Re: Лампи, бюджетне рішення.
Я не вражений спеціальними лампами і використовую їх лише тому, що вони в мене вже є. Замість перегорілих буду ставити звичайні теплобілі (warm white, 2700K або в нотації Philips спектр №33), можливо трохи розбавляючи холоднобілими (daylight, 4200K або спектр №54 by Philips). Мене влаштовує вигляд риб і рослин, інтенсивність росту рослин і слабкий розвиток водоростей під цим спектром…
Коли у мене були Hagen Sun-Glo+Aqua-Glo, мав проблеми з бородою, замінивши Aqua-Glo на Osram Fluora, проблем з водоростями здихався. Але мій спектр в першу чергу спрямовано на рослини - зараз у мене квітнуть три ехінодоруси одночасно - горизонтальний, шлютера і селовіанус… Для візуального сприйняття було б краще змістити спектр у бік синього (можливо, тими ж таки звичайними холоднобілими лампами).
В акваріумі з дітками ехінодорусів і апоногетонами зараз стоять теплобіла і холоднобіла лампи, вигляд нормальний, рослини ростуть нормально, дорослий апоногетон постійно викилдує стрілки…
Що я б порадив - спочатку спробувати поставити одну звичайну лампу, оцінити вигляд акваріума і вирішити, треба пробувати інші спектри, чи ні.
Як я вже казав "звичайні" лампи бувають теплобілі і холоднобілі або денного світла…
Ну і як вже сказав doctor, яскраве освітлення за відсутності тіні буде напрягати цихлід…