На сайт Всеукраинской Ассоциации аквариумистов
На главную страницу форума

Это восстановленная версия форума после взлома!

Здесь можно только просматривать информацию, но нельзя ни войти под своим логином, ни зарегистрироваться, ни написать ответ.
Основной форум тут: http://www.aquaforum.ua
Огромная благодарность Валерию Фоменко (vfomenko), проделавшему колоссальную работу по восстановлению удаленных постов из логов БД.

Вернуться   Аквариум - Форум аквариумистов Aquaforum.kiev.ua > Рыбы > Здоровье рыб

Сайт Всеукраинской Ассоциации аквариумистов  

Фотогалерея (Киев)
Фотогалерея (Москва)

Интернет-магазин аквариумных товаров

Справка Пользователи Календарь Поиск Сообщения за день Все разделы прочитаны

Здоровье рыб Все, что связано со здоровьем рыб: непонятное поведение, симптомы, способы лечения .....

Ответ

Опции темы Поиск в этой теме Опции просмотра
Старый 01-12-2003, 10:55   #1
Тарас
Живу я тут

Поблагодарил(а): 0
Поблагодарили 0 Раз(а) в 0 Сообщениях
Захворіли скалярії...

У двох скалярій - старожилів одного з акваріумів дивні симптоми. Десь день-два вони плавали зі стисненими плавцями й не брали корму, а потім - знову почали їсти, але таке враження, що тканина на хвостах просто розпадається. Залишаються тільки промені. В однієї з них ледь помітний легенький білий наліт на голові (у неї розпад тканин іде активніше, вже десь близько 0,5 см розпалося) у іншої з забарвленням все гаразд, але теж десь 3-4 мм хвоста розпалося. Вік риб - більше 4 років. Чотири підлітки скалярії, три лабео, папуги і анциструси в тому самому акваріумі виглядають нормально. Температура - +25. Умови незмінні. Можливі джерела зарази - куплена гілка перистолисника (тримав у банці 4 дні, промив водою з-під крану і посадив у акваріум) або морожений мотиль та циклоп ніби-то англійської фірми ТАР (малоймовірно, йли іще в 3 акваріумах, включно з мальками, всі живі-здорові).

Буду дуже вдячним за поради.
Тарас вне форума   Ответить с цитированием
Старый 01-12-2003, 17:03   #2
Михаил Погребиский
Член Всеукраинской Ассоциации аквариумистов

Поблагодарил(а): 308
Поблагодарили 234 Раз(а) в 131 Сообщениях
Якщо всі останні риби здорові - то можеш лікувати тільки хворих в окремому акваріумі. Хоча можеш для перестраховки пролікувать загальній акваріум. Моє діло, тобі дать інформацію, а твоє - вибирать. Хвору рибу можеш пролікувать сильним антибіотиком. Наприклад, ніфірпурінол, що входить до складу таких препаратів як Сера Бактопур Дірект та JBL Фуранол.
Маємо ознаки бактеріальної інфекцїї - поки що зовнішні, але не виключено, що маємо системну бактеріальну інфекцію - тобто з ураженням різних органів і систем, в тому числі і внутрішніх. Симптоми, до речі, можуть взагалі ніяк не проявлятись. Бактерій, що вікликають такі і подібні хворобі багато - я спеціально їх не називаю - тому що визначить в домашніх умовах без спеціальних досліджень вид бактеріі точно неможливо. Тим більше, що різні бактеріі можуть викликать хворобу з однаковими симптомами. Все рівно лікування зводиться до застосування антибіотиків широкого спектру діі.
Самий дешевий, але далеко не завжди эфектиний, це біцилін 5. Хоча в запущених стадіях хвороби не допомагають самі круті антибіотики.
Ще краще, крім додавання в воду, домішувати антибіотики в корм і робити інєкціі рибам.
Якщо цікавлять дози і назви інших препаратів - можу написать чи дать ссилку.

Лікування антибіотиками обовязково передбачає оптимізацію загальних умов утримання, чистку від надлишків органіки (яка може певною мірою нейтралізувати антибіотики) і т.д.
Питання - чи виносити із системи зовнішні каністрові фільтри ( щоб вони працювали в холостому режимі, щоб антибіотик не вбив біофільтр. флору) - це питання спірне і неоднозначне.

Последний раз редактировалось Михаил Погребиский, 01-12-2003 в 17:06.
Михаил Погребиский вне форума   Ответить с цитированием
Старый 02-12-2003, 11:00   #3
Тарас
Живу я тут

To Михаил Крокодил

Дуже дякую!

А ще одне питання - яке дозування для біциліну-5 для загального акваріуму? Бо бачив у І-неті дуже вже різні варіанти. І які умови використання (здається, треба вносити на ніч, спочатку розчиняти окремо - чи я помиляюся?) Бо за Бактопуром Дірект я зможу вибратися хіба післязавтра, а біцилін є майже у всіх аптеках.

З фільтром пробем не буде - бо фільтр тілки внутрішній Чи є ще якісь препарати, що водяться прямо в аптеках?

Ще раз дякую!
Старый 02-12-2003, 11:03   #4
Тарас
Живу я тут

А, сьогодні помітив іще одну дивну штуку - лабео намагаються "чистити" хвору скалярію (а в другої, здається, процес зупинився) - як чистять скло від водоростей - чи не можуть вони заразитися?
Старый 03-12-2003, 15:00   #5
Михаил Погребиский
Член Всеукраинской Ассоциации аквариумистов

Поблагодарил(а): 308
Поблагодарили 234 Раз(а) в 131 Сообщениях
Лабео можуть заразитися і захворіть - але не обовязково.

Біцилін 5 - 500 000 одиниць на 100 л ( 1/3 вмісту пляшечки). В 250 мл води Т 26-28 розчиняють дозу і заливають в акваріум на ніч або в затемнений на декілька годин. Температура в акваріумі - 25-26. Лікування на протязі 6 днів.
Місцеве лікування : 1 500 000 од. на 10 л воды при Т 25-26 на 30 хв. на протязі 6 днів.
В аптеці продають багато препаратів, якими можна лікувати риб. Наприклад, тетрациклін, левоміцетін та ін.
Як бачиш, при лікуванні біциліном багато мороки. Простіше тим же ніфірпурінолом - таблетка на 50л на 3 суток.
Симптоми, які ти описав в принципі можуть бути і при паразитарних інвазіях. Не виключено і поєднання бактеріалки з паразитами. Тому у випадках, коли неможливо більш-менш точно визначить, в чому причина: в бактеріях чи завнішніх паразитах, доцільно проводить універсальне лікування. Той же ніфірпурінол, як і біцилін 5, допомагає і від багатьох найпростіших зовнішніх паразитів.

Последний раз редактировалось Михаил Погребиский, 03-12-2003 в 15:17.
Михаил Погребиский вне форума   Ответить с цитированием
Ответ