Показать сообщение отдельно
Старый 11-04-2004, 10:05   #3
сомик Гриша

Подібну тему я прочитав у старій книжці з акваріумістики Шереметьєва. Суть постановки питання наступна:
1) Бактерії мруть, коли я виключаю компресор, а відповідно аератор і фільтр не працюють.
2) вищезгаданий автор говорить про те, що не слід закривати кришку зовн. фільтра - раз, і по-друге - фільтр, котрий заповнюється рослинами сам по собі дихає, оскільки рослини виділяють кисень навіть за відсутності його подачі аератором.
Що стосується світла - у мене кут, на якому примощено фільтр з рослинами висить у напрямку і недалеко від вікна.

Плюс, забувся - отвори між фільтр. блоком і тим, що із чистою водою - між ними заглушка із мочалки, як механічний фільтр.

Запропонований мною метод не панацея, але виходячи із факту робочого дня я змушений вмикати систему фільтр-аератор лише після приходу і, відповідно, використання набридлих нитчастих водоростей може бути тим самим шуканим алгоритмом.
Власне кажучи, саме нитчасті водорості, чи, правильніше - рослини ростуть (теоретично), де завгодно і дуже швидко, аби лише було світло. Підозрюю, що я сплутав водорості рослини і попередньому пості, хоча той же Шереметьєв говорить про використання наясу і ряски, припустимо. А нитки, як на мене, при щільній утрамбовці досить таки непогані, сподіваюся.

ПС, Синтепон використовував, але завдання полягає у настройці саме біофільтра, котрий працював би за відсутності господаря)

ПСС,
Отже, з дозволу, моя схема полягає у наступному:
1) старий зовнішній фільтр з трубками.
2) між блоками у фільтрі - заглушка з мочалки. Вона виконує роль механічного фільтра.
3) Вся каністра повернута до вікна і освітлюється.
4) на дно блоку, де має бути фільтруюча маса кладеться невеликий аератор, зверху - маса нитчастих рослин і придушується невеликим камінцем. Таким чином 8 годин на день процес іде однозначний. Після виключання повітря для бактерій виробляють вже рослини.
5) Камера з відфільтрованою водою теж заповнюється цими невибагливими рослинами.
6) Вся каністра не закривається лючком а, відповідно, її поверхня теж перебуває на повітрі.
7) Миється лише мочалка.

?