![]() |
![]() |
|
|
|
Сайт Всеукраинской Ассоциации аквариумистов Фотогалерея (Киев) Фотогалерея (Москва) Интернет-магазин аквариумных товаров |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Опции темы | Поиск в этой теме | Опции просмотра |
![]() |
#1 |
Живу я тут
Поблагодарил(а): 36 Поблагодарили 34 Раз(а) в 16 Сообщениях Репутация: 68
|
Вопрос гидродинамикам.
Господа, ситуация с выносными фильтрами, реакторами, спамами... Короче, все что ниже аквы и соединено трубами, по которым прокачивается вода. Суть вопроса в реальной зависимости производительности помп от высоты столба воды, который нуна продавить. Вариант, кода под аквой стоит самп открытый не рассматриваем, тут и не физику все понятно. Есть реальный перепад высоты уровней аквы и сампа..., и есть график зависимости производительности конкретного девайса от высоты. Все. А ежели ниже аквы стоят "герметичные" штуки, да чего я распинаюсь, канистра стоит в тумбочке, например. Так вот, шо в канистру - водичка течет отделена от атмосферного давления, шо обратно. вход-выход на одной высоте. ВОПРОС: А ПОВЛИЯЕТ ЛИ ВЫСОТА СТОЛБА В ТАКОЙ СИТУАЦИИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛЬНОСТЬ ПОМПЫ. Иль по закону сообчающихся сосудов перепада нет, и потери производительности пойдут токо на количество и качество поворотов-заворотов трубопровода да сопротивления фильтров.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Живу я тут
Поблагодарил(а): 64 Поблагодарили 90 Раз(а) в 50 Сообщениях Репутация: выкл.
|
Re: Вопрос гидродинамикам.
На мою думку не повпливає висота. Гідростатичний тиск, який створюється перепадом рівнів тут відсутній - перепаду то немає, рівень же онид- зеркало води у аквасі . Тут мають місце тільки гідродинамічні опори: довжина шлангів, кількість поворотів на цих шлангах, всякі різні крани....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Любитель африканских цихлид
|
Не, перепад есть;-) график таки незря рисуют, всёравно воду надо прокачать пеодалевая длину шланга, в ином случае внешник можно былобы включить, потом выключить и он гонял бы воду покрайней мере сутки...
![]() |
![]() |
#5 | |
Живу я тут
|
Цитата:
Типа, вечный двигатель? ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Живу я тут
|
Тут, я так розумію, мова йшла про гідростатичний опір. Він тут відсутній, а вода не тиче добу по шлангах тому що їй мішають це робити гідродинамічні опори.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |||
|
Цитата:
Цитата:
т.к. Цитата:
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Живу я тут
|
![]() Цитата:
Вода ничего не может выдавливать, выдавливает насос, т.к. атмосферное давление, все-же, ниже, чем сопротивление наполнителя фильтра, и прибавить к этому такое-же атмосферное давление, действующее на выпускной конец системы. Считаю, что высота столба будет иметь значение. Для этого можно провести несложный эксперимент при помощи куска шланга и собственных легких. Результат предсказуем. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Живу я тут
|
Цитата:
р- густина g - 9.81 прискорення вільного падіння H- перепад рівнів Варіат коли помпа качає воду із акваріума, назад в аваріум: наприклад помпа від рівня води опущена на 1м (Н=1). качаєму одну й туж воду (примустимо що у помпі та фільтрі густина води не міняється ![]() ![]() У випадку із відром у подаючому пітрубу буде один рівень у нагнітаючому - інший і, відповідно сума цих сил уже не буде дорівнювати нулю. Теорему доведено. Последний раз редактировалось vanessa, 25-03-2006 в 15:29. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
|
тока Бобик меня и понял;-)
Вопрос к vanessa: Який в вас фах, якщо фізик тоді зрозуміло;-) а як фінансист, тоді не все втрачено;-). Можно поексперементувати з зовнішним фільтром, тоді ви зрозуміїте, що він теж вовинен підняти воду на якусь висоту, при цьому йому заважає атмосферний тиск. Напрпиклад, якщо ви поставите каністру на рівні води, чи на 10м нижче, вона буде прокачувати один і тойже обем, чи ні?;-) П.С. Вивчайте Україньску, чи відносьтесь донеї с повагою, інакше спілкуйтесь Російскою;-)
![]() |
![]() |
#11 | |||
Живу я тут
|
Цитата:
Цитата:
А Ви різницю між гідростатичним і гідродинамічним опором розумієте? Цитата:
Последний раз редактировалось vanessa, 25-03-2006 в 22:38. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
|
Цитата:
П.С. Насправді перша і третья цитати, не мають значення;-)
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
|
Цитата:
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Живу я тут
|
Гідростатичним є опір який створюється за рахунок перепаду рівнів зеркалом рідини у відкритих посудинах які сполучені насосом. Міряти треба від поверхні до повернхі, навіть точки підєднання трубопроводів не мають значиння. Причиною виникнення цього опору є наша манінка Земля, яка створює силу тяжіння. По суті насос мусить підняти масу рідини на певну висоту, в черговий раз наголошую це висота між зеркалами води у посудинах що знаходяться на різних рівнях.
У нашому випадку така посудина одна - це акваріум і, відповідно, від поверхні до поверхні 0м. Гідродинамічним є опір який виникає під час руху рідини, його створюють: 1. сили тертя між рідиною, що трухається і трубопроводом, залежать від в'язкості рідини, поверхні та площі перерізу трубопроводу. Описується формулами Прандтля (нажаль зараз непам'ятаю їх, конспект шукати ліньки) 2. сили інерції рідини що рохається, мається наувазі, наприклад, зміна напряму руху маси рідини на повороті трубопроводу. Також він (опір) виникає при зміні форма та/чи площі перерізу тробопроводу (фільтр наприкад). У нашому випадку всі опори гідродинамічні, тому й не тиче вода 2-3 дні ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
|
Отщо спало мені на думку: Мадуть треба розрізняти, як підкючини вхід і вихід, до резервуара:
http://www.aquaforum.kiev.ua/gallery...d1c2c5963 3f6
![]() |
![]() |