На головну сторінку Аквафорум
На головну сторінку

Назад   Аквафорум - форум акваріумістів та тераріумістів > Акваріум та обладнання > Освещение > Светодиодное освещение
Аукцион Реєстрація ЧаПи Учасники Календар Нинішні дописи

Примітки

Светодиодное освещение Вопросы по светодиодному освещению, в т.ч. "ночному".

Відповідь

Параметри теми Параметри перегляду
Старий 15.11.2020, 16:20   #1
Живу я тут

Звідки Ви: Украина,г.Здолбунов
Дописи: 274
сказав Дякую: 421
сказали Дякую 276 раз(и) в 120 повідомленні
Драйвери для ламп Juwel . ===www.aquaforum.ua===

Доброго всім дня.
Хочу замінити в стандартній балці Juwel 240 лампи Т5 на Led .
Лампи теж Juwel 21watt .
Можливо хтось підсаже , які потрібні драйвери ?

saniok33 поза форумом   Відповісти з цитуванням
Старий 03.03.2023, 06:59   #2
Придивляюся

Звідки Ви: Киев
Дописи: 28
сказав Дякую: 1
сказали Дякую 1 раз(и) в 1 повідомленні
Re: Драйвери для ламп Juwel . ===www.aquaforum.ua===

Ті ж лампи на 220в, драйвер не потрібний

DimaX поза форумом   Відповісти з цитуванням
Старий 06.03.2025, 13:17   #3
Придивляюся

Звідки Ви: Київ
Дописи: 9
сказав Дякую: 4
сказали Дякую 3 раз(и) в 3 повідомленні
Відповідь: Драйвери для ламп Juwel . ===www.aquaforum.ua===

Щоб не плодити однакові за змістом теми.
В процесі переробки освітлення в своєму Juwel Rio 350 з T5 HighLite на теж Ювелевські LED-лампи в тому самому розмірі/форм-факторі.

Фаза 1.
Так як балка вже була свого часу вскрита для заміни переставшого працювати штатного ЕПРА під Т5 на більш надійний і якісний від OSRAM, то питання було тільки розібратися як Juwel зробив все в балці такого самого розміру, але під LED-лампи. Інформації в інетах знайшов небагато: нові LED-лампи такого ж самого діаметру, цоколю, довжини, як і T5 HighLite, але не підходять для використання в балці HighLite; лампа LED Day 1047mm 23вт потребує постійний струм 350мА напругою 60в.
Дуже помогла розібратись в ситуації інформація з німецького акваріумного форуму (гугл-перекладач в браузері непогано перекладає). По факту під 1шт. LED Day 1047mm 23вт потрібен драйвер який видає 30вт+/60в+/350мА. Як варіант є Mean Well APC-35-350 (без можливості дімування). Або Mean Well LCM-60DA брати зразу на 2 лампи (паралельно лампи з'єднувати) і з можливістю дімування до того ж. Як варіант з дімуванням на тому ж німецькому форумі вказують DC MAXI JOLLY US DALI.

Фаза 2.
З параметрами драйверів розібрався. Але виникло інше питання - розміри драйверів від Mean Well аж ніяк не влазять в мою балку. А ззовні я їх не хотів розміщувати. Хотілося такого самого форм-фатору як у старого доброго ЕПРА під Т5. Знайшов. Helvar LL2x35-E-CC - двухканальний драйвер по 35вт на канал, вихідна напруга 25-100в, віхідний ток 350мА (по дефолту). Як варіант ще розглядав Helvar LL35HEC-CC-350 (36.4w, 46-104v, 350mA). Він значно дешевший. Але якщо цей варіант брати, то кожній лампі свій драйвер потрібен. І з цим є нюанси...
Драйвер був придбаний і поставлений замість ЕПРА. Перекомутовувати щось в самій балці особливо нічого і не знадобилося - просто від'єднав усі дроти від ЕПРА, під'єднав до входу драйверу дріт живлення (при підключенні не переплутати нуль та фазу!), а до каналів по 2 дроти від G5 роз'ємів на одній із сторон балки. На лампах Juwel LED напруга подається тільки на контакти, що знаходяться на тому кінці де червона кришечка на лампі. До того ж, як я зрозумів, там стоїть діодний місток, який дозволяє особливо не заморочуватись куди подавати "+", а куди "-". В мене на один канал зайшли дроти №7-8, а на другий №3-4 (це по нумерації на ЕПРА). Все світить і працює.

Фаза 3.
У драйвера Helvar LL2x35-E-CC є цікава опція від виробника - можна поставити на сам драйвер на клемнику перемичку і отримати вихідний ток 700мА з падінням вихідної напруги до 25-50в. Як варіант для паралельного підключення зразу 2 LED-ламп на канал. Буду пробувати. Для цього вже замінив "рідні" Ювелевські патрони на подвійні вологозахисні патрони JKS G5. Чекаю поки з'являться у продажу лампи потрібної мені довжини. А поки в "пусті" патрони поставив відпрацьовані Т5, як заглушки. Якщо результат з паралельним підключенням не задовільнить, то буду брати другий Helvar LL2x35-E-CC і ставити в балку на додаткову групу ламп - дроти все одно вже виведені з роз'ємів.

