Весна цього року для мене - пора оновлення))) З нових одержань
lamprologus ornatipinnis від
Konstantin L та
Telmatochromis vittatus від
OlehS (за що їм щиро вдячний!). І так я би і тішився ними мовчки, якби не поселив їх разом. Але оскільки тема про вітатусів, то почну з них: по забарвленню і формі тіла - рибка фантастична! Перше порівняння, яке приходить в голову: японські порцелянові чашечки

Все, більше нічого і писати не буду.. )))
По поведінці перше на що звернулась увага - не стресові, спокійно плавають біля переднього скла, не лякаються від рухів зовні акви (подібне спостерігав хіба у оцелатусів, але ті - хлопці ще ті)), а друге чим вітатуси відрізняються від дещо подібних формою тіла юліків - полюбляють вони товариство мушлевців. З цікавістю так плавають навколо їх колонії, заглядаючи в ракушки. Спочатку я подумав що це вони домівку собі підшукують. а потім щось воно мені здалось не те.. Якби шукали житло: були б елементи агресії, боротьби за територію.. А тут нічого подібного.. Словом коли побачив що особливо зацікавлений кадр не просто прогулюється а й заглядає всередину мушлі - підкралось підозріння, що він там шукає не дім, а поживу! Якщо так і частка раціону вітатусів в Озері - вміст ракушок мушлевців, то очевидно еволюція мусила створити їх поведінку неагресивною, щоб не налякати господарів мушель! Більше того, вітатуси якимось чином повинні "викликати у них довіру", тобто не викликати агресії, лапрологуси ж бо досить ревно охороняють свої домівки..
Словом нафантазував я тут добряче
Поки що висновки робити рано: мої і вітатуси і орнатіпінніси ще геть малюки. Але все ж здогадка така от появилась ))
Вже потираю руки і планую що от підростуть мої тельмики, а ще як розмножаться - обов'язково спробую поспостерігати їх взаємини з іншими лампрологусами, наприклад оцелатумами (а вони ж хлопці ще ті)))))