!!! Віднерестились апістограми рамірезі !!!
Два дні тому віднерестилися в мене куплені 4 дні назад апістограми рамірезі в загальному акваріумі.
Пара створилася майже моментально (із 3-х самок і двох самців).
Вже в перший день "метелики" почали очищати в декількох місцях грунт. Пробували розсунути мордочками камінці,.. роблячи ямку.
І тут в мене зявилось натхнення очистити передню стінку акваріуму, ракушки від водоростей. І я взяв одну половинку двостулкової раковини і поклав в одне з тих місць, де рибки готували грунт.
На ранок я своїм очам не повірив ... почався нерест, який тривав на протязі дня.
Як це красиво, не те що в тих "примітивних" харацинових (ну самі знаєте як це проходить).
Самка і самець на тією раковинкою так і звивалися, терлися один до одного. Самка рядками викладала ікринки, а самець за нею трусячись запліднював її. І так це тривало декілька десятків хвилин.
Потім!!! Рибки по черзі плавниками почали обмахувати ікринки, ніби вентилюючи її. Це чудо... які бувають риби розумні на відміну від деяких людей, які залищають своїх дітей не смітнику як ті харацинові...
Тепер йде епопея з оборони гнізда від оточуючих риб, вони по черзі охороняють ікру. Нападають на великих скалярій, на лабео, на мінорів, тобто відганяють усіх... хоча до того були мяко сказати лякливі по відношенню до інших видів риб.
Ще таке спостерігається... Ще одна самка припливає до гнізда і теж обдуває гніздо, самець їй дозволяє, хоча самка-мама бється з нею?!?
Може одночасно відбувся нерест одного самця і двох самок?, чи то в цих карликових цихлід настільки сильні інстинкти батьківства, що вони як пінгвіни виховують і охороняють інших пінгвіненят?!?
Загадка природи!, може в кого таке вже було?
Правда в мене появилось багато питань:
1) В акваріумі є три анциструси, які як відомо активізуються вночі, а коли я виключаю світло на ніч, то батьки-метелики відпливають від гнізда і ніби його не бачать, тому я переживаю щоб ті анциструси не пожерли вночі ікру.
Тому я ракушку із ікрою витягую на ніч в корему посудину, а ранком ставлю на місце. Батьки знову поичнаютьохороняти гніздо ніби воно там і було.
Чи може краще взагалі відсадити і ікру, і батьків до акваріуму іншого (в мене є ще 9 літровий круглий. Чи не буде їм цього замало?
Я не дуже хочу відсаджувати тому, що в мене немає іншого нагрівача і фільтра. Тому поки не вилупились мальки я тримаю їх в загальному.
2) ??? Чим потів підняти мальків ??? Живої пилуки в нас в Тернополі так просто не знайдеш на базарі. Сухі корми для мальків метеликів кажуть будуть завеликі, можуть задихнутись. То чим же годувати???
SOS
3) Який акваріум придбати для виросника (мальків). Як обладнати його. Чи великий процент виходу мальків до дорослого віку в апістограм рамірезі?
4) І чи можливо вивести малька в загальному акваріумі з скаляріями, неонами, мінорами, анциструсами, лабео, ляліусами? Напевно це вірна смерть, чи не так?
Хто має досвід виведення мальків апістограм рамірезі, то дайте допомогу.
Завчасно вдячний!!!
2)