Але такий варіант "збільшення кількості люменів" не кожному підійде через конструктивні особливості як балки освітлення, так і самого акваріуму. На моїй балці боки "завалені" всередину і тому вологозахисні патрони не паралельні поверхні води, а "дивляться вниз" під кутом. В самому акваріумі поперечні стяжки і корпус фільтра. В мене "додаткові" лампи майже лежать на стяжках, а кришку фільтру прийшлося зняти. Якщо б лампи були формату Т8, а не Т5, то не помістилися б - треба було б або якось балку піднімати, або патрони "вирівнювати". І той, і той варіанти не дуже...
До того ж на подвійних патронах п'ятки трохи більші за ті, що у Ювелевських. Тому при заміні на подвійні патрони прийшлося акуратно зрізати один з бокових обмежувачів біля посадочного місця на балці.

Востаннє редагував duffy: 27.03.2025 о 12:41..
duffy поза форумом   Відповісти з цитуванням
cказали "Дякую" duffy за цей допис:
mrFresh (06.03.2025)
Старий 30.03.2025, 11:19   #4
Придивляюся

Оновлення по моїй переробці балки Juwel Rio 350 HighLite з лампами Т5 1047mm під LED такоїж довжини.
Драйвер Helvar LL2x35-E-CC при додаванні перемички і отриманні току 700mA не потянув 4 LED лампи - падіння вихідної напруги нижче 60v, які потрібні для ламп. Тому докупив ще один такий драйвер.
Також слід враховувати, що цей драйвер сильно гріється в процесі роботи. Плюс він без вентиляції в закритому просторі балки. А термін його "життя" суттєво залежить від цього, про що окремо попереджає інформація в тех.документації, що знайшов в інтернетах. Тому зробив йому радіатор для пасивного відведення тепла. Під рукою був алюмінієвий радіаторний профіль 72*26. Довжини 1140мм потрібно було щоб повністю закрити верх освітлювальної балки. Після монтажу драйверу на радіатор (просвердлив отвори в радіаторі згідно розмірів монтажних місць на драйвері і посадив на гвинти) його робоча температура відчутно знизилась. Думаю, якщо додати термомпрокладку при монтажі, то ефект буде ще кращий.
На верхній частині балки вірізав "вікно" у всю довжину, залишивши края по 15мм приблизно для монтажу радіаторного профілю.

Тепер може кому буде цікаво про те в що вийшло по грошам усе це "кулібінство":
2 лампи Juwel LED Nature + 2 лампи Juwel LED Day по 1250грн кожна = 5000грн
2 драйвери Helvar LL2x35-E-CC по 1510грн = 3020грн
4 вологозахисний патрон JKS G5 подвійний по 126грн = 504грн
3 клємника типа wagо 222-413 по 17грн = 51грн
Поштові витрати = 500грн (приблизно)
Алюмінієвий радіатор (в мене був задарма, але знайшов його ціну в продажу) = 1000грн (приблизно)
Все разом: 10 075грн. За 11 800 Lum, якщо вірити тим цифрам, що Juwel написав на пакуванні своїх ламп (Day 1047mm/22.8W - 2800 lum, Nature 1047mm/22.8W - 3100 lum). Це приблизно виходить 40Lum/л на мій об'єм води. Подальше "нарощування" люменів за рахунок цієї балки/ламп конструктивно неможливе. Єдиний варіант це додавати ще LED-лампи з власними блоками живлення (SunSun Hailea, AquaEl Retrofit, Tetra LightWave і подібні до них). І розміщувати їх в проміжку між ювелевськими лампами.

Дивлюсь на суму і згадую фразу, що часто-густо ремонт/реконструкція чогось старого стає дорожча за купівлю чогось нового )))

P.S.: Суму можна було зменшити приблизно на 1800грн, якщо б я взяв драйвери Helvar LL35HEC-CC-350 (4шт., по драйверу на лампу) і щільно їх розмістив у балці.

Востаннє редагував duffy: 31.03.2025 о 14:38..
Старий 04.06.2025, 14:12   #5
Придивляюся

Закінчилось моє "баловство" з переробкою балки HighLite для Juwel Rio 350 тим що я в кінці кінців придбав світлодіодний WRGB світильник від українського виробника. Плюс-мінус за ті самі кошти, що було витрачено на переробку балки і купівлю LED-ламп до неї. Але люменів майже вдвічі більше, якщо всі канали на 100% включити.
Мушу відзначити, що рослини під переробленою балкою росли непогано - монте карло та дідіпліс діандра, придбані "на пробу" після переробки, акліматизувалися та стали потихеньку пузиряти та рости. У дідіпліса ще й вершок почав червоно-коричньового кольору набирати. Червоні рослини були червоними, а зелені зеленими. Але все ж таки перейти на сучасний тип світильника заставили навіть не досягнута "стеля" по потужності освітлення переробленої балки та відсутність можливості "тонкого" налаштування потужності/спектру, а незручність обслуговування акваріуму. Балка і по 2 лампи з кожної сторони займають майже весь простір над акваріумом. Дуже незручно.

Востаннє редагував duffy: Вчора о 15:31..

Share/Bookmark

Відповідь

Тут присутні: 1 (учасників - 0 , гостей - 1)

Ваші права у розділі
Ви не можете створювати теми
Ви не можете писати дописи
Ви не можете долучати файли
Ви не можете редагувати дописи

BB-код є Увімк.
Усмішки Увімк.
[IMG] код Увімк.
HTML код Вимк.

Швидкий перехід

Часовий пояс GMT +3. Поточний час: 12:24.

vBulletin 3.8.7 ; Copyright © 2000-2025 Jelsoft Enterprises Limited
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010
(с)Бешлега Олександр Анатолійович, 2002-2025. Використання матеріалів сайту без посилання на джерело заборонено.
Дякуємо за ліцензійну версію форума компанію Барбус, представника торгової марки Sera в Україні.

no new posts