В останній день я з друзями пройшовшись по вечірньому Токіо
відвідали в вже інший ресторан .
Хоч це і не складно технічно , зате для нас усіх було новим обслуговування в цьому ресторані - офіціант ще приймав в нас замовлення , а інший вже їх приносив .
Думаю усі здогадались , що замовляв він на пристрій зв'язаний з кухнею бездротовим передавачем . Можливо , таке вже десь є і в Україні . Але ефект в нас був від цього незабутній .
Дуже не хотілося прощатися з друзями . Та час був невблаганний
В готелі Kinuya, я в останнє зібрав усі речі , і з переповненою від емоцій та спогадів головою , ліг спати . . .
30.10.2014
По тому ж маршруту, тільки в зворотньому напрямку , я пройшов до терміналу 2 , аеропорту Наріта . Тільки на цей раз я квиток придбав сам , через автомат .
Термінал 2 аеропорту Наріта
На паспортному контролі мене попередили про можливі проблеми з багажем при пересадці . Потім я зрозумів чому .
Я розміняв залишки японських єн в пункті обміну валют , і вирушив в зону Duty Free. В ній я все і залишив
Переліт в зворотньому напрямку був для мене бонусним . Я сидів без сусіда , і використовував це максимально . На сусідньому сидінні я поклав свої речі . Монітори медіа програвачів я теж використовував обидва : свій - для переглядів фільмів , не свій - для перегляду інформації про політ .
Мені завжди було дивно , коли чув в гучномовець , як диспетчер кличе якогось пасажира на літак, вказуючи ще й при цьому номер воріт вильоту літака . В моїй уяву посадка на літак повинна б здійснюватись в чіткій підготовці з певним запасом часу . І, ну аж ніяк , не з таким запізненням , щоб в гучномовець ... Це було до того часу , поки при пересадці в Вантаа , я сам не почув своє прізвище , в цей самий гучномовець

І одна з причин ( можливо і основна ) , чому так стається з пасажирами, це коротенький час на пересадку та ще й з запізненням першого . Так сталося і в моєму випадку . 35 хвилин на пересадку , що написані на квитку , насправді , з запізненням літака , перетворилися на 15 хвилин . Це при тому що за 25 хвилин закінчується посадка пасажирів в літак. Додати до цього пріоритетність виходу з літака пасажирів бізнес класу , довжелезний коридор і паспортний контроль . І на все про все в мене залишилось хвилин 8 . Тут і стало в пригоді моє вивчення терміналу 2 аеропорту Вантаа 24 жовтня . Я чітко знав куди потрібно було бігти і без попереднього ознайомлення, не знаю , чи вдалося б мені так швидко справитись з пошуками
Переліт з Хельсінки в Київ , в порівнянні з попереднім перельотом , був миттю. Мені здавалось , що ми тільки злетіли, як пілоти вже оголосили про зниження висоти .
Я сісти в літак на Київ встиг , а от мій багаж ні . Це й не дивно . За 15 хвилин це зробити не реально . Заповнивши відповідні заяви в офісі МАУ , я сів в SkyBus , і відправився на південний вокзал .
Найгірше в таких поїздках це не багаж , що застряг при пересадці , а розчарування певній частині нашого населення . Після такого культурного піднесення під час поїздки в Японію , зустрівся з нашим "щирими" мешканцями ( знаю, що далеко не всі такі , але ті що є , являють собою ту саму ложку дьогтю ) На негативі я не хочу завершувати свою розповідь .
В Івано-Франківську мене зустрів мій батько на вокзалі, і по японському вклонившись , як перед майстром , імітацією японської мови підняв мені настрій . І я зрозумів , що не все так погано в дома
31.10.2014
І ось нарешті я дома . Японія гарна країна . В ній живуть чудові , працьовиті люди . Але жити я хочу в Україні . В своєму рідному місті Івано-Франківськ.
Дякую усім , хто допоміг мені в такій не легкій поїздці .
Компанія Tetra, та її дистриб'ютор в Україні компанія Сузір'я - фінансова підтримка в таких поїздках не просто допомога , це позитивний вклад в розвиток майбутнього акваріумістики , хобі мільйонів людей .
Олександр Бешлега - поради його не просто раціональні , і на основі великого досвіду , а й робить він це від щирого серця.
Румі Кізава, ADA - допомога при підготовці документів в посольство та інформаційному супроводі до , та під час поїздки , Масаши Оно - мій товариш в Токіо , про його допомогу писав вище

