Щоб не плодити однакові за змістом теми.
В процесі переробки освітлення в своєму Juwel Rio 350 з T5 HighLite на теж Ювелевські LED-лампи в тому самому розмірі/форм-факторі.
Фаза 1.
Так як балка вже була свого часу вскрита для заміни переставшого працювати штатного ЕПРА під Т5 на більш надійний і якісний від OSRAM, то питання було тільки розібратися як Juwel зробив все в балці такого самого розміру, але під LED-лампи. Інформації в інетах знайшов небагато: нові LED-лампи такого ж самого діаметру, цоколю, довжини, як і T5 HighLite, але не підходять для використання в балці HighLite; лампа LED Day 1047mm 23вт потребує постійний струм 350мА напругою 60в.
Дуже помогла розібратись в ситуації інформація з
німецького акваріумного форуму (гугл-перекладач в браузері непогано перекладає). По факту під 1шт. LED Day 1047mm 23вт потрібен драйвер який видає 30вт+/60в+/350мА. Як варіант є Mean Well APC-35-350 (без можливості дімування). Або Mean Well LCM-60DA брати зразу на 2 лампи (паралельно лампи з'єднувати) і з можливістю дімування до того ж. Як варіант з дімуванням на тому ж німецькому форумі вказують
DC MAXI JOLLY US DALI.
Фаза 2.
З параметрами драйверів розібрався. Але виникло інше питання - розміри драйверів від Mean Well аж ніяк не влазять в мою балку. А ззовні я їх не хотів розміщувати. Хотілося такого самого форм-фатору як у старого доброго ЕПРА під Т5. Знайшов. Helvar LL2x35-E-CC - двухканальний драйвер по 35вт на канал, вихідна напруга 25-100в, віхідний ток 350мА (по дефолту). Як варіант ще розглядав Helvar LL35HEC-CC-350 (36.4w, 46-104v, 350mA). Він значно дешевший. Але якщо цей варіант брати, то кожній лампі свій драйвер потрібен. І з цим є нюанси...
Драйвер був придбаний і поставлений замість ЕПРА. Перекомутовувати щось в самій балці особливо нічого і не знадобилося - просто від'єднав усі дроти від ЕПРА, під'єднав до входу драйверу дріт живлення (при підключенні не переплутати нуль та фазу!), а до каналів по 2 дроти від G5 роз'ємів на одній із сторон балки. На лампах Juwel LED напруга подається тільки на контакти, що знаходяться на тому кінці де червона кришечка на лампі. До того ж, як я зрозумів, там стоїть діодний місток, який дозволяє особливо не заморочуватись куди подавати "+", а куди "-". В мене на один канал зайшли дроти №7-8, а на другий №3-4 (це по нумерації на ЕПРА). Все світить і працює.
Фаза 3.
У драйвера Helvar LL2x35-E-CC є цікава опція від виробника - можна поставити на сам драйвер на клемнику перемичку і отримати вихідний ток 700мА з падінням вихідної напруги до 25-50в. Як варіант для паралельного підключення зразу 2 LED-ламп на канал. Буду пробувати. Для цього вже замінив "рідні" Ювелевські патрони на подвійні вологозахисні патрони JKS G5. Чекаю поки з'являться у продажу лампи потрібної мені довжини. А поки в "пусті" патрони поставив відпрацьовані Т5, як заглушки. Якщо результат з паралельним підключенням не задовільнить, то буду брати другий Helvar LL2x35-E-CC і ставити в балку на додаткову групу ламп - дроти все одно вже виведені з роз'ємів.
Але такий варіант "збільшення кількості люменів" не кожному підійде через конструктивні особливості як балки освітлення, так і самого акваріуму. На моїй балці боки "завалені" всередину і тому вологозахисні патрони не паралельні поверхні води, а "дивляться вниз" під кутом. В самому акваріумі поперечні стяжки і корпус фільтра. В мене "додаткові" лампи майже лежать на стяжках, а кришку фільтру прийшлося зняти. Якщо б лампи були формату Т8, а не Т5, то не помістилися б - треба було б або якось балку піднімати, або патрони "вирівнювати". І той, і той варіанти не дуже...
До того ж на подвійних патронах п'ятки трохи більші за ті, що у Ювелевських. Тому при заміні на подвійні патрони прийшлося акуратно зрізати один з бокових обмежувачів біля посадочного місця на балці.