КПК

Показати повну версію : Цихліда-хіт або чи можливо сполучити приємне із корисним

Сергій
25.08.2009, 17:40
Відкрити цю тему мене спонукала репліка мого приятеля, який, спостерігаючи за моїми клопотами із цихлазомами, поцікавився, чи окупляться мої витрати, а коли дізнався, що навряд чи, порекомендував мені перейти на дискусів :)
В принципі, дискуси мені завжди подобались, от тільки досить високі їх вимоги до умов утримання, з яких випливає досить висока собівартість їх розмноження, яка до того ж підсилюється високим відсотком відбраковки молодняка, спонукає добре подумати, чи варто на них переходити. Втім, очевидно, що якщо поставитись до цієї теми серйозно, то можна щонайменше регулярно компенсовувати свої витрати.
З урахуванням своїх знань і досвіду можу припустити, що не менш комерційно успішним є розмноження скалярій, пельвікахромісів та рамірезок, які завдають дещо менше клопотів. Також можна виділити дві великі групи цихлід для директорських кабінетів та різноманітних закладів - малавійців та астронотусів з папугами, горнами та, певною мірою, цитронами і лабіатумами. Втім, ці риби вже потребують певних навичок просування товару на ринку або стійких каналів постачання.
От я і задумався - а чи є шанси поставити на комерційн основу розмноження інших [американських] цихлід? Враховуючи стійку тенденцію до скорочення продажів колись популярних меєек, чорносмужок, седжиків, діамантових та восьмисмугих цихлазом, схильний припустити, що або таких шансів дуже мало, або я чогось не знаю/не враховую.
А що на цю тему думаєте ви? Чи можливо масово штампувати (і успішно здавати на реалізацію/продавати) яких-небудь [американських] цихлід, крім перелічених вище? Можливо у когось є відповідний досвід? Мені й самому шкода витрачати масу зусиль аби підняти кілька сотень малька, якого потім ще треба буде знайти куди прилаштувати, тож хотілось би знайти баланс між цікавою рибою, яку неодмінно хочеться розмножити, та цікавістю до неї певного кола народних мас, що дозволило б регулярно прилаштовувати молодняк не без вигоди для існування самого аквагосподарства.

Пастор
25.08.2009, 23:55
Наверное все возможно, только врядли это будет быстро, чтобы ставить на комерческую основу, наверное прийдется много вложить средств, да и рыба должна получаться соответствующая, т.е правильно выращенная от хороших производителей. Хотя мой отец рассказывал что у него был приятельв Москве (ещё в советские времена), он разводил разных рыб именно на продажу, заробатывал по тем временам не плохо, так вот он говорил что основной заработок как не смешно был от самых простых и не дорогих рыб. Поэтому если и цехлид продавать мальком то это будет быстрее и результативней. Но опять таки во всем необходимо время, постоянство и вложения. По-другому это из области фантастики, на мой взгляд.

Сергій
26.08.2009, 00:09
Стосовно того, що найбільш комерційно успішні риби - живородки, я навіть не маю сумнівів. Ба більше, маю досвід :)
Але ж хочеться утримувати "риб з інтелектом" (с) Кочетов С.М.

Пастор
26.08.2009, 00:32
Согласна, просто я некоторых рыб брала тогда ещё когда в них вообще ничего не понимала, это сейчас немножечко начиталась, так вот психология людей которые хотят завести аквариум и при этом имеюют немного денег такова что хочется что-то необычное, не такое как у всех и поэтому легко купят цихлид любых. потому что они красивы даже мальками. Все продается. Когда-то причем ни так давно для меня приделом мечтаний были золотые рыбки, но тот кто хоть чуть-чуть сталкнётся с цихлидами другую рыбу врядли захочет.

Xимик_UA
26.08.2009, 00:52
Сергій,
Вопрос рынка... ведь и хромис-красавец очень красивая рыбка, но при удачном стечении обстоятельств, походу, и взрослого астронотуса задолбит....
А особо большой популярности у цихлазом и не было... в году 89 примерно, слил в унитаз где-то 200 шт молодняка чернополосой цихлазомы...

Сергій
26.08.2009, 01:28
Сергій,
Вопрос рынка... ведь и хромис-красавец очень красивая рыбка, но при удачном стечении обстоятельств, походу, и взрослого астронотуса задолбит....
А особо большой популярности у цихлазом и не было... в году 89 примерно, слил в унитаз где-то 200 шт молодняка чернополосой цихлазомы...
Ну не знаю, в ці часи у Краматорську чорносмужки, восьмисмужки, брюлики, бірюзові акари, меєеки і ті ж таки хроміси-красені були досить популярні. Астрики і малавійці (причому не псевдотрофеуси, а меланохроміси) тільки з'явились, про решту знали лише з книжок та журналів...
А питання власне і було - чи є така американська цихліда, яка може завоювати масовий ринок? А ще краще - не масовий. але "преміум" сегмент?

mazapura
26.08.2009, 08:23
чи є така американська цихліда, яка може завоювати масовий ринок? А ще краще - не масовий. але "преміум" сегмент?
Астронотус! :-)
Дуже яскравий мальком, популярний, але треба тримати стайню...

