Показати повну версію : Тести kH та gH
Тестував воду (http://aquaforum.kiev.ua/forum/journal.php?do=showentry&e=57) цими тестами.
Тепер виникло питання: на упаковці теста gH написано:
Для определения общей жесткости(GH) в пресноводных аквариумах
Читаємо далі
http://eshop.aquariumist.in.ua/product_info.php?cPath=40_44&products_id=160
Sera gH Test (Тест постоянной жесткости воды) предназначен для измерения постоянной жесткости аквариумной воды, выраженной в немецких градусах жесткости (°dGH) - единице, принятой в мировой аквариумистике.
В інструкціє взагалі я щось незнайшов яку жорсткість міряє тест. просто написяно: для определения жескости.
Є ще оце:Другая путаница происходит из-за того, что часто говорят о полной жесткости, равной сумме постоянной и переменной (карбонатной), как о постоянной, подразумевая под GH - полную жесткость. Однако, аквариумные тесты меряют постоянную жесткость отдельно, обозначая ее как GH.
Отже якщо я наміряв тестами gH=12 , kH=8 то реально у мене постійна жорсткість = 12-8=4 чи навпаки повна жорсткість = 12+8=20 ?
Володя Череп
18.04.2006, 13:51
Под "kH" часто подразумевается не "временная жесткость", а "щелочность", или "буфферность". Соответственно, kH-тест определяет не концентрацию гидрокарбонатов кальция и магния, а концентрацию гидрокарбонат-ионов (HCO3-).
Разница заметна, например, при добавлении соды (NaHCO3) в воду.
В этом случае kH-тест покажет увеличение kH (так как увеличилось количество ионов HCO3-), хотя временная жесткость останется на прежнем уровне (так как ни кальция, ни магния не добавлялось).
Рекомендую ознакомиться со статьей В. Ковалева "Определение временной, или карбонатной жесткости воды" (http://www.vitawater.ru/aqua/hydro/kh.shtml).
Я використав конкретний тест конкретного виробника то щож він міряє? кончентрацію НСО3- ? А gH тест тоді що міряє ?
А тепер ще додаткові дані. Протестував воду у себе дома, у Вишгороді. Показники "зашибісь"
kH = 14
gH = 12
таке взагалі можливо ? Я неповірив, переміряв ще раз - результати незмінилися. Вирішив, якщо карбонатна жросткість понижається кип'ятінням, поміряти жорсткість кип'яченої води:
kH = 10
gH = 8
Розрив у 2 одиниці зберігся.
І я точно не перепутав бутилочки із тестами.
Зараз заморажую свою воду, попробую понизити жорсткіть цим методом, ввечері потестую та опублікую результати.
А взагалі у мене є пропозиція: щасливі власники kH та gH тестів від Tetra та JBL що живуть у місті Києві, давайте скооперуємось і потестуємо нашу воду разом, я із своїми темтами приїду до Вас у гості, а Ви до мене. Чи водою якось обміняймося якщо їхати нехочеться.
Mykhaylo
18.04.2006, 20:17
Месячник замеров? Я свою померял - р-ты тут http://aquaforum.kiev.ua/forum/showthread.php?p=85182
Тест не JBL, а http://www.vitawater.ru/aqua/hydro/kh.shtml
краткая вытяжка
северо-запад Киева (Виноградарь). в кране - 9,5KH
юго-Запад Киева (Феофания) - Вода в кране 19,6 KH, рН 7,4
Точно місячник замірів :)
Дитяча вода "Малятко", ПІІ ТзОВ "Аква-Еко" м. Трускавець
по тестах
gH - 7
kH - 5
Ще на пляшці написано
Хімічний скад, мг/дм3
Са2+ не>20
Mg2+ не>20
HCo3- 40-120
інші іони ненаводитиму....
Володя Череп
19.04.2006, 01:04
Я використав конкретний тест конкретного виробника то щож він міряє? кончентрацію НСО3- ?
kH тест меряет концентрацию HCO3-.
А gH тест тоді що міряє ?
Здесь (http://www.sera.com.ua/production/care/gh-test/gh-test.html) на сайте Sera пишут, что gH-тест меряет постоянную жесткость, т.е. концентрацию ионов кальция и магния. Но то, что после кипячения воды его показания изменились (в вашем эксперименте), говорит о том, что он все-таки меряет общую жесткость.
А тепер ще додаткові дані. Протестував воду у себе дома, у Вишгороді. Показники "зашибісь"
kH = 14
gH = 12
таке взагалі можливо ?
Возможно. Если, например, в 50 л воды с параметрами kH=6, gH=12 добавить 2 чайных ложки пищевой соды, то получится kH=14, gh=12 (1 чайная ложка соды на 50 л воды повышает kH на 4 градуса, следовательно, 2 ложки - на 8 градусов).
Вирішив, якщо карбонатна жросткість понижається кип'ятінням, поміряти жорсткість кип'яченої води:
kH = 10
gH = 8
Розрив у 2 одиниці зберігся.
