибелі рибок не було.

Додаю загальне фото акваріума та останньої хворої рибки.