|
|
23.03.2006, 09:23
|
|
Вопрос гидродинамикам.
Живу я тут
Звідки Ви: Киев
Дописи: 658
сказав Дякую: 91
сказали Дякую 305 раз(и) в 173 повідомленні

23.03.2006, 09:23
Рейтинг:
()
Господа, ситуация с выносными фильтрами, реакторами, спамами... Короче, все что ниже аквы и соединено трубами, по которым прокачивается вода. Суть вопроса в реальной зависимости производительности помп от высоты столба воды, который нуна продавить. Вариант, кода под аквой стоит самп открытый не рассматриваем, тут и не физику все понятно. Есть реальный перепад высоты уровней аквы и сампа..., и есть график зависимости производительности конкретного девайса от высоты. Все. А ежели ниже аквы стоят "герметичные" штуки, да чего я распинаюсь, канистра стоит в тумбочке, например. Так вот, шо в канистру - водичка течет отделена от атмосферного давления, шо обратно. вход-выход на одной высоте. ВОПРОС: А ПОВЛИЯЕТ ЛИ ВЫСОТА СТОЛБА В ТАКОЙ СИТУАЦИИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛЬНОСТЬ ПОМПЫ. Иль по закону сообчающихся сосудов перепада нет, и потери производительности пойдут токо на количество и качество поворотов-заворотов трубопровода да сопротивления фильтров.
|
Переглядів: 3595
|
23.03.2006, 09:55
|
|
Живу я тут
Звідки Ви: Вишгород
Дописи: 1.202
сказав Дякую: 142
сказали Дякую 344 раз(и) в 199 повідомленні
|
Re: Вопрос гидродинамикам. ===www.aquaforum.ua===
На мою думку не повпливає висота. Гідростатичний тиск, який створюється перепадом рівнів тут відсутній - перепаду то немає, рівень же онид- зеркало води у аквасі . Тут мають місце тільки гідродинамічні опори: довжина шлангів, кількість поворотів на цих шлангах, всякі різні крани....
|
|
|
Ці 2 користувач(ів) сказали Дякую vanessa за це повідомлення:
|
|
23.03.2006, 13:38
|
|
Живу я тут
|
Я тут ставив цікаві дослиді по гідродинамічним опорам, кому цікаво - сюди заходьте.
|
|
|
23.03.2006, 23:52
|
|
Живу я тут
Звідки Ви: Odessa
Дописи: 2.393
сказав Дякую: 615
сказали Дякую 980 раз(и) в 490 повідомленні
|
Не, перепад есть;-) график таки незря рисуют, всёравно воду надо прокачать пеодалевая длину шланга, в ином случае внешник можно былобы включить, потом выключить и он гонял бы воду покрайней мере сутки...
|
|
|
24.03.2006, 09:37
|
|
Живу я тут
Звідки Ви: Запорожье
Дописи: 3.941
сказав Дякую: 1.644
сказали Дякую 2.165 раз(и) в 1.143 повідомленні
|
Цитата:
Допис від AlexS
Не, перепад есть;-) график таки незря рисуют, всёравно воду надо прокачать пеодалевая длину шланга, в ином случае внешник можно былобы включить, потом выключить и он гонял бы воду покрайней мере сутки...
|
Типа, вечный двигатель? 
|
|
|
24.03.2006, 09:51
|
|
Живу я тут
|
Тут, я так розумію, мова йшла про гідростатичний опір. Він тут відсутній, а вода не тиче добу по шлангах тому що їй мішають це робити гідродинамічні опори.
|
|
|
24.03.2006, 20:38
|
|
Живу я тут
|
Цитата:
Допис від vanessa
...мова йшла про гідростатичний опір. Він тут відсутній, а вода не тиче добу по шлангах тому що їй мішають це робити гідродинамічні опори...
|
Як це він відсутній, коли він, заважає текти воді, лише добу некажучи, вже про 2-3доби;-)
Цитата:
Допис від Бобик
Типа, вечный двигатель?
|
Да дядьку, такой парадокс;-)
т.к.
Цитата:
Допис від nestar
...Так вот, шо в канистру - водичка течет отделена от атмосферного давления, шо обратно. вход-выход на одной высоте...
|
Вот и выходит, вода течёт в канистру и приэтом выдавливает уже находящююся там воду обратно в аквариум...
|
|
|
25.03.2006, 08:53
|
|
Живу я тут
Звідки Ви: Запорожье
Дописи: 3.941
сказав Дякую: 1.644
сказали Дякую 2.165 раз(и) в 1.143 повідомленні
|
Цитата:
Допис від AlexS
Як це він відсутній, коли він, заважає текти воді, лише добу некажучи, вже про 2-3доби;-)
Да дядьку, такой парадокс;-)
т.к.Вот и выходит, вода течёт в канистру и приэтом выдавливает уже находящююся там воду обратно в аквариум...
|
Вода ничего не может выдавливать, выдавливает насос, т.к. атмосферное давление, все-же, ниже, чем сопротивление наполнителя фильтра, и прибавить к этому такое-же атмосферное давление, действующее на выпускной конец системы.
Считаю, что высота столба будет иметь значение. Для этого можно провести несложный эксперимент при помощи куска шланга и собственных легких. Результат предсказуем.
|
|
|
25.03.2006, 15:26
|
|
Живу я тут
|
Цитата:
Допис від AlexS
Не, перепад есть;-) график таки незря рисуют,
|
Гідростатичним є опір що чинитьмя висотою стовба води між двома поверхнями. якраз цього випадку і стосується графіки. це наприклад якби Ви опустили помпу у відро з водою, яке стоїть на підлозі, та перекачували воду у акваріум, що стоїть на тумбі. висота між зекралом води у відрі і у акваріумі і створює гідростатичний опір, величина якого пропорційна рgH.
