Ostap-83
16.01.2009, 09:14
Доброго ранку. На ЛЬвівському форумі вичитав таке повідомлення, і воно мене зацікавило. Але оскільки там ніхто нічого ненаписав після того повідомлення. Написав сюди. Може хтось щось скаже. Дякую.
Користувався цим методом раніше, років 15 тому, працює супер. Можливо буде комусь цікаво і помічне, в моєму варіанті я додавав ще торфу 1\5 від суміші. Планую свій акваріум також перевести на землю(в звязку з частими відїздами немаю можливості проводити рутинне удобрювання акваріуму, а домашні деколи забувають) у жовтні, так як буду у Львові довший час, а це потребує біля двох місяців. Стаття на жаль на англійській, але ніяких складних термінів там не має, то легка до зрозуміння навіть при мінімумі знань англійської, та коли виникнуть питання завжди можу перекласти.
http://www.aquaticplantcentral.com/f...on-talbot.html
How-To: Mineralized Soil Substrate
Over the years dedicated aquatic plant hobbyists have developed many different methods to maintain vibrant freshwater flora. After having tried almost all of the popular fertilization techniques, I have finally found one that produces consistently healthy aquatic plants. That fertilization method imparts essential nutrients by using mineralized topsoil as a substrate.
When I joined the Greater Washington Aquatic Plant Association about four years ago, I attended my first official meeting at the home of Sean Murphy. Sean is a Fisheries Biologist by trade and has been employing mineralized soil in his planted aquariums for nearly two decades now. He developed a “recipe” for the soil substrate during his collegiate studies of wetlands soils. It is his recipe that I have recently begun using with great success.
Using topsoil or potting soil as a substrate is not a new idea. Aquarists have been using this method to grow healthy aquatic plants for decades. However, this method does seem to pose some problems, namely algae outbreaks resulting from light intensity that is too strong. This is especially true when you first set up your aquarium with this type of substrate. The algae likely results from the excess nutrients that decomposing organic materials release in the soil. The decomposing organic materials are not bio-available to the aquatic plants. As the tank matures, the algae dissipate slowly as the organics in the soil finish breaking down.
Mineralizing the soil beforehand helps to speed the breakdown of organic materials in the soil. In turn the mineralized soil will help shorten the initial algae outbreak period that many aquarists experience when using a soil substrate. Soil mineralization occurs from exposing bacteria, enzymes and other soil microbes to oxygen in a moist environment. The microbes break down the organic materials in the soil into bio-available minerals. As an added bonus these new bio-available forms of nutrients are generally only available to plants and not to algae.
There are a few other components to the mineralized soil recipe. Clay provides a source of iron. The clay also serves to bind with the soil as a flocculating agent. When plants are uprooted or disturbed, the added clay will help the soil to settle back to the bottom of the tank. Adding Dolomite to the base of the substrate will provide plants with the necessary calcium and magnesium they need for healthy growth. The calcium and magnesium in the dolomite will also help to keep the soil from becoming too acidic. Lastly, add soluble potash for an initial potassium source.
It is still possible to use pressurized CO2 and high lighting with this method of fertilization. I have setup four tanks using this method and all of them have been high-tech setups using CO2 and high lighting. I rarely ever have to dose any supplements save for the occasional dose of potassium. Use caution when dosing and dose very little amounts at a time.
I’ve composed a list of materials and step-by-step instructions for those readers who would like to try the mineralized soil substrate method.
Materials Needed
• Cheap topsoil
• Pottery clay
• Dolomite
• Muriate of potash
• Fine gravel or coarse sand
• Large container for soaking soil
• Screen made from scrap wood and chicken wire
• Nylon screening material
• Large plastic tarp
Step 1 – Purchase and Rinse the Topsoil
Open the bag of topsoil and distribute in the container of your choice for soaking purposes. I use large Rubbermaid containers that are readily available from any mega-mart. You will want to use cheap topsoil and not potting soil. Potting soil has additives to avoid such as fertilizers, vermiculite and peat moss.
Fill the tub with water so the water level is a few inches above the top of the soil. I like to stir it around a bit to help break up any big clumps and evenly distribute the water. Let this soak for a day or two. Come back and slowly dump the water off of the top. Now add in more water so the soil is well covered. This water changing process helps to “rinse” the soil of any possible fertilizers or other harmful water soluble chemicals.
