На головну сторінку Аквафорум
На головну сторінку

Назад   Аквафорум - форум акваріумістів та тераріумістів > Акваріум та обладнання > Аквариум

Примітки

Аквариум "Колбы", обсуждение аквариумов, полностью укомплектованных оборудованием, тумбы, материал для изготовления....

Зачинена тема

Параметри теми Параметри перегляду
Старий 05.12.2017, 21:05   #1
Придивляюся

Звідки Ви: Киев
Дописи: 93
сказав Дякую: 46
сказали Дякую 117 раз(и) в 44 повідомленні
Re: Царство гірчаків (конкурсний біотоп озера Гуральня) ===www.aquaforum.ua===

Aleron, дякую, зрозуміла ваша позиція.

Щодо вивчення наших гідробіонтів і випробування граблів -- підтримую і окремо дякую за те, що ділитеся надзвичайно цікавим досвідом.

Щодо відношення до акваріуму як до пейзажу, де перенаселення допускається заради картинки -- від цього коробить.
Я б взагалі для біотопних проектів виставляв умову -- мінімум рік життя до фото.

Системи повинні бути стабільними! Якщо система не стабільна, це не акваріум. Імхо, звичайно

fungicid поза форумом  
Ці 6 користувач(ів) сказали Дякую fungicid за це повідомлення:
Aleron (05.12.2017), Opsis (09.12.2017), VL_89 (13.01.2018), Алексей Днепр (05.12.2017), Михайло (11.05.2018), Эглантина (06.12.2017)
Старий 06.12.2017, 12:26   #2
Живу я тут

Звідки Ви: Вінниця
Дописи: 524
сказав Дякую: 410
сказали Дякую 1.814 раз(и) в 384 повідомленні
Відповідь: Re: Царство гірчаків (конкурсний біотоп озера Гуральня) ===www.aquaforum.ua===

fungicid, дякую. Як би дивно на фоні цієї теми воно не прозвучало, але я теж підтримую ідею стабільних біотопних систем. А цю тему я створив, щоб показати існування конкурсного підходу, порівняти його з традиційним системним, а ви вже робіть для себе висновки, що краще саме вам і вашим утриманцям.

Цитата:
Допис від fungicid Переглянути допис
Щодо відношення до акваріуму як до пейзажу, де перенаселення допускається заради картинки -- від цього коробить.
Я б взагалі для біотопних проектів виставляв умову -- мінімум рік життя до фото.

Системи повинні бути стабільними! Якщо система не стабільна, це не акваріум. Імхо, звичайно
Мене теж коробить. Але якщо в конкурсному акваріумі не буде різних видів - він недорахується балів. У tips and tricks одного заморського конкурсу радили використовувати 3 і більше видів, щоб роботу не "зарізали". В об'ємі 200 і більше літрів це не є серйозною проблемою. А от у малих банках зробити, щоб багатовидовий вінегрет виглядав смачно вже важче.
Я минулого року пропонував, щоб до конкурсу допускали системи не молодші пів року. Зараз із позиції досвіду бачу, що пропозиція була помилковою. Для оцінки стабільності і життєздатності системи не потрібно, щоб вона жила рік, достатньо детально її проаналізувати: якби я в 34 літри до гірчаків запустив щупачка і назвав цю уху "Гірчаки і щука, дружба назавжди", то тут перспективи зрозумілі; те ж саме якби я в ті ж 34 л. залишив чотирьох окунців і спробував їх утримувати впродовж року, - система при достатньому технічному догляді би вижила і формально могла брати участь у наступному конкурсі, але окунці при цьому в кінці експерименту виглядали б жалюгідно...
На справжніх біотопних конкурсах оцінюють як поточний стан конкурсної роботи - її дизайн, естетичне сприйняття і відповідність природі, так і перспективи системи - її життєздатність, чи зможуть у такому форматі і складі всі гідробіонти прожити тривалий період. Знаючи фізіологію й особливості поведінки жителів наших водойм, зробити це неважко.
Інший аспект недоцільності тривалого утримання конкурсного акваріуму - фінансовий. Малі і менш затратні банки програють конкурси (це добре було видно на цьогорічному конкурсі, де 2 наноакви зайняли останні 2 місця), а великі утримувати заради участі недоцільно дорого. Навіть у випадку із моєю економною системою витрати були набагато більші ніж вигода, яку отримав (потішене самолюбство не враховуєм).
Великі часові та фінансові затрати на фоні малої вигоди роблять такі конкурси непривабливими для професійних акваріумістів, та й перемогу в подібному конкурсі в портфоліо своїх скейпів не дуже й покладеш - клієнти таке не зрозуміють, вони хочуть екзотики, їм золотих рибок у псевдоморе б - то сподобається...
Залишається одне - робити біотоп для душі, влаштувати собі маленьке свято, поспілкуватися з такими ж фанатами-однодумцями, перемога в такому випадку на другому плані. І значно краще, на мою думку, буде використовувати підхід -шута-, який створює біотоп, добивається стабільного і якісного існування системи і відправляє її на конкурс.

Aleron поза форумом  
cказали "Дякую" Aleron за цей допис:
Opsis (06.12.2017)

Share/Bookmark

Зачинена тема

Мітки
біотопний акваріум, Гуральня, конкурс біотопів

Тут присутні: 1 (учасників - 0 , гостей - 1)

Параметри теми
Параметри перегляду

Ваші права у розділі
Ви не можете створювати теми
Ви не можете писати дописи
Ви не можете долучати файли
Ви не можете редагувати дописи

BB-код є Увімк.
Усмішки Увімк.
[IMG] код Увімк.
HTML код Вимк.

Швидкий перехід

Часовий пояс GMT +3. Поточний час: 02:00.

vBulletin 3.8.7 ; Copyright © 2000-2026 Jelsoft Enterprises Limited
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010
(с)Бешлега Олександр Анатолійович, 2002-2025. Використання матеріалів сайту без посилання на джерело заборонено.
Дякуємо за ліцензійну версію форума компанію Барбус, представника торгової марки Sera в Україні.

no new posts