Показать сообщение отдельно
Старый 11-06-2006, 13:57   #60
Сергій
Живу я тут

Поблагодарил(а): 57
Поблагодарили 100 Раз(а) в 86 Сообщениях
Отправить сообщение для  Сергій с помощью ICQ Отправить сообщение для Сергій с помощью AIM Отправить сообщение для Сергій с помощью MSN Отправить сообщение для Сергій с помощью Yahoo
Re: Цихлида Африки неужэли неинтерестно!

Цитата:
Сообщение от Gelo Xuts
При подборе сообществ рыб для аквариума я руководствуюсь чаще всего понятием "комфорта для рыб", что подразумевает под собой три пункта:
1. Рыбка должна вырасти до ее природных размеров
2. Рыбка должна иметь экстерьер, соответствующий природному
3. Рыбка должна дать жизнеспособное потомство
При том сообществе, которое Вы выбрали, я вижу комфорт только для чернополосых цихлазом. И с Сергеем, занимающимся американскими цихлидами, я не могу согласиться в его подходе. Комфортным сообществом для американских цихлид чаще всего является небольшая стая рыб одного вида, среди которых постепенно выделяются и отбиваются пары, которые уединяются в доступном свободном месте водоема и производят потомство. Для южно-американских видов стаю подбирают исходя из количество 7-10 особей одного вида на аквариум достаточной емкости (атронотус, 1.5 тонны). Для центрально- и северо-американских цихлид, а также африканских речных цихлид, которые менее капризны при выборе полового партнера, достаточно содержания двух пар, чтобы обеспечить полный комфорт, соответствующий природному. Американские цихлиды не образуют смешанных сообществ, поэтому содержание в аквариуме более одного вида я считаю дискомфортным для рыб, хотя, возможно, и эстетически оправданным (то есть, комфортно для наблюдателя). Африканские озерные виды тесно сотрудничают друг с другом, в том числе образуют смешанные стаи, поэтому совмещение разных видов в пределах одного аквариума является естественным для этих рыб вне зависиости от эстетических привязанностей аквариумиста.
Олеже, Ви так гарно все розповідаєте, що так і хочеться спитати - а як щодо комфортних умов для малавійців? Так і будемо відмовчуватись щодо рекомендованого для них простору? Ще раз повторюсь - пара чорносмужок або хромісів потребує такого ж простору, як і пара меланохромісів або зебр, а враховуючи гаремність малавійців, мова повинна йти про "гніздо" (самець + 2-4 самиці), чи не так?
Астронотуси дійсно можуть вирости до дуже великих розмірів (45 см), і це слід враховувати, але і ростуть вони не настільки швидко…
До речі, наскільки я зрозумів, Богдан керувався не стільки рекомендаціями, передраними з книги Ільїна, скільки реальним досвідом, причому свіжим
Крім того, я вважаю Грановського більш авторитетним, і керуюсь у спірних питаннях не лише своїм, а і його досвідом. Ні він, ні я нічого не знаємо про різновидову несумісність американців, хоча можливо Ви мали на увазі саме утворення зграй? Дійсно, зграї утворюють лише південноамериканські цихліди (та й то не всі), і різновидові зграї вони не утворюють. Центральноамериканські види - типові індивідуалісти, як втім і західоноафриканські. Втім і ті, й інші ігнорують сусідів за наявності достатнього простору…
Особисто для себе я, принаймні поки що, вирішив обмежитись 300 л акваріумом з 5-6 парами різних невеликих цихлазом (седжики, спілуруми, мультиспінози), можливо розбавлю їх середніми (восьмисмугі, сальвіні), але все це відкладено до розв'язання житлового питання…
І реальні приклади любителів американських цихлід свідчать - в 300 л можна безпроблемно утримувати 2-3 пари 20-25 см цихлід (акар, восьмисмужок, райдужних) і 2-3 пари 10-12 см цихлід (седжики, чорносмужки, меєки). У Гени взагалі в 540 л живе по парі астронотусів, бірюзових акар, бражників, райдужних цихлазом, восьмисмугих цихлазом, цихлазом сальвіні, лабіатум і купа сомів, всі дорослі, все це добряче засаджено рослинами, і ніяких суттєвих проблем немає, регулярно кладуть ікру, хоча малька ніхто так і не підняв - для цього затісно…