Аквариум - Форум аквариумистов Aquaforum.kiev.ua

Аквариум - Форум аквариумистов Aquaforum.kiev.ua (http://www.aquaforum.kiev.ua/forum_restored/index.php)
-   Растения (http://www.aquaforum.kiev.ua/forum_restored/forumdisplay.php?f=15)
-   -   Яванский мох и риччия (http://www.aquaforum.kiev.ua/forum_restored/showthread.php?t=7489)

Авось 19-04-2006 11:06

Re: Яванский мох и риччия

Цитата:

Сообщение от Сергій
1) ризоїди
2) спорангій

Ризоїди, а навіщо вони?
Спорангій. Я так понял, внутри этой коробочки находятся споры. Она должна раскрыться и споры высыпятся. Кто-нибудь наблюдал развитие мха из спор?

Сергій 19-04-2006 11:19

Цитата:

Сообщение от Авось
Ризоїди, а навіщо вони?
Спорангій. Я так понял, внутри этой коробочки находятся споры. Она должна раскрыться и споры высыпятся. Кто-нибудь наблюдал развитие мха из спор?

Ризоїди виконують функції кореня: утримання рослини в ґрунті та втягування з нього розчинів поживних речовин, але, на відміну від коренів, ризоїди не диференційовано на тканини.

Сергій 19-04-2006 11:20

Відносно спорангію - вперше бачу його у моху, що утримується в акваріумі…
Не те, щоб це неможливо, але рідкісне явище…

Авось 19-04-2006 11:59

Цитата:

Сообщение от Сергій
...на відміну від коренів, ризоїди не диференційовано на тканини.

Вот здесь я не понял. Что значит "не диференційовано"?
Почему ризоиды присутствуют не на всех веточках моха?

Этот пучок моха находился на самой поверхности воды (это для съемки я его опустил на дно), может поэтому появились спорангии. При этом на стебельках, которые поднялись над водой коробочки так и не образовались.

Сергій 19-04-2006 12:38

Цитата:

Сообщение от Авось
Вот здесь я не понял. Что значит "не диференційовано"?

У вищих рослин органи складаються з різних клітин. Однотипні клітини згруповані між собою у тканини. Але у мохів різнотипні клітини наявні лише у стеблах, листях та генеративних органах, а ризоїди складаються з однотипних клітин, у папоротей, голо- та покритонасінневих рослин корені складаються з різнотипних клітин…
Цитата:

Сообщение от Авось
Почему ризоиды присутствуют не на всех веточках моха?

Як правило, ризоїди формуються в місцях прикріплення можу до субстрату.
Цитата:

Сообщение от Авось
Этот пучок моха находился на самой поверхности воды (это для съемки я его опустил на дно), может поэтому появились спорангии.

Ну, очевидно, яскравість освітлення відіграє певну роль - я неодноразово бачив спорангії в природі. Крім того, наскільки я пригадую, коробочка формується в районі поверхні водойми…
Цитата:

Сообщение от Авось
При этом на стебельках, которые поднялись над водой коробочки так и не образовались.

Очевидно, над водою недостатньо волого…

Кениец 19-04-2006 12:43

А чем может быть обусловлен массовый выброс ризоид ?
Смены условий не было, но недели 2 назад на мох начал усиленно выпускть ризоиды, при этом большинство в области фильтра.

Сергій 19-04-2006 12:51

Цитата:

Сообщение от Кениец
А чем может быть обусловлен массовый выброс ризоид ?
Смены условий не было, но недели 2 назад на мох начал усиленно выпускть ризоиды, при этом большинство в области фильтра.

Необхідність закріпитись або збільшення потреби в мінеральних речовинах…

Slavko 19-04-2006 13:04

Вот здесь этот самый спорангий назван цветком (по тексту группа 1) - бывает очень редко - при росте на поверхности воды.

Сергій 19-04-2006 13:07

Цитата:

Сообщение от Slavko
Вот здесь этот самый спорангий назван цветком (по тексту группа 1) - бывает очень редко - при росте на поверхности воды.

:024: квітка :024:
втім, з книги Жданова досі багато акваріумістів глузують…

Кениец 19-04-2006 13:33

Цитата:

Сообщение от Сергій
Необхідність закріпитись або збільшення потреби в мінеральних речовинах…

Дякую. Дійсно, можливо заторможена реакція на зміну освітлення. Місяця півтора тому замінив одну лампу на Osram Fluora.

Кокан 19-04-2006 16:27

У меня на мхе спорангии часто образуются. А вот называть их цветами это всё равно, что кита рыбой назвать.

ikhtiandr 07-05-2006 11:37

Только для любителей яванского мха:) Извините,фото будет некоторое время недоступно для просмотра.

DIZ 07-05-2006 13:18

:009: :009: :009:

Serpentarius 07-05-2006 14:46

То ikhtiandr
Не перестаю преклоняться!!!!!!!!!!!!

Кокан 07-05-2006 15:57

Эх, Саня. Супер! Вот если бы ещё аквариум был не гнутый...

Часовой пояс GMT +3, время: 07:40.

Русский vBulletin v3.5.2, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Перевод сделал zCarot