Якщо всі останні риби здорові - то можеш лікувати тільки хворих в окремому акваріумі. Хоча можеш для перестраховки пролікувать загальній акваріум. Моє діло, тобі дать інформацію, а твоє - вибирать. Хвору рибу можеш пролікувать сильним антибіотиком. Наприклад, ніфірпурінол, що входить до складу таких препаратів як Сера Бактопур Дірект та JBL Фуранол.
Маємо ознаки бактеріальної інфекцїї - поки що зовнішні, але не виключено, що маємо системну бактеріальну інфекцію - тобто з ураженням різних органів і систем, в тому числі і внутрішніх. Симптоми, до речі, можуть взагалі ніяк не проявлятись. Бактерій, що вікликають такі і подібні хворобі багато - я спеціально їх не називаю - тому що визначить в домашніх умовах без спеціальних досліджень вид бактеріі точно неможливо. Тим більше, що різні бактеріі можуть викликать хворобу з однаковими симптомами. Все рівно лікування зводиться до застосування антибіотиків широкого спектру діі.
Самий дешевий, але далеко не завжди эфектиний, це біцилін 5. Хоча в запущених стадіях хвороби не допомагають самі круті антибіотики.
Ще краще, крім додавання в воду, домішувати антибіотики в корм і робити інєкціі рибам.
Якщо цікавлять дози і назви інших препаратів - можу написать чи дать ссилку.
Лікування антибіотиками обовязково передбачає оптимізацію загальних умов утримання, чистку від надлишків органіки (яка може певною мірою нейтралізувати антибіотики) і т.д.
Питання - чи виносити із системи зовнішні каністрові фільтри ( щоб вони працювали в холостому режимі, щоб антибіотик не вбив біофільтр. флору) - це питання спірне і неоднозначне.
Последний раз редактировалось Михаил Погребиский, 01-12-2003 в 17:06.
|