Step 2 – Allow the Topsoil to Dry
Pour the excess water out of the container as you did when changing the water. Lay out the large plastic tarp, preferably in direct sunlight. Dump out the muddy soil and spread it relatively thin over the tarp. Allow the soil to dry completely. This can take a day or two and depends greatly on how warm the temperature is where you are drying the soil. This part of the process could be done indoors. Though due to its messy nature, I suggest doing it outdoors if possible. When the soil is completely dry, add it back into the soaking container.
The drying process is the part that allows the microbes in the soil to begin mineralizing the nutrients. Exposing it to air oxygenates the soil.
Step 3 – Repeat the Rinsing and Drying Cycles
Repeat steps 1 and 2 three to four times. Repeating the steps is necessary to further mineralize the soil and remove any lingering fertilizers. The soil mineralizes the most during the time while it is still moist and exposed to air on the large tarp. By soaking it over again we reintroduce the needed moisture for this process to take place. When the soil is near fully mineralized it will have a very grainy texture. Another way to tell that the soil is ready is by smell. There will be virtually no smell coming from the soil once it is mineralized.
Mineralized Topsoil
Step 4 (optional) – Sift the Soil to Remove Debris
Screening the soil can help to remove any large organic materials that the short mineralization process employed thus far cannot remove. I have setup tanks where I skipped Step 4 and others where I used it. I have found that adding this step to the process helps to further eliminate algae issues after a tank is newly setup.
You can use a wooden frame with chicken wire stapled to four sides. Then place nylon screening material overtop. Place a few handfuls of soil on top and gently push the soil across the surface of the screen. Make sure to put a container underneath to catch the sifted soil. Below is a picture of the sticks, leaves and stones that can be removed during this step. The resulting sifted soil will feel like airy sand.
Screening Setup
Step 5 – Add the Clay
Now that you have a mineralized soil to use as the substrate, you will want to add in the aforementioned clay. Estimate how much clay you will need so that the resulting mixture of soil and clay is about 5% to 10% clay. If you prefer measurements I use about ¼ of a pound of clay per square foot of tank bottom.
To add the clay you soak it in a container of water to help emulsify it and make it easier to incorporate into the soil. A second option to add clay is to dry the clay in the open air and then crush it into a powder and add it to the soil. In either case you will want to eventually add enough water to the mixture to form a nice runny mud.
Mineralized Soil Mud with Clay Added
Step 6 (optional) – Create an Aesthetic Border
Now comes the fun part of setting up the aquarium. Add the gravel of your choice just along the front and side edges of the aquarium bottom. Wet it just enough that it holds a slope and press it up against the sides. Doing this step ensures that we will not see the different layers of substrate when viewing the tank from the front and sides. In this instance I have chosen to use 3M Colorquartz T-Grade Black Sand as a substrate top layer. I prefer this coarse sand for many reasons. It is very dense and holds a slope for a long period of time. The finer granules also allow for easy planting.
Sand Border
Step 7 – Add the Dolomite and Muriate of Potash
Sprinkle a light dusting of both the dolomite and muriate of potash on the bottom glass of the tank. The bottom of the glass should still be somewhat visible.
Sprinkling of Dolomite and Potash
Step 8 – Add the Mineralized Mud
Fill in the borders you’ve created with the runny mud mixture of mineralized soil and clay. This layer should be anywhere from ½” to 1” deep.
Mineralized Mud Added
Step 9 – Top With Gravel
Cover the mud with more of the same border gravel from step 6. If you skipped step 6 then simply cover over the mud with the gravel of your choice. Cover the mud by about 1” in the front to 2” in the back of the tank to create a nice sloping substrate effect.
Gravel Top Layer Added
Step 10 - Slowly Fill the Aquarium and Begin Planting
Begin planting and filling the aquarium as you would any other planted aquarium. Use caution when filling the tank with water. Go slowly to avoid disturbing the substrate and uncovering the soil.
The End Product
I hope this has inspired you to try something new. I know I had wanted to try mineralized soil for some time after seeing Sean’s beautiful aquariums. I finally got up the courage to set up a small 20 gallon tank last year and now I’m hooked. With a little patience and trial and error, I think you’ll be pleased with the results.