р- густина
g - 9.81 прискорення вільного падіння
H- перепад рівнів
Варіат коли помпа качає воду із акваріума, назад в аваріум: наприклад помпа від рівня води опущена на 1м (Н=1). качаєму одну й туж воду (примустимо що у помпі та фільтрі густина води не міняється  ) отже маємо у подаючому патрубку помпи (на вході) ствоюється сила що "помагає" протіканню води, вона рівна +р*g*1( із знаком "+" бо помагає ), у нагнітаючому патрубку помпи ( на виході) створюється сила із тим же рівнем Н=1, що заваджає -р*g*1 ( "-" бо заваджає), я думаю просумавати ці сили Ви зможете самі
У випадку із відром у подаючому пітрубу буде один рівень у нагнітаючому - інший і, відповідно сума цих сил уже не буде дорівнювати нулю.
Теорему доведено.
Востаннє редагував vanessa: 25.03.2006 о 15:29..
|
|
|
25.03.2006, 19:54
|
|
Живу я тут
|
тока Бобик меня и понял;-)
Вопрос к vanessa: Який в вас фах, якщо фізик тоді зрозуміло;-) а як фінансист, тоді не все втрачено;-). Можно поексперементувати з зовнішним фільтром, тоді ви зрозуміїте, що він теж вовинен підняти воду на якусь висоту, при цьому йому заважає атмосферний тиск. Напрпиклад, якщо ви поставите каністру на рівні води, чи на 10м нижче, вона буде прокачувати один і тойже обем, чи ні?;-)
П.С. Вивчайте Україньску, чи відносьтесь донеї с повагою, інакше спілкуйтесь Російскою;-)
|
|
|
25.03.2006, 22:04
|
|
Живу я тут
|
Я технарь. І фізику, і, зокрема, гідравліку та гідрогазодинаміку у вузі вивчав 5 років, як доказ - можу відсканувати і опубликувати тут додаток до диплома про вишу освіту. Правда мушу уточнити нахил у мене в електроніку. Зате професора який гідрогазодинаміку читав і досі пам'ятаю, а ще я усьому курсу робив розрахункові роботи якраз по насосах.
Цитата:
Напрпиклад, якщо ви поставите каністру на рівні води, чи на 10м нижче, вона буде прокачувати один і тойже обем, чи ні?;-)
|
Ні, менший об'єм але не тому що перепад 10м, а тому що додалося 20м шлангів. а от якщо Ви віднесете каністру на 10м убік, залишивши її на висоті банки, прокачка буде такаж, як і тоді коли каністра буде на 10м нижче банки - гідродинамічні опори шлангів не змінились.
А Ви різницю між гідростатичним і гідродинамічним опором розумієте?
Цитата:
Вивчайте Україньску, чи відносьтесь донеї с повагою, інакше спілкуйтесь Російскою;-)
|
Повірте мені російською було-б ще гірше.....
Востаннє редагував vanessa: 25.03.2006 о 22:38..
|
|
|
25.03.2006, 23:31
|
|
Живу я тут
|
Цитата:
Допис від vanessa
...А Ви різницю між гідростатичним і гідродинамічним опором розумієте?..
|
Мабуть недуже, але маю деяке розуминя роботи з зовнішними фільтрами...
П.С.
Насправді перша і третья цитати, не мають значення;-)
|
|
|
25.03.2006, 23:40
|
|
Живу я тут
|
Цитата:
Допис від vanessa
...гідростатичним і гідродинамічним...
|
Мабуть треб визничити ці терміни, бо не дуже зрозуміло що Ви маєте наувазі.
|
|
|
26.03.2006, 12:25
|
|
Живу я тут
|
Гідростатичним є опір який створюється за рахунок перепаду рівнів зеркалом рідини у відкритих посудинах які сполучені насосом. Міряти треба від поверхні до повернхі, навіть точки підєднання трубопроводів не мають значиння. Причиною виникнення цього опору є наша манінка Земля, яка створює силу тяжіння. По суті насос мусить підняти масу рідини на певну висоту, в черговий раз наголошую це висота між зеркалами води у посудинах що знаходяться на різних рівнях.
У нашому випадку така посудина одна - це акваріум і, відповідно, від поверхні до поверхні 0м.
Гідродинамічним є опір який виникає під час руху рідини, його створюють:
1. сили тертя між рідиною, що трухається і трубопроводом, залежать від в'язкості рідини, поверхні та площі перерізу трубопроводу. Описується формулами Прандтля (нажаль зараз непам'ятаю їх, конспект шукати ліньки)
2. сили інерції рідини що рохається, мається наувазі, наприклад, зміна напряму руху маси рідини на повороті трубопроводу. Також він (опір) виникає при зміні форма та/чи площі перерізу тробопроводу (фільтр наприкад).
У нашому випадку всі опори гідродинамічні, тому й не тиче вода 2-3 дні 
|
|
|
27.03.2006, 02:20
|
|
Живу я тут
|
Отщо спало мені на думку: Мадуть треба розрізняти, як підкючини вхід і вихід, до резервуара:

|
|
|
 |
|
Тут присутні: 1 (учасників - 0 , гостей - 1)
|
|
Ваші права у розділі
|
Ви не можете створювати теми
Ви не можете писати дописи
Ви не можете долучати файли
Ви не можете редагувати дописи
HTML код Вимк.
|
|
|
Часовий пояс GMT +3. Поточний час: 08:01.
|