Вирішив я скористатися останніми досягненнями в галузі акваріумістики та провести так-званий ICP-OES аналіз води з мого моря. Паралельно вирішив перевірити і сіль/воду, яку я використовую. Також цікаво побачити, які елементи "виїдаються" в акваріумі.
Я відібрав взірці води з акваріума, а також підготував свіжу воду з сіллю Tropic Marin Pro-Reef (я її використовую) солоністю 35‰. Все це відправив на фірму Triton (Німеччина).
Ось, що я отримав (див. вкладення).
Найбільше мене здивувала ситуація з кальцієм. Як може бути такий низький рівень, якщо працює кальцієвий реактор та КН є на рівні 9,0?
Високий йод я пояснюю тим, що дозую Tropic Marin Pro-coral Iodine по 2 краплі щодня. Доведеться припинити додавати.
Чому сильно піднявся кремній? Тут грішу на 10 л Siporax у сампі. Хоча, також є сумніви. Ось
у цій темі прочитав, що від цього наповнювача може піднятися кремній, але не так сильно. Також люди пишуть, що якщо його перед закладанням в акваріум добре промити, то не повинно бути значних стрибків. А я свій дуже добре мив та 2 місяці тримав у деіонізованій воді. Також виробник пише, що наповнювач можна використовувати у морській акваріумістиці.
Чому трохи піднявся алюміній (порівняно зі свіжою водою)? Не знаю.