Простим японцям , які допомагали мені знаходити адреси . чи купувати квитки

Пілотам , що здійснювали легкі зльоти та м'які посадки

Мої рідні - моральна підтримка

І вам , читачі , з якими я з радістю ділюся своєю розповіддю
цікаве та корисне майбутнім туристам
- де краще бронювати квитки на авіарейси
Серед усіх сайтів з бронювання авіаквитків, найкращим для пошуку авіарейсів для мене став сайт MOMONDO
- як спланувати переїзд на поїздах Токіо
Одразу потрібно продиференціювати для себе , що таке метро , JR та Shinkansen , і як виглядають їхні позначення на картах. Далі шукаєте карти доріг поїздів в інтернеті ( на щастя їх дуже багато ) За допомогою ресурсу
http://www.hyperdia.com/ визначаєте, яким маршрутом вам буде швидше та дешевше дістатись до потрібного місця .
- як легко розібратися в схемі метро Токіо
Токійське метро складається теж з ліній , позначених своїм кольором та назвою . Кожна станція має свій порядковий номер . Якщо складно запам'ятати назву лінії та станції , старайтесь запам'ятати колір лінії та порядковий номер потрібних вам станцій .
- як придбати квиток на швидкісний поїзд Shinkansen
На кожному вокзалі , звідки вирушає швидкісний поїзд Shinkansen , є офіс з продажу квитків . Якщо ви володієте знаннями англійської , чи то японської мови , у вас не буде проблем пояснити касиру, на яку станцію і коли вам потрібно доїхати .
- як дістатися від аеропорту Ніігата в Токіо
Є кілька варіантів , як доїхати з аеропорту Наріта в Токіо . На сайті
http://www.hyperdia.com/ вибираєте англійську мову , вказуєте станцію відправлення , потім станцію прибуття ( прямі рейси з аеропорту будуть тільки до кінцевих станцій Ueno та Токіо ) далі дату й час , також вкажіть максимальну кількість можливих варіантів маршрутів .
- як і коли краще планувати поїздку
Найкращі погодні умови та сезони для відвідування Японії це весна , осінь і Новий рік . Весною краще підрахувати по карті цвітіння сакури де краще насолоджуватись цим щорічним явищем . Восени листя дерев змінює барви тоді коли в наших широтах воно опадає . За Новий рік пояснень , я вважаю , не потрібно

Літом дуже спекотно.
- де краще обміняти гроші в Японії
Гроші краще обміняти в аеропорту . Біля пункту обміну заповнюєте коротеньку форму, в якій вказуєте валюту, яку ви хочете обміняти на єни , і якими купюрами. Курс невисокий, і не потрібно більше бігати по банкам в пошуках зміни валюти.
Моя порада , це відкрити звичайний гривневий рахунок в одному з банків України ( Приват Банк ) на карту(MasterCard) та відкрити доступ до неї за кордоном . Сплачуєте гривнями по курсу валюти тієї країни , де знаходитесь . Без комісії .
- як орієнтуватися в Токіо ( програми , GPS , табло зі схемами вашого розміщення )
Найкраще , звичайно , це за кілька днів перед поїздкою вивчити карту місцевості , по якій лежить ваш маршрут . Потім скачати кілька офлайн карт , в разі якщо не вдасться приєднатися до інтернету в Японії . Та скачати GPS навігатор. Я раджу такі програми як MAPS.ME , ULMON . Також , не помішає , навіть при досить непоганому знанні англійської , словник . Японці деколи використовують досить рідкісні синоніми в своєму англійському лексиконі

В центральних частинах міст , майже на кожному перехресті , зустрінете величезне табло з картою на якій буде чітко вказане ваше місце розташування .
- як розраховувати погоду в Японії
Якщо маршрут вашої поїздки в Японію проходить через кілька міст , то я раджу дивитись уважно на погоду в кожному з них . Під час мого перебування в Японії, в Токіо температура була +23 , сонячно, а в сусідній префектурі Ніігата +10 , дощ і сильний вітер . Пов'язано це з тим , що гори в західній частині приймають на себе весь удар від сибірських вітрів, які і диктують погоду в цих регіонах. І ще потрібно враховувати, що географічно Японія лежить в шести кліматичних зонах .
- як краще адаптуватися з зміною часового поясу в Японії
Якщо ваш літак прилетів зранку , я б радив не лягати одразу спати , а пересилити себе і лягти вже за японським часом , в перший же день . Не завжди це легко вдається . Якщо ваш літак прилітає ввечері , тоді трохи складніше буде заставити себе лягти спати по їхньому часу, оскільки в нас це обідній час і ви проспите , максимум , кілька годин.
- де краще харчуватися в Токіо
Я б радив уникати закладів швидкого харчування та вже готових , гарно упакованих блюд ,типу bento , а харчуватися в кафе, чи ресторанах, в залежності від того на скільки вам дозволяє ваш гаманець .
- де купувати сувеніри в Токіо
Місць де можна придбати подарунки близьким та друзям в Японії безліч . Знайти їх буде дуже легко . Вистачить запитати в прохожого японця де придбати щось на згадку про Японію , і він направить вас в найближчий ринок , чи торговий центр . Та якщо ви вилітаєте з аеропорту Наріта , термінал 2 , і забули щось купити на пам'ять , тоді в вас буде величезний вибір сувенірів в зоні Duty Free.