Якось був заклопотаний, купу справ і акваріум відійшов на далекий план, підміни води та чистка ґрунту були надзвичайно рідкими і тут борода не забарилась, швидкими темпами почала насідати на рослини і знищувати їхні листя.
Заміри показали 50мг/л нітратів, рівень в принципі не смертельний, але борода почувала себе прекрасно.
Почав часті підміни води по 20-30% в день, рівень нітратів знизився, але не достатньо, ну мені це все набридло і взявся до кардинальних мір

Пішов на ринок, купив пів кіло маленької цибулі (спеціально для посадки), взяв кусок пінопласту, вирізав невеличкі отвори і втиснув туди цибулини.
І пустив я цей кораблик

у вільне плавання по поверхні мого акваріума. Через кілька днів цибулини випустили коріння, ще через день два пішли зелені паростки і за тиждень ця маленька цибулька мала вже таку купу коріння, що я був вражений.
Верхня зелена частина акуратно підрізалась і йшла в салат

З часом коріння старих цибулин починає приймати темнуватий відтінок, тоді їх потрібно замінити на нові.
Місяць пройшов і о чудо, тести на нітрати показують надзвичайно низький рівень та й по рослинках все ясно, борода загинула, тільки на анубіасах нана залишились чорні цяточки, так що метод дієвий і грошей не потрібно викидати, природа сама допомагає нам у вирішенні проблем.