Приблизний переклад
Как минерализовать земельный субстрат
За годы, посвященные водным растениям любителями были разработаны различные методы для поддержания пресноводной флоры. После испробованых мной большинства популярных методик с удобрениями, я наконец, нашел метод который приводит к росту здоровых водных растений. Этот метод использует минерализованный верхний слой почвы как субстрат и берет все необходимые растениям вещества из него.
Когда я присоединился Greater Washington Aquatic Plant Association около четырех лет назад я участвовал в моей первой официальной встрече в доме Шона Мерфи. Шон является ихтиологом по професии и использовал минерализованую почву в его аквариумах на протяжении почти двух десятилетий. Он разработал "рецепт" для земельного субстрата в ходе его коллегиального исследования почв водно-болотных угодий. Это его рецепт я в последнее время начал использовать с большим успехом.
Использование верхнего слоя почвы или садовой земли, как субстрат не является новой идеей. Аквариумисты уже используют этот метод для здорового роста водных растений на протяжении десятилетий. Однако этот метод может создавать определенные проблемы, а именно вспышки роста водорослей как следствие избыточного света. Это особенно верно, когда вы впервые делаете запуск аквариума с данным субстратом. Водоросли скорее всего является результатом избыточных питательных веществ, которые являются следствием разложения органических материалов в почве. Гниющая органика не является био-доступной для усваивоения водными растениями. По мере созревания аквариума, водоросли начинают медленно исчезать а также останавливается активный распад органики в почве.
Минерализация помогает ускорить распад органических веществ. в почве. В свою очередь, минерализованная почва позволит сократить первоначальный период вспышки водорослей, который многие аквариумисты наблюдали на собственном опыте использования земельного субстрата. Минерализации почвы происходит с помощью бактерий, ферментов и других почвенных микроорганизмов которые приводят к окислению влажной среды. Микробы разлагают органические вещества в почве в биологически доступные минералы. Как добавочный бонус, эти новые био-формы питательных веществ, обычно доступны только для растений и не водорослям.
Есть несколко других компонентов необходимых для рецепта минерализованой почвы. Глина обеспечивает источник железа. Глины также служит для связи с почвы, не позволяя ей рассыпатся и плавать в аквариуме. При пересадке растений, добавка глины позваляет почва быстрее оседать на дно аквариума. Добавление доломита в базу субстрата обеспечит растения кальцием и магнием необходимым для здорового роста растений. Кальций и магний в доломите будет также помогают сохранять почву закисления. Наконец, добавьте растворимого поташа(КСL), как первоначальный источник калия.
С етим методом возможно использовать также сжатый СО2 и усилиное освещение. Я имею четыре аквариума с минерализованым субстратом, и в каждом из них я использую сжатый СО2 и интенсивное освещение. Я редко когда-либо добавляю удобрения, за исключением редких доз калия. Соблюдайте осторожность при дозировке и добавляйте лишь очень незначительное количество за раз.
Я составил список материалов и пошаговые инструкции для тех читателей, которые хотели бы попробовать минерализованную почву как субстрат.
Необходимые материалы
• Дешевые верхний слой почвы
• Гончарные глины
• Доломит
• Поташ (КСL)
• Гравий или грубый песок
• Большой контейнер для пропитывания почвы
• Сито
• Большой кусок полиэтилена
Шаг 1 - Покупка и промывка верхнего слоя почвы
Открыть упаковку почвы и высыпать в контейнер который вы выбрали для замачивания. Я использую большие контейнеры Rubbermaid, которые легко доступны в любом Мега-Март(аналог Эпицентра). Лучше использовать дешевый чернозем а не садовую землю( здесь имеется в виду готовые смеси для посадки растений которые могут содержать добавки как удобрения, торф, мхи и т.д.
Заполнить резервуар водой,так чтобы вода покрыла землю на несколько дюймов. Я разрыхляю землю, чтобы помочь разрушить большие комки и равномерно распределять воду. Позвольте земле впитать воду день или два, после чего акуратно слейте воду. Повторите процес. Промывка почвы таким образом помогает "промыть" землю от любых возможных удобрений или других вредных химических веществ.