Фловерн! :-)
Не дуже яскравий мальком, але риба шоу-класу, треба тримати стайню...

Майже вся "велика америка", але треба тримати великі об'єми...

Пастор
26.08.2009, 08:35
Мне в голову прийти не могло зачем дома, в квартире такие большие аквариумы, а сейчас 200л для меня это маловато, так что все относительно.

Max_82
26.08.2009, 10:42

Еще б фест добавил самки и самцы очень красивы каждый по своему.
Минус - долго растут и обьемы,обьемы..

Benjamen
26.08.2009, 11:00
Согласна, просто я некоторых рыб брала тогда ещё когда в них вообще ничего не понимала, это сейчас немножечко начиталась, так вот психология людей которые хотят завести аквариум и при этом имеюют немного денег такова что хочется что-то необычное, не такое как у всех и поэтому легко купят цихлид любых. потому что они красивы даже мальками. Все продается. Когда-то причем ни так давно для меня приделом мечтаний были золотые рыбки, но тот кто хоть чуть-чуть сталкнётся с цихлидами другую рыбу врядли захочет.

Дозволю собі не погодитися. Тримав чорносмужок, седжиків, був і нерест, і малька підняв. Але на цьому все і скінчилося. Зав'язав.
Бажання експериментувати з рослинним аквадизайном і тримати "суповий набір" у банці (й досі є риби, яких я ще ніколи не тримав, а аквастажу - вже сказати страшно - з дитинстваcode50) переважило рибний інтелект. Отож, не все так однозначно...:)
Хоча, можливо, я - виняток з правила :)

Сергій
26.08.2009, 11:02

Сергію, коли ти не помітив, астриків, горнів, а також папуг і почасти цитронів з лабіатумами я включив до списку певною мірою популярних цихлід. Щодо решти "великої америки" маю серйозні сумніви. Навіть достатньо модні северуми або райдужні у Києві розпродуються з великими труднощами.

mazapura
26.08.2009, 11:50
Більшість "великої америки" в нас немає :)
Я дивлюсь, наскільки велике розмаїття фарб у Vieja.
Астронотусів, Горнів, Райдужних, наче є, але великих мало, а з гарним забарвленням ще менше...

І до того ж, а в нас є поняття "шоу-риба"? Спитайте будь-якого успішного чувака, який міг би поставити великий акваріум - "яку рибу він знає?". Маю думку, що на 95% відповідь буде - "Піранья"... Бо за інших не знає ніхто...

Нажаль, з мене поганий менеджер... а то! б... ставив би баки з дискусами :) Їх усі знають...

Сергій
26.08.2009, 12:07
Більшість "великої америки" в нас немає :)
Я дивлюсь, наскільки велике розмаїття фарб у Vieja.
Астронотусів, Горнів, Райдужних, наче є, але великих мало, а з гарним забарвленням ще менше...
Щось мені підказує, що не останньою причиною цьому є потреба "великої америки" у великих об'ємах, великих підмінах води та інших клопотах, співставних із клопотами при утримуванні дискусів, і це при тому, що дискус вже в підлітковому віці виглядає досить ефектно, а, наприклад, райдужка - ні.
І до того ж, а в нас є поняття "шоу-риба"? Спитайте будь-якого успішного чувака, який міг би поставити великий акваріум - "яку рибу він знає?". Маю думку, що на 95% відповідь буде - "Піранья"... Бо за інших не знає ніхто...
Ну, слово "піранья" може і більш відоме, але все ж таки у великих акваріумах частіше можна побачити саме астриків та інших відносно популярних великих американців.
Нажаль, з мене поганий менеджер... а то! б... ставив би баки з дискусами :) Їх усі знають...
Повернулись у відправну точку :) Єдине питання, яке залишилось - більш комерційно успішними є дискуси чи скалярії? Перші на порядок-два дорожчі, другі на два порядки популярніші :)
Але ж ми чомусь надаємо перевагу не дискусам та скаляріям, а цихлазомам, акарам, астронотусам...

Сергій
26.08.2009, 12:09
Еще б фест добавил самки и самцы очень красивы каждый по своему.
Минус - долго растут и обьемы,обьемы..
О, фести це дійсно унікальний вид code69

mazapura
26.08.2009, 12:14
Бо ми не продаємо риб :)
Ми їх тримаємо для себе, а не на продаж...

