Принцип тесту
Припущене правило тесту (звичайно, виробники захищають склад своїх тестів, так що це лише міє припущення):
Тест складається з 2 розчинів та порошку. Порошок, мабуть цинк, а розчини - це мабуть, якась неорганічна кислота + ароматичний амін та інший лужний розчин фенолу.
Принцип вимірювання полягає у скороченні іонів нітрату (V) до нітрат-іонів (III) (розмовно нітрит) - редуктор є "порошком", тобто активним металом (можливо, Zn), потім іони нітриту реагують з розчином ароматичного аміну, утворюючи діазокомпонент , який потім проходить реакцію зв'язування з фенолом, утворюючи кольорову сполуку, колір якого спостерігається та порівнюється з кольоровим шаблоном, забезпеченим тестом.
Звичайно, інтенсивність цього кольору залежить від концентрації нітратів у досліджуваній воді.
Матеріали та обладнання:
- Тест Zoolek NO3 (термін дії 05-2018).
- 10 мл піпетки
- колби, склянки, флакони
- RO вода
- KNO3
- аналітична вага
Методологія
Методи приготування і концентрації нітратів:
Я використовував еталонний розчин як нітрат калію (KNO3), який я розчиняв у 49 грамах в 1 л дистильованої води. 1 мл цього розчину, розбавленого до 300 мл, дало розчин NO3 рівно 100.165 ppm, тобто приблизно 100 ppm.
Потім, шляхом відповідних розведень цього розчину, я готував розчини з концентраціями відповідно:
100 ppm (нерозбавлене), 50 ppm, 20 ppm, 10 ppm, 5 ppm, 2 ppm.
Я протестував Zoolek на ці рішення.
Я додаю 7 крапель реагенту NO3 1 до кожного розчину (10 мл), потім після змішування вимірюють порошок, змішують скріплену флакону протягом 1 хвилини, потім додають реагент NO3 2 і через 5 хвилин спостерігають за кольором та порівнюють його з шаблоном. Всього я провів 7 таких тестів (розчини з концентрацією від 100 ppm до 2 ppm + RO вода).
Результати експерименту
Результати представлені на малюнках нижче.
На мій погляд, відповідність дуже хороша. Я не мав проблем з визначенням кожного кольору та його сумісності з шаблоном. Звичайно, кольори шаблону не відображають 100% кольору у флаконі, але це стосується, в основному, більш високих концентрацій (вище 50 ppm), де замість фіолетового кольору, швидше за все, це "бурячний". Однак це не заважає зчитати концентрацію.
Підводячи підсумок, якщо мені довелося вибирати між хорошим тестом на 25 злотих та гарним тестом на 50-60 злотих, я б вибрав дешевше:
Я не є співробітником компанії "ZOOLEK", жоден з моїх друзів або моєї родини не є співробітником ZOOLEK, я не отримую від них жодної винагороди та інших прибутків. Це не реклама цієї компанії, а лише об'єктивна оцінка однієї з її продуктів.
Я зробив тест для себе і поділився ним з вами.