Шаг 2 - Сушка почвы
Слейте воды из контейнера, как Вы это делали при смене воды. Выложить почву на большой кусок полиэтилена, предпочтительно под прямыми солнечными лучами. Позвольте почвеполностью высохнуть. Это может занять день или два, и зависит в значительной степени от окружающей температуры. Эта часть процесса может быть сделана в помещении, но из-за беспорядка и грязи лучше делать это на открытом воздухе, если это возможно. Когда почва абсолютно сухой, добавить ее обратно в контейнере для вымачивания.
Процес сушки является частью, которая позволяет микроорганизмам в почве начать минерализацию питательных веществ, окислению почвы.
Шаг 3 - Повторная промывка и сушка.
Повторите шаги 1 и 2 в три-четыре раза. Повторение шагов, необходимо для дальнейшей минерализации почвы и устранения все сохраняющихся удобрений.Процес минерализации происходит во время сушки, когда ми позволяем кислороду взаимодействовать с бактериями и микроорганизмами, в процесе замачивания ми лишь добавляем необходимую влагу для продолжения процеса. Когда почва практически полностью минерализованна она будет иметь очень зернистую сируктуру. Еще один способ узнать о том, что почва готова является запах. Практически отсутствует запах из почвы, когда она минерализованна.
Шаг 4 (по желанию) - Просев почвы для удаления мусора
Просев почвы может способствовать устранению любых крупных органических материалов, которые за короткий процесс минерализации небыли удалены. Я имею аквариумы где я пропустил Шаг 4 и другие, где я его использовал. Я обнаружил, что добавление этого шага к процессу способствует дальнейшему устранению проблем водорослями после запуска аквариума.
Вы можете использовать деревянную рамку с проволочной сеткой, затем сетка из нейлона поверху. Насыпаем несколько горстей почвы сверху и осторожно нажимаем на почву по всей поверхности экрана. Не забудьте поставить контейнер под сито. Ниже приводится фото палки, листьев и камней, которые могут быть устранены в течение этого шага. В результате просеивания почва ощущается как воздушный песок.
Шаг 5 - Добавление глины
Теперь когда у вас есть минерализованная почва для использования в качестве субстрата, вы захотите добавить в нее глины. Что же прикинем сколько нам нужно глины, в готовой смеси ее должно быть около 5%-10% от всего субстрата. Если вы предпочитаете точные измерения, то я использую около ¼ фунта глины на квадратный фут дна аквариума.
Чтобы добавить глины вам нужно добавить ее в емкость с водой, чтобы сделать ее более пластичней и проще смешать с почвой . Второй вариант добавки глины ,является сушка глины на открытом воздухе, а затем рамалывание ее в порошок и добавить к земле. В любом случае вам нужно будет добавить в конечном счете достаточное количества воды для смеси, чтобы она приобрила облик жидкой, пластичной жижи.
Шаг 6 (по желанию) - Создать эстетической границы
Теперь наступает забавная часть создания аквариума. Добавить гравия на ваш выбор только вдоль передней и боковых краев аквариума . Увлажнить его достаточно для удержания формы. Выполнение этого шага гарантирует, что мы не станем свидетелями разных слоев подложки при просмотре аквариума с передней и бковых сторон. В данном случае я решил использовать 3M Colorquartz T-класс Черный песок в качестве верхнего слоя субстрата. Я предпочитаю этот грубый песок по многим причинам. Он имеет густую консистенцию и держит наклон(форму) на протяжении долгого периода времени. Кроме того, мелкие гранулы позволяют легко заниматся посадкой растений.
Шаг 7 - Добавить Доломит и Поташ
Присыпать дно акварума доломитои и поташем так что бы дно было слегка виндно.
Шаг 8 - Добавить минирализованую жижу.
Заполнить граници созданые нами смесью земли и глины. Толщина слоя должна быть везде 1\2 - 1 дюйм.
Шаг 9 - Верхний слой
Покрыть смест гравием который мы использовали для создания границ, если мы пропустили этот шаг то любым на ваш выбор. Толщина слоя гравия должна быть 1 дюйм у передней стенки и 2 дюйма у задней , для создания эффекта наклона.