От, як з моїми астронотусами, - їх би вже можна і продати, але не продаю, бо покупці хочуть за дарма, а мені шкода за безцінь віддати рибку, щоб вона "микалась" у малій банці...

А 500л - то й не такий великий об'єм :)

***Полина***
26.08.2009, 12:16
Але ж ми чомусь надаємо перевагу не дискусам та скаляріям, а цихлазомам, акарам, астронотусам...

Наверно просто астронотусов (и других крупных цихлид) намного легче содержать чем дискусов, да и ни от какого самого красивого дискуса не получишь столько положительных эмоций как от астронотуса(акары, брюля и т.д)):) Дискус рассчитан радовать глаз как яркая картинка, заостряешь взгляд на цветах и всё, а астронотусы и им подобные вынуждают подолгу торчать у аквариума и удивляться их поведению и думать что эта рыба чтото да кумекает:)

mazapura
26.08.2009, 12:18
Не буду утверждать с пеной у рта, но у дискусов, возможно, не менее интересное поведение, чем у других цихлид :)

***Полина***
26.08.2009, 12:23
mazapura, Я говорю из собственного опыта, так как были у меня дискусы в 2006 году, прожили полгода и уехали к знакомым, не интересно с ними:)

StepanS
26.08.2009, 12:43
mazapura, Я говорю из собственного опыта, так как были у меня дискусы в 2006 году, прожили полгода и уехали к знакомым, не интересно с ними:)
Это им с вами не интересно было. code27 code60

***Полина***
26.08.2009, 12:47
StepanS, Нет, мне с ними было скучно:) Но я же не утверждаю что это плохая рыба, это на любителя! Просто многие аквариумисты почемуто выбирают астронотусов а не дискусов, хотя объёмы и средства позволяют, ведь так?

StepanS
26.08.2009, 12:59
StepanS, Нет, мне с ними было скучно:) Но я же не утверждаю что это плохая рыба, это на любителя! Просто многие аквариумисты почемуто выбирают астронотусов а не дискусов, хотя объёмы и средства позволяют, ведь так?
Дискуса содержать намного сложнее, бывает их и выбирают, только не на долго. В хороших условиях у стаи очень интересное поведение,
можно смотреть часами. Я уже молчу про размножение.
Я с точки зрения конечного покупателя долго выбирал между дискусами и другими крупными рыбами, в т.ч. и астронотусами, выбрал дискусов.
П.С. Мы не в теме, поэтому приношу автору извинения за флуд.

Пастор
26.08.2009, 14:21
А у нас в Николаеве на рынке цихлид американских практически нет, немного в магазинах, но выбор прямо сказать никакой. Знаю только одно место где более менее рыба представлена, но купить не все можно. Разбирают, остаются только производители.

***Полина***
26.08.2009, 17:15
StepanS, Ещё мне кажется что выбор рыбы зависит от характера хозяина, ведь дискуса выберет скорее всего тот кто хочет видеть в аквариуме сравнительное спокойствие, а с астронотусом такое не прокатит:) Опять же, всё на любителя, это лично моё мнение которое не надо принимать всеръёз:)

Max_82
26.08.2009, 17:15
Да уж в магазинах и рынках ничего нету потому что и спроса нет. Спроса нет потому что о этой рыбе никто не знает.Никто не знает потому что нет ее в магазинах. Замкнутый блин круг.
Если серьезно и с коммерческой стороны - разве что мееки, брюли, пчелы... те кого можно в среднестатистические 200 литров посадить.
А для души и обеспеченного заказчика - шоу рыба.
Ах сколько вьех классных у нас нет!

Сергій
26.08.2009, 17:23
Дискуса содержать намного сложнее, бывает их и выбирают, только не на долго. В хороших условиях у стаи очень интересное поведение,
можно смотреть часами. Я уже молчу про размножение.
Я с точки зрения конечного покупателя долго выбирал между дискусами и другими крупными рыбами, в т.ч. и астронотусами, выбрал дискусов.
П.С. Мы не в теме, поэтому приношу автору извинения за флуд.
Коментар абсолютно в тему, оскільки дискуси - теж американські цихліди, хоча й нетипові :)

Junior
26.08.2009, 19:55
По просьбе товарища для магазина поднял сотни две малька урофтальмуса (производители чешские по видимому Ф1,окрас обалденный,поведение этих рыб -отдельная тема,спасибо MSNc),так он бедолага ими уже месяца три торгует,это при том,что трехсантиметровый малек уже был полосатый.Народ начитался бреда в и-нете,что раба очень агресивная,на самом деле они не агресивнее мееки.Так что интернет нам помогает.Отнерестились манагуанцы,предложил товарищу,так он шарахнулся как черт от ладана,при том что малька я ему отдаю ДАРОМ.
Аквариумистикой я занимаюсь с детства,держал и живородку и харацынку и карасей и экзотику и малавийцев и танганику и все равно возвращаюсь к крупным американцам.Пришел к выводу,эта рыба на любителя,но если влюбился,то это навсегда.