До кипячения было gH=12, после - gH=8. Если допустить, что gH-тест меряет общую жесткость, то получается, что постоянная жесткость равна 8 (т.е. общей жесткости после кипячения), а временная жесткость равна 4 (т.е. разнице между gH до кипячения и gH после кипячения). Щелочность (kH) упала на те же 4 градуса - т.е. исчезла та часть щелочности, которая была обусловлена присутствием гидрокарбонатов кальция и магния, а осталась та часть, которая обусловлена присутствием других гидрокарбонатов.
Зараз заморажую свою воду, попробую понизити жорсткіть цим методом, ввечері потестую та опублікую результати.
Эта процедура должна уменьшить не только временную, но и постоянную жесткость.
бувать такі води де kH взагалі віща ніж gH
А про кипятіння, це взагалі теорія далека від практики.
Володя Череп
19.04.2006, 10:24
Дитяча вода "Малятко", ПІІ ТзОВ "Аква-Еко" м. Трускавець
по тестах
gH - 7
kH - 5
Хімічний скад, мг/дм3
Са2+ не>20
Mg2+ не>20
HCo3- 40-120
Для указанного химического состава по расчетам получается:
gH - не более 7.5
kH - 1.8-5.5
Показания тестов попадают в этот диапазон.
Если интересно, могу привести подробности расчетов.
Володя Череп
19.04.2006, 10:31
А про кипятіння, це взагалі теорія далека від практики.
Але практика (в данному випадку, експеримент Івана) дуже добре узгоджується з теорією (зниження GH та KH на одні й ті ж 4 градуси).
Костя, а яка практика була в тебе з приводу кип'ятіння? Мене цікавить, що відбувалося з GH та KH.
Ще трішки практики.
Параметри талої води згідно методу
gH = 4
kh = 2
Тепер я знаю як готувади воду для своїх кіліфішек :)
Чи може ще є постіші методі пожиження gH до 6-8 ?
Костя, а яка практика була в тебе з приводу кип'ятіння? Мене цікавить, що відбувалося з GH та KH .Якщо KH не більша за GH, то знижуються обидва на одне і теж саме число меньше за KH, а не рівне йому, я повинно бути по теорії.
Володя Череп
19.04.2006, 12:07
Якщо KH не більша за GH, то знижуються обидва на одне і теж саме число меньше за KH, а не рівне йому, я повинно бути по теорії.
Але ж теорія говорить про карбонатну жорсткість. А те, що на практиці називається KH - це не карбонатна жорсткість, а лужність (щелочность), тобто карбонатна жорсткість + "не кальцієві і не магнієві гідрокарбонати", навіть якщо KH не більша за GH (до води з KH <= GH можна додати харчової соди так, що KH зросте, але це співвідношення буде зберігатись).
Виходять такі приблизні рівності (ліворуч - практика, праворуч - теорія):
GH = постійна жорсткість + карбонатна жорсткість
KH = карбонатна жорсткість + "не кальцієві і не магнієві гідрокарбонати".
Якщо врахувати ці "не кальцієві і не магнієві гідрокарбонати" у складі KH, тоді й теорія з практикою повинна збігатись.
Усім дякую за допомого, у мене уже настало просвітління відносно kH :)
ЕвгенийЛ
19.04.2006, 14:07
Всем привет!
Тема жесткости воды, к сожалению, достаточно запутана, в т.ч. и из-за нечеткости формулировок. В частности, как уже указал Володя, т.н. кабонатная жесткость (kH) на самом деле определяет не жесткость, а щелочность воды, причем не полную, а формируемую анионами карбонатов и бикарбонатов. Таким образом, kH может быть равна,ниже или выше GH.
В свое время, я перевел хорошую статью на эту тему, и привожу перевод здесь. Сразу прошу прощения за очепятки и возмоные ошибки перевода - он не вычитывался. Ну, и чтобы не быть в офф-топике, считаю тесты Sera хорошими, надежными и достаточно точными для аквариуvной практики :)
=========================
По согласованию с администратором форума, текст статьи перенесен на отдельную страницу, с соблюдением формата таблиц
http://www.aqua.in.ua/articles/gHkH/
А наскільки реальна деяка частинатаблиці взагалі? мені щось слабо віриться що можна розчинити 590 мг СО2 у літрі води навіть при кН 20
ЕвгенийЛ
19.04.2006, 15:09
А наскільки реальна деяка частинатаблиці взагалі? мені щось слабо віриться що можна розчинити 590 мг СО2 у літрі води навіть при кН 20
Як Ви розумієте, я такий експерімент не проводив:) , і, можливо, можно поставити запитання присутнім тутхімікам та провести подібне випробування.
Якщо хтось має доступ до хімічної лабораторії та вдоволь часу - я запрошую це зробити та відповісти на запитання.
Є.
Володя Череп Маєш рацію!В частности, как уже указал Володя, т.н. кабонатная жесткость (kH) на самом деле определяет не жесткость, а щелочность воды, причем не полную, а формируемую анионами карбонатов и бикарбонатов.Та навіть і не так. Лужність такого терміну немає в традиційній хімії. Це буферна ємність. І немає різниці бікарбонати це, чи інші слабкі кислоти, аби вони були здатні при кип"ятінні утворювати нерозчинні сполуки із металами. А взагалі все вірно.
Всім дякую думаю тема закрита
vBulletin версії 3.8.7, © 2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010