Шаг 10 - Медленно, заполните аквариум и начать посадку
Заполнение аквариума водой и посадку растений мы проводим так же, как и любого другого аквариума. При заливки воды надо соблюдать осторожность , что бы избежать перемешивания субстрата и открытия земельной смеси.
Користувався цим методом раніше, років 15 тому, працює супер. Можливо буде комусь цікаво і помічне, в моєму варіанті я додавав ще торфу 1\5 від суміші. Планую свій акваріум також перевести на землю(в звязку з частими відїздами немаю можливості проводити рутинне удобрювання акваріуму, а домашні деколи забувають) у жовтні, так як буду у Львові довший час, а це потребує біля двох місяців. Стаття на жаль на англійській, але ніяких складних термінів там не має, то легка до зрозуміння навіть при мінімумі знань англійської, та коли виникнуть питання завжди можу перекласти.
http://www.aquaticplantcentral.com/f...on-talbot.html
How-To: Mineralized Soil Substrate
Over the years dedicated aquatic plant hobbyists have developed many different methods to maintain vibrant freshwater flora. After having tried almost all of the popular fertilization techniques, I have finally found one that produces consistently healthy aquatic plants. That fertilization method imparts essential nutrients by using mineralized topsoil as a substrate.
When I joined the Greater Washington Aquatic Plant Association about four years ago, I attended my first official meeting at the home of Sean Murphy. Sean is a Fisheries Biologist by trade and has been employing mineralized soil in his planted aquariums for nearly two decades now. He developed a “recipe” for the soil substrate during his collegiate studies of wetlands soils. It is his recipe that I have recently begun using with great success.
Using topsoil or potting soil as a substrate is not a new idea. Aquarists have been using this method to grow healthy aquatic plants for decades. However, this method does seem to pose some problems, namely algae outbreaks resulting from light intensity that is too strong. This is especially true when you first set up your aquarium with this type of substrate. The algae likely results from the excess nutrients that decomposing organic materials release in the soil. The decomposing organic materials are not bio-available to the aquatic plants. As the tank matures, the algae dissipate slowly as the organics in the soil finish breaking down.
Mineralizing the soil beforehand helps to speed the breakdown of organic materials in the soil. In turn the mineralized soil will help shorten the initial algae outbreak period that many aquarists experience when using a soil substrate. Soil mineralization occurs from exposing bacteria, enzymes and other soil microbes to oxygen in a moist environment. The microbes break down the organic materials in the soil into bio-available minerals. As an added bonus these new bio-available forms of nutrients are generally only available to plants and not to algae.
There are a few other components to the mineralized soil recipe. Clay provides a source of iron. The clay also serves to bind with the soil as a flocculating agent. When plants are uprooted or disturbed, the added clay will help the soil to settle back to the bottom of the tank. Adding Dolomite to the base of the substrate will provide plants with the necessary calcium and magnesium they need for healthy growth. The calcium and magnesium in the dolomite will also help to keep the soil from becoming too acidic. Lastly, add soluble potash for an initial potassium source.
It is still possible to use pressurized CO2 and high lighting with this method of fertilization. I have setup four tanks using this method and all of them have been high-tech setups using CO2 and high lighting. I rarely ever have to dose any supplements save for the occasional dose of potassium. Use caution when dosing and dose very little amounts at a time.
I’ve composed a list of materials and step-by-step instructions for those readers who would like to try the mineralized soil substrate method.
Materials Needed
• Cheap topsoil
• Pottery clay
• Dolomite
• Muriate of potash
• Fine gravel or coarse sand
• Large container for soaking soil
• Screen made from scrap wood and chicken wire
• Nylon screening material
• Large plastic tarp
Step 1 – Purchase and Rinse the Topsoil
Open the bag of topsoil and distribute in the container of your choice for soaking purposes. I use large Rubbermaid containers that are readily available from any mega-mart. You will want to use cheap topsoil and not potting soil. Potting soil has additives to avoid such as fertilizers, vermiculite and peat moss.
Fill the tub with water so the water level is a few inches above the top of the soil. I like to stir it around a bit to help break up any big clumps and evenly distribute the water. Let this soak for a day or two. Come back and slowly dump the water off of the top. Now add in more water so the soil is well covered. This water changing process helps to “rinse” the soil of any possible fertilizers or other harmful water soluble chemicals.