mazapura
26.08.2009, 20:24
Народ начитался бреда в и-нете,что рыба очень агресивная,на самом деле они не агресивнее мееки.Так что интернет нам помогает.
Да и на форуме у нас "...вся крупная америка держит свою территорию и выживает сильнейший..."
А что я не так делаю? Когда жена вчера видела уморительную картинку - выпал шланг из атмановской головы, воздуха через 2 часа рыбам не хватает, всплывают все к поверхности. Ещё через час некоторые начинают уставать и медленно отплывают ко дну. И тут начинается очень интересное - астронотусы подплывают под уставших и подталкивают/поддерживают на верх... Даже гурама пытались подтолкнуть... но тот удрал :)

А толпа у меня изрядная, но межвидовой агрессии почти нет, почти совершенно :)

Chaiinik
26.08.2009, 23:26
Если по теме: имхо, "массово штамповать" - кроме дискусов, скалярий, рамирези, и пожалуй, астронотусов вряд ли есть резон. Будет, как с теми же мееками на нашей птичке: одно время "наштамповали" - по гривне за двухсантиметрового малька - никто не брал:)(прошлое лето (2008г.))
А если время от времени выбрасывать на рынок партию сто-двести-триста штук - а почему нет? :)

З.Ы. и поднимать весь выводок тоже вовсе не обязательно:) это ж не таблетки от жадности: малька не всегда - чем больше, тем лучше :023:

Сергій
27.08.2009, 03:00
поднимать весь выводок тоже вовсе не обязательно:) это ж не таблетки от жадности: малька не всегда - чем больше, тем лучше :023:
Так шкода ж козявок. Навіть "відбраковку".

Chaiinik
27.08.2009, 07:40
унитазировать подростков, или раздавать крохоборам (приму-в-хорошие-руки) - не лучше:(,
а пока это 3-4мм малёк, его рыба отлично ест:).
как вариант - налаживать связи с чехами-поляками, но лично для меня, это из области фантастики.

mazapura
27.08.2009, 09:26
Так шкода ж козявок. Навіть "відбраковку".
Тут краще підходити з дещо інших міркувань:

1) Тримати вид окремо, і давати рибам виростити потомство самостійно,
2) При цьому ми маємо передачу інстинкту догляду за потомством і не дуже велику кількість мальків.

pogorelly
27.08.2009, 12:13
http://cichlidforhome.narod.ru/galery/index.htm
- что то типа того
очень комммерческая цихлида

Пастор
27.08.2009, 12:45
Да у нас таких нет, не видела в живую нигде. Была недавно с детьми у нас в зоопарке там акватерариум есть, рыб много разных, но удовольствия пополной получить не могла (дети там не выдерживают). Но таких и там не видела, хотя действительно быстро пробежались.

mazapura
27.08.2009, 13:04
А чего? Северумов род-кейлов Йода продаёт, а Уару, правда, "обычного" у Кости сейчас есть мальком.

Так, может, у нас просто нет информации - где взять?, где растёт?

И проблемма именно в этом??

Пастор
27.08.2009, 15:29
Я имела ввиду в Николаеве. А чтобы знать где брать надо её хотеть взять, а чтобы хотеть взять нодо её увидеть. В том то и дело что я таких у нас не видела, на фотках может где-то, но мне интересно на рыбу посмотреть, так сказать увидеть в живую. Когда чел. хочет рыбу или всеравно что то он найдет и информацию.

mazapura
27.08.2009, 16:09
Как правило, хозяин фоткает своих питомцев, бывают и удачные фото :)

Сергій
28.08.2009, 11:53
Тут краще підходити з дещо інших міркувань:

1) Тримати вид окремо, і давати рибам виростити потомство самостійно,
2) При цьому ми маємо передачу інстинкту догляду за потомством і не дуже велику кількість мальків.
Останнє твердження є дещо спірним :) За відсутності ворогів і наявності простору малька може бути не так вже і мало :)

Сергій
28.08.2009, 12:00
http://cichlidforhome.narod.ru/galery/index.htm
- что то типа того
очень комммерческая цихлида
Мені северуми завжди подобались, але доки у мене не з'явилось чисто випадково двійко роткайлів, намагався утримувати більш дрібних цихлід, розраховуючи на менші вимоги до об'єму. Тепер захворів северумами остаточно, єдине, що засмучує - їх колекцію краще збирати в окремих банках, щоб не плодити гібридів. З іншого боку, це абсолютно відповідає концепції американського товариства любителів цихлід :)