Цитата:
Допис від mikhail.glushko
Що ви мали на увазі про аероліфт та пісочний фільтр і чим це аргументовано у моєму випадку?
|
В акві на 25 літрів в мене стояв внутрішній для 50 літрових акваріумів. Навіть при не великій кількості риби і не перегодуванні цей фільтр забивався за кілька днів, вода ставала мутною. Поставив аерліфтний фільтр на компресорі, різниця дуже відчутна. Вода чиста і відпали кожнотижневі чистки. Зараз чищу раз в місяць.
В іншій акві на ~300л поставив пісочний фільтр додатково до помпи з великою губкою, вода теж мене повністю задовільняє. З риби приблизно 30-35 підростків мбуни.
Практично будь-який зовнішній фільтр це в бульшості фільтр суто на механіку. Тобто на мусор який плаває. Корисна площа його поверхні де будуть бактерії в рази менша за площу того ж грунту, де бактерії теж є.
Для себе зрозумів, що помпа з великою губкою (її площа не суттєво менша за площу наповнювача в зовнішньому) повністю забезпечує очистку від цього мусору+там теж будуть бактерії.
А взагалі за біологічну очистку в моїх акваріумах відповідають в комплексі пісочний фільтр+губка помпи чи аерліфтний фільтр додатково до грунту та рослин.
Ще в двох моїх малих аквах взагалі стоять тільки компресори. В одному з них гуппіки плодяться самі знаєте як. І ніяких проблем немає з водою. Я навіть в них не сифоню. Тільки підміна води.