Step 2 – Allow the Topsoil to Dry
Pour the excess water out of the container as you did when changing the water. Lay out the large plastic tarp, preferably in direct sunlight. Dump out the muddy soil and spread it relatively thin over the tarp. Allow the soil to dry completely. This can take a day or two and depends greatly on how warm the temperature is where you are drying the soil. This part of the process could be done indoors. Though due to its messy nature, I suggest doing it outdoors if possible. When the soil is completely dry, add it back into the soaking container.
The drying process is the part that allows the microbes in the soil to begin mineralizing the nutrients. Exposing it to air oxygenates the soil.
Step 3 – Repeat the Rinsing and Drying Cycles
Repeat steps 1 and 2 three to four times. Repeating the steps is necessary to further mineralize the soil and remove any lingering fertilizers. The soil mineralizes the most during the time while it is still moist and exposed to air on the large tarp. By soaking it over again we reintroduce the needed moisture for this process to take place. When the soil is near fully mineralized it will have a very grainy texture. Another way to tell that the soil is ready is by smell. There will be virtually no smell coming from the soil once it is mineralized.
Mineralized Topsoil
Step 4 (optional) – Sift the Soil to Remove Debris
Screening the soil can help to remove any large organic materials that the short mineralization process employed thus far cannot remove. I have setup tanks where I skipped Step 4 and others where I used it. I have found that adding this step to the process helps to further eliminate algae issues after a tank is newly setup.
You can use a wooden frame with chicken wire stapled to four sides. Then place nylon screening material overtop. Place a few handfuls of soil on top and gently push the soil across the surface of the screen. Make sure to put a container underneath to catch the sifted soil. Below is a picture of the sticks, leaves and stones that can be removed during this step. The resulting sifted soil will feel like airy sand.
Screening Setup
Step 5 – Add the Clay
Now that you have a mineralized soil to use as the substrate, you will want to add in the aforementioned clay. Estimate how much clay you will need so that the resulting mixture of soil and clay is about 5% to 10% clay. If you prefer measurements I use about ¼ of a pound of clay per square foot of tank bottom.
To add the clay you soak it in a container of water to help emulsify it and make it easier to incorporate into the soil. A second option to add clay is to dry the clay in the open air and then crush it into a powder and add it to the soil. In either case you will want to eventually add enough water to the mixture to form a nice runny mud.
Mineralized Soil Mud with Clay Added
Step 6 (optional) – Create an Aesthetic Border
Now comes the fun part of setting up the aquarium. Add the gravel of your choice just along the front and side edges of the aquarium bottom. Wet it just enough that it holds a slope and press it up against the sides. Doing this step ensures that we will not see the different layers of substrate when viewing the tank from the front and sides. In this instance I have chosen to use 3M Colorquartz T-Grade Black Sand as a substrate top layer. I prefer this coarse sand for many reasons. It is very dense and holds a slope for a long period of time. The finer granules also allow for easy planting.
Sand Border
Step 7 – Add the Dolomite and Muriate of Potash
Sprinkle a light dusting of both the dolomite and muriate of potash on the bottom glass of the tank. The bottom of the glass should still be somewhat visible.
Sprinkling of Dolomite and Potash
Step 8 – Add the Mineralized Mud
Fill in the borders you’ve created with the runny mud mixture of mineralized soil and clay. This layer should be anywhere from ½” to 1” deep.
Mineralized Mud Added
Step 9 – Top With Gravel
Cover the mud with more of the same border gravel from step 6. If you skipped step 6 then simply cover over the mud with the gravel of your choice. Cover the mud by about 1” in the front to 2” in the back of the tank to create a nice sloping substrate effect.
Gravel Top Layer Added
Step 10 - Slowly Fill the Aquarium and Begin Planting
Begin planting and filling the aquarium as you would any other planted aquarium. Use caution when filling the tank with water. Go slowly to avoid disturbing the substrate and uncovering the soil.
The End Product
I hope this has inspired you to try something new. I know I had wanted to try mineralized soil for some time after seeing Sean’s beautiful aquariums. I finally got up the courage to set up a small 20 gallon tank last year and now I’m hooked. With a little patience and trial and error, I think you’ll be pleased with the results.
