Цитата:
Допис від taka
.
Многие пишут ; меняйте лампы на новые так как из за изменения спектра появилось циано.Но ведь новые лампы они светят ярче.....Где же правда ,анализируя Ваше сообщение? 
|
Таня, привіт

Рекомендації по заміні ламп я не давав, але думаю, що люди мають рацію. З власних спостережень - в моєму рифі МГ 250Вт 20000К, a в сампі 50W 5000К. Коли вібуваються якісь зсуви в параметрах морської води, то циано спочатку виникають в сампі. Тому можу зробити висновок, що циано люблять більш теплий спектр. Відповідно, якщо починають вигоряти лампи, змінюється спектр в теплішу сторону (я так думаю) і як результат, сприятливіші умови для розвитку колоній циано.
Але у Вашому випадку, погоджуюся з Mistreated - це ПЕРЕКОРМ в першу чергу. Я своїх риб годую раз в два-три дні, а Ви двічі на день. А навіщо так багато годувати? Підгризають корали? От і значна доза органіки, яка вноситься в аквас. Те що риби все з"їдають, це добре, але ж вони і випорожняються теж! Якщо потрібно так часто годувати, тоді я б знайшов місце в фільтрі для значної кількості біоболів, для переробки органіки в нітрат. Ну а з нітратами мало б справитися живе каміння.
Другий момент. Я шукав в мережі рекомендації по заміні вугілля Deltec, але так і не знайшов. Мішати вугілля і абсорбуючі фосфат речовини в одну кучу, як це зробив Deltec, як на мене, не найкраща ідея. Стандартні рекомендації по заміні активованого вугілля це два тижні. Ви міняєте один раз на місяць. В мережі і навіть тут на форумі, існує думка, що активоване вугілля, після того, як воно насититься і перестає виконувати свої функції, може віддавати назад ті шкідливі речовини що адсобрувало. От Вам і друга можлива причина появи циано. Я б використовував окремо вугілля і окремо антифос.
Відносно світла. Як тут правильно згадували, циано дуже любить світло. У Вас 8 ламп Т5. А скільки годин на день освітлюється акваріум? Як правило, при боротьбі з циано стараються зменшити світло на мінімум. Правда у Вашому акваріумі SPS, для них світла має бути багато. На скільки можна зменшити світло щоб не зашкодити коралам - тут потрібна рекомендація досвідченого SPS-ника, я на жаль тут не спец