А чого Ви шукаєте логіку в діях мужиків з водоканалу, яким одного разу треба було терміново розв'язати проблему.
А про технічну воду хтось щось чув?
Крім того, вище наведено офіційний опис відкритої системи гарячого водопостачання.
Резюмуючи вищесказане, хочу зазначити наступне. Як саме організоване гаряче водопостачання у Вашому будинку - знає обмежена кількість людей. Може так скластись, що у Вас не буде проблем у випадку використання при підмінах гарячої води. А може і навпаки. Особисто я вважаю, що значна частина раптових масових смертей риб після підмін води пов'язана саме з низькою якістю води, що використовується при підмінах.
А тим, хто боїться підмін виключно холодною водою, хочу нагадати, що влітку холодна вода з крану має температуру близько 15 градусів, а взимку - близько 5. Якщо влітку ми замінимо 30% води в акваріумі з температурою 25 градусів водою з температурою 15 градусів, в результаті отримаємо 22 градуси. Причому, з урахуванням того, що вода не підмінюється одномоментно, навіть такого стрибка температури не буде. Втім, в холодну пору року я заздалегідь набираю підмінну воду, щоб вона трохи прогрілась.
Як варіант можна влаштувати протоку і не паритись