Приблизний переклад
Как минерализовать земельный субстрат
За годы, посвященные водным растениям любителями были разработаны различные методы для поддержания пресноводной флоры. После испробованых мной большинства популярных методик с удобрениями, я наконец, нашел метод который приводит к росту здоровых водных растений. Этот метод использует минерализованный верхний слой почвы как субстрат и берет все необходимые растениям вещества из него.
Когда я присоединился Greater Washington Aquatic Plant Association около четырех лет назад я участвовал в моей первой официальной встрече в доме Шона Мерфи. Шон является ихтиологом по професии и использовал минерализованую почву в его аквариумах на протяжении почти двух десятилетий. Он разработал "рецепт" для земельного субстрата в ходе его коллегиального исследования почв водно-болотных угодий. Это его рецепт я в последнее время начал использовать с большим успехом.
Использование верхнего слоя почвы или садовой земли, как субстрат не является новой идеей. Аквариумисты уже используют этот метод для здорового роста водных растений на протяжении десятилетий. Однако этот метод может создавать определенные проблемы, а именно вспышки роста водорослей как следствие избыточного света. Это особенно верно, когда вы впервые делаете запуск аквариума с данным субстратом. Водоросли скорее всего является результатом избыточных питательных веществ, которые являются следствием разложения органических материалов в почве. Гниющая органика не является био-доступной для усваивоения водными растениями. По мере созревания аквариума, водоросли начинают медленно исчезать а также останавливается активный распад органики в почве.
Минерализация помогает ускорить распад органических веществ. в почве. В свою очередь, минерализованная почва позволит сократить первоначальный период вспышки водорослей, который многие аквариумисты наблюдали на собственном опыте использования земельного субстрата. Минерализации почвы происходит с помощью бактерий, ферментов и других почвенных микроорганизмов которые приводят к окислению влажной среды. Микробы разлагают органические вещества в почве в биологически доступные минералы. Как добавочный бонус, эти новые био-формы питательных веществ, обычно доступны только для растений и не водорослям.
Есть несколко других компонентов необходимых для рецепта минерализованой почвы. Глина обеспечивает источник железа. Глины также служит для связи с почвы, не позволяя ей рассыпатся и плавать в аквариуме. При пересадке растений, добавка глины позваляет почва быстрее оседать на дно аквариума. Добавление доломита в базу субстрата обеспечит растения кальцием и магнием необходимым для здорового роста растений. Кальций и магний в доломите будет также помогают сохранять почву закисления. Наконец, добавьте растворимого поташа(КСL), как первоначальный источник калия.
С етим методом возможно использовать также сжатый СО2 и усилиное освещение. Я имею четыре аквариума с минерализованым субстратом, и в каждом из них я использую сжатый СО2 и интенсивное освещение. Я редко когда-либо добавляю удобрения, за исключением редких доз калия. Соблюдайте осторожность при дозировке и добавляйте лишь очень незначительное количество за раз.
Я составил список материалов и пошаговые инструкции для тех читателей, которые хотели бы попробовать минерализованную почву как субстрат.
Необходимые материалы
• Дешевые верхний слой почвы
• Гончарные глины
• Доломит
• Поташ (КСL)
• Гравий или грубый песок
• Большой контейнер для пропитывания почвы
• Сито
• Большой кусок полиэтилена
Шаг 1 - Покупка и промывка верхнего слоя почвы
Открыть упаковку почвы и высыпать в контейнер который вы выбрали для замачивания. Я использую большие контейнеры Rubbermaid, которые легко доступны в любом Мега-Март(аналог Эпицентра). Лучше использовать дешевый чернозем а не садовую землю( здесь имеется в виду готовые смеси для посадки растений которые могут содержать добавки как удобрения, торф, мхи и т.д.
Заполнить резервуар водой,так чтобы вода покрыла землю на несколько дюймов. Я разрыхляю землю, чтобы помочь разрушить большие комки и равномерно распределять воду. Позвольте земле впитать воду день или два, после чего акуратно слейте воду. Повторите процес. Промывка почвы таким образом помогает "промыть" землю от любых возможных удобрений или других вредных химических веществ.
