Цитата:
Допис від Володимир
ipolit, чому "...2.Губка середньопориста + губка-ситепон,що згадувалась вище;..." не останні?
який сенс на проміжному етапі робити тонку фільтрацію?
|
Наповнення фільтра завжди повинно корилюватись з потребами даного акваріуму,тому кожний вибирає схему піід власні потреби..
Я вихожу з таких міркувань у свому випадку - мехкераміка розбиває потік і в невеликій мірі працює як біофільтр "грубого помолу"(розчиняється крупн фракцію бруду),далі йде крупнопориста губка,за нею середньопориста і "кокосовий синтепон", чи як його назвати тут бачу дебати(він не є етапом тонкої фільтрації,але близько до того і досить не поганий),далі біонаповнювач(бажано субстрат про, так як площа пор не є надмірна і в той же час ефективна,що не дає їй швидко забиватись,а так як вода,проходячи через попередні ступені фільтрації очищується від більшості бруду вона практично не забиває пори субстрату і саме головне - йде уповільнення току води,що дуже айс для колоній бактерій. Якщо я не помиляюсь М.Сандер в своїй праці вивів оптимальний потік води для благополучного існування "нітробактерій" це приблизно 2-3 оборота( а то й меньше - приблизно кожних 3 хв умовної порції води що контактує з субстратом..якщо я помиляюсь поправте мене).
В ідеалі,маючи чотири корзини,було би добре зробити так:
1.мех кераміка + 2см.слой крупнопористого матеріалу;
2.середньопористий матеріал + губка"кокосовий синтепон" (можна і без нього);
3.біонаповнювач
4.кому що до вподоби:трохи торфу чи всякі "фосфатознешкоджувачі",можна й далі біосубстрат + тонкопориста фільтрація;
На жаль у мене три корзини,тому зробив як говорив вище.