Аквариум - Форум аквариумистов Aquaforum.kiev.ua

Аквариум - Форум аквариумистов Aquaforum.kiev.ua (http://www.aquaforum.kiev.ua/forum_restored/index.php)
-   Вода (http://www.aquaforum.kiev.ua/forum_restored/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Как всетаки достать в Киеве Индикатор CO2 длительного использования? (http://www.aquaforum.kiev.ua/forum_restored/showthread.php?t=9453)

vanessa 19-06-2006 13:33

Re: Как всетаки достать в Киеве Индикатор CO2 длительного использования?

Саша - навіть невелика кількість СО2 зменшує рН. Просто поки працює буфер - зменшення ледь помітне у межах 0.1 - 0.4 рН, а як подолали - стрибкоподібно падає. Повір мені - я це спостерігав у себе в банці :)

I 4-rever 19-06-2006 13:36

Цитата:

Сообщение от Александр Бешлега
ИМХО этого не может быть впринципе.

При большой буферности (Кн за 7) очень тяжело сдвинуть рН, но насытить СО2 вполне реально, но если начать подавать и растворять СО2 в больших количествах для сдвига рН то можно рыбу загнуть, а тут ты прав без автоматики ни куда.

Самый лучший индикатор СО2 поведение рыб и состояние растений. Тока следить надо и понимать!

I 4-rever 19-06-2006 13:38

Цитата:

Сообщение от vanessa
Просто поки працює буфер - зменшення ледь помітне у межах 0.1 - 0.4 рН, а як подолали - стрибкоподібно падає.

ИМХО скачкобразно рН не должен падать ни при каких условиях. Проблема с буферностью тогда! ИМХО

vanessa 19-06-2006 14:01

2 I 4-rever
Так я й про що кажу- якщо булькати занадто СО2 - рН спочатку падає плавно а потім скачкоподібно - у формулі, яка зв'язує концентрацію СО2, рН та кН - логарифм присутній :)

I 4-rever 19-06-2006 14:06

Тогда не булькай столько, чтоб она скакала или ставь автоматику!
Другого не дано!

vanessa 19-06-2006 14:38

Ну так у мене і стоїть автомат :). Це я експерименти ставив :)

Vadim Art 19-06-2006 15:44

Цитата:

Сообщение от vanessa
2 I 4-rever
Так я й про що кажу- якщо булькати занадто СО2 - рН спочатку падає плавно а потім скачкоподібно - у формулі, яка зв'язує концентрацію СО2, рН та кН - логарифм присутній :)

ничего не понял.
Больше 2-х лет булькаю СО2, никаких скачкообразных вывертов не заметил.

Александр Бешлега 19-06-2006 15:46

Цитата:

Больше 2-х лет булькаю СО2, никаких скачкообразных вывертов не заметил
А карбонатка склоько?

Vadim Art 19-06-2006 15:50

Breathe
так не бывает.
Вариантов несколько.
1. Вы мало подаёте СО2.
2.Плохой реактор.
3. СО2 быстро уходит из банки из-за сильного перемешивания воды.
4. Ваш тест на рН врёт.

Vadim Art 19-06-2006 15:56

Цитата:

Сообщение от Александр Бешлега
А карбонатка склоько?

А при любой. Вернее, от 2 до 14.
Никаких скачков. Есть плавное понижение рН, главным препятствием которому служит прожорливость растений.

vanessa 19-06-2006 16:02

Значить у тебе неефективний реактор і ти неможеш швидко розчинити велику кількість газу.

I 4-rever 19-06-2006 16:08

:) Зная подход Вадима....

vanessa 19-06-2006 16:14

Ну незнаю що там у Вадима за підхід, а я можу легенько збити рН менше 6 якщо дам більше газу і при цьому на виході реактора небуде газу. Реактор проточний, стоїть після каністи, в реакторі - керамічні кільця. Підвод води зверху, газу - знизу. Електрод стоїть на трубці після реактора а не а банці.
Причому кН у мене 14
Якщо вірити цій формулі то у мене получається 443 мг/л СО2 хоча у банці звісно менша концентрація СО2.

Vadim Art 19-06-2006 17:16

vanessa
какой же смысл мерять рН прямо у реактора?
его нужно в банке мерять !!! Нам же нужно знать среднюю концентрации СО2, А НЕ ЛОКАЛЬНУЮ у реактора.
у меня реактор стоит в 2 м. от электрода.
Кстати, реактор тоже проточный с регулируемым кол-вом протоки.

vanessa 19-06-2006 17:55

Цікаве питання Мурзік Васильович, будемо полемізувати (с) :)

Так от, який зміст ставити електрод на виході реактора а не у банку? Поясню: якщо подавати газ в режимі "відкрив-закрив" - дійсно, у банку ставити буде краще: при подачі газу трішки більшій за необхідну кількість рН впаде нижче заданого і клапан перекриє подачу газу. Насос прокачає реактор, вода насичена СО2 вийде і електрод знову покаже зростання рН. Період цього процесу у мене склав 2-3 хв. Тобто один раз на 2-3 хв клапана на якись час відкриється і закриється знову. Якщо зменшити подачу СО2 - тоді клапан буде завжди відкритий і задане рН небуде досягнуте. Якщо збільшити - період коливань зменшиться. У випадку коли електрод стоїть у банці цей період значно більший, але є коливання концетрації СО2 у воді. Приклад роботи . На графіку червона лінія - задане рН, біла лінія - реальне.
Але якщо регулятор не просто перекриває подачу газу, як це ро***ть наявні регулятори, а окрім управління клапаном подачі ще й регулює його кількість краном тонкого регулювання тоді получаеться досить цікава система стабілізації рН. Система так відрегульовує подачу газу що на виході буде абсолютно стабільне рН майже без відхилень від завдання. Таким чином відбувається постійна подачах газу у банку. Далі якщо припустити що вся вода у банці проходить через фільтр за годину то після години роботи такої системи регуювання на вхід реактора буде поступати вода, у якій концентрація СО2 менша на величину, спожиту рослинами та втрачену у атмосферу. Отже суть такого регулювання - непервна подача газу у банку.
Нажаль графіка я не виложив, виложу завтра.

Ну і щодо доцільності: ніде правди діти - немає ніякої необхідності робити таку систему регулювання але мені приємно :)

Часовой пояс GMT +3, время: 16:55.

Русский vBulletin v3.5.2, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Перевод сделал zCarot