Шаг 2 - Сушка почвы
Слейте воды из контейнера, как Вы это делали при смене воды. Выложить почву на большой кусок полиэтилена, предпочтительно под прямыми солнечными лучами. Позвольте почвеполностью высохнуть. Это может занять день или два, и зависит в значительной степени от окружающей температуры. Эта часть процесса может быть сделана в помещении, но из-за беспорядка и грязи лучше делать это на открытом воздухе, если это возможно. Когда почва абсолютно сухой, добавить ее обратно в контейнере для вымачивания.
Процес сушки является частью, которая позволяет микроорганизмам в почве начать минерализацию питательных веществ, окислению почвы.
Шаг 3 - Повторная промывка и сушка.
Повторите шаги 1 и 2 в три-четыре раза. Повторение шагов, необходимо для дальнейшей минерализации почвы и устранения все сохраняющихся удобрений.Процес минерализации происходит во время сушки, когда ми позволяем кислороду взаимодействовать с бактериями и микроорганизмами, в процесе замачивания ми лишь добавляем необходимую влагу для продолжения процеса. Когда почва практически полностью минерализованна она будет иметь очень зернистую сируктуру. Еще один способ узнать о том, что почва готова является запах. Практически отсутствует запах из почвы, когда она минерализованна.
Шаг 4 (по желанию) - Просев почвы для удаления мусора
Просев почвы может способствовать устранению любых крупных органических материалов, которые за короткий процесс минерализации небыли удалены. Я имею аквариумы где я пропустил Шаг 4 и другие, где я его использовал. Я обнаружил, что добавление этого шага к процессу способствует дальнейшему устранению проблем водорослями после запуска аквариума.
Вы можете использовать деревянную рамку с проволочной сеткой, затем сетка из нейлона поверху. Насыпаем несколько горстей почвы сверху и осторожно нажимаем на почву по всей поверхности экрана. Не забудьте поставить контейнер под сито. Ниже приводится фото палки, листьев и камней, которые могут быть устранены в течение этого шага. В результате просеивания почва ощущается как воздушный песок.
Шаг 5 - Добавление глины
Теперь когда у вас есть минерализованная почва для использования в качестве субстрата, вы захотите добавить в нее глины. Что же прикинем сколько нам нужно глины, в готовой смеси ее должно быть около 5%-10% от всего субстрата. Если вы предпочитаете точные измерения, то я использую около ¼ фунта глины на квадратный фут дна аквариума.
Чтобы добавить глины вам нужно добавить ее в емкость с водой, чтобы сделать ее более пластичней и проще смешать с почвой . Второй вариант добавки глины ,является сушка глины на открытом воздухе, а затем рамалывание ее в порошок и добавить к земле. В любом случае вам нужно будет добавить в конечном счете достаточное количества воды для смеси, чтобы она приобрила облик жидкой, пластичной жижи.
Шаг 6 (по желанию) - Создать эстетической границы
Теперь наступает забавная часть создания аквариума. Добавить гравия на ваш выбор только вдоль передней и боковых краев аквариума . Увлажнить его достаточно для удержания формы. Выполнение этого шага гарантирует, что мы не станем свидетелями разных слоев подложки при просмотре аквариума с передней и бковых сторон. В данном случае я решил использовать 3M Colorquartz T-класс Черный песок в качестве верхнего слоя субстрата. Я предпочитаю этот грубый песок по многим причинам. Он имеет густую консистенцию и держит наклон(форму) на протяжении долгого периода времени. Кроме того, мелкие гранулы позволяют легко заниматся посадкой растений.
Шаг 7 - Добавить Доломит и Поташ
Присыпать дно акварума доломитои и поташем так что бы дно было слегка виндно.
Шаг 8 - Добавить минирализованую жижу.
Заполнить граници созданые нами смесью земли и глины. Толщина слоя должна быть везде 1\2 - 1 дюйм.
Шаг 9 - Верхний слой
Покрыть смест гравием который мы использовали для создания границ, если мы пропустили этот шаг то любым на ваш выбор. Толщина слоя гравия должна быть 1 дюйм у передней стенки и 2 дюйма у задней , для создания эффекта наклона.
Шаг 10 - Медленно, заполните аквариум и начать посадку
Заполнение аквариума водой и посадку растений мы проводим так же, как и любого другого аквариума. При заливки воды надо соблюдать осторожность , что бы избежать перемешивания субстрата и открытия земельной смеси.