продовжу заплутувати...
Цитата:
Допис від as59
hopsyyy, тут Вам много "полезных" советов надавали, прежде чем воплощать, загляните в профиль советчика, дабы знать, насколько он компетентен.
|
повністю підтримую. потрібно і профіль вивчати, і поради перевіряти.
позаминулого року для конкурсу біотопних акваріумів я використав власноруч намитий у Південному Бузі пісок, який в акві пробув близько пів року. за цей час він не створив мені проблем ні з укоріненням і ростом рослин, ні з закисанням, ні з хімічним складом води.
а ось і моя тема, в якій описано експерименти з піском:
http://www.aquaforum.ua/showthread.php?t=230905
тепер цей пісок уже більше року живе і трудиться в іншому акваріумі.
Цитата:
Допис від drv
Песок - не самый лучший вид грунта.
Как декор - отличный вариант, как грунт для растений и элемент биологической очистки, не очень.
|
мій досвід використання піску, починаючи з вересня 2016, каже протилежне.
В пісок легше садити рослини, легше їх діставати, він не створює каламуті при маніпуляціях, його не треба сифонити, всі відходи залишаються на поверхні, він є хорошим біофільтром і на етапі запуску не створює таких проблем із балансом як фірмові біологічно заряджені ґрунти. Що й казати про різницю в ціні

зараз у мене пісок в 34 л акві засипаний товщиною 3-5 см., в ньому прекрасно почуваються Echinodorus tenellus (вкрив уже більшу частину поверхні), Hydrocotyle leucocephala, Heteranthera zosterifolia, Ceratopteris siliguosa, Hygrophila polysperma, нещодавно пересадив у більшу акву Echinodorus grisebachii, який переріс ці 34 л; з цими рослинами живуть 2 наностомуси і більше 50 різнокольорових гуппі, підмни води - 3-4 л щотижня, фільтрація тільки механічна.
В усьому цьому прекрасно ростуть рослини (надлишок яких постійно продаю) і розмножуються риби, і я за цим усім майже не дивлюся.
Проблему піску бачу лише одну - естетичну, при слабкій механічній фільтрації він швидко вкривається сміттям і втрачає свій ефектний вигляд.
Білий пісок/ґрунт брати не раджу ще й тому, що він як дзеркало відбиває падаюче на нього світло і збільшує рівень освітлення акваріуму, ускладнюючи цим знаходження правильного балансу освітлення. за це його також люблять зелені водорості. Та й естетично мені здається, що краще буде темний колір, особливо для креветок і зелених рослин.